Отиди на
Форум "Наука"

ivailo_i

Потребител
  • Брой отговори

    45
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ivailo_i

ivailo_i's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

15

Репутация

  1. Книгата на Джеймс Клавел "Шогун" свършва точно в навечерието на битката при Секигахара.
  2. женската интуиция е феноменална може би точно това обяснява защо братята "сплотено и задружно" напускат бащиното огнище и всеки си хваща очите, по-далеч от братята си Аспарух държи княжението и от тая и от оная страна на Дунава, а брат му Кубер в момент когато и на него и на хората му им пари под краката не отива при братлето, а се забива към Солун. Останалите братя също не им се нрави да са подчинени на батко си Баян. възниква въпроса, създал/сплотил ли е Кубрат съюза на племената със така да се каже династични бракове?
  3. останах с впечатлението, че криването на темата в посока "добитък на калпак" е с основна идея "Възможно ли е територията на СВБългария да изхрани голяма маса хора" и за това писах в тоя дух, съжалявам ако съм разводнил дискусията.
  4. не искам да цитирам целия Ви пост, затова си позволих да го съкратя. ако може да изкажа някой съображения. ако приемем за вярно географското разположение на Старата Велика България, то в границите й влизат долните течения на Дон и Днепър. това е една от най-плодородната земя на света. липса на вода няма и няма нужда да се трепят племенцата за достъп до водоизточника - там няма нужда от подобно нещо, вода има за всички. в тия две реки само рибите са над 60 вида, като това е днес, с цялото замърсяване, един Господ знае как е било в ония времена. дивеча също не липсва, защото храна покрай тия огромни водоизточници има в изобилие. още нещо. правителството на Монголия може и да посочва по 12 глави добитък на глава от населението, но това не е нужното количество за изхранване на един човек, а просто развито животновъдство, защото то е база за икономиката. Виктор Суворов примерно посочва, че важен икономически съюзник на Сталин е била Монголия, щото е доставяла милиони кожуси за армията. днес икономиката им може и да се развива в други направления, но базата животновъдство като източник на суровини за икономиката си е от край време. Овцете са си ходещи мини - дои се за мляко, стриже се за вълна ... територията на днешна Украйна е доста по-плодородна от Монголия, предлага доста повече възможности за изхранване на населението - лов, риболов, земеделие, животновъдстово - в поречията на Дон, Днепър може да вършиш всичко това, колкото ти душа иска, стига да може да си защитаваш територията разбира се а и последно преди да се внесът от Новия свят картофите, царевицата и още някой култури, гладната смърт си е била заплаха за всяка територия от Европа, било то империя или племенни съюзи. Калоричността, качеството и количеството на приеманата храна са се отразявали на физиката на хората, както и на продължителността на живот.
  5. всъщност испанците към днешна дата не са победителите. тоест от поне 150 години не са
  6. за металургия май са необходими и въглища
  7. всъщност испанците май нищо не са дали за картофите например съм чел, че има паметник на Сър Франсис Дрейк, в памет не на неговите флотски умения, а че е донесъл картофите от Америка в Стария свят и с това е спасил милиони хора от гладна смърт. на паметника бил изобразен Дрейк със стрък картоф или нещо такова, не съм го виждал, просто съм чел за това.
  8. според мен отговорите на въпросите касаещи хуманността, цивилизацията и т.н. са "леко" лицемерни . накратко какво имам предвид: 1. победителите са носителите на цивилизацията, хумаността и прогреса. 2. победените - ретроградни, мизерници, варвари и т.н. от сорта. така де - историята се пише от победителите! чувството за безчестие при неуважение към пленниците може и да е терзаело някой летописец, но това не е спирало гаврата и своеволията над пленниците. "Тежко на победените" е девиз който не е донесен от Америките Етническите прочиствания също не са дошли от там ето какво се случва в същотото това Мексико, след няколко века "цивилизация" : лирическия герой в цитата е: Моята връзка примери за незачитане на военнопленници за хора може да се дават много. При това от много по-модерни времена.
  9. "Мусаши" от същия автор е също увлекателна
  10. 6 000 разпънати на кръст си е сериозна цифра. при жертвоприношенията на ацтеките май също се е отнасяло предимно за военнопленници. конвенциите за хуманно отношение към военнопленници, население на окупирани територии и т.н. се появяват в доста по-модерни времена, май точно защото преди това отношението към тия клетници не е било кой знае колко хуманно.
  11. защо да е дисбаланс? ако на работника му е осигурен така да се каже "пълен пансион" - храна, спане, облекло, то няколко монети на година са му като бонус един вид или бели пари за черни дни
  12. да водиш наличност на склад на скала верно е малко непрактично, щото все пак си има текучество но защо точно се е предположило че са "инвентарни"? не може ли тия шлемове, ризници да са в преносен смисъл? ако кажеш примерно, че генерала има 300 саби и 500 щика, то не се възприема че тия железа са в мазето му, а че има под команда 300 конници и 500 пехотинци ...
  13. ето това не го знаех и ми беше интересно да го науча! Благодаря за което! случайно да имате линк с нещо написано по темата?
  14. Оставам с впечатлението, че сте се засегнали, а на мен не ми е това целта и се извинявам. имах друго предвид. в това което съм чел, при въвеждането на новата азбука от Борис, наистина се споменава за езикови проблеми, но не че българи не се разбират със славяни, а че българите не разбират гръцкото писмо и не разбират гръцките думи. в Пространното житие на Климент Охридски например пише следното: аз от този пасаж не оставам с впечатление че има разлика между славянски и български. нито за смяна на прабългарски със славянски, а за смяна на гръцки със български. може би греша, но не виждам разлика между двете понятия - български и славянски. не знам доколко Житията на Светците може да се приемат за достатъчно достоверни, все пак Краткото Житие на Климент Охридски започва с потресаващото: Поздрави!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...