Отиди на
Форум "Наука"

Gloster

Потребител
 • Брой отговори

  2436
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  8

Репутация

517 Аспирант

Всичко за Gloster

 • Рожден ден Ноември 11

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

10181 прегледа на профила
 1. Абсолютно неочаквано ИДИЛ и бунтовниците от Джунд ал Акса(хард ислямисти,бивши членове на ал-Кайда) предприеха съвместна операция срещу асадистите в Алепо с цел да прекъснат единствената им снабдителна линия(тя е само един път идващ от Дамаск).Джунд ал-Акса удариха от запад,а ИДИЛ от изток и накрая крайните ислямисти от двете страни се срещнаха при село наречено Расм ал-Нафел,отрязвайки асадистите.В момента вече върви асадска контраатака подкрепена с над 60 руски авиоудара.
 2. Последния град държан от бунтовниците в Латакия-Кинсаба бе завзет от силите на Асад.
 3. Карта на Сирия от днес. http://umap.openstreetmap.fr/en/map/turksh-armys-targets-in-northern-aleppo_71265#6/36.554/40.715
 4. Масивна офанзива на ИДИЛ от няколко страни срещу огромния обкръжен от тях асадски град Деир Езор.Всичко започна с това,че идилците на лодки преминаха река Ефрат и директно щурмуваха квартала Богхайлия(Boghayliya),а от пустинята атакуваха силно укрепената база на 137ма бригада и асадските позиции около летището.Руската и асадската авиация веднага ги е обсипали с бомби,но това не ги е спряло. Засега след страшни двудневни боеве идилците са завзели със сигурност височините Тура,целия квартал Богхайлия,лагера Алтала и радио кулата на града.Асадистите се държат на една линия минаваща пред лагера Саика,складовете Аяш(които са огромни) и хотела Фурат.Идилския опит да се щурмува силно укрепената база на 137ма бригада с коли бомби все пак бе отбит от асадистите.Засега в боевете са загинали най-малко 75 от асадистите(15 от тях са се предали и са били екзекутирани от ИДИЛ впоследствие) и най-малко 42 бойци на ИДИЛ. ИДИЛците докарват още сили за финалния им щурм.Тия дни ще се решава всичко за града. Карта на положението-http://img11.hostingpics.net/pics/791960DeZ20160117M.jpg
 5. Я малко новини от новата година от Сирия... -Асадистите в Латакия завзеха град Салма от бунтовниците и продължават да напредват. -В провинция Дара Асад така и не успя да превземе целия Шейкх Мескин от бунтовниците.Затова пък бунтовниците явно се поотпуснаха и започнаха пак със скандалите помежду си.Групата Ахрар Ашар(близки приятели на Свободната сирийска армия) твърдят,че от Движението ал-Мутана(близки приятели на ал-Кайда) са отвлекли местния управител от Свободната Сирийска Армия,а от Ахрар Ашар с геройски усилия са го освободили от лапите на ал-Мутана.В отговор бойци на ал-Мутана твърдят,че те никога не са отвличали управителя и че от Ахрар Ашар са си измислили цялата история,за да си повишат репутацията,но те "ще отмъстят жестоко на тези,които ги клеветят" -По останалите фронтове в Сирия пат(без Деир Езор).На Алепо бунтовниците,кюрдите и ИДИЛците си разменят локални удари.Кюрдите засега не се решават да настъпят към Манбидж,а пък асадисткото настъпление срещу ИДИЛ на североизток от Алепо закучи край село Тедеф.Американците си строят летище в провинция Хасака и вече имат около 150 души военен персонал.Иронията е че американците си строят летището на поле,което местните селяни наричат "ал-кайда",вероятно не са знаели това преди да почнат строежа.Цялата местност е обкръжена от кюрдски части и те не допускат никой от местните селяни да наблюдава американците.
 6. ИДИЛ според мен е много по-опасен и силен от отделните части на ал-Кайда пръснати тук там из Близкия изток и северна Африка.За пример египетската армия,която все пак е силна за региона си не може да изхвърли няколко идилски отряда от Синай вече почти година,въпреки огромното си превъзходство в жива сила..В Либия от години има ал-Кайда и досега е превзела няколко малки града и просто си седи в тях да ги брани,няма сили за нищо повече.За сравнение ИДИЛ дойде в Либия преди няколко месеца само с около 300 души,които бързо станаха хиляди,а миналия месец превзе град пак в Либия със над 100 000 души население.За такова нещо от всичките части на ал-Кайда не могат и да мечтаят,а Либия дори е второстепенен фронт за ИСИС,а не главния.Да не говорим,че ИдИЛ е много по-богат от Ал-Кайда и т.н и т.н.
 7. Лошото е,че ИДИЛ продължава да се разширява в Либия.Там за разлика от Сирия масово бивши бойци на ал-Кайда се присъединяват към Ислямска държава,вместо да й се противопоставят и това прави експанзията на последната много по-лесна.ЛНА все още удържа положението,но не получава помощ отвън. Карта- http://imgur.com/1y1iuJI
 8. Може да се чете и по-двата начина,както е и с много други сирийски градове. Асадистите просто снимат тази част на града,която са завзели,но това не е целия град,а около половината все още.
 9. Хм стана грешка и се получиха 2 поста един след друг,вместо един. -В южна Хама асадистите днес са завзели 10 села след битки с бунтовниците. https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/12471655_205677519773258_8118111584363140805_o.jpg
 10. Не е вярно,че асадистите са завзели целия Шейкх Мескин.Взеха около половината,а в останалата част все още водят тежки боеве със Свободната сирийска армия и ал-Кайда.Ето видео от градските боеве отпреди няколко часа. Карта на битката https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/996702_205658136441863_595821743313516015_n.png?oh=7a4044fb5fb3a6f6566bb72899aa7133&oe=57021FEE
 11. -Асад си върна град Махин на югозапад от Палмира от ИДИЛ -Въпреки че кюрдите минаха река Ефрат,ИДИЛците предприеха изненадваща контраатака с коли бомби на изток от река Ефрат и завзеха град Айн Иса и базата на бригада 93,заедно с около 10тина села.Сега кюрдите опитват да си ги върнат,подпомогнати от американски въздушни удари.Това вероятно ще забави настъплението им на запад от Ефрат. -Асадското ПВО е свалило ливански хеликоптер край сирийско-ливанската граница по-погрешка.Няма загинали.
 12. -В Идлиб се изпълнява сделката между Асад и ал-Кайда и Легиона Шам.Ал-Кайда допуска 100 ранени бойци,жени и деца от обсадените от бунтовниците градове Фуя и Кафрая(сред тях има дори ранени бойци на Хизбула) да се доберат безопасно до Турция,откъдето ще заминат за Ливан,а оттам за Дамаск.В замяна Асад допуска от обсадения от него бунтовнически Забадани да се спасят около 100 бунтовници със семействата им,като те ще се доберат също до Ливан и оттам през Турция ще се прехвърлят в бунтовническата част на Сирия.Разбира се сделката започва пробно с тези малки бройки,ако е успешно всичко ще се прехвърлят много повече хора.И двете сделки се наблюдават от ООН. На видеото-В коли на Червения полумесец се спасяват шиити-ранени бойци,жени и деца от Фуя и Кафрая под погледа и контрола на бойци от ал-Кайда,Легиона Шам и Свободната Сирийска армия,които ги ескортират. На второто видео-под подгледа и контрола на армията на Асад се спасяват бунтовници от Забадани със семействата им. -В Дара асадистите вчера минаха в офанзива и завзеха базата на бригада 82 край град Шейкх Мескин.Днес Свободната Сирийска армия след контраатака си я върна.Въпреки че в региона Ал-Кайда и Свободната Сирийска Армия са в лоши отношения помежду си,днес Ал-Кайда обяви,че ще прати помощ на Свободната Сирийска Армия. -Две коли бомби се врязаха в алевитския квартал на Хомс.Загинали са 46 души,много повече са ранени.От загиналите са и 13 войници от армията на Асад,сред тях един войник оцелял почти три години в бунтовническата и след това ИДИЛската обсада на летището Куейрес,три офицера и един бригаден генерал. -Кюрдите пресякоха река Ефрат и настъпват срещу ИДИЛ на запад.На 14 километра от Манбидж са.
 13. Защото ако го направи няма да му вярва никой при следваща такава сделка с ИДИЛ или бунтовниците,а най-бързо Асад си връща територии по този начин.Подобни сделки имаше и в Забадани и в северните предградия на Хомс и е много вероятно да се стигне до още такива.Без такива сделки Асад ще си седи месеци чистейки някое предградие с 5-6 пъти повече сили от окопалите се бунтовници или идилци вътре.А армията му трябва на много фронтове.
 14. -Постигната е полутайна сделка между части на ИДИЛ и Асад.3500 бойци на Ислямска Държава ще се изтеглят от кварталите на южен Дамаск и ще се върнат в Рака.Асад ще им даде камиони и коли за целта и няма да ги напада.В замяна армията му ще заеме кварталите от които ИСИС се оттегля(това е много изгодно за Асад иначе ще чисти тия квартали най-малко година с голeми загуби).Сделката е одобрена от ООН,но неофициялно,защото иначе ще излезе,че ООН дава легитимност на ИДИЛ. -Асадистите напълно разбиха нова офанзива на ал-Кайда в селата на север от Алепо. -В обсадения Деир Езор ИДиЛ след тежки битки с асадистите и коли бомби завзе още един квартал-Русафа.В момента правителствени и руски самолети силно бомбят ИДИЛ надявайки се да спрат офанзивата им.Ако летището падне,ще падне и целия град,но пък е то е изключително силно укрепено. -В бунтовническото градче Мадая обсадено от Асад положението е толкова тежко,че мъж е продал колата си за 10 килограма ориз и 5 килограма сухо мляко.
 15. Тука що руснаците убиха Захран Алуш,лидера на Армията на Исляма-най-силната бунтовническа група около Дамаск и да кажем четвърта в цяла Сирия.Това ще промени много неща....

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...