Отиди на
Форум "Наука"

Black Wolf

Потребител
  • Брой отговори

    1029
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Black Wolf last won the day on Януари 27 2016

Black Wolf има най-харесвано съдържание!

1 Последовател

Всичко за Black Wolf

Последни посетители

12582 прегледа на профила

Black Wolf's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Very Popular Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

639

Репутация

  1. Ще спестя доста пари от превалутиране, поддържане на две сметка в лева и евро в банката, всякакви такси и пр. Само тази седмица това ми струваше ок. 120 лв.
  2. Предлагам темата за книгата на рекордите на Гинес. Да се обсъжда един маргинален автор със смехотворни твърдения в продължение на толкова години - нямам думи.
  3. Добре де - злато като злато. Не знам защо толкова се тръби за това злато. Хората, които са го правили, са живеели в колиби (същите като 2 хилядолетия преди това и като 5 хил. години СЛЕД това, защото практически в същите колиби са живеели и през средновековието) и са се биели с каменни чукове по главите... Е, поне са били доста добре шлифовани.
  4. Честно казано не знам какво се случва в Русия... Аз имах много руски приятели. С някои от тях се знаем много преди Интернет да се появи, от повече от 30 години. С някои сме се виждали и са ми гостували. Уж интелигентни хора, образовани, знаят езици и пр. Казвам имах, защото с много от тях приятелството ни приключи, тъй като заеха позиция в защита на войната, а някои дори започнаха да обиждат и заплашват общи украински приятели, с които пък се знаят още от времето на СССР... Пълна лудост. Тези хора са изтрещяли тотално. Затова пък намерих нови приятели в Русия - нормални хора. Но всички, с които си пишем са изключително предпазливи, меко казано. Сред интелигенцията определено има неприемане на войната и режима, но се страхуват. Реално се страхуват от властта. Нещата отиват май-май в посока на порядките при Мустакатия...
  5. Прочетох новоизлязлата книга "Кои сме ние" от Дейвид Райк. Авторът е водещ палеогенетик, който е работил с Пеебо. Данните в книгата са до 2017 някъде (излязла е на англ. 2018). Преводът ли е недобър, какво ли, но ми се струва, че в палеогенетиката е пълна каша...
  6. Само че или трябва да имаш точки - или да качваш книги, или да си купиш точки.
  7. Не ви ли писна?!?... Съвсем сериозно предлагам темата да се заключи и да се приключи с обсъждането на Ганчо Ценовите фантасмагории.
  8. И поради тези мъдри стратегеми китайците нямат особени военни успехи... Прочее, мисълта ми е имали ли са българите техническия и военен потенциал за сериозни полеви сражения. По мое мнение, не са имало и особено голям такав потенциал. Но трябва да се прегледат войните и среженията по-подробно, за да се анализира.
  9. Тези дни като преглеждах литературата покрай битката при Одрин 1205 г. и си мислех за огромната митология, раздута покрай нея, ми хрумна нещо във връзка с военната история на българите през средните векове като цяло. Всъщност колко открити полеви сражения (лице в лице както се казва) е печелила българската армия? Ами 3-4 най-много. Преобладаващата част от българските победи са със засада, в някакъв проход, в някаква гора, клисура, блато, с изненада или противниковата армия изведнъж нещо се разкапва и почва да отстъпва - въобще всевъзможни извънредни обстоятелства. Повечето битки, когато са принудени да приемат открит бой, нашите губят, често тежко. Що така бе?
  10. Всъщност за какво става дума? Религиозно почитане на Слънцето в най-различни форми съществува практически в целия свят, в най-различни култури, през различини исторически периоди, което е нормално. И вероятно това започва от най-дълбока древност. Например има някои видове маймуни, които "посрещат" слънцето по свой си начин. Слънцето е обект, който всички хора ежедневно виждат и усещат въздействието му. Така че ако има някакво отношение към небесното светило в Ирландия, Египет или Патагония, това не означава, че мужду тази места има някаква пряка историческа, културна, етническа или друга връзка.
  11. Интересни находки в Шри Ланка (демек Цейлон). https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2020/06/oldest-bow-and-arrow-technology.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+TheArchaeologyNewsNetwork+(The+Archaeology+News+Network)&fbclid=IwAR1J6OjgTfWucYCCHBfuxSk9NgWR3us3bdxo-CpE6H7GCRRw2Q0YMW2PQdI Появата на лъка все повече се удревнява. Все пак сигурните следи от него са едва от мезолита, но може би все пак се е появил доста по-рано.
  12. Римляните са цивилизовали траките. Нормално е. Една варварска култура, всички по-значими материални следи от която са изработени от гръцки майстори (или от местни, учили и подражаващи на гърците), култура, която е безписмена по същество, няма как да оцелее. През късната античност и средновековието са останали някакви наследници на траките като маргинализирано население, но дотам. Дори предполагаемите сега далечни наследници/останки от траките - власи и каракачани, на какви езици говорят? Май не на тракийски... Що се отнася до въпроса със славяните, то той е малко по-сложен. Балто-славяно-германската общност се разпада достатъчно късно, при което археологически германите и балто-славяите трудно се отличават, а пък данните от исторечската лингвистика... там също не е ясно. Така или иначе балто-славянската общност се разпада много късно, вероятно малко преди новата ера.
  13. То въобще е проблематично съществуването на сапиенс преди 210 хил. години... Повечето палеоантрополози са склонни да не завишават възрастта повече от 150 хил. г. максимум.
  14. Ами то си пише в линка, който съм дал. И става въпрос за хора (сапиенси), а не за човекоподобни.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...