Отиди на
Форум "Наука"

ramus

Потребител
  • Брой отговори

    1833
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    4

ramus last won the day on Юли 20 2018

ramus има най-харесвано съдържание!

Всичко за ramus

Последни посетители

4185 прегледа на профила

ramus's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

781

Репутация

  1. Е, при влизането в атмосферата загуби контрол и започна да се върти. Изключителни кадри от плазмата около кораба и задкрилките в основата, които бяха уникални. Но заради въртенето мисля че "голата" от керамика част се оказа в термичен проблем и го загубиха от телеметрията. И не можа да се приводни. Но всичко останало беше уникално и много повече от опит 2. Пожелавам все така всеки опит да е повече от предишните - всички тестове на кораба, както и преди това на ФАЛКОН9 - бяха така, докато не се стигна до успех! Тепърва ще има анализи, детайли, кадри и клипчета... които ще видим с интерес.
  2. Човешките същества имат проблем с "благополучието" и именно "искрите" са онова, което разклаща лодката, но така возещите се в нея вървят напред. Първата част от цитата - до запетайката, е нелепа и издава определена линия на пристрастие на автора си. Т.н. "разумни философи" ( особено пък с реторичния трик "повечето..." ) е един мит, един мем, който повтарян няма да стане друго, освен за обществена дъвка на "недоволните". Няма такова нещо като 'всички доволни'. Недоволни винаги ще има, но недоволството води прогреса напред. СОЦИАЛИЗЪМ, е блянът на недоволните и освен за тяхна дъвка няма никаква друга обосновка, колкото и "разумни философи" да й измислят такава.
  3. за кого е близък - за българина ли? Иронията ми е, че си нямате дори основни положения за компетентност по темата.
  4. Интересно ми е - вие твърдите ли че "'всичко, което пишете е истина"? А дали в такъв случай "халюцинирате"?
  5. Ама превежда. Основната база данни е английската. Така започна и модела е така и досега. През март миналата година ми написа че все още не е способен да работи с български език и всичко минаваше само през английския и това си е съвсем естествено предвид принципната схема и първичната база данни с които всеки модел "стартира". Изключително съм впечатлен година по-късно, когато през youtube чекнах БАРД да превежда в реално време субтитри на английски текст. Особено когато текста е вече заложен ( а не се налага да го разпознава в момента) българския превод беше толкова добър и точен, толкова граматически, препинателен и коректно преведен, че направо се шашнах. Няма как, няма и защо. Надяваме се българският модел да работи изначално с българската база данни. Всъщност, доколкото схващам основната цел - именно това е идеята.
  6. Изглежда още не знаете че този форум не е ФБ и в него шумните балъци минават и заминават.
  7. Не, не може и няма да се занимавам с глупости и импулси от типа "тийнинат" ( аз пък... така си го разбирам)... На ваше място бих опитал да порасна. А и - да се науча на търпението да чета и да мисля.
  8. друго се има предвид пред "отворен". Изброените от вас НЕ СА ОТВОРЕНИ напълно, в тях има стандартна клиентска част и по-сериозна, която се заплаща. Има и друга особеност - къде се съхраняват и обработват данните. Защото това се оказа голям проблем и твърде много данни, с ограничено предназначение от фирми и организации, изтекоха заради "проверката". Големи световни корпорации се оказаха с "разкрит код", докато бил проверяван през ИИ. Иглежда е много важно да се заявите, да се обозначите, да си изпишете вашето си мнение... Но освен на вас, този импулсен индивидуализъм не носи на никого друг полза.
  9. чудесно е как вие го разбирате. Но никъде не е написано че "така трябва да се разбира". Съвсем очевидно смисъла на "отворен" се съотнася за 'достъпа'. Написано е няколко пъти с цел да се наблегне на значението. Трудно ми е да си представя каква фантазия е нужна, за да се допусне че ЕЗИКОВ МОДЕЛ ИИ би бил open-source. Става въпрос за огромни ресурси, за скъпо оборудване, за сложни алгоритми, които непрекъснато е нужно да се следят , защото обработката на огромни бази от различни данни понякога може да тръгне в неподозирани посоки... Не са много държавите, които наблегнаха на своя версия на езиков модел ИИ. Да не говорим за българския език и неспособността на няколкото екипа от БАН през десетките години да го алгоритмизират за да докарат дигиталните преводи до коректност и нормалност.
  10. Струва ми се, че твърде много никове тук се изказват относно "наука", някаква си, без те дори да разбират какво е това, да не говорим да са труженици или изследователи в нея. По-горе се изписват някакви "аргументи" за "емоционалности в науката", които обаче били личните истории или спомени на някого си... и се цитират журналистически популизми относно народните митове за науката и учените. Призовавам една група автори на никове да си припомнят отново съглашението при регистрация на форума, на което те са отговорили с "ДА" съвсем доброволно. Отгоре на всичко почти същата група никове са и най-арогантни, играят го сигурни и нахакани, най-шумни и презентират парадно колко много се забавляват ... Моля ви - поне опит за малко повече сериозност. Все пак това не е ФБ, нито Тик-Ток... а форум за науката, относно науката. Който не е компетентен - поне да чете, да се учи, да вниква, да мисли... тук се предлага чудесна платформа за това. По моя личен опит не са толкова много местата сред виртуала с такава насоченост.
  11. За вас науката е нещо в което е важно да се вярва ли? А за мен - не. Научното познание се занимава с това, което е извън човешките пристрастия и заблуди. За вас какво е - си е ваша работа, но за науката не е важно кои са частните случаи на личните истини на един или друг. Иначе, да - много хора вярвали в науката... Но това е проблем не на науката, а на социалните и лични нужди от вярвания в едно или друго. Дали това дето си вярват е по същество НАУКА - те няма как да знаят, нито ги интересува особено. НАУКАТА се ползва непрекъснато за една или друга митология или идеология. Но това не е до науката, а до митологиите и нуждите от тях. За потребителите на митове НАУКА също е мит. няма нищо митологично в това да те удари влак в железопътен тунел. Митовете, лъжите, заигравките и фантасмагориите по въпроса може да са всякакви, но експерименталната проверка винаги дава един и същ резултат.
  12. не са дебилни - вярващите. Просто се нуждаят от нещата в които вярват. По-горе беше изразено че обективната истина често е твърде неудобна и създава дисонанси, конфликти... Например - идеологиите ( вкл и националната) не са научни обективни истини, а са специално конструирани интерпретации и описания, които да послужат за обединяващ фактор за дадена група, по национален признак. Ама историята като наука определяла друго като "ИСТИНА" - идеологията не се интересува толкова от "историята" а от обединителния фактор и резултат. Хората, които са привлечени от идеологията, формират идентичността си и слагат приоритета си на нея. Ако нямаше идеологии човечеството нямаше да е това, което е сега. А всички чудесно си даваме сметка че всяка идеология е заблудна приказка. И че идеологията е продължение на това, че всеки човек също си има своя "заблудна приказка" и идеологията задава сходство в личните приказки на тия, които си образуват приказките по "основната и общата" Така те се усещат в група, в ОБЩност. Хората сме много по-често емоционални и чувствени същества, отколкото рационални. Няма нищо дебилно сред всичко това, а просто "човешко". Започваме живота си като емоционални и чувствени същества и през по-голямата част от екзистенцията ни носим това в себе си. И накрая - колкото и да е неудобно да се напише: всеки един от нас тук, също носи своите си заблуди. И си ги списваме - всеки сам. И понякога много личи, друг път - по-малко. На всеки един от нас неговите си заблуди му изглеждат "истина". През очите на всеки неговите си - чуждите му изглеждат заблуди, неистини... Това е огромен и много сложен казус и през цялата история и по целия глобус е създавал огромни проблеми на човечеството. Така е и досега.
  13. ИСТИНА - е сложно съставно понятие, с особено значение за всеки човек. Има лична истина, социално договорена истина, нарицателно за "обективна истина"... Стремежа да се сложи като приоритет "обективната истина", среща проблем с това че човешките същества имат нужда и от лична версия на "истина", която общо се нарича "лична реалност". Това се отнася до всеки един от нас, вкл и тия от форума, нали? Няма изключения... Ние израстваме и формираме личностите си под въздействието и факторите на "личната и социална реалност". И това чрез виртуализацията се засилва като тенденция, и като устойчиво състояние. Единствено за рационалното познание, т.н "обективна истина" е приоритетна пред личните и социалните форми на ИСТИНА. Това изисква особен тип "личности" - които пробват да намерят компромис между личната си версия и идеала за "обективната истина". С научните си занимания и рационалния си избор на свой аспект и отношение към света - постепенно се затвърждава приоритета към "обективната истина'. Но това не е възможно за всички хора. Всъщност - е възможно за съвсем малко от тях и това е въпрос на елементарно наблюдение. Останалите имат потребност от личните или конвенционалните си версии - по редица причини и фактори, които са от психологичен характер и не е темата тук за това. С което искам да изведа следното: ПСЕВДОНАУКА - е производно от конвенционални истини, конструирани по модела на научния идеал за "обективна истина". Все пак - научните истини относно обективната реалност не могат да 'свършат работа' на голяма маса от хора, в чисто личен план и те търсят форми на "заместители". Според мен е налице една инерция в обобщенията - т.н. Генерализиране. Всъщност е нужно само да си напомняме, че ХОРАТА... сме много различни. Много сме различни и това важи най-вече за "нашето отвътре"
  14. отмъщение за корабите и пристанището: https://dnes.dir.bg/svyat/masirana-ruska-ataka-s-raketi-i-dronove-nad-tsyala-ukrayna-ima-zhertvi-i-desetki-raneni
  15. Днес има много актуализации от югоизток. На първо място, що се отнася до онзиденшния удар, наскоро пуснати сателитни кадри с висока разделителна способност разкриха, че руският военен кораб е получил фатални поражения. Освен това може ясно да се види, че вторичната детонация е нанесла щети на околната пристанищна инфраструктура, а не само на околните кораби. Говорителят на украинските ВМС Плетенчук заяви, че ударът е ликвидирал до 80 руски военни, макар тяхното министерство на отбраната да съобщи само за 1 убит и 2 ранени. По-късно се оказа, че най-малко 33 са изчезнали безследно, а 19 са ранени. Някои източници съобщават също, че освен хиляди снаряди, военният кораб е носел поне 2 ракети „Калибър“ и 4 въздушни бомби „КАБ-500“. Руски анализатори се оплакаха, че информацията за доставения военен товар явно е изтекла от украински партизани и призоваха своите военни да подсигурят по-добре логистичните центрове. Междувременно украински партизани от групата Атеш пуснаха още повече кадри за друг доставен руски военен товар, този път близо до пристанищата на Евпатория. Те разкриха, че руснаците изпращат артилерийски системи "Гвоздика" по железниците. Малко след това добавиха, че през Джанкой се движи още един ешелон с военни камиони и друга техника. И така, руснаците не само използват директни железопътни връзки за транспортиране на оборудване през Крим, но и своя флот, за да транспортират допълнително оборудване до кримските пристанища, откъдето то се изпраща на фронтовата линия. За тяхно съжаление, поради течовете на информация, процесът на преместване никога не протича гладко. Местни жители на Армянск и Токмак съобщиха, че са чули множество експлозии. Руски източници твърдят, че украинците са извършили нападение с HIMARS срещу складовете в Армянск и срещу най-малко 3 бази в Токмак. Украински анализатори заявиха, че това е резултат от координирана работа между техните партизани и военни. Тъй като най-интензивните сблъсъци се водят на изток, честотата и интензивността на украинските удари в този регион е още по-висока. Вчера командирът на украинската Таврийска група сили Търнавски заяви, че поради руските усилия за превземане на Авдиевка това все още е основната им настъпателна операция. Той заяви, че руснаците се страхуват, че ще трябва да извършват изтощителни фронтални градски атаки, напомнящи Бахмут, поради което те все още се опитват да заобиколят и обкръжат Авдиевка. Търнавски заяви, че противниците непрекъснато прехвърлят сили, предимно съставените от затворници Storm-Z, в посока Авдиевка, за да подкрепят опитите за пробив на украинската отбрана. Засега украинците плътно контролират линията. Както си спомняте, миналия път ви казах, че те получиха нова партида дронове. И тази доставка беше полезна, защото руснаците започнаха да използват все повече и повече танкове в подновената си вълна от атаки. Украински бойци от специалните сили показаха как са нацелили руски танк край Красногоровка, предизвиквайки мигновена детонация и мощен взрив. Друг танк е бил ударен, опитвайки се да заеме огнева позиция, за да удари украинциъе, но е ударен от дрон, екипажът губи контрол и танкът пада в ров. Друг руски танк се опита да го изтегли и евакуира, но също беше ударен с дрон. Украински бойци от 116-та бригада публикуваха и видео как отблъскват последния руски механизиран щурм срещу Степове. Руските танкове бяха блокирани от мини, разпръснати с дроновете, и след като щурмовият отряд беше унищожен, украинците се увериха, че тези руски танкове никога повече няма да бъдат използвани тук. Други отряди пуснаха също кадри от удари с дронове и унищожаване на руски бронетранспортьори, единият беше с мощна детонация, която унищожи пехотата, която се опитваше да се скрие под него. Руски войници непрекъснато се оплакват от украинските удари и казват, че не могат да пробият украинската отбрана поради рояците дронове. Мнението им е, че техните щурмови части рядко успяват да стигнат до фронтовата линия в пълен състав, така че украинските дронове представляват огромен проблем. За да усложнят още повече руското напредване, украинците се насочват и към вражеската логистика в региона. Съдейки по руските доклади, украинските разчети с HIMARS са разширили обхвата си, тъй като през последната седмица са ударили най-малко 5 логистични центъра: Донецк, Хорловка, Макеевка, Ясинувата и Иловайск. В Донецк украинците продължават кампанията си по унищожаване на гориво, удряйки складовете за такова. Наскоро те удариха и подобна инфраструктура в Макеевка, побратименият на Донецк град, както и неуточнена цел в Иловайск – пожарът тук изглежда точно както този в Донецк, когато украинците удариха складове за гориво, така че е много вероятно Иловайск, който се намира само на 15 километра от Донецк, също да е станал част от украинската кампания за лишаване на руснаците от гориво.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...