Отиди на
Форум "Наука"

dora

Потребител
 • Брой отговори

  1670
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  35

dora last won the day on Май 1

dora had the most liked content!

Репутация

1636 Доцент

4 Последователи

Всичко за dora

Последни посетители

3388 прегледа на профила
 1. Нищо общо с Кенеди. Кенеди няма: - широко чело, месести бузи, тясна брадичка - плоска основа на носа , извит нагоре нос - неравномерно плътни устни - несъразмерно голяма уста - епикантален клепач (епикантус) - голямо разстояние между носа и горната устна - малки и неравномерно развити зъби. За справка: Да се бъзика човек с генетични дефекти не е добре.
 2. Макар по време на писането на сценарии сценаристите винаги да се допитват до консултанти, е добре да се знае, че филмите и книгите не са показателни за психичните разстройства, това там е художествена измислица. С което искам да кажа, че не бива да се счита, че всички хора с ОКР са програмисти, нито че пък са гениални. Това като с Рейнман. Нито т.нар. "психопати" са обезателно Ханибал Лектър (https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Lecter) , напротив Много хора с асоциално разстройство никога не извършват тежки престъпления. (По същата линия, ако всички психопати са като Ханибал Лектър, то и всички психиатри са канибали-серийни убийци - само че тази връзка хората не я правят, за разлика от филмите на ужасите, които си представят при диагнозата).
 3. Може да се сравни. https://healthcare-in-europe.com/en/news/does-autism-increase-risk-of-suicidal-behaviour.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5479089/ Искам да ви покажа една жена, тя има аутизъм (наречен "нискофункционален", макар това да не е официален термин) и й е поставена и диазноза умствена изостаналост. Причината за второто е, че не може да говори (което е от аутизма). Само че може да пише, и когато пише (на клавиатура, на ръка просто не може да пише, заради други неща, диспраксия), може не само да произвежда сложна и логична реч, но и да изразява изключително сложни мисли по логичен и неординерен начин. Във видеото ще я видите, ще видите някои характерни за нискофункционалния аутизъм неща, но това, което ще прочетете, са нейните разсъждения, тя разказва какво е да не те считат за човешко същество (във второто видео), или за бавноразвиващ се (в първото). Описва и какво е животът за нея. И двете видеа са разстройващи, ако човек не ги гледа с положителна нагласа, но и показват колко много са подценявани хората, които не могат да се изразяват. Във видеото тя разказва и за неща как са й казвали, че е срам за семейството си и е трябвало да бъде удавена след раждането си... и други такива неща. Качеството понякога не е много добро, но това е защото тя сама си ги прави тези видеа. Тя обаче може да рисува и да свири на различни музикални инструменти. Има и абсолютен слух (тоест ако чуе си бемол, ще ви каже, че това е си бемол). Но представете си какво е човек да живее така. Не поради собствените си проблеми, а поради това, че живее в общество, което не го счита за човек. За обсесивно-компулсивно разстройство също има достатъчно материали онлайн, но понеже си говорехме и за филми, може би помните "Авиаторът". Там то е показано доста реалистично.
 4. Tези проверки не са нито иррационални (не се основават на натрапчиви мисли с иррационален характер, например, че ако преди проверката програмистът не остави чашата си с кафе от лявата страна на клавиатурата, някой ще умре), нито компулсивни (Професионалните изкривявания, слава богу, не са заболявания, "добре, седни си", казала дългогодишната учителка, след като на улицата попитала непознат колко е часът :)) При ОКР иррационалните страхове могат да граничат с психоза, само че за разлика от психозата при шизофрения човекът осъзнава несъстоятелността им, но не може да престане да си ги мисли. Не бива да се тривиализират нещата, това е като с "депресията". В популярния език всеки, който в последните петнадесет минути нещо не е на кеф, защото примерно се е скарал с половинката си, се самонарича "депресиран". Едва ли щеше да го прави, ако знаеше какъв чудовищен, смазващ товар е депресията.
 5. Терапии за ОКР: - медикаментозна: с инхибитори на обратното захващане на серотонина (не е задължителна, но зависи от конкретния случай) - когнитивно-поведенческа, включително ERP (exposure and response prevention) - обичайният избор - комбинация от медикаментозна и когнитивно-поведенческа терапия - транскраниална магнитна стимулация - използва се за хора, на които лекарствата не влияят добре, сравнително отскоро (2018 е одобрена за това в САЩ) (ОКР е тревожно разстройство.) Терапии за аутизъм (много повече като брой, защото това е первазивно разстройство на развитието и може да засяга множество области) - ABA (приложен поведенчески анализ) - цели да модифицира необичайното поведение, за да може човекът по-добре да се вписва и да не дразни другите с необичайностите си, но не лекува първопричината. Най-често изследваният метод е, за него има най-много научни публикации, но се основава на остарял подход в психологията и в ранните си години представлява по-скоро метод за изтезания, отколкото терапия, защото не счита обектите си за хора в обичайния смисъл на думата... - Логопедия, за развитие на език, използване на пиктограми за комуникация - Музикална терапия - при липса на език - Игрова (за деца), учи на осъществяване и контакт с други хора - Floorplay (за деца и тийнейджъри) - РRT (Pivotal response training) - за деца; и за възрастни, с нискофункционален аутизъм - Физиотерапия, за сензорна интеграция - RDI (relationship development intervention) - за приложение от родителите върху децата, за изграждане на взаимоотношения - Обучение в социални умения - Tрудова терапия - Диетология - Когнитивно - поведенческа - за хората с високофункционален аутизъм и аспергер Не се прилагат лекарства. Могат да се използват за различните коморбидности обаче (аутизъм с тревожно разстройство, аутизъм с депресия, аутизъм с епилепсия и т.н.).
 6. За обща информация, ако някой, който чете и има съмнения/подозрения за себе си, че има симптоми, подобни на аутизма или обсесивно-компулсивното разстройтво, пускам два свободно налични теста (на английски език). ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: те са само ориентировъчни за това каква симптоматика може да е свързана с двете състояния и не могат да се използват за диагностика. Те могат само да ви насочат, както и ако имате някакви подозрения, да знаете какво от тях да споделите със специалист. Всяка диагностика следва да се прави от специалист / екип с подходящия опит и с подходящата методология: Тест за аутизъм: https://www.wired.com/2001/12/aqtest/ Тест за ОКР: https://www.additudemag.com/screener-obsessive-compulsive-disorder-symptoms-test-adults/
 7. Може и нищо да не показва, защото единствената голяма разлика е с екзекутивните функции. Може и да показва PDD-NOS, но без допълнителни тестове и без симптоми нищо не може да се каже. PDD-NOS: когато има някои елементи на аутизъм, но те не са достатъчни, за да се постави диагноза в аутистичния спектър (аутизъм, аспергер). В зависимост от конкретните отговори на конкретния тест това може да се тълкува и като способност на флуидното мислене /екзекутивните функции да способстват за компенсирае на дефицитите в езика, така те да не са толкова видими статистически. Евентуално необходими допълнителни тестове: - Езиков (за способност да се разбира метафоричен език) - Тест за емоционална интелигентност (стандартен тест: https://en.wikipedia.org/wiki/Mayer-Salovey-Caruso_Emotional_Intelligence_Test) Ако обаче човекът няма никаква тревожна симптоматика, нищо от това може да не е необходимо.
 8. Рейнман не е точно аутизъм. Прототипът (Ким Пийк), от когото е вдъхновен сценарият на филма, няма аутизъм, а ФГ синдром: https://en.wikipedia.org/wiki/FG_syndrome Когато обаче се е обучавал за ролята, Дъстин Хофман наблюдава поведението на хора с класически аутизъм. "Савантизъм" - изключителни способности в дадена област, съчетени със сериозни когнитивни дефицити в други - има при класическия аутизъм, но и при други синдроми, а понякога може да се появи и след мозъчна травма. От това далеч не следва, че всички с аутизъм или аспергер имат изключителни способности, някаква форма на савантизъм има само при 10% от тях.... И още малко, за да не пиша отделен постинг, за ОКР също има тестове, например "Leyton Obsessional Inventory".
 9. Писах ви. Една условност - само така, онлайн, не могат да се поставят диагнози. Това, което мога да направя, е да ви дам насоки/информация, за да помислите дали да не потърсите мнението на друг специалист. Диагноза и за ОКР, и за аутизъм/аспергер се поставя с преглед, попълване на нещо като анкета с въпроси и с тестове, проверка на разни неща. Когато казвате, че виждате множество детайли, а не цялата картина, дали това е признак за аутизъм/аспергер може да бъде проверено с един добър тест за интелигентност, където да се види дали с определена част от теста се справяте по-добре, отколкото с друга. Хората с аспергер/аутизъм много често имат дисхармоничен профил по отношение на интелигентността - показват много високи резултати в дадени области, примерно визуалните въпроси, и резултати под средните в други, напр. тези, които касаят езика, работната памет и екзекутивните функции. От това не следва, че не са интелигентни - напротив, може и да са много интелигентни, само че интелигентността им не е "равномерно разпределена". Ще ви дам примерн от конкретен тест, които имам в момента пред себе си: - Визуално-пространствен индекс: 135 (това е близко до гениалността) - Флуидно мислене (възможност за намиране на решения): 126-132 (много висока интелигентност, над 130 се води гениалност) - Вербален индекс: 111 (за средна интелигентност се води 100) - Работна памет: 88 (по-ниско от средното). Може да показва това, че работната памет е силно заета да покрива примерно трудностите с езика, или трудностите с екзекутивните функции. - Екзекутивни функции (индекс "време, необходимо за обработка на информацията): 90 (откъм ниската част на средната интелигентност) Виждате дисхармоичен профил, който, при подходяща друг симтоматика, означава аспергер или високофункционален аутизъм. Възможно е и обаче симптомите ви да са толкова малко и тестовете ви да са толкова в нормата, че да не може да се каже, че имате каквото и да било разстройство, само някои сфери, в които показвате приличаща на дадено разстройство симптоматика, което не трябва да ви притеснява изобщо. Аутизъм/аспергер е спектър, което означава, че може да има хора, които са силно засегнати в много области, а може и да има хора, при които симптомите са толкова незабележими, че като цяло не им пречат на функционирането, и никога не получават диагноза. Едно разстройство е разтройство, когато ви пречи в ежедневния живот. Но диагноза трябва да се направи от специалист, по възможност в екип. Важното е обаче да се знае точно какво е, тоест да имате диференциална диагноза, направена от повече от един човек (винаги се използва екип). Защото ако ви предлагат лекарства или терапия за едното, а то е другото, това може значително да ви влоши сипмтомите. Има хора, които в началото имат аспергер, но поради това, че за него нищо не се прави, могат да развият ОКР (коморбидност). Важното е да се разбере кое е основното - аспергер или ОКР. За възрастта. Класически аутизъм обикновено се диагностицира в детството, защото е видим още тогава. Аспергер може да се диагностицира доста по-късно, защото симптомите му не се забелязват, тоест човекът си функционира дотолкова добре в детството, че изобщо не оставя съмнение у никого, че всичко му е ОК. Известни трудности могат да се появявт в тийнейджърска възраст или ранна младежка, примерно защото човек започва да си задава въпроси защо дадени неща не му вървят добре или са му трудни. Възрастта за поява на ОКР средностатистически е между 20 и 35 (може и по-рано, но рядко е след 35). Пиша с такива подробности, защото е възможно това да свърши работа и на други, които го четат впоследствие. (Синестезията статистически има като коморбидност аспергер и тревожно разстройство, не ОКР, оттам и съмненията ми също...)
 10. Имате ли официално поставена диагноза ОКР? На мен това, което ми описвате, ми прилича на симптоматика на Аспергер, не на ОКР, но е възможно и да нямате никакво разстройство, само така не може да се каже. За всяко разстройство се прави диферентна диагноза. Само по един симптом не се поставя никаква.
 11. Няма, Amazonski вероятно се шегува. Какво ви интересува?
 12. Въпросът е дали има престъпно деяние, Ник. А защо това е важно? Защото ако всеки би могъл да твърди колко обиден се е почувствал и да стартира по свое усмотрение дела срещу другите, без да е бил целенасочено ("менс реа") обиждан, тоест без срещу него да е било извършено каквото и да било престъпление, това означава, че всеки, който по някаква причина се е засегнал или реши да твърди, че се е засегнал (от представяне на каквито и да било факти, споменаване на каквото и да било, формулиране на каквато и да било теза) може да завежда дела, само и само за да сплашва всеки, който в процеса на свободното си словоизявление е способен да формулира каквото и да било. Представете си какво означава това за свободата на словото и журналистиката. И без това вече сме на 111 място... Какво ще спечели обществото, ако всеки, за да не бъде съден от всеки друг (който потенциално би решил да се обиди, без да е бил обиждан), започне да върви на пръсти и да се чуди какво да формулира, да не би да го разберат на въпреки и да го съдят? Това означава и да блокира цялата съдебна система Реално много по-оправдано би било срещу немалко публични личности да се повдигнат искове за реч на омразата (в това число и В. Сименов, за обидите/клеветите към майките на деца с увреждания - къде по-целенасочено от това (!), за немалко, ако не за повечето от пубичните изяви на "Патриотите" и свързаните с тях формации, дори за премиера с този "материал", дето бил "такъв", че и за "главанаци", а и за какво ли не_...Да не говорим за културата на водене на дебати в парламента и т.н., където обидите към опонента са на кило, под една форма или друга... ("Тя Нинова, ако види хлебарка в тоалетната, и за нея ще старира комисия" - цитирам изявление на депутат по повод на комисията за БНР, за което Нинова има всички основания да го съди за клевета....). От което не следва, че одобрявам създаването на поредната популистка формация, но колкото и да не я одобрявам, това не значи, че са извършили престъпление....

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...