Отиди на
Форум "Наука"

dora

Потребител
 • Брой отговори

  1581
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  34

dora last won the day on Март 7

dora had the most liked content!

Репутация

1507 Старши асистент

4 Последователи

Всичко за dora

Последни посетители

3016 прегледа на профила
 1. Предлагам на вашето внимание любопитна статия: "Властта води до увреждане на мозъка" https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Vlastta-vodi-do-uvrezhdane-na-mozaka_89903.html?fbclid=IwAR3dOX8eJDfEOeD8H1UOQwY6lTxonEDFu9cebK2JkVlPcz1lmtyBMsS414o В нея се цитират някои изследвания. Не мога напълно да кажа каква е валидността им, защото сега нямам време да издиря и други изследвания по въпроса, но предлагат някои интересни, и по моему, поне отчасти валидни, хипотези.
 2. Te са част от Британската империя, по която немалко явно още тъгуват. Затова да се правят паралели с източноевропейците просто не е подходящо ("тях ги щат, нас не ни щат" - ами, да, те са си техни, граждани на Короната и техни наследници, част от Commonwealth - не са икономически мигранти). Жителите на Британската империя практически не се считат за чужденци. И реално не са, особено когато и пра-бабите им са отгледани с британската култура (посредством училищното си образование). За справка, задължителното изучаване на Шекспир първо е въведено в индийските училища, и после - в училищата на острова. A пиесите му се играят в Индия от средата на 19 век... https://books.google.nl/books?id=hiBJDAAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=shakespeare+studies+in+colonial+bengal&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjgpYvy6Z_hAhXQh7QKHYJ3DxUQ6AEIKDAA#v=onepage&q=shakespeare studies in colonial bengal&f=false Дори децата на новодошлите в Европа по-образовани индийци са билингви, английският им е "майчин". По цвета на хората не може да се съди.
 3. Какво правим с тези 48%, които гласуваха да останат? През целив процес те биват навирани в трета глуха. Туск реално беше прав, когато каза, че за тези, лансирали Брексит без капка идея как да го осъществят, трябва да има специално място, запазено в ада.
 4. Междувременно, научавам, че в български се е появила нова дума: брекситя (казвам на парти, че ще си тръгвам, и не си тръгвам)
 5. Остават нелекувани, ако не потърсят помощ - като навсякъде.
 6. Публикация в Ню Йорк Таймс на същата тема, от 1981 година: https://www.nytimes.com/1981/11/01/business/why-the-russians-can-t-grow-grain.html Статия, която показва опашките в СССР (за хляб, за месо....): https://www.qminder.com/queues-in-ussr/
 7. Не ми прехвърляйте топката. Вашите аргументи са невалидните. За своите вече представих необходимата обосновка. И документи, който показват продължаващия провал на народната република да изхранва населението си, дотолкова, че да преосмисли собствените си приципи и да му позволи частна инициатива, за да има какво да яде: https://www.ciela.net/svobodna-zona-normativi/view/-1091562494/postanovlenie-№-1-na-ministerskiya-savet-ot-21-yanuari-1980-g-za-po-natatashno-vnedryavane-na-sistemata-za-samozadovolyavane-na-naselenieto-ot-selishtnite-sistemi-s-osnovni-selskostopanski-produkti https://www.ciela.net/svobodna-zona-normativi/view/-1091031552/postanovlenie-№-11-na-ministerskiya-savet-ot-2-mart-1982-g-za-tsyalostno-izgrazhdane-na-sistemata-za-samozadovolyavane-na-naselenieto-ot-okrazite-i-selishtnite-sistemi-s-osnovni-selskostopanski-produkti https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1089713151/issue/958 Позволява му се да се самоизхранва, реално като частен стопанин (в противовес както на принципите на комунизъма, така и на колективизацията). Постановление със същото съдържание (официално признаване, че оставено на одържавеното колективно селско стопанство, народонаселението няма какво да яде), има още от 1970те години, от който момент нататък въпросът изобщо не се е решил изобщо, след като през целите 1980те се налагат нови постановления. Аналогични проблеми - с изхранването на населението - имат и в СССР. Те стават особено очевидни през втората половина на осемдесетте. И то не за когото и да е, стават очевидни дори за американските служби. Рейгън го казва в прав текст в речта си в Берлин: Съветският съюз не може да изхранва собственото си население.
 8. Няма спор, но личните пристрастия никога не са довод. Всеки може да харесва каквото си пожелае, да изпитва носталгия и т.н., но когато пише или най-вече когато спори, няма как да привежда в доказателство собствените си пристрастия вместо фактите. Бих приела всеки довод, ако е подкрешен с потвърдима от проверим и достоверен източик информация. Баба ми, леля ми и шуренайка ми не са такава.
 9. Няма защо да ми цитирате вицове, ето ви го черно на бяло: "Дори в най-тежките продоволствени кризи – например зърнената катастрофа през 1985 -1986 г., когато едва са събрани 300 млн. долара за внос на пшеница от Запад, незасегната остава единствено системата за продоволствено снабдяване на върхушката и важните за оцеляването й тайни служби и репресивен апарат. " https://www.dw.com/bg/как-дефицитът-съсипа-нрб/a-18681760 Ясно е, че много от хората тъгуват по социализма, но това не променя фактите. И още от една статия: https://www.dw.com/bg/кой-беше-сит-в-нрб/a-18471614 "Документите от архива на БКП сочат, че от 1980 - 1981 г. аграрно-промишлените комплекси са във фалит и ги спасяват единствено отпусканите от БНБ по заповед на ЦК невъзвращаеми кредити. Тодоров посочва, че особено тежко фалитът се е отразил на животновъдството, зърнопроизводството и градинарството. “Точно тогава България е започнала да внася свинско месо от ГДР, зеленчуци от Полша и зърно от цял свят."
 10. Сам сте си отговорил - осигурявали са си продоволствия чрез лично стопанство. В градовете обаче такъв лукс нямаше. Oчевидно в центъра на София трудно се отглеждат прасета, че и кокошки. Нито има нощви за произвеждане на хляб на мястото на ваната в банята. Та трябваше да разчитаме на хлебозаводите. И понеже баба ви не е икономиката на България, ето: "От отчетите на БНБ се вижда защо социалистическото стопанство се нарича "икономика на дефицита". Само през 1979 г. стойността на недоставените на населението асортименти от стоки е възлизала на 571 млн. лева. Хроничният дефицит продължава да расте и до края на социализма поради невъзможността на икономиката да осигури достатъчно стоки, услуги и жилища по предвидените планове. " И далеч не става дума за вносните стоки, а за произвежданите в България. Вкл. хранителни. https://clubz.bg/1676-razsekreteno_provalyt_na_ikonomikata_na_socializma
 11. Пускам заради ценните архивни кадри от новинарските емисии - горивото, цените на свинското, инфлацията.
 12. Осемдесетте имам предвид - към края им. А защо помня? Защото ако не станех рано, за да повися на опашката с учебник в ръка, след десет часа хляб нямаше да има и щях да съм висяла напразно, вместо да си уча на спокойствие вкъщи - много се ядосвах, когато хем съм чакала, хем хлябът свърши точно пред мен. В началото на деветдесетте вече имаше купони, тоест за известен период (около "Лукановата зима") стана и по-лошо - магазините бяха напълно празни.
 13. Нямам никакви възражения относно хроничния недостатък на битови стоки - това и без да знаем, че от оседмесетте години нататък съветската - а и българската - икономики страдат от тежки дефицити. Тези, все още помним това време, помним и как се влизаше в магазин: - Имате ли яйца? - Нямаме. - А типов хляб? - Типовият свърши. - Какъв имате? - Бял, ама той е от вчера. До 10 сутринта хлябът свършваше. Нерядко докато човек е на опашката. В София. Да не говорим за такива неща като смядовска луканка, цветен телевизор или не дай си боже, автомобил. Или дори портокали и банани. С опашки от четири часа сутринта за едните банани. И то само около Нова година. Аз не се обиждам на никого, диалог с аргументи ад хоминем не водя, защото такива аргументи не признавам за валидни. Във втория PDF, който пуснах, има сравнение и с покупателността на европейските държави.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...