Отиди на
Форум "Наука"

Втори след княза

Потребител
 • Брой отговори

  2047
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  11

Отговори публикувано от Втори след княза

 1. Преди 21 минути, scaner said:

  възпроизвеждането на генетичната информация е основата.

  Само вметка- възпроизвеждането на генетичната информация, когато става дума за човека е земно явление. Не сме гости.

 2. В процеса на дискусията се оформиха мнения, че за предтечи на човека могат да се смятат организмите, органичните съенинения и така по веригата. 

  Моето мнение е, че като кажем Ние- човеците и от какво сме произлезли, разбираме преки предтечи, а това са според религията- Бог, според еволюционната теория- висши човекоподобни маймуни, а според някои съвременни идеи- извънземни същества. Колкото по- назад се връщаме, толкова по- общо е- от елементарни частици произлиза вещество, от химически вещества- съединения, от органични вещества- живот. Човек не може без тези предпоставки, обаче това не сме Ние. Когато кажем "Ние- човеците" не започваме с "материални обекти", т.е. присъщо на всички, а с нещо присъщо само на човека.

  Не мисля, че "Какво ни е създало? От къде идваме?" се отнася за амебите, органичните съединения и химическите елементи, а именно за рода човек.

  Поради това моето мнение е, че ние не сме дошли, а сме се развили на земята, като най- близка ми е еволюционната теория.

  • Харесва ми! 2
 3. Мисля, че "Стандарт на живота" се определя чрез статистически данни за  брутния вътрешен продукт, реалния доход на глава от населението, брой на населението и демографски характеристики, ръст на бедност, а не чрез анкета за мнения. Във вестниците пише, че сме "Най- бедната страна в ЕС"

  Въпросът "Колко добре живеете" е по- добър и се отнася до мнение по качеството на живот

  Моето мнение е, че не съм удовлетворен, не чувствам благополучие. Смятам, че сме притиснати и без възможности за просперитет.

  Мисля, че проявих вежливост, но тя отсъства във вашата тема за 

  на скоко за вас сложен руски език, силена сложна ли нива?

  и не отговаряте на въпросите на участниците, което кара някои да смятат, че е бот. Моля, потвърдете, че не сте бот.

 4. Преди 2 часа, deaf said:

  Някаква статистика би ли представил? Ако не,аз ще ти помогна. В средновековна Испания за приблизително сто и петдесет години Инквизицията у изгорила на кладите горе-долу толкова хора,колкото комунистическият режим в България е убил за двадесет години (между 1944г-1965г.).

  Може би има възможност за прецизиране?

  Поне доколкото съм наясно, на Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК са вписани имената на 7526 души, включително изпратените в лагери, преселваните, преследваните и репресираните за период от 1919 до 1989 г. Вж. тук

  За Инквизицията в Испания "През първите 18 години от въвеждането ѝ са изгорени на клада над 10 хиляди души (от население над 5 милиона)" тук

  Но това не се отнася към темата, а сигурно във форума има друга, подходяща тема.

  • Харесва ми! 1
 5. Преди 2 минути, nik1 said:

  щом предците ни са дошли  от другаде, не сме баш тукашни :)

  Чувстваш се чужденец? Твое дело. Пожелавам да се почувстваш добре в своя дом... някъде... на край света. Тъжно, защо ли го правиш и защо мислиш за Земята като чуждо място?

 6. Преди 2 минути, nik1 said:
  Преди 4 минути, Втори след княза said:

  Панспермия? ТУК?

  Да

  И все пак това е преселение на бактерии. Ние сме човеци, а от бактериите при други условия на другите планети ще се зародят или не, други висши организми. Тук, на земята сме ние- човеците. Ние сме аборигени и не сме дошли от другаде. Местни сме.

  • Харесва ми! 1
 7. Преди 15 минути, nik1 said:

  :) Това може да се окаже подобно на  вярата в Бог.

  Известно  ли ви е някой да е синтезирал  ДНК и РНК на базата на метан, СО2, азот, амоняк, вода  и всички от останалите прости вещества, намиращи се "подръка"?

   

  Искаме да мислим и чувстваме че Земята е "наша", че ни придлежи, и че това няма се промени.. Че винаги сме били тук, и винаги ще бъдем тук.. 

  "Геоавтохтонизъм" :)

  Вашата "истина"каква е? Нибиру? :) 

 8. Преди 2 минути, Евристей said:
  Преди 18 часа, Втори след княза said:

   Сократ е бил осъден защото проповядвал безбожие,

  Е...така ли вие философите ще засипете една от звездите на тази дисциплина ?

  Няма такова нещо. Изказът ми е коректен. Подобно, Джордано Бруно изказва възгледи за небесните тела, но е ОСЪДЕН за ерес. Ето какво казва Уики.бг

  Цитирай

  срещу него е заведен политически процес, на който го обвиняват, че развращава младежта, като отрича официалните богове и въвежда нови. Близостта му с младите хора се тълкува като развращение, а неговата „безбожност“ се свежда до това, че следвал повелите на някакъв вътрешен свой глас, т.н. „демон“ (daimonon), 

  Като проследите мисълта, ще разберете, че не подкопавам значението на Сократ, но давам чист факт за какво е осъден. 

  Прочее, дори "Облаците" на Аристофан, ТУК които здравата му се присмиват не са нещо негативно. Напротив, комедията е принос в културата и хуманизма. На това му се казва плурализъм на мисленето.

 9. Ето и други съвети. От тук

  Цитирай

  има някои неща, които може да направите сами за превенция, за облекчаване на симптомите и като поддържащи терапията дейности.

  Ето някои от тях:

  Изградете около себе си мрежа за подкрепа (хора, които могат да ви помогнат) и не се колебайте да я използвате, когато има нужда.

  Информирайте се относно ПТСР – причини, симптоми и лечение, за да оцените прогреса си и да умеете да разпознавате кога се справяте добре сами и кога имате нужда от допълнителна  помощ от познати или професионалисти.

  Учете се на умения за управление на стреса и управление на емоциите.

  Въведете техники за релаксация в своето ежедневие, каквито можете да взаимствате от йогата, медитацията, тай-чи или в обучение от професионалисти. 

  Развийте своите умения за разпознаване и справяне със стреса, като включите развитие на способностите да реагирате позитивно на трудни за вас ситуации, заедно с повишаване уменията за справяне с негативни емоции и развитие на увереност в собствените сили.

  Избягвайте употребата на алкохол и наркотици (в това число медикаменти с „дрогиращ” ефект).

   Бъдете про-активни в търсенето на алтернативи за справяне и мислете позитивно – това ще спомогне за намаляване на симптомите и ще изгради по-добра защита срещу стреса.

  Имам леки притеснения по това да се задълбочаваме за симптоми за ПТСР във втория абзац. Човек може да започне да преувеличава някоя симптоматика и да си навлече болест чрез самовнушение.

   

 10. Да влезем в пътя!

  Темата е 

  Коя религия, най-добре пасва на възгледите ви?

  Приятно ми е да отбележа, че само атеистите заявяваме възгледите си. Има някаква объркана опозиция от страна на вярващи в нещо, което не е религия, защото (чак ми е смешно) никой от религиозните не отговаря на темата "Коя религия, най-добре пасва на възгледите му". Някой да е афиширал християнство? Индуизъм? Няма. Срамуват се, защото да си религиозен е демоде за зрели хора... виж за демоде бабички може.

  • Харесва ми! 2
 11. В друга тема споменах, че Джордж Оруел е бил атеист. Тук., но се е придържал и спазвал практикуваните сред околните- християнски ритуали. Той не е имал нужда от бог, а от добри отношения с другите. Искам да кажа, че и за него никоя религия не е съответствала на възгледите му... абе, старомодно е да си религиозен.

 12. Преди 2 минути, Шпага said:

  събитието се случва и... ? Тогава не се ли оказва, че вероятността да се случи винаги е била точно 100%, а вероятността да не се случи - точно 0%🙃 Което всъщност обезсмисля самото понятие "вероятност".

  Статистиката и вероятностите се отнасят за МНОГО събития. Колкото повече, толкова повече. :) 

 13. Преди 1 минута, deaf said:

  благодарност към поколенията преди тях,че са ги очовечили. Как да се отблагодарят на своите прадеди? Като принесат най-ценното си. Кое е най.ценното? Животът на най.близкият и любим човек.

  Не зная как го обяснява високоуважаваният Фрейзър, но моята идея е, че жертвата е следствие от опита: ако на вира хвърлиш един за закуска на крокодила, другите ще могат да се напият спокойно. 

  Много съм впечатлен от случка, документирана във филм. Вълци нападнаха стадо и оградиха сам елен ли беше, бизон ли... Тогава самотен мъжкар се спусна и халоса другаря си, като помогна на вълците. Стадото се изнесе. Щом елените ли, бизоните ли правят жертви за да се спасят, то ясно е, че и човекът ще ги прави. 

  • Харесва ми! 2
 14. Преди 37 минути, Ниkи said:
  Преди 55 минути, Втори след княза said:

  Метафорите са присъщи на литературата, точния изказ на науката.

  НО- с удоволствие бих се осведомил какво смятате, че е смятал автора или какво се има предвид в науката за "свободна воля на електрона".

  Благодаря предварително

   

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Свободна_воля

  като започнах да чета

  Цитирай

  Свободната воля е тясно свързана с концепциите за морална отговорност, заслуга, вина, грях и други оценки, които са приложими само към свободно избрани действия. Тя се свързва и с концепции, като съвет, убеждение, обсъждане и забрана. 

  се убедих, че електронът няма свободна воля, а метафоричното разбиране е неуместно. 

  Общо взето, крива посока.

  • Харесва ми! 1
 15. Преди 1 минута, Ниkи said:
  Преди 23 минути, Втори след княза said:

  Извън движещите се същества няма воля, а той за свободна воля пише.

  Ти приемаш прекалено буквално израза "свободна воля". Друго се има предвид

  Метафорите са присъщи на литературата, точния изказ на науката.

  НО- с удоволствие бих се осведомил какво смятате, че е смятал автора или какво се има предвид в науката за "свободна воля на електрона".

  Благодаря предварително

 16. Преди 9 часа, scaner said:

  Не приех никак мисълта на автора, че електроните имат свободна воля. Като излезем от проблема частица-вълна, разпределението на попаденията в мишената при стрелба при проверка на оръжие на статив, разсейването избор на куршума ли е или различия на предпоставките?

  Извън движещите се същества няма воля, а той за свободна воля пише.

  • Харесва ми! 1
 17.  

  Коя религия, най-добре пасва на възгледите ви?

  Ами никоя.

  Юдейската не приема жената за значима- там мъжете раждат.

  Християнската- прочетох Символа на вярата и разбрах, че не е за мен

  Мохамеданската- след Петвековното, да не чуя

  Индуизма- там боговете им още маймуни- вж. Рамаяна.

  Орфизма- мистиката е много, моралът малко, а информация- хич. Явно никой не вярва в това.

  Будизма и Конфуцианството- те не били религии, а учения

  Тенгризма- След като направили най- голямата империя под байрака с опашката, дори монголите го изоставили

  Тотемистични религии- айде сега, при диваците ли да се връщаме

  Съвременни религии- клонят към шарлатанство, гледат да пипнат парички

  Мисля, че споделих своето информирано НЕсъгласие с религиите.

  • Харесва ми! 1
 18. Преди 2 минути, amigdal said:

  Или това е просто "бъг" в мозъка, нужда от Бог.

  Не, със сигурност не е бъг. Факт е, че всички примитивни народи в някаква степен обожествяват разни неща. Факт е, че преобладаващ брой хора вярват в свръхестествени явления. Така че подобна вяра е разбираема и хората с нея не са дефектни. Хората, които не вярват- също.

  Но как се появява нуждата... сигурно от нуждата за знаещ и можещ всичко Родител.

  • Харесва ми! 1
 19. Преди 5 минути, gmladenov said:

  Не, защото никой не е доказал, че няма бог. Защо да не отричам недоказани "истини" ?!? :ag:

  Проблемът, за съжаление е в полето на религиозните- никой не е доказал, че има бог. Просто се съобразявам да не взимам на вяра празни приказки. 😒

 20. Преди 8 минути, gmladenov said:

  Философстващият човек търси отговори и дори
  да не вярва в Бог, няма защо да го отрича, защото така сам затваря пространството около себе си
  ... вместо да се стреми да го разширява.

  Можем да стигнем до споразумение: вие няма да отричате мнението, че бог няма, а аз няма да отричам мнението, че Бог има. ОК?

 21. Преди 2 минути, amigdal said:

   създателя и земята си е една.

  Отнасям се с разбиране към хора, които приемат, че светът е създаден, при това за шест дни. Като му гледам несъвършенствата, юдейският Бог можеше да се потруди по- продължително, вместо да го потапя, но хайде, стореното- сторено. :) 

 22. Преди 11 минути, gmladenov said:

  Нека ти е зададен много труден въпрос, за който ти нямаш отговор - но имаш три предположения,
  едното от които включва Бог. Ти, обаче, като заклет атеист отхвърляш това предположение и така
  оставаш само с две предположения.

  Нека ти е зададен много труден въпрос, за който имаш три неверни предположения, едно от които включва бог. Това, че са три неверни повече ли ще те зарадва, отколкото ако е едно невярно?

  • Харесва ми! 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...