Отиди на
Форум "Наука"

Kocemo

Потребител
  • Брой отговори

    16
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Kocemo

  1. Приемаме, че боговете са точно 3000. Разлика между атеист и врващ в Бог - вярващият в Бог вярва само в един Бог и не вярва в останлите 2999. Атеиститъ не вярва в един Бог повече.
  2. Това го е писал Милош СИДОРОВ. Лично на мен ми е инстерсно съвпадението(или пък не е съвпадение) което е видял в текста - толкова близки данни за прецесията май другаде няма. Не знам и дали оноггондури наистина означава "десетте рода". А плочката, открита край Слатино Дупнишко съм я виждал. Или този, който я е "рисувал" толкова си е можел или пък показва звездното небе около северния полюс преди N на брой години. Не си послмян дали Stellarium може да върне звездната карта чак толкова назад.
  3. Това не е точно по темата, но на някого може да му сте стори интересна деуга гледна точка за годините на "царуване" на първите трима в списъка.
  4. Петрич, Сандански, Кресна, Благоевград се използва булка. Баща ми например се обръщаше към майка ми с "булка", а към майка си с "мале".
  5. С това съм съгласен. Щатните изпълнители си ги има. Тренират си заучените положения както и преки свободни удари. На някои им се отдава по-добре да се справят със положенията, и затова ги помним. Други(Меси например) са си чисти късметлии. Ама, да ритна топката и да се надявам някой да сгреши(предизвикана грашка)... вярно, че е част от футбола, ама хич не ми харесва тази част. Нали знаеш, че има футболисти, които стрелят успоредно на гол линията, надявайки се някой да посегне с крак и да вкара топката във вратата. За някой може да е заучено положение и опит за предизвикана грешка, ама за мен си е чиста лотария. Хем си прав, хем не си. За мен е важно "какво е за мен". Ако си спомням правилно и Азар, докато играеше под ръководството на Муриньо, за един определен мач, каза, че Челси не са играли футбол и той не иска така да играе. Каза същото и след загубата от Франция. Има хора, за които целта не оправдава средствата. Цялата работа е субективна, както и цената на футболистите, а там нещата вече са гротескни. Все си мисля, че ще доживея момент, в който да видя, че за някой футболист са платени 1 милиард евро. Разликата е в това, че някои отбори търсят гола, макар и безидейно. Опитват се да владеят топката, да правят някакви атаки, лутат се пред наказателното поле на противника и понякога вкарват и случайни голове. Докато Франция много идейно си се защитваше и разчиташе на контра атаки. Тази игра се играе на голове, ама аз искам да гледам 90 минути футбол с голве, а не репортажи от по 5 минуи само с головете, защото останалите 85 минутн не се е играл футбол. Аз съм останал с впечатление, че вертикално подаване е когато един футболист подаде топката на друг и движението на тая топка е вертикално спрямо телевизора(демек от горе на долу на екрана или обратното). И се чудя, ако съм прав, на кой ще му хрумне да прави подобни аналогии. Ама може и да греша, та затова попитах. Не скачам срещу чуждици. Тя дума гугъл не я намира като някаква смислена в българския език. И съм я чувал само от футболни коментатори, и то май само от един. Но, докато тъч, гол, фаул са отдавна наложили се(въпреки, че някои си имат и чудесни еквиваленти на български), то използването на репрезентация е... нямам думи. Все едно слушам големия ми син, който пас-ва топката на другите деца, а не им я подава. Както сам се изразаява "паснах му топката'. Явно, за да разбираме български ще трябва да занем и английски. Аааа, не! Що е то "вертикален пас": Явно ще трябва да се пренапише значението на думата "вертикално". Това явно е някакъв световен феномен: избрани цитати.
  6. Да. Кое му беше осоненото. Ритна топката и благодарение на Манджукич видяхме гол. И не само те. За колко футболисти се сещаш, които ще вкарата 7 или 8 от десет преки свободни удари? Аз не се сещам за нито един. Цялата работа с тия изпълнения си е чист късмет. Някои са по-добри от други, ама това не променя ситуацията. Видяхме го и Роналдо - вкара на Испания от статично положение и до там. Меси е даже по-зле. Чак се чудя какво му се радват коментаторите. Нито дузпи може да изпълнява, нито от статични положения да вкарва. Интересно ми е дали има някъде такава статистика: играч, изпълнени свободни удари; вкарани голове. При дузпите 90% от играчите(не ме питай от къде е тази цифра :) ) разчитат на късмет, не на умения. Да. Все едно гледах отбор, воден от Муриньо. Стоят си пред и в накзателното поле и разчитат на някой и друг бърз футболист(Мбапе за французите). За мен това не е футбол. Ако и хърватите бяха решили да играят по същия начин щеше да видиш какво искам да кажа. Аз искам да попитам нещо друго. Някой може ли да ми обясни какво означават: - вертикално подаване(поне един коментатор от БНТ го използва, а ако не греша и Борис Касабов(добре, че позабрави "дефанса", "гоалкипера", "офсайд")) - репрезентацията на Германия
  7. Двата споменати гола на Гризман са си чист късмет. И този срещу Уругвай и този срещу Хърватия. Макар, че като видях гола се зачудих дали някой не е помогнал на Манджукич да не може да отскочи колкото му се иска, т.е. да го е дръпнал за фланелката. Ама повторения не съм гледал. Хърватия играха в по-голяма част от първото полувреме футбол, докато Франция беше паркирала автобуса и разчиташе на контраатаки. За мен това не е футбол, което е лично мнение де. И като дръпнаха в резултата паркираха и един локомотив за по-сигурно. При 4-2 мача просто се доиграваше. Лично за мен френският отбор е по-добър от хърватския и очаквах Франция да спечели купата играейки футбол. Очаквах да преодолеят и Уругвай и Белгия играейки футбол, ама и там не се случи подобно нещо. Е, такива отбори не харесвам и такъв стил на игра също не харесвам. Азар хубаво каза, че предпочита да загуби с този отбор на Белгия, отколкото да спечели е този отбор на Франция. Хърватска стигнаха до финала с чист късмет. Но поне на финала се опитаха да играят футбол. При финал Белгия - Хърватска щяхме да гледаме нещо много по-различно и класно. Ама... ще чакаме след 4 години. Обаче тенденцията на подобни финали не ми харесва. Преди доста годинки едни страхливци от Гърция станаха европейски шампиони(побеждавайки Португалия). Преди две години едни страхливци от Португалия станаха европейски шампиони(побеждавайки Франция). Тази година едни страхливци от Франция станаха световни шампиони. Учат се едни от други. Защо ги наричам страхливци - защото ги беше страх да играят футбол в най-важния мач - финала.
  8. Първо да кажа, че исках Хърватия да спечели този финал, но силно подозирах, че ще го спечели Франция, и то не заради помощ от съдиите. През цялото първенство французите ги съпътства някакъв извънземен късмет, който не ги остави и на финала. Лично за мен дузпата си беше дузпа. При отсъденото нарушение срещу Гризман, от което дойде и първия гол ние видяхме какво точно се случи, ама какво е видял съдията не знаем. За нас има повторения от различни ъгли, за съдията няма. Видял е нарушение, отсъдил го е. Но от кога свободен удар(пряк или не) на 30 метра от вратата означава гол, че да виним съдията? И тук се намесва късмета, за който споменах. Изпълнението на Гризман не беше нищо особено, ама топката влезе във вратата. Подобен гол вкара и на Уругвай пак от никакъв удар. При дузпата - това не е дузпа вкарана от футболиста, това е дузпа вкарана от вратаря. Затвърджавам си мнението, че огромна част от футболистите не знаят да изпълняват дузпи, а още по-голяма част от вратарите не знаят как да хващат дузпи. И едните и другите разчитат на късмета, не на умения. При головете на Мпабе и Погба голяма вина има и хърватския вратар и френския късмет. Като обобщение отборът, който игра футбол загуби, а отборът, който не игра футбол спечели.
  9. Нали пробваха и с чужденци - Ериксон, Капело. Резултат - по-плачевен от сегашния. Аз се чудя кой реши финалът да е в 18 часа?
  10. Изпратих ти ЛС. Индонезия е верига от острови, ама китайците не сам им повлияли кой знае колко. Нито пък са повлияли и на аборигените.
  11. Някой, случайно, да има "Богове, Гробници и Учени" е електронен вариант?
  12. Аз все повече затвърждавам мнението си, че 95% от футболистите не знаят как да изпълняват дузпи. И се чудя защо вратарите почти винаги се хвърлят в някой от ъглите. Да си стоят на място и да видите как процента спасени дузпи ще скочи рязко. Колко световни шампиони останаха и им е ред да изпаднат - Бразилия, Англия, Уругвай, Франция?
  13. Меси и Кристияно Роналдо показаха, че кралят на футбола е един и се казва Пеле. Аржентина защо въобще бяха отишли с толкова футболисти. Четири мача едни и същи се въртяха. За пореден път играха с 10 футболисти и всички очакваха "единистия", липсващ, да им реши мача.
  14. И въпреки това имат шанс да излязят от групата. С тоя футбол са за никъде, ама като не могат да си намерят свестен треньор. Кой ще ги набара след това и с колко ще ги бие ми е интересно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...