Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  474
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

Amazonski last won the day on Февруари 6

Amazonski had the most liked content!

Репутация

698 Асистент

Всичко за Amazonski

Лична информация

 • Интереси
  оръжие, военна техника

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Да не се правя на историк, но според мен при Кана, както при всяко голямо нещастие има натрупване на повече от един орицателен фактор: 1. Подобно на Владислав при Варна, центъра на римляните напредва прекалено бързо, фланговете изоставават и по естествен начин войските на Ханибал образуват нещо като подкова около римската армия, частично обграждайки я. 2. Както се спомена - римляните са прекалено нагъсто. И при "смачкването" в подковата стават още по-нагъсто - няма място за маневриране. 3. Картаген има по-многобройна и явно по добра конница. Съответно разбиват и обръщат в бяг конницата на римските съюзници. Така целият тил на римляните е открит за атаки от вражеската конница. Като сложим и трите страни на "подковата" започват да ги бият от четири страни. 4. Двамата консули командващи римската армия, меко казано не се разбират и не измислят, или прилагат, никаква смислена тактика.
 2. Не подценявай пропагандата. Единици са хората, които не са и подвластни. Погледни дори в една образована България, пълна с интелиентни хора. България в която е имало мек тоталитаризъм, далеч от ужаса в СК. И все пак няколко десетилетия пропаганда, са формирали светогледа на доста хора. И дори две-три десетилетия достъп до свободна информация, не могат да изтрият наложени постулати, насадено чуство за малоценност, външно прорамирана, неестествена омраза/презреие, или любов/възхищение към чужди нации. А сега си го представете това умножено по 100. Ето това е СК. Жалко за една от най-интелигентните и иновативни нации на тази планета.
 3. Един от най-българските празници! И вечна благодарност на тези успели да осъществят този акт, на подкрепилите го и на войниците защитили го от сърбите!
 4. Добре де, британските парламентаристи не ги ли хапят и тях щъркелите? Десет пъти отхвърлиха сделката на Мей, доколкото знам, основно заради клаузата за Ирландия. Което по същество е нерешим казус. Какво очакват сега от новото правителство да свърши за няколко дни? И то с популист начело? Да спретнат скоротечна сделка, която парламента отново да отхвърли? Не че ЕС ще се съгласи на спешни предоговаряния. Звучи малко като да хвърлиш някой от 3-тия етаж, крещейки, че му забраняваш да си счупи краката...
 5. Бараяр е наистина много добра! Макар, че поне за мен последните 2-3 книги, слде като вече стана адмирал са малко по-тегави за четене. Обаче се иска много писателски талант, за да накараш толкова хора да обикнат едно интелигентно, но недъгаво и устато джудже! Обаче ако иде реч за чисто разтоварване за мен фаворит е поредицата за "Стен" на Алан Кол и Крис Бънч. Цялата поредица я има в читанката. Разбира се аз си ги имам всичките и на хартия.
 6. Рейгън си заслужава своя тема тук. Една от най-интересните личности на студената война. И не просто не е бил луд. След като всичко свършва се вижда, че е и добронамерен мечтател и един вид харесва Русия. Дори според спомените на Горби.
 7. Така е. Но слуховете са че висшите функционери ужасно много ги е било страх от Пършинг. Удар с нея е нямало да им даде достатъчно предупреждение да се наврът в укритията, а са щели да изгорят заедно с обикновените хора. Нещо, което никак не ги е кефело.
 8. Американците унищожават Пършинг. Най-бързата и точна ракета по това време. Разположена на стратегически места. Произведена в сеиозни бройки. Идеална за превантивен удар. Дори днес би била актуална. Така че не виждам предателство. Не че към Горби няма далеч по-тежки критики.
 9. Най-близкото при изтребителите на това, което описваш е ЕДСУ. Системата привежда командите на високо ниво, до операции на ниско ниво. За целта продължи на продължително обучение. Една от най-сложните системи при изтребителите. Другата голяма експертна система е тази за сливането на сензорите в единна информациона среда, с цел подпомагане на пилота и заместване на оръжейният оператор. При руснаците тези системи са най-зериозно застъпени при Су-35. Не случайно при него самите Сухой се заемат с писането на софтуера а не се доверяват на подизпълнители, както е прието. В алтернативката на Фружин, Су-35 почти сигурно нямаше да съществува. Всички тези иновации щяха да бъдат вложени в Т-50/Су-57. А както написах, аз мисля че такъв тежък изтребител ние нямаше да придобием поне в обозримо бъдеще.
 10. Мисля, че ако Т-50 се разработваше от СССР, серийна машина щеше да излезе дста по-рано. Вероятно не повече от 10-15 години след F-22, демек някъде към 2010-та. Но за нас съм сигурен, че щеше да е прекалено скъп и труден за подръжка. Съгласен съм с останалите, че щяхме да имаме нещо като МиГ-29М/М2, вероятно с радар с AFAR, нова ракета В-В с активна глава и някакви GPS бомби. Но както и сега, най-много да можехме да си позволим 16 самолета. Предполагам и че щяхме най-накрая да сме усвоили КВР на МииГ-29. Така че щяхме да имаме 16-24 от 9-12 с малки модернизации и примерно 16 от новата модификация.
 11. Написах, че за основа са използвани съветски разработки "включая" от проекта на МиГ. Разликата в компоновката се вижда, но самолета не е само планер.
 12. Хич не е от нулата проектиран Т-50. Основата му е съветски разработки включая от МиГ-1.44. От РФ се изсискваше да доизчисти стелт концепцията, да създаде композити за фюзелажа, съвремнни сензори и управляеми оръжия. Общо взето са до никъде с всичко изброено.
 13. Има даже много. Съветските управляеми оръжия са неадекватни. Дори самите те рядко ги използват и то в големи патаклами, като Чечня и Афганистан. Практически са неизползваеми при ниска облачност. И най-лошото е, че и вариантите за Су-25 и за Ми-28 изискват пилота да държи в предвидим курс машината до попадението. "Стреляй и забрави" едва-едва се появяват днес с прекалено скъпите КАБ-500С и новите варианти на главният калибър на Ка-52.
 14. Имат да - ако пилота е леко суициден, ако времето е хубаво, противникът разсеян и го има на склад. Обикновено дори при руснаците, тия всичките фактори не са налице.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...