Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  430
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

Amazonski last won the day on Февруари 6

Amazonski had the most liked content!

Репутация

637 Асистент

Всичко за Amazonski

Лична информация

 • Интереси
  оръжие, военна техника

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Гледал ли си някое негово интервю в TED, или просто си приказваш?
 2. Много сложно, съответно с много персонал, съответно, може и да излезе по-скъпо и по-рисковано. Според мен чичко Мъск е нацелил ваксата. Само като видим как трите бустера на FH кацат - красота. Единственият разход е горивото, но то скоро ще е евтин и по-екологичен метан.
 3. Моат и повече, зависи от скоростта, височината и аеродинамиката на апарата. Нарича се glide ratio и при космически апарат няма да е особено впечатляващо, иначе трябва да мъкне огромни криле. Дори совалката си пада доста бързо дори в плътните слоеве на атмосферата. И да - крилата трябва да са много здрави, те трябва да подържат тежестта на цялата простотия и за това биха били много тежки. Ето тук има някой стойности за планиране на ЛА: https://en.wikipedia.org/wiki/Lift-to-drag_ratio
 4. Умирам от страх, кога Рогозин окончателно ще закрие Роскосмос. Тогава ще видиш как ще ни залеят "експертни мнения", как космоса е умряла работа, загуба на пари, безпреспективен на настоящият етап, краварска схема за пране на пари, опит на илюминатите да ни отклонят от истинските проблеми и т.н.
 5. Целта е да има повече изстрелвания, на по-ниска цена осъществени от по-качествени носители. За да има няакво развитие в космоса, цената на килограм в ниска орбита трябва да поевтинее, защото корабите, които ще завладяват и изследват слънчевата система и в последствие близките системи, ще се строят в орбита. Иначе с тези разсъждения повтаряш теорията си за чайниците в ново звучене. Защо ни е космоса, като всички можем да имаме чайници и да пием чай.
 6. "Какавидите", освен фантастика е и много добра приключенска повест.
 7. Не че има значение за разговора, но JF-17 и J-7 са доста различни изтребители. Да е кажа, че нямат много общо. Но примера ти иделно илюстрира това, което съм написал по-горе. Някой самолет (F-16 или JF-17) произведени от частни, или полу-частни американски, или китайски компании отново свали руска машина и то едно от най-добрите произведения на руската авиационна индустрия, пилотирано от опитен пилот. Интересен пример е и JF-17, който също е международен проект Китай-Пакистан-Русия. Собственика на компанията, която го е създала е китайското правителство, но тя е шапка. Под тази шапка отново има много частни компании, включително бивши американски.
 8. Офффф, ще почна да рисувам вече, че явно с писане не става! Къде довлачи Тръмп (знам, че не ти пука за фактите, но конгреса реже Турция, а не Тръмп). Пишем за дълъг процес продължил столетия. В държавата произвеждаща най-много и едни от най-качествените оръжия, няма и никога не е имало държавни оръжейни компании. Най-уважаваните в момента оръжейни компании не са държавни. И което е не по-малко важно - компаниите с които работят са също на хората а не на някой батушка и кликата му. Единственият "светъл" пример, където практически цялото ВПК и стоящият зад него производствен, научен и инженерен потенциал са държавни е СССР и до голяма степен РФ. Ами резултата се вижда: лобита в правителството, наласени конкурси, разпил, "производствени обединения" в постоянен полу-фалит и так дале елементи от тягостната руска действителност. От всичко това много страда качеството. До степен, че съветските и руските оръжия от пушка нагоре, се представят от посредствено, до трагично, по всичките бойни полета на всичките земни кълбета. Което е лошо, защото всичката тая компромисна железария и неефективните и производители товарят бюджета.
 9. И как точно политическия скандал с Турция, променя факта, че Локхийд и подизпълнителите и в САЩ, Европа, Япония и Турция, са частни компании работещи за печалба? И кои са тия митични "те" дето "плюят на печалбата"?
 10. Няма такова нещо. Хората искат да живят, а не да са поданици. Как според теб се създава нещо като ядрен супер-самолетоносач, с електромагнитни катапулти, изключителни самолети, оръжия и със сензори от космическата ера? Създава се от десетки хиляди под-изпълнителски частни фирми и лаборатории, повечето от които основно работят по цивилни проекти. Че чак се съаздават мозъчни тръстове по университетите. Много от тези фирми са мултинационални. Талес е прекрасен пример. Абе дори пилотите във флота! Пловината са от военен университет, примерно Анаполис, обаче другата половина се набират от колежани последна година с инженерни/математически специалности. Накрая остават най-добрите. Така че тая работа не става със заповеди и "решения". Не е като Путин да се почеше по главата, леко да са наклони на една страна, че да пусне една пръдня по терлици, после да вдине телефона и да нареди"направете ми самолет 5-то поколение само с родни материали". В смисъл в реалността така става в РФ, ама резултатите не са особено впечатляващи. А това, че РФ няма съюзници много ги мъчи. Те пак си купуват елементите за радарите от Тайван, но се оплакваха, че след това губят огромно време, за да ги изследват за "задни врати", или вградени зловредни/шпионски инструкции. Отделно, че им продават технологии от миналия век. Буквално.
 11. Хм. Днес във Феникса пуснаха интересна новина. Че заключващите механизми на автомобилите, независимо Волво, Мерцедес, Тойота, или Шевролет се произвеждат.........в Русе! А все пак автомобилната индустрия е стратегическа. Просто се търси ефективност. Много са сложни вече нещата. Виждаш, че при Естественните Науки, вече Нобеловите награди, обикновено се печелят от екипи - международни. Нали не мислиш, че едно съвременно американско оръжие е само американско? Оптиките, та ако ще на F-35 са японски, или филипински - това са традиционните производители. Голяма част от елементната база е от Азия. Само давам някой примери. Шарана спомена, че САЩ купуват оръжия от съюзниците си, но дори тези които произвеждат са обвързани с тях. И им се получава, нали? Колкото до РФ, ако бяха истински съюзници с Китай, биха могли заедно да сътворят някой наистина интересни неща!
 12. Абе не са толкова угробени. Британската BAE Systems е третата най-голяма компания в оръжейния бизнес, след Локхийд и Боинг. В зависимост какъв измерител се гледа, износ, или производство, Британия е между 3-то и 6-то място в света. Франция е твърдо на 4-то място и води Германия, независимо от измерителя. Ако пък пишеш за лекото въоръжение, то Германия, Белгия и Австрия са исторически, традиционните производители на онестрелно оръжие в Европа. Не е от вчера.
 13. Сърбите успяват да залеят с кръв себе си, съседите си, че накрая и континента с изключителна последоватеност: Балканските Войни, ПСВ, ВСВ, Войните при разпадането на Югославия. Когато не могат да разпалят достатъчно кървав конфликт, се задоволяват с по-скромни епизоди, като нападението над България 1885-ма, Сръбско-Турската война и умерени локални геноциди, като в Македония. Прилича на циклична шизофрения, нали? И всичко това в името на Великосръбският Шовинизъм. На този кървав фон, няма как да се извъртим и да погледнем на разпада на Югославия, като на нещо изолирано. Режисирано от вън. Нямащо общо с характера и идеологията на сърбите. Не бих бил толкова краен. Точно Тито спира сръбската колонизация на Македония. Дори разкарва част от настанилите се там сърби. Тито също прекратява експеримента на нашите комуняки да вкарат България в Югославия. Едва ли го прави защото ни обича, по-скоро е прагматичен. Да не му стоварваме на плещите греховете на сърбите. За който му е Х, аджеба защо се трепаха в Югославия, да си направи паралел с някоя друга мулинационална държава с водещ етнос. Според мен добър пример са руснаците и казахите. Нормално съжителство в Иперията и Съюза, нормално съжителство и след разпада. Че там даже не само религиозно, но и етнически се различават. Чеченците са друга бира... Така е. И на кого е отговорността за смърта на тези деца (чак пък от касетчъчни бомби)? На родителите им започнали/подкрепили/позволили войни и геноцид, или на тези тръгнали да ги усмиряват? Щото аз доказателства за деца утрепани от касетъчни(!) бомби не съм виждал, ама момченцата мюсюлмани разстреляни от сърбите, или утрепани от противопехтни мини, още им вадят кокалите от земята. За уцелените от снйперисти, ейа така за кеф на стрелящия също нищо? Въобще, лично на мен, като постройка, изразни средства и съдържание, изказването на режисьора ми навява на посредственост и предубеденост (меко казано).
 14. Мисля, че SKY forum се казваше форума, на който по-късно се базира форума на СЕГА. И аз като теб започнах оттам, но по-късно, когато вече беше само форум на в. СЕГА. В един момент форума беше изключителен, като мащаб. На първо място в България по посещаемост. Политици преди избори се явяваха във фрума, за да отговарят на въпроси на форумците в реално време. Пиша за Костов, Първанов, Станишев и т.н. а не за втори ешалон политици. Форума беше доста обогатяващо преживяване с буквално хиляди активни потребители. Подбрани извадки от темите се побликуваха и в хартиеното издание. Сред редовно участващите имаше от пилоти до посланници. Утрепаха го малка групичка русофилски активисти. Нямам предвид Душко, или други русофили(аз бях от русофилите). Иде реч за наистина неприятни и неуморими същества, за които дори не искам да пиша. Отрочета на ДС кадри, деца на министри в правителството на Тошо, завършили в Москва промивки и т.н.
 15. За лошият Шейтан и илюминатите знаем, че печатат? Ами другите 16 държави? Ами тези които са в този порядък и не изнасят нефт и газ? Ами България, която има 11 пъти по-малък бюджет, но 20 пъти по-малко население и никакви нефт, стомана, газ и диаманти? Ние какво печатаме? И РФ като си купува американски, или европейски самолети с напечатани пари ли г купува, или със зографисани?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...