Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  494
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

Amazonski last won the day on Февруари 6

Amazonski had the most liked content!

Репутация

718 Асистент

Всичко за Amazonski

Лична информация

 • Интереси
  оръжие, военна техника

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Какви ли са тези пръчки, които носят? Оръжия, лули, тояги за ходене?
 2. Ами шегувах се само донякъде. @nik1 го е описал добре. От програмистките форуми се вижда, че доста хора го имат. Много често от кода ти зависят много сложни и изключително важни неща. От милиони, или дори милиарди долари, до това накъде да завие кораба. Потоянните смопроверки и търсене на оптимални решения, се прехвърлят и в живота. Сега, винаги го има и въпроса за кокошката и яйцето. Дали хората с такава нагласа са по-склонни да избират подобни професи, или професиите променят хората...
 3. Човек трябва да разглежда явленията от всички страни. Атомосферата действа като призма и пречупва лъчите на слънцето, докато то се върти около нас. Това създава оптичната илюзия за овал. Аналитичното мислене е по-важно от емпирични наблюдения. Елементарно. Концентрацията на водни пари непосредствено над повърхността на океана е много висока. Това затруднява зрението и създава илюзията, че краба се появява постепенно. Точно за това при студено време, когато изпаренията са по-малко, кораба се вижда от по-голямо разстояние. А дали е по-добре да се вярва на въртящи се кълба и невидими демонични сили притискащи ни към кълбото, за да не се разлетим? Сериозно?! Огледайте се и вярвайте на сетивата си, а не на абасурдно високо платени "светила на науката" - хахахаха.
 4. Подобен е и така преекспонираният му принос към промишленото развитие. Свежда се до кратки бележки с намеци за санкции, към директорите на заводи и производствени обединения. А пагубната мму намеса във военните дела е за отделна тема. Но всичко това не е чудно. От социопати положителна креативност не може да се очаква - те каквото пипнат и го опорочават.
 5. Какво ли е това с крановете и часовниците? След като акценнтират на него явно е важна част от примерно тестването на готовата продукция.
 6. Шотландия - Аберлемно, раното средновековие. Пет големи побити камъни на Пиктите: https://en.wikipedia.org/wiki/Aberlemno_Sculptured_Stones Отстъпвам си реда на който има идея за загатка. П.П: Скуби ме е изпреварил
 7. Разбираемо е, ако се е измъкнал да не го е е афиширал. Прекалено рисковано предвид колко знакова фигура е бил. Дори архиврагът Велински от "На Всеки Километър" е негов прототип. Каква е тази версия от укито, че е починал 84-та в Мюнхен?
 8. Мозъка се съсредоточава върху звуците/ушите, защото основният му сензор - очите, не са толкова ефективни колкото през деня.
 9. Не забравяй, че иде реч за 61-ва. СССР е изпратил първият човек в космоса. Живота на всички независимо в какъв строй живеят бързо се подобрява. От антибиотици, до окрупняване на земеделието и нови машини и технологии. Автомобилите започват да стават масови и т.н. Почти никой не знае за миналите зверства в СССР, за гладомор, за терора и то не само този от 37-ма - всичко е покрито. Социализма изглежда лъскав и блестящ, поне за масите. Между СССР и САЩ все още не се е отворила технологична пропаст. Разликите са видими, но все още не толкова болезнено. Все още не се е извършило, или поне не е толкова видимо икономическото и научно задушаване и социално оскотяване на държавите в Европа и Азия, на които е наложен, или са приели, московският модел. Виж, ако кубинците тоава знаеха, че следващите 70 години олиото им ще е с купони и ще се давят докато плуват към Флорида на салове от пластмасови бутилки, нали разбираш колко бързо Фидел, Раул, Че и подобни, щяха да виснат по стълбовете на Хавана, обесени надолу с главата?
 10. Още не съм прегледал таблиците, но преди няколко години бях яко заровил в западни изследвания и екстраполации. Проблема е че БВП е сравнително ново американско изобретение. Спомените ми общо-взето се покриват с обобщеното от @Dobri_I. Малко по-добре сме от сърбите, мисля дори от Югославия до към 39-та. Малко по-добре сме и от Гърците, като към 39-та ги изпреварваме дори в традиционни за тях дисциплини, като износа на грозде. При тях положението дори стига до обществен дебат. Румъния традиционно е малко по-добре от нас. Но там винаги е имало силно селско стопанство, проблема им е много неравномерното разпределение на собствеността и ресурсите. Принципно едно средно еснавско българско домакинство, ще е по-богато и ще се храни и облича по-добре от румънско такова. Като пиша горното не си представяйте огромни разлики. Балканите сме на близко ниво и не сме бедни. Много итересно става обаче, като се погледне разликата със Западна Европа, особено към краят на 30-те. Разбира се там са по-богати но примерно по-малко от два пъти. Дори една много богата тогава Белгия. Не както през 89-та разликата да е над 10 пъти. Като БВП от останалата част на Европа има и открояващи се. Сегашните земи на Полша не са били много богати. Докато Франция, Германия (в някой периоди) и Великобритания се открояват като по-богати от останалата Европа. САЩ пък към 40-та са друга планета за Европееца, донякъде с изключение на Франция и Британия.
 11. Зависи за кога иде реч. Учителят ми по история в средното - Крамихов беше изследвал въпроса. Според него по време на ПБЦ османците и гравитиращите около тях банди не биха имали никакъв шанс. Отделно, как биха минали през Византия? Дори когато е най-слаба, тя пак е силна. В сравнение с арабите, турците са били смешна заплаха. Просто нацелват момента. Колкото до ВБЦ, вероятно щеше да се случи същото, както в ТР, но нашествието щеше да продължи много по-дълго. Вместо половин век, може би един век, че и повече. Възможно е и подобно на Влахия, част от северна България да остане васална, но запазила някакъв суверенитет. Възможно е също Сърбия да не съществуваше днес, или не и под това име и в тези граници. Ако пък е по времето на Душан, Сърбия/Рашка можеше и да удържи и тогава не знам България, дали щеше да съществува днес.
 12. Сигурни ли сме, че не са се използвали и каменни въглища? Онази прочута индийска желязна колона е лята. Според уикито има сведения за използване на черни въглища от 3490 BC. А за използването им в металургията в текст от Теофраст от около 300 преди христа. Разбира се за коксуване и вагрянки не можем да говорим, но не виждам защо да не са можели поне в някой центрове, да правят слитъци и да продават.
 13. Да, самурайските мечове не се закаляват "пружинно", като европейските. Ако успееш да огънеш самурайски меч, той ще си остане огънат. Чел съм, че при японците и рудата не е добра, за това се и налага такава сложна обработка. Въобще в началото, качествена стомана със сравнително хомогенна структура май са произвеждали основно в Персия. Използвали са глинени пещи. Има запазени качественни викингски мечове от източна стомана. Викингите сами са ги ковали, но вероятно са внасяли стоманата от Персия. Едит: извинения за Skubi, сега видях, че той вече е писал за викингите.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...