Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  535
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

Amazonski last won the day on Февруари 6 2019

Amazonski има най-харесвано съдържание!

Репутация

802 Асистент

Всичко за Amazonski

Лична информация

 • Интереси
  оръжие, военна техника

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. И на мен са ми любимите. Не са прекалено остри и същевременно имат достатъчно за ядене, че да ги ядеш като зелени чушки. Много вървят със сирене. Освен това 5-8000 е приемлива лютивина, дори за деца.
 2. Цената е много атрактивна, но проблема който виждам е малкото бройки от които България има нужда. Ако примерно в проекта участваше и Румъния, щях да съм по-оптимистично настроен. Освен че много залагат на вертолетната авиация, румънците са и традиционен производител на хеликоптери.
 3. На какво базираш това изказване? САЩ и Западна Европа са изключително обвързани, като ценностна система, икономически, исторически, културно и военно. Разбира се, понякога се карат и винаги се конкурират, но това не трябва да те заблуждава. Например американец в Западна Германия изобщо не се чуства в чужбина. И е приет за “един от своите”. Бях чел, че всяко трето работно място във Франция е свързано със САЩ. За капак, като изключим донякъде Италия и Испания, практически няма езикова бариера. Дори възрастните немци и северноевопейци говорят някакъв английски. Че те дори някой западноевропейци
 4. Закачам ваксинациите. Контролиращият орган е общината. Само да допълня, че за разлика от Европа, общината има практически цялата власт. Дори полицията, пожарната и бърза помощ са към общината и си получават заплатите от градчето. Така че имат всички механизми за налагане на контрол. Кучето задължително се регистрира в общината. Ако има някакъв федерален орган, то аз не съм чувал за такъв и нямам досег с него.
 5. Както каза @resavsky заради традициите. Друга причина е предназначението. Дивизии/полкове/бригади, които се използват като подвижни елементи за пробив. Конете са заместени от танкове, или хеликоптери, може и БМП, но като цяло идеята е кавалерия - силна и много мобилна единица.
 6. Напоследък купувам това: https://www.amazon.com/gp/product/B01BKCM6PI/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1 Утре ще сканирам документа.
 7. Явно да, щом няма улични кучета, нито в градовете, нито в горите. Който не може да си гледа животното го води в приюта, или пуска обява, за да го осинови човек. Води се и сериозна кампания да не се подаряват кучета по празници. Също и да не се взимат кучета от магазини и развъдници а от приютите. Нещо интересно, което съм виждал. По празници и “панаири”, доброволци от приюта водят кучетата сред хората, с идеята да се запознаят и евентуално някой да ги осинови.
 8. Може да е свързано с лятото. Вируса е малко “вампир”. Оказа се, че е 8(!) пъти по-чуствителен на слънчева светлина, отколкото предполагаха миналата година. Това естествено обеззаразяване от слънцето през летните месеци, явно видимо влияе на пандемията. От друга страна, средата в хладилника е супер за него - окло 4 градуса и ниска влажност. Изкарвал по 28 дни! Та не е лоша идея да се минават под чешмата опаковките преди да се сложат в хладилника.
 9. Не знам дали е релевантно, но така е решен проблема където живея: Кучетата от развъдници, или магазини идват с чип. Ако искаш си го пререгистрираш, но ако изоставиш кучето ще стигнат до теб по чипа. Длъжен си да си регистрираш кучето по местоживеене. Плюс си задължен да е ваксинирано против бяс. Ако се направиш на рязсеян и полицията разбере, следва такава глоба, че ще ти се разклатят зъбите. Ако ми остане време, ще сканирам документа с ваксините, които се препоръчват от ветеринарите - доста са. От бяс, през лайманова болест, до някакви стомашни и паразити. Звучи скъпо, но доня
 10. Скоро гледах за пространно генетично изследване, спред което кучето не произлиза от вълците. Да, могат да се кръстосват, но кучетата са били отделен вид, който е възможно да се е самоопитомил. Според най-старите намерени кости, оригиналното куче е приличало на съвременното Хъски.
 11. Китайците признават, че ваксините им са слабоефективни. Обмислят да ги комбинират: https://dnes.dir.bg/svyat/ot-pekin-priznaha-che-efikasnostta-na-kitayskite-vaksini-e-slaba Явно все още не са успели да откраднат технологията на някоя от mRNA ваксините, или нямат база за производството им.
 12. Много ми беше интересно, че пуйките се “самоопитомяват”. Буквално “умират” да живеят с хората. За това са и единственото животно опитомено от америдите. Кучето не се брои, защото то е опитомено преди хората са преминат Беринговият проток.
 13. Бях срещал, че в САЩ са около 7000, но тази статия твърди за “само” 5000: https://www.worldwildlife.org/stories/more-tigers-in-american-backyards-than-in-the-wild
 14. Непритенциозна, но приятна книжка от поредицата “Какво знаме за...”. Беше ми любима като дете:

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...