Отиди на
Форум "Наука"

MXM

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за MXM

MXM's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

7

Репутация

  1. Прочетох доста мнения и ще кажа какво мисля: Това е форум "наука". Много мнения призовават да се гледа "безпристрастно" на темата, да има "научен" подход, питат "какво лошо" имало, говорят за еволюция, още малко до трансхуманизъм ще стигнат, други със съвсем ненаучен патос защитават едно или друго..... Ами ...има генерален проблем. Има физика. Има и метафизика. Питайте Аристотел. Морал, култура, религия, душа и прочее - това са неща "отвъд физиката". С научни способи няма да ги овладеете. Останалото е просто спекулации и лични мнения. Обективност тук няма и не може да има. Мир.
  2. Не съм специалист - особено по история на Македонската империя, но изложената по-горе информация ми направи впечатление. И ми се струва доста спорна. През 4-ти век пр.н.е. една група хора да доживеят до 80-90, че и 100 г. и то при такъв активен и рисков живот някак противоречи на наложеното от науката мнение относно средната продължителност на живота през различните исторически периоди. Такова дълголетие и днес изглежда странно. В кои исторически източници може да се прочете достоверно за тези данни относно възрастта на Александровата компания? Ако е така - това е необичайно и сигурно има някакво обяснение? Поздрави!
  3. И аз смятам, че има рационални елементи в шериата. Иначе не би просъществувал толкова дълго. Но аз говорех за него по-скоро в аспекта му на правен регулатор. И като такъв той е действащ в известен брой държави, доколкото ми е известно. И се споменава в курсовете в юридическите факултети като една от обособените правни системи, наред с континенталното и англо-саксонското право. Дали е агресивна система - считам, че да - прилича на идеята за "световна революция" на комунизма, чиято крайна цел също беше да завладее целия свят. Между другото - без да сравнявам коя е добра и коя лоша - прилича и на съвременните идеи на Запада за либерална демокрация, която бива изнасяна по цял свят, както и на искрената убеденост на американците в собствената им месианска роля. Проблемът с класифицирането на исляма като религия е, че западният свят е сложил религиозните вярвания в шкафа с личните убеждения, приема го за нещо лично, което е отделено от държавата. За част от личностните вярвания и убеждения на всеки индивид. По тази причина е безпомощен да реагира адекватно. С изричната уговорка, че не слагам знак за равенство между исляма и комунизма или национал-социализма, давам краен пример, за да бъда по-ясен: ако в средата на миналия век национал-социализмът беше разпознат като "религия", като лично вярване, или пък комунизмът беше разпознат като такъв, и беше прието сегашното разбиране, че религиозните убеждения са нещо лично, държавата не се меси в тях и трябва да се уважават, даже да се защитава многообразието, а всяка дискриминация по религозен признак се считаше за нещо крайно лошо, даже престъпно, то считам, че тези два "изма" нямаше да бъдат в историята и сега щяхме да живеем в доста по-голям хаос. Или пък....ред Поздрави
  4. Изчетох цялата тема, както и дадените статистически данни в началото. Ще изкажа мнение, което вероятно ще бъде оспорено от мнозина. То касае исляма. Считам, че западният свят прави фундаментална грешка по отношение на исляма. Грешката е, че го приема и класифицира като "религия". Това е причина за неразбирането, неприемането, "неинтегрирането" на мюсулманите и доста от коментираните тук факти относно "религиозност". Да, ислямът има и религиозна компонента. По-точно мимикрира като религия, когато това е необходимо. Считам исляма за завършена обществена система за устройство и функциониране на обществото. За обществен строй, иначе казано "изъм". По природа подобен на строевете, наречени "социализъм", "комунизъм", "капитализъм" и всички други "изми". Мога да се обоснова с две групи доводи. Първата е отрицателна. Ислямът не е религия, каквато са християнството или будизмът например. Бог в исляма е много високо и много далече, личната връзка с човек липсва и общуване с Бог в общия случай почти няма. Стремеж да се съединиш или "сближиш" с Бог няма. Втората е положителна: Ислямът е система, която освен т.нар. религиозна компонента, съдържа пълна и завършена система от правила, по които да съществува мюсулманското общество. На първо място шериатът е официалния обществен правен регулатор. В исляма съществуват строги предписания относно това как се разпределят парите и ресурсите между слоевете на обществото, каква да е данъчната система. Има доктрина за отношенията с другите държави - ясна външна политика. Има и ясно определена дългосрочна цел - подобно на комунизма. Подобни "светски" и прагматични неща в учението на християните липсват. Те са наложени по-късно, ако има такива. Несполуките и "културните" търкания между християни и мюсулмани ще продължават, докато религиозната мимикрия на исляма не бъде правилно разбрана. Поздрави!
  5. Напоследък в публичното пространство се правят опити за поставяне на дневен ред на този въпрос. Едно предложение, на което попаднах, е "България - цивилизация на Духа" ...или на кирилицата. Идеята е, че ние сме малък народ, но сме духовна спойка и основа на една цивилизация. Майка сме на азбуката, на която пишат 300 млн. души, "родители" сме на християнска Русия и можем да се гордеем с това. Кое и доколко е истина - не е предмет на спор. От примерите със съседите стана ясно, че историческата истина може да....кривне. Но си е идеал, който за мен е по-добър от Шенген,, членство в НАТО или ново БМВ.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...