Отиди на
Форум "Наука"

gmladenov

Потребител
 • Брой отговори

  1436
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

gmladenov last won the day on Март 12

gmladenov има най-харесвано съдържание!

Репутация

486 Аспирант

Всичко за gmladenov

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Объркването идва от това какво се влага в понятията "съкращение на дължините" и "разширение на времето". Според стандартната трактовка, стационарният наблюдател "вижда" по-къси дължини и по-дълги времеви интервали от подвижния наблюдател. Тоест, едното се скъсява, а другото се разширява. Като приложиш Лоренцовите трансформации, обаче излиза, че както дължините, така и интервалите са по-къси за стационарния наблюдател. Тоест, и двете се скъсяват, а не само едното. Значи стандартната трактовка на въпросните понятия се разминава с действителните резултатите от Лоренцовата трансформация. От там идва цялото объркване. Да, абсолютно .
 2. Момичето във видеото (явно) е студентка и обяснява какво е съкращение на дължините и разширение на времето. Обясненията цитират учебника "Университетска физика с модерна физика" на Янг и Фридман. Видеото започва с това, че дължините и интервалите се разширяват и съкращават заедно когато се трансформират. Ако това не беше така, скоростите нямаше да се запазват при трансформациите между отправните системи.
 3. Това е примерът от началния постинг. Чертежите показват точките А и В в земната отправна система и техните ответни точки А' и В' в ракетната отправна система. Точките са дадени с техните пространствени (ляво) и времеви (дясно) координати. В момент t=0 сек, началата на двете системи съвпадат. Това е точка А в земната система. В момент t=1 сек, ракетата е изминала разстояние 223500 км в земната система и се намира в точка В. Значи скоростта на ракетата в земната система е 223500 км/сек. Точките А' и В' са ответните на А и В точки в ракетната отправна система. Техните координати са изчислени с правата Лоренцовата трансформация. Според сметките излиза, че разстоянието между А' и В' в ракетната система е 335250 км, а времето, за което земята изминава това разстояние, е 1,5 сек. Тоест, нейната скорост излиза същата като на ракетата в земната система: 223500 км/сек.
 4. Аз отдавна съм направил сметките (виж тук) : v = Δx/Δt = (223500-0)/1 = 0,745c (km/s) v' = Δx'/Δt' = (0-335250)/(0,667 - (-0,833)) = -335250/1,5 = -0,745c (km/s) Но многознаещите колеги хем спорят, хем не показват никакви сметки. Затова исках те да ги сметнат, за да видя за какво спорят. Но след като никой друг не си дава труда да направи верните сметки, за вярно се приема моето решение .
 5. Да, това са същите сметки като на Сканер ... и те ни дават къде се намира ракетата в момент t'=0. А в задачата се търси къде се намира тя в момент t'=0,667.
 6. Като знаем координатите в следната картинка (изчислени с Лоренцовите трансформации), нека изчислим разстоянията и скоростите в двете отправни системи ... по правилата на СТО. Става дума за скоростта на ракетата и изминатото от нея разстояние в земната отправна система, както и за скоростта на земята и изминатото от нея разстояние в ракетната отправна система.
 7. Не търся никакво потвърждение, а наистина се интересувам от "правилното" решение. (Принципно е истина, че аз не смятам "правилното" решение за вярно ... но също така е истина, че в случая искам да разбера кое решение се смята за вярно според СТО.)
 8. Погледнал съм линка поне десет пъти. Вече ти казах, че твоята компенсация е вярна, но тя изчислява нахождението на ракетата в момент t' = 0. А това, което се търси, е нахождението на ракетата в момент t' = 0,667. Значи от момент t' = 0 до момент t' = 0,667 е изминало време, за което земята се е преместила (в отправната система на ракетата). В задачата се търси дължината на това преместване в момент t' = 0,667 (а не в монент t' = 0, както ти го изчисляваш).
 9. Добре, Дорче. Ако наистина искаш да помогнеш (а не просто да се заяждаш), моля да отговориш на горния ми постинг. В крайна сметка искаме да решим задачата.
 10. Хубаво. Ето пак картинката с координатите и в двете системи. Координатите са сметнати с Лоренцовите трансформации и със сигурност са верни. Покажете правилния начин за смятане на разстоянията и скоростите в двете системи.
 11. В крайна сметка както в Нютоновата физика, така и в СТО, имаме: Δx = x(t=1) - x(t=0) Тоест, сравняват се координати, получени в различни моменти. Самото сравнение се приема за моментално, но координатите са получени в два различни момента. Разликата между Нютоновата физика и СТО е, че в Нютоновата физика можем пряко да сравним пространствените координати на две различни точки в два различни момента, докато в СТО прякото сравнение не е разрешено. Там трябва първо да приравним времената и тогава вече може да сравним пространствените координати.
 12. Хубаво. Явно разликата между координатите в момент t=1 и момент t=0 е интервал.
 13. Нека погледнем само Нютоновата физика. В момент t=0 за разстояние не може да се говори, защото имаме само една точка в пространството. В момент t=1 вече имаме две точки и разстояние между тях. Разстоянието се изчислява като разликата между координатите в момент t=1 и t=0. По коя логика това е един и същи момент, защото явно тази логика ми убягва.
 14. Нещо не се разбираме. Ракетата постоянно се движи и изминава все по-голямо разстояние. Разсточнието между А и В важи само за даден момент. В стационарната отправна система това е моментът 1с. Въпросът е колко е това разстоняние в еквивалентния момент в подвижната система. Според сметките излиза, че (t' = 1 сек) -> (t'' = 0,667 сек). Значи ние търсим разстонието в този момент, а не в момент (t'' = 0).

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...