Отиди на
Форум "Наука"

gmladenov

Потребител
  • Брой отговори

    8657
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    14

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ gmladenov

  1. Не знам дали 6-месечната прогноза ще се сбъдне, но като цяло се вижда, че дронове ще има все повече. Тук на форума се коментира, че неизбежно и на дроновете е им намерят цаката, но аз не съм толкова сигурен. Дроновете са като комарите. Ще се намерят някакви отбрани, но като цяло напастта ще си остане. Дроновете само подчертават какъв анахронизъм е войната. Защо трябва хора да се избиват очи в очи, когато с дронове могат да се извършат по-големи и по-значими поразии.
  2. "Посланието е ясно": ЕС одобри военна помощ за Украйна в размер на 5 млрд. евро Държавите членки на ЕС постигнаха днес спораузмение за допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро, предаде ДПА. Представителите на страните се съгласиха да разширят Европейския механизъм за подкрепа на мира, който е в помощ на Украйна. Той служи за възстановяване на средства за военно оборудване и финансира съвместното производство. "Посланието е ясно: ще подкрепяме Украйна с каквото е нужно, за да надделее", написа в "Екс" върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. https://dnes.dir.bg/svyat/es-odobri-voenna-pomosht-za-ukrayna-v-razmer-na-5-mlrd-evro -- Много му се иска на Цар Путьо помощта за Украйна да секне, но засега не се получава. Слава богу.
  3. На мама глупачето. Чете и не разбира какво чете ... но има мнение. Цитат от статията за Газа Фехер: Като партийно поръчение, в линия с марксическата история на нашия народ, на историците им е поставена официално задачата да докажат, че славяните биха създали България, дори и без прабългарите, и че Апаруховите българи неизбежно са били претопени в голямото славянско море. Нещо, което трябвало да залегне в новите учебници. Е, факт е, че точно това учихме тогава. Веднъж завинаги, по думите на академика-марксист, Т. Павлов, , трябва „да се ликвидират всякакви остатъци от гезафехеровщината у нас, която е насочена против славянството, против руския и български народ….и е в основата на всички антисъветски хипотези и настроения, насаждани от реакционни буржоазни елементи.“ Изненада ли е, че маниакалните империалисти - същите тези, които не могат да признаят, че пишат на азбука, дошла от България - не могат да признаят и нашата история. Противопоставянето на Русия е отговор на маниакалния руски империализъм, който е готов да преиначи историята в името на властта над други народи и държави. Същото нещо се случва и днес с Украйна. Нейната история се изопачава, за да се оправдае агресията срещу нея. Руската наглост няма стига.
  4. Много се радвам, че българи и гърци рамо до рамо служат на същия господар и заедно са против една и съща Кочина.
  5. Аз лично съм присъствал на големия митинг на СДС. Тогава никой не ни беше платил да излезем на улицата и никой не ни беше платил да скандираме "45 години стигат" (виж дясно на снимката). Тогава искахме България да стане "нормална държава" - като под това се разбираше Европейска държава, а не руска провинция. Това имам предвид като кажа, че сами си избираме приятелите. На времето имахме избор с кой да сме приятели - и ние си направихме избора. Съжалявяам за хората, които не одобряват този избор.
  6. Образовай се малко за руската пропаганда: https://hssfoundation.org/wp-content/uploads/2022/06/Доклад.-Руската-пропаганда.-Първа-част.pdf Една от дежурните опорки на руските агенти е, че европейските народи и техните продажни елити жертват независимостта си, за да се подчинят на Хегемона. Нашите полезни идиоти тук именно това повтарят - под път и над път - и аз на това реагирам. В този свят всеки си избира приятелите и изборът между Хегемона и Кочината е лесен. Който избира Кочината: джемадан, вакзал, Масква.
  7. Точно така е. Народите не следват собствената си свободна воля, а се подчиняват на Хегемона. Хегемонът е над всичко и трябва да се следва. Само така се гарантира, че сме далеч от гнусните пипала на Кочината. Хиляда пъти е по-добре да следваме Хегемона, отколкото да сме роби на Кочината.
  8. Руснаците ще произвеждат дронове, но украинците също ще произвеждат. Да не говорим, че ние също ще произвеждаме и ще пращаме на Украйна. Всяко прозводство има капацитет все пак. Броят дронове, които ще произведе Русия, няма да е безкраен. Те ще имат проблеми с електрониката, защото тя е под санкции - а те нямат собствено производство. Така че хубаво, че руснаците ще произвеждат дронове, но това ни най-малко не им гарантира победа. Решаващият фактор в крайна сметка ще е западната помощ за Украйна. Ако тя не спре, Русия ще види зор и едва ли ще победи. Ако пък спре, Русия ще се наложи и без новите дронове.
  9. Всички знаят, че Путин започна СВО-то и следователно украинските атаки са отговор. Поговорката "каквото повикало, такова се обадило" е общочовешка. В Русия също я знаят. Руснаците не са толкова тъпи да си мислят, че ги атакуват без причина.
  10. Ти твърдиш, че "тинк-танковете и НПО на Сорос" са тези, които обработват общественото мнение у нас, включително и българската историчекса грандомания. На това аз оговрих, че не виждам как с българска грандомания ние помагеме на Империята. След това пак ти твърдиш, че РФ няма "широко разпространено интелектуално влияние" ... което аз оспорвам със статистиката горе. Значи ако обобщим твоят принос към текушата дискусия, той се състои в: безпочвено твърдение, че "тинк-танковете и НПО на Сорос" са тези, които формират обществените нагласи у нас безпочвено твърдение, че Русия нямала канали за обществено влияние, видите ли безпочвено твърдение, че ти не си руски агент - при положение, че във всяка тема ти до втръсване повтаряш дежурните руски опорки как Империята/Хегемона ни управлява и как сме загубили независмоста си Определено не се виждаш отстрани.
  11. Информацията е злато, а знанието е безценно. Погледни страницата на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ) – София. Твоите постинги тук във форума са учебников пример за руска пропаганда. Спокойно може да се каже, че ти си руски агент ... пък после се чудиш как пипалата на руската пропаганда достигат до нас. Руската пропаганда в българските медии онлайн: https://hssfoundation.org/3970/ Ето и един от докладите. Бих казал задължително четиво: https://hssfoundation.org/wp-content/uploads/2022/06/Доклад.-Руската-пропаганда.-Първа-част.pdf Обобщено казано, наративът на руската пропаганда е построен върху геополитическа конспиративна логика. В тази логика има четири основни логически позиции (роли), в които попадат различни субекти. Ето ги: Един глобален хегемон-кукловод (колективният Запад, САЩ, НАТО) чрез своите марионетки (брюкселските еврократи и продажните либерални елити в отделните държави) убива суверенитета на европейските народи, поради което Европа загива – тя е жертва. Същият злодей обгражда и дори води война срещу Русия, която също е жертва – само че тя единствена справедливо се съпротивлява, изплува от пепелта и всъщност е спасител на Европа: Русия се възражда. Едно просто допълнително измерване обаче дава и числово потвърждение на онова, което се вижда с просто око на графиката. Ако изключим пиковите дни около обявяването на войната и вземем равен 30-дневен период на „нормална“ предвоенна пропаганда и същия период на „нормална“ следвоенна пропаганда, същите ключови думи са регистрирани в 1,183 публикации за периода 05.01-03.02.2022 г. и съответно 11,909 публикации за периода 01.03-30.03.2022 г. Това значи, че руската пропаганда в българските онлайн сайтове е имала средна публикационна активност от 39 статии на ден преди войната и съответно е вдигнала публикационната си активност на 397 статии средно на ден след това.
  12. Цитат от другата тема: Пътят на българите през хилядолетията. Основното, което трябва да знаят днес българските младежи, е, че ние сме сред най-древните народи, основали няколко големи цивилизации. Че сме коренното, автохтонното население в Европа, живяло точно тук, където сме сега, и преди хилядолетия. За което доказателство са последните генетични изследвания. Че не сме пришълци от 7 век на Балканите и Европа. Че това, което се представя като преселване от Изток, е само една част от преместванията на българската народност през вековете. Че сме се разселили и в западна посока до Британските острови още в дълбока древност, за което свидетелства келтският фолклор. Че сме заселили и земите на днешна Италия през 5 и 7 век, за което свидетелстват стотици топоними в Италия днес – и до 19 век край Тоскана е имало графство „Болгария”, а имената на реки, върхове и села са десетки. Че сме имали писменост преди шумерската, на която тя много прилича. Следи с такава писменост се намират по Северното Черноморие. Че по нашите днешни земи са намерени най-старите находки, доказващи зараждането на човешката цивилизация в Европа по нашите земи. Най-старото обработено злато – не в Европа, а в света (!) е намерено във Варненския некропол през 1972 г. и то е на около 7000 години. Това е по-стара цивилизация от тази в Месопотамия и Египет. Но да сте прочели в световните енциклопедии, че най-старата цивилизация е в българските земи?... Из книгата „Основи на българизма” на Волен Сидеров, София 2011 г. -- Нека да не се лъжем: Соросовите платени институти плащат милиарди щатски долари за тази наша историческа грандомания, която служи не на някой друг, а на Империята - и най-вече за борбата и срещу Кочината. Аз лично напълно подкрепям борбата на Империята срещу Кочината, но честно казано ми убягва как нашата грандомания помага в това отношение. ПП. Не бях чувал как нашата писменост е по-древна от шумерската. Значи докато шумерите говорили на шумерски само с конете си, ние сме дали писменност на света. Стой та гледай.
  13. Не матушка, а зла мащеха. Принципно, защо една група хора да няма право на самоопределение? 40млн души колективно казват "ние не искаме да ни броят за руснаци, различни сме от тях". Кой определя какво искат тези 40млн души? Едно джудже-фараон в бункер ли? Ти съгласен ли си аз да определям твоята съдба?
  14. Новият руски танк "Армата" няма да заминава за фронта в Украйна, твърде скъп е https://dnes.dir.bg/svyat/noviyat-ruski-tank-armata-nyama-da-zaminava-za-fronta-v-ukrayna-tvarde-skap-e
  15. Новият руски танк "Армата" няма да заминава за фронта в Украйна, твърде скъп е Новият руски танк "Армата" няма да се включва във войната в Украйна, прогнозира неговият производител. Според ръководителя на държавния оръжеен холдинг "Ростех" Сергей Чемезов машината е твърде скъпа за използване на фронта, предадоха ДПА и БТА. "От гледна точка на функционалността му, той е много по-добър от съществуващите танкове, но е твърде скъп и затова армията едва ли ще го разположи сега", заяви Чемезов пред държавната новинарска агенция "РИА Новости". "Армата Т-14" беше представен за първи път пред обществеността през 2015 г. на ежегодния военен парад в Москва. Според съобщения в медиите танкът все още не е влязъл в серийно производство поради различни технически проблеми, отбелязва ДПА. Оттогава руските въоръжени сили са приели "Армата" на въоръжение, заяви Чемезов, близък до руския президент Владимир Путин. Разходите обаче са твърде високи за разполагане им в Украйна. https://dnes.dir.bg/svyat/noviyat-ruski-tank-armata-nyama-da-zaminava-za-fronta-v-ukrayna-tvarde-skap-e -- Интересно ако танкът не става за война, за какво друго става.
  16. Медведев: Украйна е Русия, историческите части трябва да се завърнат у дома Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви днес по време на Световния младежки фестивал в Сочи, че Украйна е част от Русия и отхвърли възможността за преговори с настоящото ръководство на Украйна, съобщи Ройтерс. Медведев каза, че Русия ще продължи своята т.нар. "специална военна операция", докато Украйна не капитулира. Той допълни, че "историческите части на Русия" трябва "да се завърнат у дома". Бившият президент говори пред карта на Украйна, в която страната е без излаз на море, като Русия напълно контролира нейната източна и южна част, заедно с черноморското ѝ крайбрежие, съобщава БТА. "Един от бившите ръководители на Украйна [Леонид Кучма - бел.ред.] заяви навремето, че Украйна не е Русия. Тази концепция трябва да изчезне завинаги. Украйна със сигурност е Русия", заяви Медведев, получавайки аплодисменти от публиката. Той отхвърли преговори за мир с настоящото ръководство на Украйна, начело на което е президентът Володимир Зеленски, и заяви, че едно бъдещо украинско правителство ще трябва да признае "новата реалност на място", ако иска преговори. https://dnes.dir.bg/svyat/medvedev-ukrayna-e-rusiya-istoricheskite-chasti-tryabva-da-se-zavarnat-u-doma
  17. Идват нови поколения физици и искат да погледнат нещата от своя гледна точка. Така вселената става холограма или пък компютърна симулация, а времето и пространството стават измислици. Физиката трябва да е наука на правите огледала, а не на кривите. Но след като Айнщайн въвежда фантасмагории във физиката, неговите последователи явно смятат всичко за възможно. Напълно вярно е, че нашите сетива не винаги ни казват истината, но обективна реалност все пак същестува. И ние трабва да се стремим да я опишем максимално реалистично, а не да си измисляме теорийки как обективната реалност в същност не е обективна.
  18. Засега е точно това. Не знам дали някога ще е повече. Какво стана с автономните коли? Разработчиците се пънат, но засега няма автономен автомобил, който да е заместил човека. Същото и с ИИ. Пънат се нещо хората, но освен да отговаря на определени въпроси, ИИ не може много. А и с въпросите не се справя кой-знае колко добре. Попитали Джемини (ИИ-то на Гугъл) да генерира образи на нацистки войници - и ето как се справил "човека". Но не може да се спори, че е дал всичко възможно от себе си.
  19. Да, самолетите са куп ламарина - и по тази причина вървят по 321млн лева парчето: България купува още осем бойни самолета F-16 за над 2,5 млрд. лева: https://www.investor.bg/a/516-politika/363404-balgariya-kupuva-oshte-osem-boyni-samoleta-f-16-za-nad-25-mlrd-leva При пълна победа на Русия - тоест, тя ще диктува условията за мир след войната - евентуално може да се спори, че загубите от войната са били оправдани. Кво праим, обаче, ако тя не спечели. А дори Русия да спечели, там тепърва ще се вихрят проблеми, защото Путин в момента системно разрушава руската икономика. Така че дори евентуална победа ще им излезе през носа на руснаците, да не говорим за загуба.
  20. Анализ на RUSI, Британският мозъчен тръст по въпросите на сигурността и отбраната: Руските военни цели и капацитет в Украйна през 2024г Русия все още поддържа стратегическата си цел да подчини Украйна. Сега тя вярва, че печели. Условията за капитулация, които в момента се предлагат от руски посредници, включват Украйна да отстъпи територията, която вече е под руски контрол, заедно с Харков и евентуално Одеса; съгласие Украйна да не влиза в НАТО и да има държавен глава, одобрен от Русия. Единствената значителна отстъпка, която Русия предлага, е остатакът от Украйна да може да се присъедини към ЕС. Процесът, чрез който Русия се стреми да постигне този резултат, е три-етапен. Първият етап изисква продължаване на натиска по дължината на украинския фронт за изтощаване на боеприпасите и резервите от личен състав на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Наред с това усилие, руските специални служби имат за задача да пречупят решимостта на международните партньори на Украйна да продължат да предоставят военна помощ. След като военната помощ бъде значително ограничена, така че украинските запаси от боеприпаси да бъдат изчерпани, Русия възнамерява да започне допълнителни нападателни действия, за да постигне значителни – макар и бавни – придобивки на бойното поле. Целта на тези придобивки е да принудят Киев да капитулира при руски условия. Хоризонтът на планиране за изпълнението на тези цели е победата да бъде постигната до 2026г. Тук е жизненоважно е да се оцени, че при успех руските цели могат да се разширят и като се има предвид, че Кремъл е нарушил почти всички значими споразумения както с Украйна, така и с НАТО, няма гаранция, че дори Русия да получи това, което иска от преговорите, впоследствие няма да се опита да окупира останалата част от Украйна или да се насърчи да използва сила другаде. Руският военен капацитет Руските военни започнаха 2023 г. със силно дезорганизирани сили в Украйна, включващи приблизително 360 000 войници. До началото на украинската офанзива през юни 2023 г. броят на военните достигна 410 000 души и ставаше все по-организиран. През лятото на 2023 г. Русия създаде тренировъчни полкове по границата и в окупираните територии и, след бунта на силите на Вагнер, се опита да стандартизира своите части, разбивайки предишната тенденция към частни армии. Към началото на 2024 г. руската оперативна група войски в окупираните територии наброява 470 000 военнослужещи. Руската група войски продължава да дава значителни загуби, но въпреки това нараства. Действията в по- голям мащаб позволяват на руските военни да предприемат мерки, които гарантират целостта на фронтовата линия. Бойните единици обикновено могат да бъдат ротирани извън фронтовата линия след като са взели до 30% жертви – точката, в която се преценява, че са неефективни – и след това се регенерират. Докато в момента руските части не провеждат широкомащабна офанзива, те имат за задача да провеждат по-малки тактически атаки, които като минимум да нанасят постоянни загуби на Украйна и да позволяват на руските сили да превземат и задържат позиции. По този начин руснаците поддържат постоянен натиск върху редица точки. Въпреки че стремежът на руската армия да увеличи числеността си до 1,5 милиона души не е реализиран, вербовчиците понастоящем постигат почти 85% от поставените им цели за наемане на войски за битка в Украйна. Следователно Кремъл вярва, че може да поддържа сегашния темп на загуби до 2025г. Руският индустриален капацитет По отношение на капацитета на руската промишленост да поддържа текущите операции, Русия значително е мобилизирала своята отбранителна промишленост, увеличавайки смените и разширявайки производствените линии в съществуващите съоръжения, както и връщайки е експлоатация консервирани преди това заводи. Това е довело до значително увеличение на производството. Въпреки тези постижения, Русия е изправена пред значителни ограничения в дълготрайността и надеждността на своята промишлена продукция. От танковете и другите бойни бронирани машини, например, приблизително 80% не са ново производство, а са обновени и модернизирани от руски военни запаси. Броят на системите, държани на склад, означава, че докато Русия може да поддържа постоянна продукция през 2024 г, тя ще започне да открива, че машините се нуждаят от по-сериозно обновяване през 2025г, а до 2026г ще е изчерпала повечето от наличните запаси. Тъй като броят на машините ще намалява, промишленият капацитет ще може да се насочи към производството на нови платформи, но това непременно ще означава значително намаляване на машините,доставени на военните. Може би най-сериозното ограничение за Русия обаче е производството на боеприпаси. За да постигне аспирациите си за значителни териториални придобивки през 2025г, руското Министерство на отбраната (МО) има изискване за производството и доставката на приблизително 4 милиона 152mm и 1.6 милиона 122 mm артилерийски снаряда през 2024г. Руската индустрия, обаче, е докладвала на Министерството на отбраната, че очаква да увеличи производството на 152мм до 1.3 милиона снаряда през 2024г и 800 000 122мм снаряда за същия период - почти два пъти по-малко от нуждите. Руското МО също така не вярва, че може значително да повиши производството през следващите години, освен ако не бъдат създадени нови фабрики и не се инвестира в добива на суровини с период от над пет години. Това означава, че за да осигури достатъчни ресурси на въоръжените си сили, Русия трябва да продължава да вади от останалите в резерва 3 милиона складирани боеприпаси, въпреки че голяма част от тях са в лошо състояние. За да компенсира недостига, Русия е подписала договори за доставка и производство с Беларус, Иран, Северна Корея и Сирия, като последната е в състояние да предостави само ковани гилзи, а не цели гилзи. Въпреки че инжектирането на около 2 милиона 122мм снаряди от Северна Корея ще помогне на Русия през 2024 г., то няма да компенсира значителния недостиг на налични 152мм снаряди през 2025г. Като цяло, руско артилерийско производство вероятно ще остане на ниво 3 милиона снаряда годишно от всички видове. Изводи Руската теория за победа е правдоподобна, ако международните партньори на Украйна не успеят да осигурят необходимите ресурси на ВСУ. Но ако партньорите на Украйна продължат да предоставят достатъчно боеприпаси и подкрепа за обучение на ВСУ, за да позволят отбиването на руските атаки през 2024г, тогава е малко вероятно Русия да постигне значителни придобивки през 2025 г. Ако Русия няма перспективи за придобивки през 2025г, като се има предвид нейната неспособност да подобри качеството на настъпателните си сили, то за нея ще бъде трудно да принуди Киев да капитулира до 2026г. След 2026г перспективите на Русия за победа ще намаляват с времето. Последното ще изисква от партньорите на Украйна да демонстрират компетентност в своите мерки за противопоставяне на руската военни усилия, което остава напълно възможно въпреки тяхното представяне до момента. Възприемането на подход, който има за цел да гарантира съпротивата на Украйна до 2025г, не само подкопава Кремълската теория за победа, но също така предоставя достатъчно време за установяване на рационален процес на мобилизация и обучение за ВСУ, така че те да могат да започнат да превъзхождат качествено руските сили, дори ако последните продължават да увеличават общия си размер. Това е от решаващо значение за създаването на на възможности за застрашаване на руските позиции и по този начин да принуди Русия не просто да търси преговори, но действително да преговаря за прекратяване на войната при благоприятни за Украйна условия. Сега не е моментът за съобразяване с Кремълското виждане за траекторията на войната. https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/russian-military-objectives-and-capacity-ukraine-through-2024
  21. Управителят на хърватската банка ни посочи четирите основни ползи от еврото Четири са основните ползи от приемането на еврото. Това каза управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич пред депутатите от парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната. Първата е елиминирането риска при обмяна на валута. В България той вече е снижен до голяма степен, тъй като имате валутен борд, подчерта Вуйчич. Все пак, рискът от отмяната на борда винаги съществува, ако не се приеме еврото, подчерта той. Втората полза е драстичното намаляване на разходите за транзакции. В Хърватия след приемането на еврото са спестени 160 млн. евро от такива такси, посочи банкерът. Трето, лихвените проценти са много по-ниски, както за държавните облигации, така и за кредитите за домакинствата и бизнеса. Вуйчич даде пример, че в страни като Унгария, Чехия и Полша, които не планират приемане на еврото, лихвите са много по-високи от тези в България и Хърватия. Четвърто, еврото дава много по-голяма устойчивост при финансови кризи - такива като като световната икономическа криза, пандемията или войната в Украйна. Цените Вуйчич обясни, че търговците са били задължени да публикуват цените и в куни и в евро. А 60% от парите кеш в куни са били предадени в търговските банки още преди 1 януари 2023 г. Що се отнася до цените - отчетена е едва 0.2% инфлация за Хърватия през октомври 2023г, след приемането на еврото. Вуйчич посочи, че цените са се повишили предимно при услугите - кафенета, малки магазини, фризьорски салони. Там имаше леко закръгляне нагоре, призна той. За некоректните търговци е имало строги санкции от държавния инспекторат - в размер до 5000 евро. Анкета е показала, че 72 % от хората смятат, че цените са се повишили, но инфлацията е висока и без еврото, така е и в другите държави, каза още управителят на Хърватската централна банка. Вуйчич посочи, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. "възприятие за инфлацията", което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация. Подкрепа за еврото Като цяло 2/3 от хората подкрепят еврото, а след въвеждането тази подкрепа не намаля, добави Вуйчич. https://www.actualno.com/finance/upraviteljat-na-hyrvatskata-banka-ni-posochi-chetirite-osnovni-polzi-ot-evroto-news_2167156.html
  22. При това положение изводът се самоналага: Путин е рептил-сатанист, който упорито и усърдно работи в полза на САЩ.
  23. Украински офицер разказа защо е паднала Авдеевка Това, че бе дадена заповед да се изтеглят войските от Авдеевка, е правилно. Неправилно е, че тя не беше дадена по-рано, когато е станало ясно, че има реална заплаха от обкръжаване. Заради това забавяне изтеглянето се осъществи с големи трудности и загуби", разказва офицер от украинската армия пред украинското издание "Страна". "Сега най-често се посочват две причини за случилото се - пълното превъзходство на руснаците в жива сила и пълното превъзходство в оръжия. Особено в бомбите КАБ. Но това е само част от проблема. Основната причина е, че руснаците са се научили да изолират бойното поле. Тоест да унищожат логистиката ни. В резултат на това нашите подразделения на предна линия не получаваха необходимото количество запаси и боеприпаси. И постепенно силите ни се изтощаваха и се образуваха пролуки, в които врагът проникваше. Наблюдаваме и значително подобрение на координацията и комуникацията от страна на противника. Някои отдават това на появата на Starlinks при руснаците, други казват, че те имат някои свои разработки. Но факт е, че сега те вземат решения много по-бързо и стрелят по-точно. И при тази тактика имат по-малко жертви, отколкото при Бахмут. Всичко това заедно променя ситуацията на бойното поле не в наша полза. Не се променя бързо. Не е така, че утре някъде руснаците да успеят да пробият фронта за ден-два. Но постепенно, седмица след седмица, те изчерпват силите ни и в крайна сметка положението може да стане много лошо. Особено ако руснаците проведат още една вълна на мобилизация. https://dnes.dir.bg/svyat/ukrainski-ofitser-razkaza-zashto-e-padnala-avdeevka

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...