Отиди на
Форум "Наука"

Мариан17

Потребител
  • Брой отговори

    14
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Мариан17

Мариан17's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Този час го съгласувахме с участниците в кръглата маса, като най-приемлив за всички. В твоя случай наистина е малко сложно, но такава е ситуацията за момента. В бъдеще може да се организира подобно нещо и в Пловдив и други места из България. Тази първа среща ще бъде първата стъпка на един доста по-мащабен проект, свързан с участието на България във Втората световна война. Но за него ще ви информирам по-нататък. Относно присъствието на историците, поради масовото им отсъствие (отпускарски сезон) все още не мога да ги назова със сигурност, но мога да ти гарантирам, че на събитието ще присъстват няколко сериозни учени. Имената ще ги съобщя около седмица преди семинара.
  2. Никакъв проблем няма да дойдат всички, които се интересуват. Warlord, Р. Теодосиев, От вашите изяви в историческите форуми ясно се вижда, че Вие се интересувате от история, а целта на тази среща е да дойдат именно такива хора. За нас ще бъде чест да присъствате !
  3. На 27.08.2008 г. (сряда) от 18 ч., в Централния военен клуб в София ще се проведе кръгла маса на тема: "България и Втората световна война". В мероприятието ще участват представители на "Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото запасно войнство", български историци и студенти от Историческия факултет на Софийския университет. Всеки, който се интересува от този дебат, може да се счита за поканен.
  4. В момента чета книгата на Ибрахим Карахасан-Чънар "Светът на исляма ІІІ т. Османските потайности: Еничарите", препоръчвам ви я.
  5. Значи - да започнем с това - кои утопии са се сбъднали? Нима християнството в своите начални години на развитие не е било просто една утопия, която впоследствие се “сбъдва”? Ами, когато Мартин Лутер заковава своите 25 витенбергски тези, всички знаем как са били възприети те, но неговото учение също се “сбъдва”. Ами либералните или пък републикански доктрини не са ли били утопии в началото на ХVІІІ в., например. Но и те впоследствие се “сбъднаха”. Също както и т.нар. комунизъм, тази система дойде на власт, защото увлече множество хора, които й повярваха, но повярваха не на болшевишкия тип комунизъм, а повярваха, че тази система ще бъде по-справедлива от предходните. Но обикновените хора са просто маша в ръцете на “идеолозите”. Та те имаха целия възможен ресурс за победа. И тук имаш право от една страна, но от друга, според мен, ресурса не беше достатъчен. Не беше достатъчен, защото такъв тип общество може да стъпи единствено на свръхразвита и модерна икономическа база, каквато няма никъде, където социализмът дойде на власт. Прав си, “комунистите” идват на власт с обещания, за равенство и братство, за по-добър живот, за премахване на експлоатацията. Но след като завземат политическата, а от там и икономическата власт те на практика приключват до там. Както и да се опитват да реализират някакво ново общество те са обречени на провал именно защото комунизмът и политическата власт са две насъвместими понятия, комунизмът е икономически принцип, основан на доброволни начала, а не система налагана от горе с политически средства, комунизмът е доброволен договор между хората, които се отказват от собствеността в името на общото благо без някой да ги направлява. И второ как функционира едно общество без собственост. Това не може да обясни с няколко реда, може би трябва да се напише произведение с мащабите на “Капитала”, за да получиш задоволителен отговор. С няколко думи такова общество, само на теория разбира, може да съществува на базата на доброволни общини на федерален принцип, изградени от долу на горе, чрез съюзи, комуни и обединения. Но това може да се постигне само чрез разтваряне на сегашните типове общества, а не чрез революции, или диктатури на пролетариата например. Разбира се това днес изглежда абсолютна утопия и може да се сбъдне единствено при много високи, не само материални, но и духовни колективни ценности, за които днес е просто немислимо да се говори. В този смисъл съм съгласен с теб, че тази система в тези условия «никога и по никой начин не може да съществува в реалността».
  6. На този етап не, тъй като според мен светът като цяло все още не е узрял за подобен тип обществени системи, но не изключвам подобна идеология в близко или далечно бъдеще да бъде установена в тесен или широк формат. Все пак не смятам, че т.нар. демокрация е "краят на историята", както твърдеше безумният Фукояма. Разбира се, възмжни са и други разновидности на обществени устройства, но нали знаеш, че утопиите са такива до момента, в който се превърнат в дейстивителност. Поздрави !
  7. Определено комунизмът е само и единствено теоритична система, но в историята, както и в живота думата никога звучи малко несериозно. Много по-немислими теоритични постановки и идеологии, които за времето си са изглеждали невъзможни в крайна сметка са ставали не само държавни, но и световни "феномени".
  8. Понякога нечии имена са неизвестни но делата са велики...
  9. Идеята ви за нещо като виртуално националистическо движение много ми допада. Можем да го отделим в нова тема и всеки, който иска да даде идея или да внесе предложение да го направи. Аз лично имам много предложения, но ще ми трябва доста свободно време, което в момента ми е кът, за да ги изложа всичките. Надявам се повече хора да се включат. Още веднъж поздрави за идеята !!!
  10. Съжалявам, че се включвам толкова късно в дискусията, но не мога да се съглася с мнението на КГ 125, че наи-точното определение за периода 1944-1989 г. е комунизъм. Комунизмът като термин или като принцип не е политическа система, а изцяло икономическа. Социалистическия модел е много далеч от комунистическия. Т.нар. комунисти (от Маркс та до Горбачов) никога не са имали допирни точки до комунизма. Комунизмът е преди всичко морален колективистичен принцип, който предвижда разпределение според нуждите на производителите. Съветският изроден вид на "комунизма" не е нищо повече от държавен капитализъм, какъвто имаше и в България. Този строй може да бъде наречен и Стахановизъм, който е отрицание не само на комунизма, но и на колективизма, тъй като стахановеца креде от чуждия труд уж за строежа на социализма, но всъщност за самия себе си.
  11. Тъй като е много трудно да се посочи с точност коя е най-велеката историческа личност ще посоча двайсет имена, всяко от което според мен заслужава да бъде най-великата личност, според приноса му към световната история. Според мен те са велики, главно поради факта, че чрез техните открития, учения или други действия са променили хода на световната история, т.е променили са света като цяло, за добро или зло. Ето имената без да ги степенувам: Исус Христос, Мохамед, Буда, Айзък Нютън, Конфуций, Цай Лун, Йохан Гутенберг, Галилео Галилей, Фристофор Колумб, Алберт Айнщайн, Аристотел, Луи Пастьор, Евклид, Николай Коперник, Антоан Лавоазие, Майкъл Фарадей, Александър Велики, Карл Маркс, Йосиф Сталин, Адолф Хитлер.
  12. С удоволствие бих се срещнал с няколко ключови фигури, изиграли водеща роля в модерната световна история. Политиците: Оливер Кромуел, , Наполеон Бонапарт, Ото фон Бисмарк, Ейбрахам Линкълн. Личноститите: Максимилиан Робеспиер, Симон Боливар, Джузепе Гарибалди.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...