Отиди на
Форум "Наука"

Изчезнал

Потребител
  • Брой отговори

    53
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Изчезнал

  1. Има теория - виж (https://en.wikipedia.org/wiki/Nir_Shaviv), че когато Слънчевата система се намира близо да централната равнина на Галактиката, космическото лъчене (тежки йони) върху Земята се увеличава. Това предизвиква по-чести валежи поради които средната продължителност на живота на облаците намалява. Така земната повърхност получава повече директно облъчване от Слънцето, което води до повишаване на средните температури. Това са цикли от стотици години. Повищаването на слънчевата активност (11-годишния цикъл) има обратно въздействие. Потоците от леки йони (алфа частици - хелиеви ядра) отклоняват (издухват) космическата радиация и водят до леко намалявание на средните температури. Няма доказана корелация между количеството въглероден двуокис в земната атмосфера и средните температури. Парниковият ефект е изследван и приложим за малки затворени системи, а Земята и нейната атмосфера не са такива.
  2. Не знам откъде цитирания от Вас "специалист" ги взима тия смехотворни данни. 60 милиарда дълг за държава с над 200 милиарда валутни резерви и 436 милиарда GDP не е бог знай колко много. https://en.globes.co.il/en/article-israels-foreign-exchange-reserves-keep-rising-1001470801 А за твърдението за "свиване" на израелската икономика, просто нямам думи... Факт е, че финансовите пазари и борсите гласуват доверие на израелските икономика и финансова система. Потърсете индексите и ще се уверите. Ще Ви замоля, в бъдеще да не влачите тук тролове.
  3. Айде по-сериозно, ако обичате! Държава с население от 4.7 милиона не може да има действаща армия от 1.2 милиона! Направете проста сметка, какъв е процента на мъжете, какъв процент от тях е в мобилизационна възраст, какъв е процента на освободените от военна повиност и ще видите, че числото, което сте дали е фантастично. Числеността на Българската армия през Първата Световна война е под 617 хиляди. За достоверна информация - погледнете тук https://militarymuseum.bg/ekspozitsii/hronologichna/balgarskata-armiya-prez-parvata-svetovna-vojna-1914-1918-g/
  4. Не ми стана ясно от къде ги взеха тия 300,000 цивилни жертви в България. Военните действия са почти изключително извън територията на предвоенна и следвоенна България. В статията казват 88,000 умрели войници. Мобилизираните са около 500,000. Това са около 18% умрели - убити, от рани, от болести, при нещастни случаи.
  5. Имало е и евреи - най-известният е Рафаел Камхи (Скендербег) https://bg.wikipedia.org/wiki/Рафаел_Камхи
  6. 30% от изстреляните по Израел ракети дефектират и падат в Газа. Болницата е ударена от такава ракета, изстреляна от Ислямския Джихад. Експлозиятата е причинена от мунициите, които Хамас складира в подземията на болницата. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/idf-says-assessment-shows-failed-islamic-jihad-rocket-launch-caused-gaza-hospital-blast/
  7. Малките охлювчета? Сериозно?
  8. Quosque tandem abutere, Andromeda, patientia nostra.
  9. Прекалено философско. Нека за сега да се ограничим в материален обект който: - обменя вещества с околната среда - расте - размножава се - всичко това в рамките но достатъчно кратко време, за да може да бъде наблюдавано в лаборатория. Не е определение за "живот", но е достатъчно добро приближение за целите на експеримента, струва ми се.
  10. В общината едва ли ще научи много за управление на държава - бих го пратил да е член на парламентарна комисия, заместник-министър или министър на някое второстепенно министерство с ограничен бюджет.
  11. Вички политици са некомпетентни в началото на политическата си кариера. Дори да са били много компетентни в друго поприще. Затова трябва да има приемственост и обучение - новите политици да стажуват при старите и чак след това да управляват държавата. Във всяка професия е така.
  12. Това, което аз знам е, че Египет продава втечнен газ. Газопровод под водите на Средиземно море все-още няма. Има проект за газопровод, който да свързва Египет, Израел и Кипър с континентална Европа (Гърция и/или Италия) и да задаволява около 10% от потреблението на Европейския съюз.
  13. От това, което си написал, се разбира, че Египет вече има газопровод до Европа. Това истина ли е?
  14. Exhemus, Изключително интересно! Бихте ли дали оригиналното латинско название на труда на Rabanus Maurus? Ще съм благодарен ако можете да посочите къде да го намеря в интернета. Може би наистина твърденията, които съчинението, познато у нас с името "О писменех" оборва, са изказани там...
  15. Не разбрах защо мислиш, че в Германия няма камили. Берем в зоологическата градина би трябвало да има... С други думи, ако основното твърдение е лъжа и обектът на изследването разбира, че е лъжа, не можем да очакваме да го използва за логическо заключение. А овчарчето не е казало на г-н Лурия, че говори глупости защото е възпитано да не противоречи на възрастните, а да ги уважава.
  16. Според мен авторът не успя да докаже, че увеличаването на CO2 в една голяма отворена система, каквато е земната атмосфера, води до затопляне. За малки затворени системи (парници) може и да е така.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...