Отиди на
Форум "Наука"

Relinquishmentor

Потребител
 • Брой отговори

  108
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Relinquishmentor last won the day on Октомври 14

Relinquishmentor има най-харесвано съдържание!

Репутация

70 Ученик

Всичко за Relinquishmentor

Последни посетители

137 прегледа на профила
 1. Не е същата. Не разбираш ли, че една система във физиката не може да съществува, ако не е отнесена спрямо материално тяло? Но веднъж определена с това тяло, то повече не и е нужно, защото тя е определена спрямо всички други тела.
 2. Първия път е безплатно. За втория вече ще трябва да шариш. Но следи дискусията, може и тоя път да уцелиш аванта. Откриваемо е, ако си избереш материален обект, спрямо който да го откриеш. Иначе в пещерата ще ти е трудно.
 3. Стига вече с тази диполна анизотропия, мисля, че вече я обяснихме.
 4. Нека да е както казваш, но такава система не съществува, защото не може да съществува. Дори и етера не е такава система, а си е обикновена стационарна (по твойта дефиниция) система, защото няма с какъв експеримент да докажеш ти ли се движиш спрямо него или той спрямо теб. Както и когато усетиш вятър няма как да разбереш наистина ли духа вятър или ти се движиш спрямо въздуха или комбинация от двете.
 5. Пак променяш условията и мен изкарваш некоректен, нали имахме Външнен Неподвижен Наблюдател, а пък сега той не е неподвижен, ами тръгна на бяга с 2c/3. В такъв случай вече играе роля играе и Лоренцовото забавянето на времето. Спрямо 2с/3 наблюдателя времето в системата на лазерите се забавя и то доста много, така че, когато Лоренцово скъсеното (спрямо движението на рамото по отношение на стоперите, а не спрямо 2c/3 наблюдателя, защото скъсяването спрямо него се компенсира от скъсяването на разстоянието между стоперите и не играе роля в разглеждането) рамо достигне с левия си края левия стопер
 6. Ами да, приема се, защото няма как да се разбере дали наистина е. Това значи абсолютна система, такавa, която по дефиниция е неподвижна. Може да е етера, може да е Слънцето, Земята или какъвто и да е материален обект. Абсолютна скорост пък е скорост спрямо тази система. Ако си решавал задачи по механика ще знаеш на кое се вика абсолютна, относителна и преносна скорост. Но пък аз се приемам мен си за неподвижен и даже съм Абсолютна система и цялата Вселена се движи спрямо мен. Хайде да видим кой ще ме обори.
 7. Последния експеримент, който разясних позволява да ти се отговори на въпроса защо възниква неедновременност. Ето го в прост вид: Прът със своя дължина l_0 започва да се движи надясно по правата Ох. Върху нея са избрани точките х_1 и х_2, така че x_2-x_1 = l_0. Понеже при движението си прътът се скъсява спрямо Ох и има вече дължина l=l_0 sqrt(1-v^2/c^2),то когато левият му край достигне x_1 десният още няма да го е достигнал. Затова нека изберем l_0 така ,че x_2-x_1 = l, т.е. да удължим пръта така, че като почне да се движи и се скъси, дължината му спрямо Ох да стане точно x_2-x_1. Сега и
 8. И скъсяването не зависи само от скоростта, а и от дължината в покой. Да ти припомня формулата: Пример: ако рамото има своя дължина 100 m, тя ще намалее със 100(1- sqrt(1-v^2/c^2)), но ако е 1000 m, вече ще се скъси с 1000(1- sqrt(1-v^2/c^2)), т.е. 10 пъти повече. Не пропускай тоя тънък момент. Колкото и малка да е скоростта винаги ще имаме скъсяване, следователно, винаги ще имаме и неедновременност, зависещо точно от това скъсаване. Както казах вече, в тоя опит в нито едната система не се постига едновременно светване на лазерите.
 9. С Лоренцовия фактор естествено. Какво значи "много далеч от Лоренцовата трансформация необходима за СТО" като това е Лоренцовата трансформация?
 10. Или етера се движи спрямо него. Няма как да се определи. Така че дори "абсолютното" движение пак е относително.
 11. Та това е още по-просто, даже елеменатарно. Спрямо другата система, не тая с лазерите, рамото е Лоренцово скъсено и ако, когато е било в покой, дължината му е равна на разстоянието между стоперите, сега, когато се движи е по-късо. Значи когато левия лазер стигне стопера си, десния още няма да го е стигнал. Спрямо системата на лазерите пък, разстоянието между стоперите се е скъсило и десният лазер ще стигне стопера си пръв. Имаме неедновременност и в двете системи. Зъбните колела не ти помагат, няма какво и да ги обсъждаме, освен че зъбите на рамото също са скъсени, понеже се движат с него
 12. Абсолютно пространство в класическата физика означава, че разстоянието между две неподвижни една спрямо друга материални точки е едно и също за всички инерциални и неинерциални системи. С други думи геометричните размери на обектите са инвариатни при преход от една система в друга. Всичко друго е твоя измислица. Няма движение спрямо пространство, а спрямо материален обект.
 13. Да не мислиш, че вися по цял ден във форума и се занимавам да ти опровергавам неясно формулираните схеми. Ще го разгледам, не се газирай толкова.
 14. Бих искал да видя защитата ти от моята атака, ама без да бягаш в друго игрище.
 15. Чакай де, защо ще го триеш, няма ли да кажеш къде съм сгрешил пак? И за предишната схема се отнася. Какво само скачаш от един експеримент на друг. Каквото и да измислиш, нямаш мърдане от законите на релативистката механика. Или ги прилагаш правилно и получаваш обяснение, или не и получаваш "парадокси".

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...