Отиди на
Форум "Наука"

и аз да кажа

Потребител
  • Брой отговори

    68
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за и аз да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

и аз да кажа's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Dedicated Rare
  • One Month Later Rare
  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

57

Репутация

  1. Не знам дали е обсъждано, но според мен тази гъвкавост е много ценна - да може да се сложат повече или по-малко двигатели в различна конфигурация, да може да се жертва една степен, ако се вози много тежък товар и пр. П.П. Как се палят 27 двигателя едновременно?
  2. Защо разваляте хубавата тема? Все пак темата е за първият изкуствен спътник на Земята, а не коя държава е по-по-най. Славата е за първия, после може да дойдат други, десет пъти по-добри и да направят сто пъти повече, но първенството на първия никой не може да го отнеме. Редно е и честно е да признаем чуждите постижения, най-малкото ако искаме някой да признае и нашите. За първи път машинка направена от човешка ръка е изведена в орбита и е станала спътник на Земята, това е важното. И не мисля, че е бил съвсем безполезен. Спутник-1 има предавател, който излъчва на 20MHz и 40MHz. Това е много близо до любителските обхвати, тоест не само учените, но и по-напреднали радиолюбители могат да приемат сигнала. По това как минава сигналът може да се съди за прохождението на радиовълните през горните слоеве на атмосферата и в частност йоносферата. А в онези години все още е имало малко знание за това.
  3. Ти си цяла енциклопедия на космонавтиката... Не знаех, че толкова време е минало, струваше ми се че е било по-скоро, а то било още по времената на совалката. Как мислиш, грешка ли беше че пенсионираха совалката преди да имат заместител?
  4. Това, че една държава е технологично изостанала, не значи че тя винаги и навсякъде задължително ще се проваля. Нито пък е задължително технологично по-напредналите винаги и във всичко да успяват. Първият изкуствен спътник на Земята и първият космонавт са реални постижения.
  5. Поначало СССР никога не е бил много напреднал технически. Покрай ВСВ получават технологична "инжекция" с ленд-лийза и отнесеното от Германия, но ефектът на тази инжекция не може да трае вечно. Освен това СССР живееше в самоизолация, по понятни причини, а няма как в изолация да напреднеш много. Още повече в условията на тоталитарен режим. Техническото изоставане си е напълно закономерно и нищо чудно няма в това.
  6. Благодаря за отговора. Нямам възражения: след като съвременниците я описват като очарователна, сигурно е била очарователна. Въпросът ми беше за съвременните възстановки: ако няма писмени сведения за цвета на кожата и очите, как са отгатнали, че Клеопатра е била с черни очи и тъмна кожа, а Птолемей Сотер със синьо-зелени очи?
  7. За формата на лицето, трапчинки, бръчки и прочие допускам да е достоверно. По всичко изглежда, че древните скулптори са били добросъвестни. Обаче, цвета на кожата и очите? На каква база е "възстановен"? Наистина, по някои статуи има останали останки от пигменти, но не по всички. А и пигмените стареят и се променят, особено за толкова много векове. Как са "възстановени" цвета на кожата и очите?
  8. Също и Колишевски и Коне(в)ски, ако щеш и Марковски и прочие... Оформя се пантеон за чудо и приказ!
  9. Много интересна дискусия. За съжаление не мога да се включа, изтървах и началото. Искам само да вметна, че "народ" има за корен "род". По подобен начин "nation" идва от латинското natus - "да бъда роден". Евристей беше споменал преди време, че Natio била древноримска богиня на раждането. Така независимо дали говорим за "народ" или "нация", ако се придържаме към в строгия смисъл на думите, не можем да пренебрегнем компонентата "общ произход".
  10. А какво правим с тези 20%, дето не са русофили, но са вето-до-дупковци? Все пак, това е близо до процента на тези, дето не са русофили И не са идиоти (ако се доверим на числата на проф. Иво Христов) И какво общо има евроатлантизма с ветото?
  11. Бил съм няколко пъти в Сърбия и личните ми впечатления, които естествено не са мерило, но все пак са някаква отправна точка, са че от 10-15 години насам Сърбия бавно но монотонно изостава от нас. Защо е така не се наемам да обяснявам, но в факт. Затова ми е чудно твърдението какво в една видимо по-огрухана държава бедните са по-добре. Останалите неща като курса на динара и лева и тяхното изкуствено държане ниски или високи не разбирам и не мога да преценя.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...