Отиди на
Форум "Наука"

Донатело Версаче

Banned
  • Брой отговори

    72
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Донатело Версаче

  1. Как винаги ще помним славната Русия и нейната саможертва. Дори по време на църковната света литругия, всички замлъкват за да може свещеника да каже: "Блаженопочиналия наш освободител, император Александър Николаевич, и всички воини, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето отечество, да помене Господ Бог в царството Си сега и винаги, и во веки веков (на църковнославянски). И как патриархът на българската литература Иван Вазов - русофил и патриот болгарский ще заяви в едно свое стихотвореие, което ще се помни вовеки: " Русия! Колко ни плени туй име свято, родно, мило! То в мрака бива нам светило, надежда - в нашите злини! То спомня ни, че ний кога сме забравени от целий свет, любов, що никога не гасне, за нази бди с най-сладък свет. Русия! Таз земя велика по шир, по брой, по сила! Тя с небето има си прилика и само с руската душа! Там, там молбите ни се чуват и в днешния печален час сърца все братски се вълнуват осемдесет милйона с нас! Добре, че Вазов, днес не е жив за да бъде оплют от русофобите. Русофобията - обществено явление на български безрдоници, предатели и туркофили (Стамболов), което се съчетава с омраза преди всичко към България и след това към Русия, без значение политическите режими. Как удобно забравиха мерзавците - русофоби, българоомразци известните думи на нашият национален герой и борец за свободата- Капитан Петко Войвода към изрода Стамболов: - "Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина. Пет века алемани, французи, ингилизи дружаха с падишаха, сал дядо Иван дойде да помогне на българите. Хвала на Бога и Свята Русия! " За мен лично, като български патриот и русофил в културно-духовно отношение; участието ми този форум на негодници, безродници, туркофили, неудачници, антибългари и предатели, заслепени от любов към гнусния Запад и отвратителния сащ (нарочно с малка буква, поради неуважение) приключи завинаги. И на изпроводяк, припомням легендарните думи на българският генерал Радко Димитриев: "Има ли я Русия, има я и България. " Аре, майната ви лекета!
  2. Слава на Русия, нине и присно и во веки веков. Амин!
  3. Чудесно! И да не забравя да бацна и аз едно американско знаме за поздрав на американофилите.
  4. Сборник с чудесата на св. вмчк Димитър не знам дали има на български някъде, но на латински език има едно негово житие в което се изброяват доста чудеса свързани с личността на светеца. Има дори икона на която св. Димитър Солунски пробожда с копие българският цар Калоян, който обсадил Солун през 1207 година. Според преданието гърците се молили с акатисти и литании светеца - покровител да им се притече на помощ в битката им срещу българските войски обсадили града и докато нашият цар спял в шатрата си, дошъл св. Димитър на бял кон и го убил; затова и на иконите често св. Димитър (Димитрий) е изобразяван яздещ бял жребец с копие в ръка пробождащ цар Калоян.
  5. Може би, както Сталин уплаши над 4 млн. пленени германци и ги прати на свежа почивка в Сибир?
  6. Най- сърдечно благодаря за пожеланието. Оценявам го!
  7. https://ime.bg/bg/articles/mityt-za-onova-vreme/ - институтът за пазарна икономика оборва всичките ви лъжи за онзи период от деградацията на монархията. Явно шизофренията не прощава на русофобите.
  8. Няма база за сравнение. Доходите на голяма част българите наистина са били по - високи от тези след 1944 год. но инфлацията в царството е била много голяма и реално погледнато с голяма заплата не е било възможно да си купиш повече хранителни продукти, от колкото през комунизма. https://ime.bg/bg/articles/mityt-za-onova-vreme/ - един добър анализ на икономическият институт за пазарна икономика в България разобличаването на митовете за "възхода" на царство България, преди ВСВ.
  9. Хаха, каква средна градска класа, през 19309- те години? Като процент от българското общество, тази прослойка българи е под 2%. В съседите на България балкански държави, също има, средно- буржоазна градска класа, само че техните историци не правят опити, като теб да изопачават историята си постфактум, както ние в България.
  10. Само няколко по -големи обществени сгради са придобили модерен европейски облик, провинцията ни е била пълна мизерия и скърб, дори асфалт не е имало и хората са ходили с гумени ботуши из калта за да стигнат до разнебитените си керпичени къщички. Няколко съвременни сгради с барокова архитектура, не значи, че е имало напредък. И в Африка има такива сгради, дори и молове си имат, значи ли че са дръпнали рязко напред в развтието си? http://www.bgspomen.com/2017/11/blog-post.html - тежкият живот на селянина в царство България, спомени.
  11. Какви доходи на глава от населението през 1935 и следващите години? Царството не е имало пари да покрие елементарните разноски по обслужването на армията си, камо ли да е имало пари за заплати и пр. Никакъв растеж не е имало, до 1944 година. "Няма спор че България през 1938 година е бедна и предимно аграрна страна", " - цитат. Тук съм изцяло съгасен с теб, този път сме на едно мнение. Това доказва, че България след първата национална катастрофа, 1913 година през време на Междусъюзническата война и втората национална катастрофа, 1918 година е България затънала в блатото на следвоенната мизерия Фердо и компания неудачници.
  12. Вечна слава и признатеност на братска Русия/СССР и дай Боже руската армия отново да се завърне в България, за да се отървем от отрепките, които ни управляват днес.
  13. Разбирам, че се опитваш да изкараш черното - бяло, но няма как да стане така, както искаш ти. Изостаналата монархия и икономическите статистики от онова време, говорят за ниското качество на живот на българският селянин, макар че е имало и средна селска класа - занаятчии, майстори и пр. това обаче не е гарант за развита към 1930 - те години държава.
  14. Именно затова сравнявам България от 1938 год. с другите европейски държави по онова време и сме били най - бедната държава, макар и не по БВП , но все пак значително бедни и тънещи в мизерия. Български деца, от времената, когато бяхме една от най - изостаналите страни в Европа.
  15. Нищо подобно на Българско възрожденско развитие не виждаме през почти целия XIX век и дори след освобождението ни с изключение на някой случай по развитието на българският църковен въпрос. Небезизвестен факт е, че България е нямала българска интелигенция, българска аристокрация и едра буржоазия през цялата епоха на робството. Всеизвестно е, че за най - висшите представители на интелигенцията са се считали владиците, кметовете на селата и учителите, в народните поверия, тези три прослойки са представлявали висшата класа у нас, а е било пределно ясно, че дори свещениците не са познавали богословието и вярата си, дори молитвата "Отче наш" на български ги е затруднявала, камо ли да образоват българските ученици в килийните училища. Изключение прави само Васил Априлов и създадената от него класическа мъжка гимназия ако не се лъжа в която се е преподавало по европейски стандарт. Никакво развитие не сме имали в духовното поприще. Екзархията на дело е била невъзможна, заради гръцкото влияние в църквата ни. На 4 и 17 септември 1871 г. след поредица неуспешни опити и провалени проекти за решаване на спорния въпрос между българи и гърци цариградският патриарх Григорий VІ бива заменен от Антим VІ. Не е тайна, че граф. Игнатиев още преди избирането на патриарх Антим активно поддържа неговата кандидатура. Избирането на Антим за патриарх било пряко свързано с обещанията, които той дал, за да се разреши българо-гръцката разпра по взаимно съгласие между българи и гърци.По съвет на граф Игнатиев българската делегация начело с Иларион Макариополски и Стоян Чомаков отишла да поздрави новия патриарх, който „прегърнал Иларион, стоварил цялата вина върху своя предшественик и обявявайки, че той вече има готов проект за решаване на въпроса, призовал българите на общо съвещание”[2]. Българите обаче отклонили поканата с мотива, че първо трябва да се договорят с останалите българи относно основите на окончателното съглашение. Русия и тук се застъпва за самостоятелна Българска църква. Тук отбелязвам, че по това време сериозно внимание на въпроса обръща и гръцкото правителство в Атина. То твърдо застава на страната на великоелинския шовинизъм и било против всякакви териториални отстъпки за българите. Патриархът от своя страна бил в крайно отчаяние заради непрестанните претенции на българите, още повече че крайната елинистка партия в Гърция вече искала насилственото отделяне на българите от Църквата.За да избегне нов разрив в преговорите, граф Игнатиев организирал дълго съвещание с българските представители. Той посочил постоянното съчувствие, с което Русия се отнасяла към техните желания и стремежи и ги увещавал да не изпускат единствения случай да получат законно удовлетворяване на исканията си. Пак с помощта на Русия успяваме да защитим църковните си права пред Вселенската патриаршия и гръцките фанариоти.
  16. Да, само дето Испания и Полша не са били по - зле от нас, за разлика от Португалия, която тогава е била на едно ниво с нас, но си остава факт, че царство България е било бедна и изостанала държава. Заклан и наяден от четвъртите по икономическо развитие в Европа българи кон.
  17. Бай Ставри, пенсиониран военен авиомеханик, затвори капака на двигателя на старата Антонов-ка, забърса го с парцала и почука в знак, че самолета е готов за полет. Двамата бяха почти набори... Тези показни парашутни скокове бяха много досадни. Това обаче беше последен полет за деня и Бай Ставри се отдалечи незабелязано от тълпата към края на полосата. Там имаше една стара барака, пълна с непотребни вещи. В нея стария механик имаше време да изпуши на спокойствие една цигара и да остане с мислите си, без младите да го притесняват за нещо. Парашутистите се качиха, Антонов-ката рулира и излетя. Последният скок беше кулуминацията на шоуто. От самолета първо щяха да хвърлят чучело. То имитираше човек, на когото парашута не се е отворил. След него скача човек, настига го във въздуха, привързва го към себе си и двамата се приземяват заедно. Публиката не беше предупредена и това щеше да е изненада за всички. След като набраха височина, от самолета първо се отдели чучелото. То започна да пада, а след него публиката видя, как скочи и втори човек. Те бяха на 3000м и от Земята се виждаха като две черни точки, които летяха стремглаво надолу. Но поради това, че чучелото не падаше равномерно и се въртеше или поради някаква друга причина, парашутистът не можа да се скачи с него. Той отвори парашута си, а чучелото падна в другия край на летището, превръщайки в прах и трески някаква постройка. Линейката и пожарникарите потеглиха с мръсна газ, предчувствайки какво ще намерят. След секунди бяха там и гледката ги вкамени. Измежду купчината развалини се раздвижиха няколко дъски. Оттам се показа покритата с прах глава на Бай Ставри, който люто започна да гълчи и заплашва, че за последен път идва да им помага и как повече няма да им прави самолета и да се оправят както могат, щом му правят такива номера. И тук Докторът от линейката загуби съзнание .... Кога бехме четърта сила в Европа, само че отзад - напред по изкономическо развитие, досущ, като сега.
  18. За последните сто години не сме видели нищо лошо от Русия, така че няма причина да презираме великата Руска страна. Виж за нагло-саксонците доста има да се изпише по отношение на злините им срещу България.
  19. Мизерна и изостанала България през времето на монархо- фашизма и има хора, които се радват на мизерията на царизма в България. Добре, че Русия пак ни окупира и ни изгради къщи, жилищни блокове и бани, че ако беше монархо-фашизма, още щяхме да ходим с галошите по калните корита наричани улици.:) - Времената в който България наистина беше велика сила.
  20. Написал съм 100, а не 150, както си цитирал. Дай документи или исторически написани на хартия справки в които ясно, точно и категрично да пише, че сме платили за освобождението си с 32 тона злато, както и че руският граф Н. Игнатиев е лично отговорен за смъртта на Левски или в противен случай сте нагъл лъжец, като повечето русофоби у нас. Нещо не виждам доводите ви подкрепени с документация, защо ли? Май защото са изсмукани от контекста на фантазиите на болният русофоб.
  21. Явно говорим на различни езици. Какво и е "лошото" на Русия, през последните сто години? Да не би за Берлинският договор с който Великите сили отнемат Македония от нас и я връщат обратно на Османската империя пак да е виновна Русия?
  22. Всичко е лъжа. Като почнем от голямата лъжа на безродниците за граф Игнатиев и мнимата му намеса в обесването на Левски и това, че Русия била против Съединението и стигнем до лъжата, че сме платили за освобождението си на Русия 32 тона злато, дори не знам как да коментирам подобни лъжи. Покажи ми една руска квитанция или български документ в който се пише, че сме платили за освобождението си със злато?
  23. От 32 години живеем в демократичният ви рай и сме най - бедната държава в ес и натото, така че не ми се прави на многознаещ умник, какъвто не си ти и такива, като теб. Какво ще си гледам и какво не не е твоя работа, разбра ли? Умирайте безродници!
  24. "Смисълът на действието на "Газпром" да спре газа е да се инсталира едно по-проруско правителство в България", смята енергийният експерт Васко Начев и допусна, че ако това не се случи до 10 дни, подаването ще бъде възстановено. По думите му Русия демонстрира поведение от Средновековието - никакви договори не важат за нея. На етапа спирането на газа не изглежда да предизвика какъвто и да било вътрешнополитически проблем освен изостряне на тона между премиера и президента. Ефектите за България обаче могат да са много големи. Капанът на Русия Каквато и да е конкретната причина за спирането на руския газ, резултатът е, че България за първи път ще диверсифицира доставките си и ще се откъсне от задушаващата прегръдка на "Газпром". А това би било изключително значимо събитие. Разводът с Русия всъщност трябваше да се случи много отдавна - още след като на 7 януари 2009 г. доставките на руски природен газ бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен - не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност. Латвия, Естония, Литва, Румъния и Полша предприеха мерки и към момента зависимостта им от Русия е сведена до минимум. И днес всяка от тези страни в Източна Европа може да се справи без руския газ. България обаче е в коренно различна ситуация. Въпреки че и тя пострада от спирането на доставките през 2009 г., реални действия за диверсификация на доставките на газ няма. Още тогава, преди 13 години, първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов обявиха за основен приоритет газовата връзка с Гърция, но и днес газопроводът не е готов. През това време скоростно бе построен обслужващият руските цели "Турски поток" и съответно влиянието на Москва се засили. Така днес България е дори по-зависима от Русия, отколкото преди десетилетие. Или поне беше до 27 април 2022 г. Въпреки тези факти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че бил осигурил 100% газова независимост на България с проектите, които е реализирало правителството му. А в отговор министър-председателят Кирил Петков каза: "Виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ - до джип на "Аркад" (строителя на "Турски поток" - бел. авт.) в гаража на г-жа Арнаудова (PR-ката на ГЕРБ - бел. авт.), в хазната липсват 3 милиарда лева, защото са похарчени за "Турски поток" и нямаме диверсификация на източниците на газ. Затова в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова усилия върху гръцката газова връзка, която ще бъде построена до края на юни." Откъде ще дойде газът Около 20% от газовите нужди на страната могат да се осигурят от хранилището Чирен, но за не повече от месец напред, тъй като то е запълнено само на 17%. Чисто технически - през Гърция, Турция и Румъния, страната може да внесе по-големи количества азерски газ, да направи суапови сделки или да внесе LNG. Без предварителни действия обаче това не може да се случи за ден или два. И както изглежда, българското правителство е работило в тази посока поне от февруари. Премиерът Кирил Петков категорично заяви, че страната има план за действие, който вече е в ход. "Това, което сме направили, е, че резервирахме капацитети на LNG терминалите и през граничните връзки и в рамките на 24 часа ще заменим руските доставки. Разтоварва се LNG кораб в Гърция за България. Проблем с физическите доставки няма. Важният въпрос е защо това не беше направено по-рано от предишните правителства", каза финансовият министър Асен Василев и допълни: "Работим по общо европейско решение така, че да имаме по-ниска цена на газа от тази на Русия. Най-лошият сценарий е да плащаме с 20% повече, ако купуваме индивидуално LNG. В комбинация с по-големи количества азерски газ, който към момента е четири пъти по-евтин от пазарните цени, може и да няма ръст за крайните потребители." Показателно в това отношение е и изявлението на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис: "Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката", съобщи офисът на Мицотакис в официално изявление. Едностранното нарушаване на договора между "Газпром" и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, обяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вариантът за газ от Румъния За мнозина може и да не е известно, но Румъния е вторият по големина производител на газ в ЕС. През последните дни страната произвежда два пъти повече газ, отколкото потребява. Също така по данни на националния оператор Transgaz във вторник, когато Москва спря газа на Варшава и София, Румъния не е внасяла руски газ по традиционните маршрути Исакча (на границата с Украйна) и Негру Вода (на граница с България). Всичко това дава възможност за износ на около 50 гВтч газ на ден, което е над 50% от нуждите на България. През газовата връзка Гюргево - Русе могат да се пренасят физически само по 47 гВтч/ден. Засега няма официална информация дали "Булгаргаз" води преговори с румънците за доставки, но енергийният министър Александър Николов бе категоричен, че за да се постигне оптимална цена, ще се търси микс от всички възможни източници. Подкаст: Освобождението на България от руския газ / Кои са най-големите банки Източник: https://www.capital.bg/biznes/energetika/2022/04/29/4340858_neochakvanoto_gazovo_osvobojdenie_na_bulgariia/ "Спирането на доставките от Русия не се оказва така фатално за България"- цитат. Не думай, сигурно затова миналия месец платих с над сто лева по - скъп ток, отколкото миналата зима и един тон въглища от 350 лв. вече е над 500 лв. за тон. Сигурно според вас увеличението на горивата и тока не е "фатално" за България, обаче за българите, особено тези от средната класа санкциите срещу Русия удариха именно България. Очаква се тази зима хлябът да поскъпне още и да стане 3 лв. но явно и това не е фатално за г-да русофобите.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...