Отиди на
Форум "Наука"

down

Потребител
  • Брой отговори

    66
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ down

  1. 1. Изобретяването на Печатарската преса и хартията >>> словото и мисълта стават все по-достъпни 2. Хубавото на Средновековието е че свършва с Ренесанса
  2. !!! "Турски извори за българската история" !!!
  3. Сравняването на карти е загуба на време, особено за ранноосманския период на Балканите!
  4. Безспорен е положителният ефект от евтимиевата реформа над част от славянството и след 15ти в. Що се отнася до живопистта и архитектурата, те си остават, като че ли част от византийското провинциално изкуство. Каквото са усвоили балканските народи се опитват да го упражнява и развива и след 15ти в.
  5. Не! Просто проблема ти е, че нещеш да влезеш в онова страшно място, наречено Библиотека и да разгърнеш книгите там. Да ги прочетеш, а заедно с това и да разгледаш илюстрациите, гравюрите и пр. Споко! Не си само ти.
  6. Понеже съм от Асеновград, едно от любимите ми места като малък беше Бачковският манастир и местността Клувията. Наистина обаче последните няколко години манастира и всичко около него се превърна в панаир. Да не говорим за имотите на манастира в Асеновград - пълно нехание и упадък: Метоха с уникалния си архитектурен ансамбъл за 20 години буквално се срути. Бяха напрази опитите на културните институции в града да го съхранят. Защо? Защото след като манастирската управя ламтя да си го върне, го остави на произвола на времето! Дано същото не сполети метошката църква Св. Георги и параклисът Св. Йоан Предтеча - два уникални паметника на Средновековното и Късносредновековното изкуство. Преди няколко години една група студенти от ПУ успя да посети Костницата и Трапезарията с някакви връзки, "защото там пускали само чужденци". Въобще дивият капитализъм у нас е обхванал всички нива на социалния, а вече и духовния живот!!! Игумен... Владика... Съжелявам, но тези местни църковни институции и организации не могат да спечелят уважението ми! Въпросът е: какво правят държавните институции, след като те имат върховната собственост над паметниците на културата? - Нищо! Ако Бакуряни можеше да види какво правят с основания от него манастир, сигурно щеше да емигрира на Марс. Случаят с Манастира при Бачково е показателно за западналото състояние на културно-историческите съкровища в България.
  7. СЮНЕТ мисля, че е по-яко... М.... също... и КПСС става !!! А Търговище може да се пре-Кръсти от мюфтията, като се има предвид произходът и икономическият профил на сем. ЮзеирОВИ, на Ески Минет Евлядлар.
  8. С "гръцка шапка" и име "ОТОМАН", което било пълно съвпадение... Кой му е адреса на този паляк?
  9. Бакуриани са православни погрузинчени арменци Григорий даже си го казва в Типика, че е от арменски род изповядващ грузинската вяра... Арутюнова-Фиданян има едно съчинение... има го в НБКМ на руски , където застъпва тезата за арменския произход на Бакуриани...
  10. Mоже би ако се опита да се избегне това етническо разделение на сръбски, български и гръцки епархии и да се търсят само маркери кой митрополит от каква народст е и пр., а за основа стои варианта, че на Балканите през 15-17 в. има Православни епархии, тогава ще могат да се правят доста по-стойностни анализи => изводи за мястото на Православната църква в културно-духовния свят на балканските народи!
  11. Тертер, дали ибн Фадлан е писал на Microsoft Office Word или на Open Office? Може и да е бил доста консервативен, та да е дрскал на WordPad ? Дано някой ден му намерят лап-топа! Май си открил топлата вода, че арабите пишат от дясно на ляво, а четат от ляво на дясно! Всички арабисти да си свият с дипломите по един хашиш!
  12. Значи те си пишат от дясно на ляво, а ти си четеш от ляво на дясно ???? И даже по твойта логика би трябвало да пише Е-БА-Л-КА-С
  13. Нещо неразбирам.............. така като ти чета писанията излиза, че според тебе арабите пишат от дясно на ляво, а четат от ляво на дясно ???
  14. Около текетата на някой мюсюлмански тарикати се развивали селища, със сички задължителни урбанистични елементи: хамам, кервансарай, джамия... Някои братства пък се формират около бани, и първите им текета са именно около бани, наякои съществуват и до днес. Банята, не само като място за поддържане на хигиената, но и обществено средище, където протича социален живот, контакти и пр.
  15. Все едно завчера Аспарух си е забил меча в Шумен, а днес Ертогрул си разпъна шатрите някъде по Анадола и пусна овцете да пасат... Днешните Българи - наследници на оногундурите или на чукондурите са? Какви етнодемогравски процеси протичат при и след оформянето на българската народност... ? Днешните турци - наследници на племето кайъ ли са или не съвсем? Какви етнодемографски процеси протичат преди, при и след оформянето на турската народност? Днешните маори - наследници на "диваците" от Хауаки ли са или на онези войници които Александър МАКЕДОНСКИ пратил да обиколят Африка, духнал вятър и от Индийскя океан се озовали в Полинезия ? Тази тема е: а) за да си чешем езиците б) да говорим едни и съще мо'абети през 2 3 теми в) защото сме завършили история и културна антропология във Берлин през 1938 г. г) защото сме в клуба "Аз чета в. Weekend"
  16. От В. Златарски, изследванията върху Българското Средновековие май не са мръднали много напред ?
  17. Има разни книги по библиотеките (в твоя случай в СУ и НБКМ), които ще ти свършат работа, ще осмислят пребиваването ти в университета, а и във форума
  18. Да не е нещо като "Бай Ганьо тръгна по Европа" ?
  19. Мисля, че сте сбъркали заглавието!? Извинете, но май трябва да е "Бълхари без граници"?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...