Отиди на
Форум "Наука"

Perkūnas

Потребител
 • Брой отговори

  2226
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  20

Perkūnas last won the day on Януари 14 2016

Perkūnas had the most liked content!

Репутация

1605 Доцент

Всичко за Perkūnas

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Германия
 • Интереси
  Езици, география, история.

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Общоприетото в случая може да се окаже съвсем погрешно. Търсенето на фонетични "подобия" след като не е ясно какво означава надписът води само до поредни въздушни кули. Няма как една монголска дума за шлем /дугулга/ в класически монголски (12-13 век) да има през 8 или 9 век фонетична форма, каквато има в по-съвременните езици /дуулга, дулг и под./. Няма и как една арабска дума /халка/ да се мъдри в същия надпис от 8 или 9 век. Освен ако цялата постановка (класическа или алтернативна) за инвентарни списъци не е изначално сбъркана. Очевидно между двете чувашки думи (кепе "риза"/ кап "калъп") няма нищо общо. Иначе в специализирания речник за чувашка етимология щеше да е споменато. А думата за "халка, пръстен" още по-малко.
 2. Брекзит е и закономерно следствие от тотално провалената регионална политика в Обединеното кралство. Държавата се присъдинява към Общия пазар едва ли не по съвет на Световната банка през 1973 заради тоталния икономически упадък след разпада на империята. Общият пазар и после ЕС спомагат за бурен растеж в някои сектори и само в някои региони (най-вече югоизтока - ефектът Лондон финансова столица на Европа - не може да се очаква да спомогне за развитие в радиус повече от 150 км реално). Останалата част от страната изостава тотално като инфраструктура и стопнаство - това си личи особено в Северна Англия, Югозападна Англия, Уелс - магистрални пътища липсват, жп транспортът е масово на дизел, за скоростни жп линии като в Германия, Франция или Италия просто забравете. Това са все неща, които се набиват на очи дори и на хора, израстнали в Германия. Туристите от чужбина са предимно в Лондон и околността и по шотландските замъци. Пътувайки из другите краища на държавата, където има доста красиви местности - крайбрежието на Ламанша, Корнуол, забелязваш, че други чуждестранни туристи просто няма. И как да има при техния ужасно нередовен (и скъп) транспорт?
 3. Латински не може да се явява изобщо донор на каквото и да било освен ,научна лексика след 11 век, защото отдавна не съществува като говорим език. В самата група германски езици има влияние между отделните езици. Отдавна е известно влиянието на долнонемските диалекти върху скадинавските езици, което датира много преди 11 век. Да не говорим за старофренския език. Каквото и да въртите и сучете, в иранските езици като цяло категорията "определеност", каквато съществува в български и в повечето европейски езици, просто отсъства.
 4. Нищо не си схванал. В случая не става дума само за "задпоставеност", ами за факта, че изобщо в български има определителен член. Граматически български и кюрдски са подобни точно толкова колкото български и цигански.
 5. Чак в класическия период. Липсва у Омир :) :) въпреки че произведенията му са запазени в късни преписи :) :)
 6. Продължават с голословните твърдения. Какво й е уникалното на тази дума? Чували ли сте за прейотация в славянските езици изобщо? Много по-лесно е във форума да сипем със самосвала глупост след глупост и после да обвиняваме другите в спам и тролене... е все едно да се питаме защо като българчетата отиват в Германия проговарят немски например. Каква ли е причината???
 7. Още по-смешно (а може би жалко?) е когато апологети на имагинерния осетино-тохаро-ирански "древнобългарски" изхвърлят с лека ръка половината от българските народни говори, където формата е яз... Сигурно според тях в Западна България не се говори български?!?
 8. Не ви ли омръзна да въртите грамофона с глупости? Не само че я има, но я има точно в езика, който и днес се нарича словенски. Едно си баба знае, едно си и бае... Темата е за ключ...
 9. Важното в конкретния случай е, че в иранските езици, които са изложени на вековно влияние откъм семитските езици (акадски, арамейски, арабски), е започнала да се оформя семантичната категория "определеност". Става дума именно за такива като кюрдски и новоперсийски и то процесът при новоперсийски още не е напълно завършил морфологично. Определен или неопределен член в огромното мнозинство древни и съвременни ирански езици просто няма, защото при тях липсва такава семантична категория. Същото се отнася и за другите индоевропейски езици (гръцки, латински, арменски, германските езици), които са прихванали тази определеност от семитските езици. В Европа първо класически старогръцки, после латински с дъщерните му романски езици, оттам и в германските езици и в някои други (албански, български), че дори и в унгарския. Абсурдно е да се дири каквато и да било връзка по "древнобългарска линия", макар че след всичко останало в темата не бих се учудил, че някои продължават тук да преоткриват топлата вода...
 10. Не знам дали само за такива изказвания не би следвал окончателен бан на автора и на кликата му, която му слага плюсове?!? Има ли модератор в този форум изобщо? Или сме в Ганскиното кафене?
 11. Точно този се появява през 1982 г, след като чикагските момчета са вършали 9 години и сриват всичко, което социалистите не са успели до 1973. Разходите за образование, здравеопазване и социална политика по времето на Пиночет са много ниски. То няма и как да бъде иначе по чикагската школа. По-нанатък говориш за интеграция чрез образование, това няма как да стане без разходи за образование. В края на режима около 50% от населението живее в крайна бедност. БВП на глава е по-ниско през 1989, отколкото през 1980. Каква е тази социална пазарна икономика?
 12. Ама откъде ги вадите тези глупости? Такава иранска дума за цвете просто не съществува. Името Михиракула е ирано-индийско хибридно име и означава "от рода (kula) на Митра". Сред афганитанските имена от тези династии е пълно с такива.
 13. Пиночет едва ли може да се нарече технократ. Реално първата половина на управлението му (1973-1982) може да се определи само и единствено като тотален икономически провал, т.е. с нищо по-различно от Алиенде. След 1982 г. политиките рязко завиват на 180 градуса - т.е. не може да се говори за технократство, а за гасене на пожари (и то във времената на противопоставянето между САЩ и СССР). Бедността си остава масова до края на управлението му и не се предприемат никакви политики за намаляването й преди 1990 г (т.е. след Пиночет, когато се увеличава делът на социалните плащания).
 14. Ами това е максимумът, който се е допускал от идеолозите на БКПто по онова време. Да не говорим, че още във въведението (стр. 8, Заимов е написал "желателно е да се избягват имена от религиозен произход, главно гръцки и еврейски" тъй като били "чужда жилка в свежия поток на изразителните имена от славянски произход". Е, не е споменал имена от латински или романски произход, каквито също има немалко. Но те също са "чужди". Реално имената от гръцки произход и техните производни са толкова много и толкова широко разпространени в българския език. Но днес може отново да ги очистим (понеже са заклеймени като "чужда жилка") с помощта на някакви изфантазирани "прабългарски" имена и още по-нереално съществуваща осетино-ирано-памиро-тохарска именна традиция.
 15. Мили боже, пак се завъртя старият грамофон...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×