Отиди на
Форум "Наука"

ivany

Потребител
 • Брой отговори

  52
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

17 Ученик

Всичко за ivany

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. За кулите не си много прав - поне тези които са се запазили са в населените места и са били ползвани като "търговски обекти".Не са феодални, а друг вид защитни обекти. Аз съм попадал на останки от феодални замъци - единия над манастира в Сеславци а другия преди Германския манастир. Оградената площ е около 1,5 - 2 декара, личат си къде са били стените и кулите / на места запазени във височина 2 и повече метра/. иманярите са минали - разбира се със сериозни дупки. Градежа е средновековен - ломен камък с хоросан от вън, от вътре нещо като насип. Това ме навежда на мисълта че манастирите от софийската света гора са били селски и покрай тях има и подобни замъци на месните болярчета.
 2. "Извод. Българската аристокрация през турския период е била поземлена, като е владеела земята в частна собственост..." това е много силен извод, ако имаш предвид наследствената аристокрация от западен тип. А и си отворил много голям исторически период. Чорбаджията -изедник не е потомствен аристократ.Той печели имане по всевъзможни начини/ хайдутлук, търговия, прекупуване на данъци/ , а не основно с оръжие в ръка.
 3. Това за положението на Охрид - че е по средата не дава предимство. Там са такива чукари особенно из албанските планини, коита нито търговски нито военно дават преимущество. Основната артерия е север -юг
 4. оръжие бая е имало. Шипка, Ягода, Змеево / Дервент/ знам че са били дервенски села. Обслужвали са пътя Търново -Заара. Откъм Търново сигурно също е имало - някой от кварталите на Габрово сега. Батак също е бил - затова така юнашки са го сринали. Като палят Стара Загора народа се изнася на баирите зад Змеево и там не са ги гонили, явно са имали нищо на ум.
 5. това точно с ескрементите не е така - поне в Старозагорско. Там слагат стригана вълна от кози или магарета - тя е остра Дядо ми го правеше / много отдавна беше - / и с това измаза стените на лятната кухня и огнището / нещо като камина /- до преди десетина години още си стоеше. Огнището беше плетен кош, а на горе за комина нямам спомен.
 6. ислямски манастир - това е някаква волна журналистическа интерпретация. Тия журналисти като нямат материал почват сами да си измислят - както каза баба ....... тъй е било.
 7. Същото е и със поморийският манастир - Св.Гиорги - там в аязмото / извора с лековитата вода/ е построен параклис, покрай който е въстановен матастира, и днес може да се види каменната икона наречена на светията. И попа си е пеел на нея и канонично я е признал / колко е бил пиан историческата наука мълчи/. Интересното е, че това което в момента виси на аязмото/ снимката/ вече си е светинята Му с ореола на главата. Ако успея да намеря снимките дето съм ги правил преди 15-тина - 20 години, ще покажа и старата плочка. Тогава манастира беше едно забутано място извън града и продаваха великолепна ракия. А някой питаше за икона дето не е на кон - те я.
 8. Както се казва по бисовете " Автора,автоора ", а и какво чудно има - ДПС беше на власт цяла година
 9. "През Средновековието и по време на турското робство много от постройките били дървени, а в градовете и разположени близо една до друга. Дори и сградите от камък и тухла не са имали стабилността на днешните направени със стоманено-бетонни елементи. По тази причина пораженията, предизвиквани от бедствията в миналото са причинявали много по-големи и тежки щети отколкото днес." Имам една малка забележка- това не е вярно за земетресенията. Къщата - "плетарка", от която произлизат богаташките възрожденски къщи, днеска музеи, е много сеизмично устойчива. Дори и на 2 етажа - долен от камък / обикновенно основата и стената са дебели около 0.5м / и горен - дървена плетена конструкция обмазана с кално-сламен разтвор, тя е мека конструкция притежаваща възможност да понася вибраци и може да понесе сериозни трусове. Кирпичените и тухлени къщи са нововъведение за нашите земи от края на 19в.
 10. Не е ли по коректно да се говори за българският етнос или народност, а не за България. И тъй като няма държава трудно би могло да се говори за политическо влиание. Но културното и църковното / кирилишко - христианско - православно / остава. Остава оттатък Дунава горе долу до Наполеоново време - до към края на 18 век. На юг пък се появяват български села и оттатък Босфора.
 11. .... като акцент е също и това, че българи и турци не са исторически „враждебни народи”, а напротив – те са родствени и приятелски народи още от дълбоката Античност, защото имат общи еволюционни корени и обща история в продължение на хилядолетия. Това са факти, абсолютно доказани в световната историография,... http://nikak.bg/?p=7134 На тоя егото му върви 5 минути преди него. Човека работи основно с заклинания. Имаше една полемика за Троловете в интернет, ма Динков е на по високо ниво - той е писател. Защо не си пише сценарии за сериалчета - сега комшиите ги снимат на килограм, ще се продаде добре. Както се казва Stoyan Dinkov çok takdir ettiğim bir kardeşim.
 12. " Д-р Крънджалов прабългарските строежи" на стр.14 цитира Евлия Челеби / 1650г. / … изкопали един голям вал от Кюстенджа и близо до Черна вода и съединили Дунава с Карахарман. По този начин бабадакската и тулченската крепост, както и месноста “Беш тете” били обърнати на остров. ….. Валовете започват южно от Кюстенджа…и стига до брега при старата крепост Аксиопулис. Ако приемем, че старата френска карта е вярна / http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/G_Batlakov_Dunav.pdf / и мащаба е близък до истинския, то дунавския ръкав е бил доста голям и пълноводен. Има го и моста по средата. Освен това валовете са вървели явно близо по/до канала. Интересно от коя страна, защото Тулча е показана от към “сушата”. Поиграх си с две карти – на едната е дадена римската транспостната мрежа – има път Axiopolis - Tomis, а на другата има 2 канала / рекички / започващи от Axiopolis и вливащи се в морето близо до Tomis. Пътя тръгва южно от рекичките, по средата се разделя и има път на север – явно там е и моста на канала, или брод през водата. Долната рекичка трябва да е била по малка, защото пътя е пресича пак за да стигне до Tomis – но той остава пак от към сушата спрямо другата. Ако приемем пространството за остров – то си е бая голямо и нищо не пречи за изхранването на едно “мръсно племе”. Би било интересно да се намерят турски или руски карти поне от времето на Евлия Челеби / а дали има такива? /
 13. Ето думите на Юрий Венелин: “...от де се взе у нас този чужд неруски език, който от времето на Нестор с такова мъчителство притесняваше русите. Словесност, която и до сега владее църквите не само в просторната Российска империя, но и в Галиция... и в Североизточна Унгария /маджарите не са славяни/...Дали това не е бил народен език и на някакъв народ... Кирил и Методий преведоха Свещеното Писание не на някакъв друг език, а на български, несъмнено на български; или, все едно, църковният език, който се употребява сега в Русия, Унгария, Сърбия, Далмация и истинска България, е езикът български, който в другите страни е мъртъв, но е жив и народен език и до сега в България /”Критически издирвания за историята българска”, превод Ботю Петков, Земун, 1853 г., част І, стр.71/. Цитата е предложен от saradiva Хипотезата за малобройността на прабългарите някак си не се връзва със селението на Аспаруховите българи, което се е намирало "отвъд Дунава" ( под Дунав се разбира най-южния ръкав на делтата), а след поражението на императорската армия българите са я преследвали "чак до Дунава" и са го преминали, за да дойдат "до т.нар. Варна близо до Одесос и до тамошната земя". Това са над 120-130 км, а покрай морският бряг разстоянието до най-северните ръкави на Делтата е и 170 км. Яко дялкане на зелки е било
 14. По някога и науката може да бърка. Езикът на Аспарух не е бил тотално заменен от наложен чужд книжовен език, езикът на Аспарух е бил близък до наложения книжовен език. .."А знаете ли кога и как е създаден съвременният руски книжовен език? Името Пушкин говори ли ви нещо?! ".. Perkūnas - Защо го омеша Пушкин тука, или само за него си чувал.Създаването на съвременният руски книжовен език си е процес започнал по времето на дядото на поета и по това време общо взето е затвърден. Пушкин се чете в оргинал спокойно и се разбира отлично. Прочети "Горски пътник" в оргиналта да видиш колко се е променил българския.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...