Отиди на
Форум "Наука"

Дали налагането на будизма като държавна политика погубва Империята Маурия ?


Recommended Posts

  • Потребител

При управлението на императора (самраджа или самрат) Ашока (304–232 г.пр. н.е.) империята Маурия заема площ от 5 млн. кв. км. и има население 55 млн. души (една трета от световното!). По- малко от ссто години след това нито империята нито династията съществуват. Интересният въпрос е защо ако в процеса на своето обединение Индия върви по пътя на Китай и даже го изпреварва, крайният резултат е така различен? Защо до обявяване на независимостта си през 1948 Индия си остава разединена?

Според мен основна ( но в никакъв случай не и единствена!) причина е пропуснатият удобен исторически шанс поради прекалено ангажиране на държавната машина със създаването на социална утопия, основана на мистико-съзерцателните идеали на будизма. Нещо като комунистическия експеримент през миналото столетие, но основан на религиозни постулати. По тоя случай се сещам за империята на Хабсбургите при Карл и Филип или за византийското общество преди Исаврийската династия - тогава също "идеологичесата чистоплътност" на управлението води до кризис в обществото. Не се стремя да абсолютизирам фактора но го сматям за доминиращ. Просто ценностите на прагматичния политически подход от "Артхашастра" на Чанакия (Каутиля), които дават на Чандрагупта основата за да изгради империя, са подменени със сантиментален фанатизъм, в т.ч. и във външнополитическата сфера. И съответно огромният държавен ресурс се излива в тази "черна дупка", вместо да бъде влаган в укрепване на постигнатото.

Подробно изложение и аргументация съм развил в статията си " Победителят, който не поиска да покори света или провалената мечта за единна Индия" на моя сайт. Понеже има ограничения в обема на единична публикация се наложи да разбия материала на три части:

ЧАСТ I ЧАСТ II и ЧАСТ III.

Източниците са в третата част. Искрено препоръчвам "Артхашастра" (Изкуството на управлението) на Чанакия (Каутиля)- първия министър на Чандрагупта, който според легендата я е написал. Не знам защо не се радва на такъв интерес като " Изкуството на войната" на Сун Дзъ, след като я превъзхожда и в мащаб и в дълбочина на изложението. По- добре е да се даунлоудва руското издание, то е академично - заради коментарите.

Съзнавам,че гледната точка е провокативна и оспорима, затова ще се радвам на забележки и градивна критика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тъкмо се чудех с една приятелка дали има такова нещо като древноиндийски политически трактати. Тази "Артхашастра" може ли да се намери на английски, руски или френски?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

" Артхашастра: на руски - академично издание можеш да даунлоудваш от древноиндийския раздел на моята Библиотека на сайта ми. Там има и версия на английски. Но тя е без справочен раздел.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...