Отиди на
Форум "Наука"

Докторант от УАСГ е новият стипендиант на "Карол"!


Recommended Posts

  • Администратор

Таня Славова, УАСГ, Геодезически факултет, катедра „Висша геодезия“, с тема Локализиране на дълбочинно разположени кухини, посредством гравиметрични методи спечели убедително в конкурентна надпревара конкурса на "Карол" за докторант-стипендиант.

От 2011 г. Таня Славова е дипломирана като магистър-инженер по геодезия, а от 2012 г. е зачислена като редовен докторант към УАСГ, катедра „Висша геодезия“. Сериозната си работа в науката започва през 2010-та година. От тогава досега има редица доклади и публикации, които засилват любопитството и желанието, с което посвещава своето време в търсене на многото отговори, които една научна работа провокира.

Решението й да кандидатства за редовен докторант е мотивирано от ясното желание да работи по локализирането на подземни кухини. В този проект тя вижда своя възможен принос в знанието ни за земята с точните средства на науката.

Среща пълна подкрепа от страна на настоящия си научен ръководител – проф. д-р инж. Славейко Господинов, ръководител на катедрата, към която е зачислена, с когото е работила съвместно при създаването на дипломния си проект и повечето от научните публикации.

Част от технологията в основата на изследователския проект, касаеща пещерното картиране, и представена в две нейни публикации (Slavova T., 2012 г. и Slavova T., Kamburov A., Rusev A., 2013 г.), вече е намерила успешна реализация в минното дело у нас. По темата е създаден и филм, а след него идва и покана от страна на водещото международно специализирано списание GIM International за статия с корица на броя за март 2013 г. За много момичета е мечта да попаднат на корицата на списание, а за един млад научен работник това е изключително признание – да си момичето от корицата е не просто световна слава, а мотивация да продължаваш. Да не спираш. Да вярваш, че ти правиш пътека, а не тръгваш по нечии стъпки. Да търсиш отговорите и да знаеш, че това, което правиш има смисъл. Не само за теб. Не само за твоята дисертация.

В завършен вид Таня вижда своя труд като успешно проведен изследователски проект в съчетание с качествени фото и видео материали, онагледяващи практическата реализация и резултати. Мечтае нейната работа да достигне отвъд заложените конкретни цели, като бъде представена по достъпен и увлекателен начин пред широк кръг от хора, да привлече и други младeжи към работа в областта на науката.

Поредната публикация по темата ще бъде в един от първите броеве на сп. "Българска наука". Главните редактори на специализираното електроннто издание като част от журито в конкурса поканиха тримата финалисти да публикуват статии по своите проекти.

Повече за конкурса и финалистите

Тримата финалисти в конкурса да докторантска стипендия на Карол представиха проектите си пред голямото жури от 18 човека.

vladimir-aleksandrov.jpg
Владимир Александров
СУ, катедра Биофизика и Радиобиология към Биологически факултет
Тема: Определяне на дефици на основни елементи в хранителната среда на растения чрез биофизичен метод, основаващ се на флоуресцентния анализ

Методът е иновативен не само за България и дава възможност за анализ на физиологичното състояние на различни видове растения, вследствие на стрес, причинен от дефицит на основни хранителни елементи. Работата включва съставяне на подходящ математически модел и програмиране на невронна мрежа, с която ще може директно на полеви условия да се прилага моделът и да се разпознава с висока достоверност какви хранителни елементи липсват в растението.

004ad114c2.jpg

Методът е бърз, евтин и изключително качествен, при това се използва без унищожаване на обекти и не налага тяхното транспортиране до лаборатория. Може лесно да се преработи и да се още за определяне на замърсявания с тежки метали, бактериологични, гъбични или вирусни заразявания на растенията, за определяне нивото на пестициди, инсектициди и фунгициди в растенията, за определяне дали растението е генно модифицирано или не. Това би позволило спасяване на реколтата, повишаване качеството на реколтата и навременното й прибиране и би имало сериозен икономически ефект при порлагането на метода в агробизнеса.

stoimenka-tonova.jpg
Стоименка Тонова
НБУ, департамент „Икономика“, Докторска програма: „Финанси”
Тема: Стратегии за управление на риска на инвестиционен портфейл с деривати
Проектът разглежда управлението на риска на инвестиционен портфейл с прилагането на пет различни стратегии, с които се цели намаляване или пълно елиминиране на риска чрез преобразуване на един финансов резултат в друг, който притежава по-желани характеристики. Работата предвижда изследване какво е действието на конкретните стартегии в съвкупност – тяхното приложение по отношение на един и същ портфейл в различни моменти и върху различни базови активи, и цялостният ефект, който оказват върху неговото представяне.
79c317045b.jpg

Докторантката иска да покаже, че у нас използването на стратегии с деривати за управление на риска не получава вниманието, което заслужава, а може да се използва от институционални инвеститори. Тя илюстрира нагледно как приложението на стратегии с деривати за управление на риска дава възможност да се търси по-висока доходност и едновременно с това да се гарантира сигурността на всички онези инвеститори, които инвестират в колективни инвестиционни схеми и чиито средства управляват пенсионните и застархователни компании.

tanja-slavova.jpg

Таня Славова

УАСГ, Геодезически факултет, катедра „Висша геодезия“

Тема: Локализиране на дълбочинно разположени кухини, посредством гравиметрични методи

Дисертацията цели да установи наличието на кухини, тяхното разположение, размери и форма. В България гравиметрични изследвания са използвани за изследване на разломни структури и регистриране на находища но за локализиране на кухини у нас все още не са прилагани. Този иновативен подход е насочен както към областта на геодезията като наука и измерванията, свързани с проучването, строителството и експлоатацията на инженерни съоръжения, така и към широк кръг от специалисти в областта на геологията, геоморфологията, хидрогеологията, биологията, археологията, палеонтологията.

821a985b58.jpg

Изследването ще позволи подобряване точността, надеждността, ефективността при локализиране, определяне формата и размерите на подземните кухини и изграждане на цялостен модел на кухините, очертаване възможностите за достъп, перспективни направления. Намира неограничено приложение както в природата, така и в урбанизирани райони и дори в сгради, работата е тиха и не предизвиква нарушения на средата. Бяха показани портативните уреди, с които се правят изследванията на терен.

Членовете на журито гласуваха за всеки един кандидат по 8 критерия с различна тежест. Резултатите ще бъдат обработени и съобщени през декември.

Нашето жури:

Топ мениджърите на компаниите в групата на "Карол".

Христо Илиев, PhD - нашият първи стипендиант, СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по физика

гл. ас. д-р Мария Воденичарова, основател на УС на „Асоциация на докторантите в България”

Павлина Иванова, председател на УС на „Асоциация на докторантите в България”

Росен Теодосиев, Главен редактор на списание "Българска Наука", Управител на "Българска Наука" ООД, Председател на Управителния съвет на Сдружение "Форум Наука"

Петър Теодосиев, Главен редактор на списание"Българска Наука", Управител на "Българска Наука" ООД, Член на Управителния съвет на Сдружение "Форум Наука"

Редактирано от П. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...