Отиди на
Форум "Наука"

Международната космическа станция - текущ вид и бъдещи планове


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

През 2011 година Международната космическа станция беше обявена за практически завършена. Изключение прави руският сегмент, който поради финансови и технически причини никога не беше завършен.

Ето общ вид на станцията:

final_configuration_of_iss.thumb.jpg.8997ce383654f2e92bc70c809d9e84ee.jpg

 

Модули след 2011 година:

Бийм - надуваем модул на Бигълоу Аероспейс. Беше добавен през 2016 година и ще стои няколко години, преди да бъде разкачен.

20151222-beam-01.thumb.jpg.3fdd59d6ecbb19999903c7d31773563a.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Модули, които трябва да бъдат прикачени към Международната космическа станция през следващите няколко години. Това са модулите от недовършения руски сегмент. Поради продължаващите проблеми с разработката, не е ясно дали изобщо ще полетят.

МЛМ Наука: Това е най-проблематичният модул. Стартът първоначално беше назначен за 2007, после за 2013, после за края на 2017 година. Сега не се очаква да лети поне до 2018, а може би до 2019 година. Причината - продължаващите проблеми със замърсяване от неясно как попаднали стърготини в горивните резервоари. Такива горивни резервоари вече не се произвеждат (създадени са 90-те години) и няма как да бъдат заменени, затова се очертава сложен ремонт. Поради неочаквано дългия престой на Земята са се амортизирали и каучуковите компоненти. Не е ясно какво смята да прави Русия във връзка с тези проблеми.

Снимка на МЛМ Наука от 2011 г:

MLM-Nauka.jpg.2d2f73ebf93b059b24ccc710d31d16dd.jpg

Статия за МЛМ Наука и продължаващите проблеми на английски: http://russianspaceweb.com/iss-fgb2-mlm-2017.html#0405

 

Други модули :

Нов възлов модул : Този т.нар. "узловой модул" е малък четиритонен възлов модул, който ще позволи добавянето на нови научни лаборатории към руския сегмент на станцията. Не е ясно кога (и дали) ще лети - проблемите с МЛМ доведоха до "ефекта на доминото" - докато МЛМ не полети, нито един от останалите модули няма да може да бъде изстрелян. Най-рано през 2018 година, но датата никак не е реалистична.

Научен и енергетичен модул: Той ще трябва да притежава свръхмодерни лаборатории, както и нови слънчеви батерии.

Ето как руският сегмент по план трябва да бъде завършен:

position_1.jpg.000de87096bdf158a55d65c390798ca0.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

MLM-nauka-chruni.jpg

Как руският модул Наука се оказа непоправимо замърсен? Работниците помислили, че го режат за скрап...

18 април 2017 г. 22:15 ч. Днес Анатолий Зак представи последната си статия (източник) за незавидната съдба на руския модул МЛМ "Наука", който трябваше първо да лети прикачен към "Международната космическа станция", а после дори да служи за основа за следващата руска станция "Мир 2".

Модулът дълго време стоеше на Земята и стартът му беше отлаган непрекъснато - от 2007 до 2013, после до 2015 и 2017, а сега - за неопределен период. Причината? Проблем със замърсяване на горивната система със стърготини. Стърготините се оказаха метални, а не дървени, както си мислехме по-рано... Но това няма значение. Хората си задаваха въпроса - как? Как изобщо е допуснато системите му да бъдат така замърсени, може би непоправимо?

Вече имаме отговор на въпроса. Според Зак проблемът възникнал, когато работниците на ГКНПЦ "Хруничев" рязали тръбите и другите компоненти, за да могат да го преконфигурират. Напомням на читателите, че да може Русия да пести пари, но да завърши сегмента си на "Международната космическа станция", било взето решение да не се строи нов модул, а да се използва резервно копие на "Заря". На бюрократичен език проблемът е описан като "липса на методологична и технологична поддръжка за операциите по отрязването на тръбните връзки (...) за осигуряването на стерилността на вътрешните пространства". Преведено на прост език, това натоварващо слуха многословие означава, че стружките са се получили, когато работниците нарязали металните тръби и те попаднали в останалите компоненти на модула. Легендите в ГКНПЦ "Хруничев" разказват, че работниците не са получили инструкции какво трябва да правят и са си помислили, че режат модула за скрап.

Звучи като заглавие от жълтата преса? Действително историята би звучала твърде невероятно, ако през последните години непрекъснато се появяваха подобни истории - като например последното извеждане на ракети "Протон" от експлоатация поради сбъркани сплави на двигателите им или погрешното инсталиране на датчик от обратната страна.

Какво следва? Специалистите ще се опитат да разрежат компонентите на МЛМ "Наука", за да ги почистят. Няма как да бъдат произведени нови части, тъй като "Наука" е създаден през 1990 година и някои от системите му са разработени през 80-те и дори 70-те години на миналия век!!!

Съществува обаче възможност Русия напълно да се откаже от модула. ТАСС съобщи миналия месец, че вече и каучуковите компоненти са се амортизирали непоправимо и никой няма да подпише документите, за да одобри модула за изстрелване, за да не поеме вината върху себе си в случай на катастрофална авария.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Поради неприятна повреда на МКС се налага двама астронавти да излязат спешно в открития космос този вторник

30-march-peggy-whitson-spacewalk.jpg

На снимката: Пеги Уитсън по време на "космическа разходка" през 2017 година. Photo credit : NASA/ESA


22 май 2017 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. НАСА съобщи, че в събота на "Международната космическа станция" беше установена повреда на рутер за предаване на данни към различни части на станцията. Екипажът на станцията не е в никаква опасност, тъй като има и резервен рутер, който контролира функционалността на радиаторите, слънчевите панели, охлаждането и останалия хардуер. Въпреки това този вторник астронавтите на НАСА Пеги Уитсън и Джак Фишер ще излязат, за да подменят повредения компонент.

Разочароващото е, че този компонент беше монтиран на станцията съвсем скоро - на 30-ти март, а предишният работеше в продължение на 15 години. Никак не е приятно нещо ново да се скапе толкова бързо. Става въпрос за вътрешна повреда, а не за такава, причинена поради небрежност от астронавт.

Извънбордовата дейност на Фишер и Уитсън се очертава да продължи около два часа. Добавена е и допълнителна задача за Джак Фишер - той трябва да монтира двойка безжични антени към модула "Дестини". Инсталирането на антените е било първоначално планирано за 12-ти май, но тогава не останало време.

Това ще бъде 201-вата "космическа разходка" по конструкцията и поддръжката на "Международната космическа станция". Тя ще е десета за Пеги Уитсън, която не престава да поставя рекорди в космоса, и едва втора за Фишер. Уитсън ще носи скафандър, белязан с червени ленти, а скафандърът на Фишер ще е без ленти. Ще има живо предаване по НАСА ТВ.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1783-2017-failed-box-spacewalk-needed

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех! Пеги Уитсън и Джак Фишер излязоха в открития космос и ремонтираха Международната космическа станция!

23-may-2017-spacewalk-success.jpg

На снимката: астронавтът на НАСА Джак Фишер по време на днешния престой в открития космос. Photo credit : NASA

23 май 2017 г. 18:32 ч.

Светослав Александров. Днес астронавтите на НАСА Пеги Уитсън и Джак Фишер излязоха в открития космос за два часа и 46 минути. В рамките на това кратко време те подмениха успешно повреден рутер от външната страна на "Международната космическа станция". Като допълнителна задача бяха монтирани и две антени за безжична връзка.

Това беше 201-вата "космическа разходка" по конструкцията и поддръжката на станцията.

Невероятната Пеги Уитсън, която е най-опитната жена-астронавт на САЩ, не спира да поставя рекорди! Днес тя се нареди в Топ 3 класацията за астронавти, прекарали най-много време в открития космос. На първо място продължава да стои непоклатимо съветският космонавт Анатолий Соловьов, който е излизал 16 пъти в открития космос и е прекарал сумарно 78 часа и 21 минути на "космически разходки". На второ място е испано-американският астронавт Майк Лопез-Алегрия със своите 10 "разходки" и 67 часа и 40 минути. На трето място от днес нататък е Пеги Уитсън, която вече има отбелязани 60 часа и 21 минути, "разхождайки" се в космическото пространство.

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1785-2017-23-may-spacewalk-success

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Космически телескоп за наблюдението на неутронни звезди заработи на Международната космическа станция!

Chandra-Pulsar.jpg

На тази съставна снимка, изготвена с помощта на телескопите WISE и Chandra се виждат излъчванията на неутронната звезда PSR-B1509-58. Photo credit : NASA/CXC/SAO

18 юли 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера НАСА оповести, че експериментът за изучаване на вътрешния състав на неутронни звезди, или NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), вече започна работа на "Международната космическа станция".

NICER беше изстрелян с помощта на ракета "Фолкън 9" на борда на американския товарен космически кораб "Драгън" на 3-ти юни. На 11-ти юни експериментът беше изведен от външното багажно отделение на кораба, а на 14-ти беше разгърнат и позициониран. Всички системи на борда работят нормално.

"Не е имало друг инструмент като този, който да е бил построен за космическата станция", съобщава Кийт Гендро, ръководител на проекта NICER към космическия център на НАСА Годард. "Докато преминаваме от фазата на разработка на инструмента към научните изследвания, важно е да дадем признание на фантастичния инженерен екип, който е построил товар, изпълняващ всички направени обещания".

NICER е оптимизиран да изучава неутронните звезди и явленията, свързани с тях, но и нещо повече - благодарение на него ще бъдат тествани авангардни системи като междузвездна навигация в рамките на разширената мисия SEXTANT (съкращение от Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology).

С помощта на NICER учените ще трябва да успеят да получат отговор на дълго задаван астрофизичен въпрос: "Колко голяма е една неутронна звезда?". Телескопът ще подложи на опитна проверка теоретичните основи на ядрената физика със своите уникални измервания на екзотичните състояния на материята на неутронните звезди посредством ротационна рентгенова спектроскопия.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1842-2017-neutron-star-experiment-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Ракета Фолкън 9 изведе в орбита товарен кораб Драгън!

2017-14-aug-falcon9-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

14 август 2017 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 14-ти август, в 19:31 ч. българско време, частната американска компания СпейсЕкс изстреля своята 11-та ракета "Фолкън 9" за 2017-та година! Минути по-късно ракетата благополучно изведе товарния кораб "Драгън" в околоземна орбита.

На борда на кораба пътуват повече от 2 900 килограма научна екипировка и провизии за астронавтите на "Международната космическа станция". Пристигането е насрочено за 16-ти август, когато астронавтът Джак Фишер от НАСА и неговият колега Паоло Несполи от ЕКА ще използват роботизираната ръка на станцията, за да прихванат кораба и да го прикачат към комплекса.

Сред полезния товар присъства експеримент, който ще позволи намножаването на големи кристали от протеина LRRK-2, за който се счита да е в основата на развитието на ужасяващото заболяване на Паркинсон. За съжаление е трудно да бъде проучен този протеин в наземни условия, тъй като поради гравитационното привличане кристалите са твърде малки, но в космоса се очаква това ограничение да отпадне. Възможно е резултатите от този експеримент да помогнат на учените да разгадаят механизмите на Паркинсон и да бъдат разработени нови методи за лечение.

На борда на кораба лети и експериментът Cosmic Rays Energetics and Mass, който ще бъде прикачен към японския сегмент на "Международната космическа станция". В рамките на тригодишен период ще бъдат събрани фундаментални данни за космическите лъчения, които ще помогнат за разбирането на базисната структура на Вселената.

Завръщането на кораба "Драгън" на Земята с отработени експерименти е планирано за средата на септември.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1870-2017-14-aug-falcon-9-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Има ли бъдеще за Международната космическа станция след 2024 година? Партньорите не бързат да вземат решение.

25 септември 2017 г. 17:10 ч. Какво ще се случи с "Международната космическа станция" в бъдеще? Засега нейният срок на експлоатация е удължен до 2024 година, но какво правим след това? Има ли шанс да се продължи използването й?

Днес, на 25-ти септември, на 68-мия Международен астронавтически конгрес в Аделаида, Австралия, беше оповестено, че партньорите са обсъждали различни варианти за бъдещето на МКС, но никой не бърза да вземе решение (източник - СпейсНюз). Според изпълняващия длъжността администратор на НАСА Робърт Лайтфуут хубаво е да си спомним, че Европейската космическа агенция (ЕКА) взе решение да подкрепи експлоатацията на станцията до 2024 г. чак през декември миналата година. Дискусии между ръководителите на отделните агенции за бъдещето на МКС все пак ще бъдат проведени още тази седмица.

Игор Комаров, ръководител на Роскосмос, смята, че ще има нужда от изследователска лаборатория в ниска околоземна орбита и след 2024 година. Комаров отхвърли твърденията, че след тази дата Русия ще разкачи собствените си модули от МКС и ще ги използва за собствена станция. "Ние трябва да работим на МКС заедно с партньорите си", съобщи той.

Наоки Окумура, президент на Японската космическа агенция JAXA, оповести, че е твърде рано да се говори за дългосрочното бъдеще на "Международната космическа станция". Но той потвърди, че JAXA обсъжда с НАСА каква ще е ролята на Япония в създаването на предстоящата окололунна станция.

На конгреса в Аделаида Джон Елбоу, вицепрезидент и генерален мениджър по космическите изследвания в Боинг, съобщи категорично: "Не сме избрали своеволна дата за пенсионирането на станцията преди да има друга дестинация в околоземна орбита, която да поеме нейните нужди".

ISS full view

Photo credit: NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1911-2017-what-happens-after-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.04.2017 at 22:03, Joro-01 said:

Ужас. Наистина звучи като оот жълто издание.

Тъкмо се бях ужасил и притеснил за руските модули...

Управление МКС осуществляется: российским сегментом — из Центра управления космическими полётами в Королёве, американским сегментом — из Центра управления полётами имени Линдона Джонсона в Хьюстоне. Управление лабораторных модулей — европейского «Колумбус» и японского «Кибо» — контролируют Центры управления Европейского космического агентства (Оберпфаффенхофен, Германия) и Японского агентства аэрокосмических исследований (г. Цукуба, Япония)[14]. Между Центрами идёт постоянный обмен информацией.

В 2018 году к МКС планируется пристыковать российский 25-тонный многофункциональный лабораторный модуль (МЛМ) «Наука»[34]. Он встанет на место модуля «Пирс», который будет отстыкован и затоплен. Помимо прочего, новый российский модуль полностью возьмёт на себя функции «Пирса»[35].

В основу устройства станции заложен модульный принцип. Сборка МКС происходит путём последовательного добавления к комплексу очередного модуля или блока, который соединяется с уже доставленным на орбиту.
На 2017 год в состав МКС входит 14 основных модулей, российские — «Заря», «Звезда», «Пирс», «Поиск», «Рассвет»; американские — «Юнити», «Дестини», «Квест», «Транквилити», «Купола», «Леонардо», «Гармония», европейский — «Коламбус» и японский — «Кибо»[38].
На схеме изображены все основные и второстепенные модули, которые являются частью станции (закрашенные), или планируются для доставки (незакрашенные):

Странно - доколкото мога да смятам

РУСИЯ има 5 модула  :564da112d749c_wink(1):

САЩ - 7 модула 

цяла Европа - 1 модул, Япония също 1 модул. ( не бих казал че е много ) 

5 модула са 5 пъти повече от Европейските модули и 30 % по малко от тези на САЩ. Явно не са толкова зле както си мислех. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тежката  ракета-носител «Протон-М» с испанският телекоммуникационнен спуътник  «Амазонас-5» стартира от космодрома Байконур. Спътника успешно е изведен на орбита.


https://russian.rt.com/science/article/428930-pusk-proton-m-baikonur

На 28 септември с помоща на Протона М ще бъде изстрелян спътника на хонконгската компания asiasat
414 пуска на  Протоните  за 52 години. Приблизително по 8 за година. Сега по често отколкото първите години. 

Урагана Мария повреди телескопа "Аресибо":
http://newsroom.usra.edu/latest--usra--update-on-arecibo-observatory/
Точният срок за възстановяването на телескопа за сега не есе знае.

" Ураган сломал пополам 29-метровую радарную антенну телескопа, ее обломки, упав с высоты в 150 м, пробили главное зеркало телескопа диаметром 305 м. Также оказалось повреждено вспомогательное, 12-метровое, использовавшееся для радиоинтерферометрии со сверхдлинными базами зеркало. ... " 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Аделаида - Австралия се подписа договор между Русия и ОАЕ . Русия ще помага на Емиратствата да създадът космически отряд. Предполагам срещу добро заплащане ?

https://ria.ru/space/20170925/1505462249.html

Австралия предполагам тръгва по стъпките на Канада и създава собственна космическа агенция. 

https://ria.ru/space/20170925/1505458573.html

Русия смята да изпраща свои космонавти на бъдещата Китайска космческа станция и да сътрудничи с китайските приятели. И няма нищо против съвместни или кръстосани полети с партньорите от NASA .

http://tass.ru/kosmos/4589316

http://www.interfax.ru/world/580377

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Двама астронавти излязоха в открития космос на първата от общо три планирани извънбордови дейности за октомври

2017-5-october-astronauts-out.jpg

Кадър от днешната "космическа разходка". Photo credit : NASA TV

5 октомври 2017 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Днес в 15:08 ч. българско време астронавтите на НАСА Ранди Брезник и Марк Ванде Хай излязоха в открития космос. Това е първата от общо три планирани "космически разходки" за месец октомври.

Другите две са предвидени за 10-ти и 18-ти октомври. На 10-ти в открития космос ще излязат отново Брезник и Ванде Хай, а на последната (трета) "разходка" Брезник ще бъде придружен от астронавта на НАСА Джо Акаба.

В рамките на днешната извънбордова дейност астронавтите ще трябва да подменят механизма за захващане на голямата роботизирана ръка Canadarm2. Този робот е в експлоатация в продължение на 16 години и през август неговият механизъм за захващане неочаквано се повреди. Инженерите са на мнение, че повредата е поради износване.

При всички положения механизмът трябва да бъде подменен до месец ноември, когато следващият американски товарен кораб "Сигнус" ще се отправи към "Международната космическа станция".

2017-та година се оказа доста напрегната по отношение на извънбордовите дейности на астронавти и космонавти. Нещо повече - тази година бяха поставени множество рекорди в пилотираната космонавтика. На 6-ти януари астронавтката на НАСА Пеги Уитсън се превърна в най-възрастния човек, излязъл в открития космос (тогава към момента на излизането си беше на 56-годишна възраст). По-късно през пролетта Уитсън постави рекорд сред жените за най-голям брой "космически разходки" и най-голямо прекарано сумарно време в открития космос. А на 12-ти май тя и нейният колега Джек Фишер отбелязаха 200-та извънбордова дейност по поддържането на "Международната космическа станция".

Само за тази година са проведени общо 10 "космически разходки": девет от американския сегмент на "Международната космическа станция" и една от руския отсек.

Гледайте на живо извънбордовата дейност тук: НАСА ТВ

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1925-2017-5-oct-astronauts-spacewalking

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Замисляли ли сте се какво е по време на космическа разходка.. Кка се усеща, трудно и се движат пръстите на ръкавиците... Дали има прах по метала отвън.. Корозия няма да има, но прах, дракотини и някое микрократерче...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес, на 10-ти октомври, двама астронавти отново стъпиха в открития космос, за да ремонтират МКС

2017-bresnik-vande-hei-working-iss.jpg

На изображението: астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай и Ранди Брезник работят от външната страна на "Международната космическа станция". Тази снимка беше заснета на 5-ти октомври от астронавта на ЕКА Паоло Несполи. Photo credit : NASA/ESA

10 октомври 2017 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Днес астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай и Ранди Брезник отново стъпиха в открития космос, за да извършат ремонтни дейности по "Международната космическа станция". Това е втората от общо три планирани извънбордови дейности за месец октомври.

По време на предишната, на 5-ти октомври, Ванде Хай и Брезник подмениха успешно механизма за захващане на роботизираната ръка Canadarm2. Този робот е в експлоатация от 16 години, а според инженерите повредата му се дължи на най-обикновено износване.

По време на днешната извънбордова дейност астронавтите трябва да смажат новоинсталирания механизъм.

Като допълнителна задача е предвидена подмяната на камери от лявата страна на опорната конструкция на "Международната космическа станция" и от дясната страна на американската лаборатория "Дестини".

Третата извънбордова дейност е планирана за 18-ти октомври. Тогава Ранди Брезник ще бъде придружен не от Ванде Хай, а от колегата му Джо Акаба.

Следете "космическата разходка" на живо тук: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1930-2017-10-oct-astronauts-outside-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

За пръв път през 2018 г. двама астронавти излязоха в открития космос

2018-first-spacewalk-completed.jpg

На кадъра: астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай и Скот Тингъл работят от външната страна на "Международната космическа станция". Photo credit : NASA TV

23 януари 2018 г. 22:10 ч.

Светослав Александров. Двама американски астронавти излязоха в открития космос днес, за да извършат критичен ъпгрейд на роботизираната ръка на "Международната космическа станция". Тяхната извънбордова дейност продължи цели седем часа и 24 минути. 

Това бе първата "космическа разходка" за 2018 г.

В космоса за трети път в рамките на кариерата си излезе Марк Ванде Хай. На него му асистираше Скот Тингъл - новак в космическите полети. Тингъл излетя за пръв път в космоса на 17-ти декември и понастоящем изпълнява своята дебютна дългосрочна мисия. Днес той извърши своята първа "космическа разходка" в живота си. 

Двамата астронавти се справиха повече от успешно днес - те подмениха два хващача на роботизираната ръка. Ъпгрейдът е изключително критичен - хващачите се използват за преместването на хардуер от външната страна на "Международната космическа станция", както и за захващането на космическите кораби "Драгън" и "Сигнус".

През настоящата 2018 година се очертава да има много извънбордови дейности. На 29-ти януари в открития космос ще излезе отново Марк Ванде Хай, но този път на него ще асистира японският му колега Норишиге Канаи. След това на 2-ри февруари се очаква руснаците да проведат своята дебютна "космическа разходка". Антон Шкаплеров и Александър Мисуркин ще инсталират нова антена към руския сервизен модул. 

Допълнителни американски "космически разходки" се планират през май за инсталацията на още антени, както и през септември - за подмяната на застаряващи батерии. Финална извънбордова дейност ще има съвсем в края на годината, когато ще бъде довършена инсталацията на 3-тия адаптер за скачване. Той ще е наложителен, за да могат да пристигат новите пилотирани космически кораби на САЩ.

Трудно е обаче да се прогнозира колко пъти ще се наложи руснаци да излязат в открития космос - това зависи дали Русия най-накрая ще успее да завърши строежа на сегмента си на "Международната космическа станция". Модулът "Наука" беше многократно отлаган, сега трябва да лети на 20-ти декември 2018 година, но дали ще стане - зависи от ремонтните дейности. Понастоящем наземните инженери се опитват да оправят бъркотията със замърсяването на горивните му резервоари с метални стърготини. Ако работата напредне според очаквания, две руски "космически разходки" са планирани през май и август, в рамките на които космонавтите ще трябва да демонтират остарелия модул "Пирс". След като "Наука" най-накрая излети и бъде прикачен към станцията, ще трябва да има три извънбордови дейности за нейната инсталация. 

За повече информация относно днешната извънбордова дейност: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2058-2018-first-spacewalk-completed

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да, вчера излизаха, пуснах две видеа от разходката в реално време в "Кратки новини". Сега вече се гледат на запис.

Забележително е качеството, като се има предвид при какви условия става заснемането и изпраюането. Забележително е и качеството на екипировката, която ползват.

Примерно как се хваща предмет с ръкавица, която е напомпана с една атмосфера над заобикалящото ви налягане? Как се свиват пръсти? Това означава, че ако се тества тук (на земята) скафандърът трябва да е напомпан с две атмосфери (колкото автомобилна гума). Не че е невъзможно, усилието пак го има, но това говори и качеството на ръкавиците.

А как се работи с винтоверт без да ви завърти? Има начини. Мисля, че във видеата се вижда и такъв инструмент.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

 

Двама руски космонавти излязоха в открития космос, за да обслужат руския сегмент на МКС

2018-2-feb-russian-spacewalk.png

На кадъра: руският космонавт Александър Мисуркин излезе в открития космос малко след 17:35 ч. българско време. Photo credit : NASA TV

2 февруари 2018 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Антон Шкаплеров и Александър Мисуркин, двама космонавти-ветерани на Русия, излязоха днес в открития космос в 17:35 ч. българско време. Очаква се тяхната извънбордова дейност да продължи около шест часа и половина.

По време на "космическата разходка" основната задача на космонавтите ще е да подменят важна кутия с електронни компоненти, която ще подобри комуникацията на "Международната космическа станция" с ретранслаторните спътници "Луч".

Ако космонавтите се справят с подмяната бързо, предвидени са и някои допълнителни задачи - работа с научните експерименти "Биориск" и "Тест", както и заснемането на детайлни снимки на руския сегмент на станцията. 

Днешната "космическа разходка" е четвърта в кариерата на Мисуркин и втора за Шкаплеров.

Гледайте извънбордовата дейност на живо тук: НАСА ТВ 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2072-2018-2-feb-russian-spacewalk-start

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Двама руски космонавти поставиха национален рекорд за престой в открития космос

3 февруари 2018 г. 11:00 ч. Космонавтите Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров излязоха вчера в открития космос, за да подменят критична комуникационна екипировка на руския модул "Звезда" на "Международната космическа станция". Космическата им разходка трябваше да бъде проведена в рамките на шест часа и половина, но поради срещнати трудности и спънки, тя продължи осем часа и тринадесет минути. 

Това подобри предишния рекорд в руската космонавтика, поставен от Олег Котов и Сергей Рязанский през 2013 година. Сега, освен че Мисуркин и Шкаплеров са космонавтите с най-продължителна "космическа разходка" сред руснаци, тя е петата по продължителност за цялата космонавтика.

Засега абсолютният световен рекорд продължава да е в ръцете на американците - поставен през 2001 година от астронавтите на НАСА Сюзан Хелмс и Джеймс Вос. Тогава тяхната "космическа разходка" продължила 8 часа и 56 минути. 

Като изключим рекордите, извънбордовата дейност на Мисуркин и Шкаплеров бе повече от успешна. Космонавтите изпълниха всички поставени пред себе си задачи. 

2018-2-feb-russian-spacewalk.png

На кадъра: руският космонавт Александър Мисуркин излезе в открития космос малко след 17:35 ч. българско време на 2-ри февруари. Photo credit : NASA TV

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2074-2018-russian-space-record

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

НОВОСТИ РКК «ЭНЕРГИЯ». РОССИЙСКИЕ КОСМОНАВТЫ СМОНТИРУЮТ НА МКС НАУЧНУЮ АППАРАТУРУ «ИКАРУС»

05.02.2018 15:44

https://www.roscosmos.ru/24655/

Во время очередного выхода в открытый космос основной экипаж предстоящей экспедиции МКС-55/56 должен будет установить на внешней поверхности служебного модуля «Звезда» российского сегмента МКС антенный блок совместного российско-германского комплекса научной аппаратуры «Икарус». Управляющий компьютер ОВС-1 уже доставлен на МКС в октябре 2017 г. Антенный блок обеспечивает прием и передачу информации от мигрирующих животных.

photo_03-13-00.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Двама астронавти излязоха в открития космос, за да приключат с ремонта на роботизираната ръка на МКС

16 февруари 2018 г. 16:10 ч. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай и астронавтът на Японската космическа агенция Норишиге Канаи излязоха днес в открития космос малко след 14:00 ч. българско време. Целта им е да приключат с ремонта на роботизираната ръка Canadarm2. 

Очаква се "космическата разходка" на Ванде Хай и Канаи да продължи около шест часа и половина.

Това е третата извънбордова дейност за 2018-та година. За пръв път през годината в открития космос излязоха американските астронавти Марк Ванде Хай и Скот Тингъл - това се случи на 23-ти януари. След това, на 2-ри февруари, руските космонавти Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров престояха над 8-часа от външната страна на "Международната космическа станция", за да обслужат руския сегмент.

Очаква се през 2018-та година да има много "космически разходки". Колко точно, никой не може да каже със сигурност - това зависи и до голяма степен дали руснаците ще успеят да подготвят модула "Наука" за полет и с това най-накрая да възобновят строежа на руския сектор на МКС.

Можете да гледате днешната извънбордова дейност на живо ето на този линк: https://www.nasa.gov/nasalive 

2018-16-feb-spacewalk.jpg

Кадър от днешната "космическа разходка". Photo credit : NASA TV

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2091-2018-16-feb-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оказва се че и канадската техника се нуждае от ремонт. Аз я мислех за съвършенна. Говори се че някои главни играчи ще излезнат от проекта. Ядене , пиене,  научни експерименти всеки сам ще си носи и прави според лабораториите и секторите си. Това не ме притеснява.

Притеснявам се чии са туалетните на МКС ? Щото храни и експерименти е важно ама при малка и Голяма нужда как ще се действа при разделяне на имуществото ? 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 3 часа, SAlexandrov said:

Двама астронавти излязоха в открития космос, за да приключат с ремонта на роботизираната ръка на МКС

16 февруари 2018 г. 16:10 ч. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай и астронавтът на Японската космическа агенция Норишиге Канаи излязоха днес в открития космос малко след 14:00 ч. българско време. Целта им е да приключат с ремонта на роботизираната ръка Canadarm2. 

Очаква се "космическата разходка" на Ванде Хай и Канаи да продължи около шест часа и половина.

Това е третата извънбордова дейност за 2018-та година. За пръв път през годината в открития космос излязоха американските астронавти Марк Ванде Хай и Скот Тингъл - това се случи на 23-ти януари. След това, на 2-ри февруари, руските космонавти Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров престояха над 8-часа от външната страна на "Международната космическа станция", за да обслужат руския сегмент.

Очаква се през 2018-та година да има много "космически разходки". Колко точно, никой не може да каже със сигурност - това зависи и до голяма степен дали руснаците ще успеят да подготвят модула "Наука" за полет и с това най-накрая да възобновят строежа на руския сектор на МКС.

Можете да гледате днешната извънбордова дейност на живо ето на този линк: https://www.nasa.gov/nasalive 

2018-16-feb-spacewalk.jpg

Кадър от днешната "космическа разходка". Photo credit : NASA TV

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2091-2018-16-feb-spacewalk

Разходката продължава и сега, явно има малки проблеми.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 16.02.2018 at 18:37, Joro-01 said:

Разходката продължава и сега, явно има малки проблеми.

 

Жалко не във всички стани има гласност и откритост до информацията. Там където има гласност за проблемите може да се говори открито и да се обсъждать надълго и нашироко. Там където е нежелателно да се говори за проблеми там се замълчават. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 53 минути, Du6ko said:

Жалко не във всички стани има гласност и откритост до информацията. Там където има гласност за проблемите може да се говори открито и да се обсъждать надълго и нашироко. Там където е нежелателно да се говори за проблеми там се замълчават. 

Истината е, че точно това не го гледах, трабваше да правя нещо другото, когато публикувах, но оникновено такива неща удъжават раходките. Попадал съм на предишни подобни случаи, не ги крият. Рутинни дейности като външен оглед, ремонт, подмяна и монтаж на нещо (да кажем антена) в космоса са доста прблемни, защото средата и условията са такива. Въпреки, че астронавтите имат на разположение най-доброто, спазват протоколи, поддържат постоянна връзка със земята и ръководителя на мисията (разходката) който е вътре, често възникват непредвидени ситуации. Примерно италянският астронавт Лука Пармитано преди две години за малко да се удави заради теч на вода от охлаждаюата система на скафандъра. Постиянно се изтърват инструменти, за Пеги Уитсън знам, че и се е случавло два пъти, като вторият път е едно "одеало", което служи като топлоизолатор и пази от микрометеорити.

Относно гласността - не съм проверил, но Тръмп май е забранил директните предавания, затова разчитаме на Канадската космическа агенция.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...