Отиди на
Форум "Наука"

Демографията на БГ и връзката й с икономиката


Recommended Posts

  • Потребител

днес чета една статия, че демографският натиск в БГ не бил страшен, защото производителността се качвала стабилно последните няколко години

това хем донякъде е така, хем не е, защото нарстването на дела застаряли, които се издържат от държавата и все по-малкото работещи млади ранно или късно ще се отразят негативно върху данъците и осигуровките, т.е. те ще трябва да бъдат увеличавани за да могат да покриват този дефицит или пък няма да има пари за други дейности

всъщност има само две неща, които държавата може да направи

1) да продължи спряната пенсионна реформа и да притегне инвалидните пенсии, крайно време е жените да се пенсионират на по 65г. както е в нормалния свят, а това с инвалдините пенсии е просто безобразие - народът краде активно от собствените си деца и внуци, а инвалидните пенсии гонят 1 млн.

2) трябва да се намери начин да се привлече поне част от българите в чужбина с техния натрупан опит и пари в странство

те и без това играят изключително важна роля като най-големите трансфери към БГ идват от ЕС и тях, всъщност ако не бяха програмите на ЕС и трансферите от българите живеещи в чужбина БГ още щеше да крета на някакво икономическо ниво от около 2000г.

част от тях биха се върнали и биха инвестирали в БГ, но за тази цел държавата трябва да си реши текущите икономически и бюджетни проблеми и да създаде още по-добра и предвидлива икономическа среда

крайно време е и когато българин идва с много пари от чужбина за да ги вкара тук да получава някакво уважение и преференции от държавата, общините, а и от самите хора, а не всички да гледат на него като дойна крава

т.к. българите няма да започнат да раждат по повече от едно дете, единственият шанс да се поддържа някаква прилична демография е да се 'дръпнат' част от българите в чужбина

най-голямата група са си 'истинските' българи, а не тези от Молдова или Македония

http://banks.dir.bg/2014/05/08/news16645536.html

Работещите българи в чужбина са повече от тези у нас
Георги Брандийски - 8 май 2014, 11:10

Работещите българи зад граница са повече, отколкото заетите у нас. Само за година хората в трудоспособна възраст са намалели с 33 000 души.

Заетите у нас са 2 милиона и 200 хиляди за сметка на 2 милиона и половина българи, работещи в чужбина, съобщава bTV, позовавайки се на данни от НСИ. Данните са приблизителни и са на Агенцията за инвестиции.

Според изследване на Икономическия институт към Българската академия на науките, потенциалните трудови емигранти са близо още половин милион нашенци.

Изследване от края на миналата година, проведено сред 3907 души между 15 и 65-годишна възраст, сочи, че най-честите причини за гурбет са две – по-високото заплащане и желанието за финансова помощ на семейството.

Държавата опитва да бори негативната тенденция с информационна кампания, като тази на Българската агенция за инвестиции, която цели да върне способните млади хора у нас. За 25 дни през февруари 12 служители на Агенцията за инвестиции са посетили 13 града в 11 държави. Целта е чрез информационни презентации да убедят младите ни сънародници да се върнат да живеят и работят у нас. Начинанието струвало 147 000 лева.

Христо Етрополски от агенцията обясни, че трима души са се върнали от САЩ, благодарение на кампанията.

само да вметна, че аз лично губя по около 15-20К Евро средно нетни спестявания на година, от това, че прекарвам повечето си време на територията на БГ и то само защото продължавам да работя в чужбина или за чужбина, иначе сметката щеше да бъде още по-лоша

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вдигането на пенсионната възраст засилва демографските, а също и икономическите проблеми. До един момент с годините човек става по-знаеш и по-силен, но от един момент започва да отслабва както физически, така и умствено. Когато се вдига пенсионната възраст, то тези, които са в репродуктивна възраст трябва да си намерят работа, за да имат доход, с който да издържат деца. Но докато изчакат хора в напреднала фаза на старческа деменция да отидат в пенсионното се оказва, че е отминала репродуктивната им възраст. Сиреч работоспособното население намаля, а икономиката зависи от хора отслабнали както физически, така и умствено. Където има гастарбайтери проблемът се замазва донякъде, ама където никой не иска да ходи става много зле.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Икономиката, особено последно време, е много разтегливо понятие. И по-важното - изкуствено. Т.е.ние определяме правилата на икономиката. На държавно ниво. Или поне да избираме от налични такива.

Това е един от стълбовете на държавния суверинитет.

Т.е. ние сега сме си избрали едни правила, те пък някак не работят за нас.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...