Отиди на
Форум "Наука"

sirius

Потребител
 • Брой отговори

  3318
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  6

sirius last won the day on Май 28 2018

sirius had the most liked content!

Репутация

986 Асистент

Всичко за sirius

Contact Methods

 • Website URL
  http://nauka.bg/forum/index.php?app=blog&module=display&section=blog&blogid=28
 • Skype
  barabiniak

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  все по странни.

Последни посетители

18958 прегледа на профила
 1. Прегледах темата. И някой май още не схващат къде се намират. Просто може би за тях историята е пощенска марка ... архаичност за колекционери. Сега не сме били в състояние на война... значи. ВИНАГИ сме в състояние на война. Просто в такъв свят живеем. В нашия свят има овчици има и вълци. Едните не нападат, а другите нападат. И това е от хилядолетия. Ако нямаш брадва някой идва и те обира. Ние загубихме студената война и пораженията ни за 30г вече далеч надвишават военно поражение. Това е реалноста. Ако искате я наричайте фейк, пропаганда, популизъм ... все тая - тя, реалноста си е там. Икономиката ВИНАГИ върви с политиката. Ама ВИНАГИ. Разбирате се със съседа - купувате си стоките. Не се разбирате - правите си мръсно. Такова животно като "свободен пазар" няма. От думичката СЪВСЕМ. Всеки човешки продукт ... се управлява от човек. С пазара е същото. И това с "ръката" на "пазара" е голям лозунг... нищо че го пишат в учебниците. "Не ловим риба горски - къпем си червея". ... Та сега... с "нашите" Вазовски заводи ще правят каквото си поискат ... победителите в студената война. Всичко друго е дъвка за наивници.
 2. Ех Ник, А вятъра отчете ли? Сезона, звездите, нивото на река Дунав... Щото Ник, освен доходите има още поне сто влияния на инвестициите в България. И то по-сериозни влияния. Включително обществествени настроения ... спрямо партия хикс, спрямо Дънди Прешъс, Тръмп и Путин. Включително дали ФРС скоро е печатала зелени хартии ... или са в почивка. Включително дали Путин си е показал новите играчки. Включително какво се е прецедило през зъбите на шефа на ФРС... по телевизора. Включително дали са обявени свободни санкции на Русия или Сев.Корея. Включително дали ще се раздухва Скрипал Новичков хайлилайкли Включително ... да изброявам ли още Не знам от къде ги преписваш тези глупости, прати им много здраве.
 3. Мен ми пука, но ти развяваш съвременния разчленен економикс със същата вяра и убеденост, както навремето развяваха "Капитала" на Карл Маркс. Пишеш откъслечни неща за икономиката, които като събереш - икономика няма да се получи. --- Има реални процеси, взаимовръзки и пр. ... със съответната терминология. А има и терминология, която е сама за себе си и ... разглежда слона с микроскоп. -- Подсказка - икономика отдавна няма, има политикономика. Икономиката е пряко следствие на резултата на два вида сили - вътрешни, стремящи се към развитие, и външни стремящи се да потушат развитието. И двете не са идеални, и двете допускат грешки и пр. и пр. -- Още една подсказка - има санкционирани с Нобел икономисти, само и само за да се легитимират техните теории и да провеждат политика ... да, не икономика, а политика, която в крайна сметка се проваля. --- Икономиката се отнася до равенства. Произвеждаш пет домата - пет домата ядеш. Политиката е когато произвеждаш пет домата, а ядеш 20. САЩ консумират поне два пъти повече от колкото произвеждат. И от дълго време. И това НЕ Е ИКОНОМИКА - това Е ПОЛИТИКА. Политика подпомагана от близо ХИЛЯДА военни бази. Сори ама къде е икономиката тук? --- Добре дошъл при истинските причини на "икономиката".
 4. Капитализма и социализма (и другите -изми) са ИДЕОЛОГИИ... ИДЕИ. Системите са свързващото звено между практика и идея. Щото идеята си е идея, практиката - практика ... и често те доста се разминават. А защо да не си зададем още по-основния въпрос - защо ги правим тези идеологии, системи и пр. Да си направим живота лесен и сладък, нали? И сега "бъдещето на капитализма като система". Колко бъдеще? 1г, 10г, 100г, 1000 г или колко? Щото много системи са отмрели. И като гледам, капитализма ... едвам диша. И не защото не може да произвежда, а защото не постига лесен и сладък живот. И като се замисля, капитализма май изобщо не е замислен да подобрява живота. ИДЕОЛОГИЯТА казва, че това става, но аз на практика не го виждам. Но то пък и затова е идеология - да обещава. Нещата са и по-дълбоки, но да не закопавам.
 5. Абе Ник1, по едно време ми беше интересно да те чета. Пишеше ясно и научно. А сега, пишеш като Економист, който не знае от къде идват доматите. Какви леви, какви нацита ... ако искаш да звучиш поне малко научно. Та ти самия, с тези етикетчета, попадаш в графа "популист". Просто защото нивото на терминологията ти е такова ... популистко ... леви и нацита. Ами нали по същия начин капиталистите могат да се нарекат робовладелци?!? Кенефа е свободен.
 6. Ето до тук стигнах. НЕ ОЗНАЧАВА. Достъп не означава ползване. Както и наличието на законно право не винаги е равнозначно да се упражнява това право. Има писане на заявления, на доказателства, на процедури, адвокати, време, пари ... та да се стигне до ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на правото. Та и с информацията е същото. Почти де, поне адвокат не ти трябва. Защо мислите определена информация на етикета се пише с микроскопични буквички? Айде да не е етикет. А плакат, реклама, ОПАКОВКА! Има ли достъп - има. Но трябва лупа за да се прочете. Или пък договори от по 33 страници, от които една-две съществени. Или доклад от 500 страници пълнеж и две изречения по същество - иди си търси "достъпа". "достъп до информация", "свободен избор" и пр. са си кьорфишек, тенекия ... вяра.
 7. Факти не съществуват - съществува интерпретация ... Втори, обяснението е ... интерпретация. Аз например искам то да е максимално истинно, проверяемо за мен. Което пък го прави много сложно. ВИНАГИ е имало разрив между високите постижения в науката и спорта и ... масата. Истините... изводите, могат да се изразят много простичко, но да се обяснят вече е изкуство. ... А за обратната връзка меценат-държава ... ми не е правило. Дали мецената служи първо на народа си или на парите си ... не винаги може да се определи лесно. Монсанто могат да спонсорират много неща, но с каква цел? ... До масата трябва да стигнат изводите, а обясненията ... колкото стигнат. Да, обясненията трябва да са "осветени", да са в публичното пространство, но на масово ниво - изводите. Например обикновения човек трябва да знае, че има Родина и тя е негова и трябва да си я пази. Ако това му се избие от главата с по-силен дразнител (например пари), той и пари няма да има. ... Това има пряка връзка с военното изкуство. Обикновения редник има да знае 3 неща - Родина, командир и оръжие. Главнокомандващия мисли за обстановка, състояние, въоръжение, снабдяване, ТАКТИКА и т.н. и т.н включително и РОДИНА.
 8. В коя област конкретно? И ако се надяваш да е нещо академично ... незнам, учебници и академични материали отдавна не съм ползвал, малки са ми. В т.нар. худ. литература намирам по- добри неща. Ако е за "психология" де. Какво те интересува? И какво последно сте чели с интерес в областта ви на интерес?
 9. Непоправими и психозависими, аз отдавна минах етапа на гурупоклоничество. Ам Ц ... блажени вярващите както се казва. И тези, които са пренебрегнали родните си автори. А и руските не са за пренебрегване. Не че съм против английския, не една и две книги съм прочел на английски, но нивото което предлагат е до кръста на някои български автори. А това, че някои не могат да достигнат тяхното ниво, си е лично техен проблем. Книжки на руски не съм чел, но има достатъчно материали в интернет. На български не са много, но също ги има. За който се интересува. В момента при мен на опашка чакат две български книги инито една другоезична. ИНтересно ми е какво има на ирански, китайски и испански но ... не мога да огрея навсякъде. Нашето, не само е повече от достатъчно, то е недостижимо за англоговорящи. Друга мая са, слаба.
 10. Така ли? Всякакъв вид задръжки са именно проява на управляемоста на "психиката". Просто някои го могат повече, други по-малко, а трети директно смятат че са пътници в автобуса на "психиката". А може би и краката са автономни? И ние някак случайно понякога стигаме за където сме тръгнали. Въпроса е кой доколко го може. Това което за един е рутина, за друг е не само недостижимо, но и извън представата му.... демек не само че не го вижда, но и дори някой да му го посочи, той ще го отхвърли като "несъстоятелно".
 11. В някои случаи може да се подходи и с дефиниране на "рядкост" на информацията. Ако е по-възприемаемо например.
 12. Ако се вземе на сериозно хипнозата, включително и рагресивната хипноза, може да се стигне до прераждане, друг поглед върху съзнанието и пр. и пр. Което засега не е удобно на политиците.
 13. не знам тук как е, но за 10г в канада, един свестен канадец не употреби думата неудачник. тези които я ползваха основно бяха зависими с тежки ментални обременености.
 14. Боже прости им! ДА, и дедо поп и той това казва - христос е един и друг като него не може да има. Иначееее - анатема! И сега като ви чета - ми то си е същинска църква тука. Само дето е малко езическа - с много богове: само боговете са можели да мислят, ние само ще зубкаме какво боговете са ни спуснали. Имаше една нова църква - саянтоложка някаква. Има офиси в центъра на ванкувър. А скоро и на вашата улица ... както се казва. Как се казваха тези, които имат трудности с разбирането... това е тяхната църква. Важното е редовно да си носят речниците. В една количка. И никакво мислене докато не наизустят пет колички с речници с легално заверени изпити държани пред научна комисия. И всяка година - общо събрание, в което 80% сайнтисти анатемосват онези 20% които не почитат боговете. Майтапа на страна, това си е да се отричаш от човешкото - да си признаеш, че не можеш да мислиш. Първо. И второ, да си признаеш, че никога няма да можеш. Къде е Диоген да го питам дали не е намерил човек вече.
 15. Нещо повече дора. Бабата ПОЗНАВАШЕ пипера. Ако ПОЗНАВАШ пипера, няма нужда да знаеш за него. Да знаеш за пипера, според сканер например, е да си прочел правилния речник за това що е пипер. Бабата някак го прескочи този етап. Да, ако не ви трябва разбиране, то съвсем достатъчно е да се занимавате с наука. Отивам да свърша нещо полезно. Надявам се да не ми трябват речници Ами да, изглежда науката вече се разминава с разбирането. Честито, както се казва.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...