Отиди на
Форум "Наука"

sirius

Потребител
  • Брой отговори

    3322
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    6

sirius last won the day on Май 28 2018

sirius има най-харесвано съдържание!

Всичко за sirius

Contact Methods

  • Website URL
    http://nauka.bg/forum/index.php?app=blog&module=display&section=blog&blogid=28
  • Skype
    barabiniak

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Интереси
    все по странни.

Последни посетители

20681 прегледа на профила

sirius's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Very Popular Rare

Recent Badges

1k

Репутация

  1. То пък сега няма плява? Но според мен ТОГАВА бе по-лесно човек да намери и да си купи добра литература ... от колкото сега. Сега е свалено нивото до там, че хората вече не отделят зърното от плявата. А плява да искаш. Че я и рекламират! ЗА ПАРИ! Парите са новия идол след 90-те години.
  2. Не знам какво разбираш под пропаганда, но по тошово време имаше ДАЛЕЧ повече английска и американска музика, от колкото сега има руска. Повече чужди книги, от колкото сега руски. СЕГА контролът е тотален и брутален. Но то е малко и въпрос на възприятие - ако имаш реално възприятие може да имаш и реална представа. Ако не ... всеки в своя си филм. За малко да пропусна. За каква руска власт говорим, че нещо не си спомням? Нима да имаше табели на национални институции на руски език? Или табели по пътищата на руски? Или опаковки на ... слънчоглед керпи, днес си купих - три думи на български и 10 на английски. А я се огледайте на улицата колко български надписи има ... или повечето са на руски? А може би имаше "СССР за България" с етаж в министерството на образованието? Или имахме съветски бази в България? Опън юр айс както се казва на новия български...
  3. При "руска" власт имаше американска пропаганда. Сега е обратното. И съвсем нормално. Всяка власт се бори с чуждата пропаганда. А някой схваща ли истинския смисъл на термина пропаганда?
  4. Прегледах темата. И някой май още не схващат къде се намират. Просто може би за тях историята е пощенска марка ... архаичност за колекционери. Сега не сме били в състояние на война... значи. ВИНАГИ сме в състояние на война. Просто в такъв свят живеем. В нашия свят има овчици има и вълци. Едните не нападат, а другите нападат. И това е от хилядолетия. Ако нямаш брадва някой идва и те обира. Ние загубихме студената война и пораженията ни за 30г вече далеч надвишават военно поражение. Това е реалноста. Ако искате я наричайте фейк, пропаганда, популизъм ... все тая - тя, реалноста си е там. Икономиката ВИНАГИ върви с политиката. Ама ВИНАГИ. Разбирате се със съседа - купувате си стоките. Не се разбирате - правите си мръсно. Такова животно като "свободен пазар" няма. От думичката СЪВСЕМ. Всеки човешки продукт ... се управлява от човек. С пазара е същото. И това с "ръката" на "пазара" е голям лозунг... нищо че го пишат в учебниците. "Не ловим риба горски - къпем си червея". ... Та сега... с "нашите" Вазовски заводи ще правят каквото си поискат ... победителите в студената война. Всичко друго е дъвка за наивници.
  5. Ех Ник, А вятъра отчете ли? Сезона, звездите, нивото на река Дунав... Щото Ник, освен доходите има още поне сто влияния на инвестициите в България. И то по-сериозни влияния. Включително обществествени настроения ... спрямо партия хикс, спрямо Дънди Прешъс, Тръмп и Путин. Включително дали ФРС скоро е печатала зелени хартии ... или са в почивка. Включително дали Путин си е показал новите играчки. Включително какво се е прецедило през зъбите на шефа на ФРС... по телевизора. Включително дали са обявени свободни санкции на Русия или Сев.Корея. Включително дали ще се раздухва Скрипал Новичков хайлилайкли Включително ... да изброявам ли още Не знам от къде ги преписваш тези глупости, прати им много здраве.
  6. Мен ми пука, но ти развяваш съвременния разчленен економикс със същата вяра и убеденост, както навремето развяваха "Капитала" на Карл Маркс. Пишеш откъслечни неща за икономиката, които като събереш - икономика няма да се получи. --- Има реални процеси, взаимовръзки и пр. ... със съответната терминология. А има и терминология, която е сама за себе си и ... разглежда слона с микроскоп. -- Подсказка - икономика отдавна няма, има политикономика. Икономиката е пряко следствие на резултата на два вида сили - вътрешни, стремящи се към развитие, и външни стремящи се да потушат развитието. И двете не са идеални, и двете допускат грешки и пр. и пр. -- Още една подсказка - има санкционирани с Нобел икономисти, само и само за да се легитимират техните теории и да провеждат политика ... да, не икономика, а политика, която в крайна сметка се проваля. --- Икономиката се отнася до равенства. Произвеждаш пет домата - пет домата ядеш. Политиката е когато произвеждаш пет домата, а ядеш 20. САЩ консумират поне два пъти повече от колкото произвеждат. И от дълго време. И това НЕ Е ИКОНОМИКА - това Е ПОЛИТИКА. Политика подпомагана от близо ХИЛЯДА военни бази. Сори ама къде е икономиката тук? --- Добре дошъл при истинските причини на "икономиката".
  7. Капитализма и социализма (и другите -изми) са ИДЕОЛОГИИ... ИДЕИ. Системите са свързващото звено между практика и идея. Щото идеята си е идея, практиката - практика ... и често те доста се разминават. А защо да не си зададем още по-основния въпрос - защо ги правим тези идеологии, системи и пр. Да си направим живота лесен и сладък, нали? И сега "бъдещето на капитализма като система". Колко бъдеще? 1г, 10г, 100г, 1000 г или колко? Щото много системи са отмрели. И като гледам, капитализма ... едвам диша. И не защото не може да произвежда, а защото не постига лесен и сладък живот. И като се замисля, капитализма май изобщо не е замислен да подобрява живота. ИДЕОЛОГИЯТА казва, че това става, но аз на практика не го виждам. Но то пък и затова е идеология - да обещава. Нещата са и по-дълбоки, но да не закопавам.
  8. Абе Ник1, по едно време ми беше интересно да те чета. Пишеше ясно и научно. А сега, пишеш като Економист, който не знае от къде идват доматите. Какви леви, какви нацита ... ако искаш да звучиш поне малко научно. Та ти самия, с тези етикетчета, попадаш в графа "популист". Просто защото нивото на терминологията ти е такова ... популистко ... леви и нацита. Ами нали по същия начин капиталистите могат да се нарекат робовладелци?!? Кенефа е свободен.
  9. Ето до тук стигнах. НЕ ОЗНАЧАВА. Достъп не означава ползване. Както и наличието на законно право не винаги е равнозначно да се упражнява това право. Има писане на заявления, на доказателства, на процедури, адвокати, време, пари ... та да се стигне до ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на правото. Та и с информацията е същото. Почти де, поне адвокат не ти трябва. Защо мислите определена информация на етикета се пише с микроскопични буквички? Айде да не е етикет. А плакат, реклама, ОПАКОВКА! Има ли достъп - има. Но трябва лупа за да се прочете. Или пък договори от по 33 страници, от които една-две съществени. Или доклад от 500 страници пълнеж и две изречения по същество - иди си търси "достъпа". "достъп до информация", "свободен избор" и пр. са си кьорфишек, тенекия ... вяра.
  10. Факти не съществуват - съществува интерпретация ... Втори, обяснението е ... интерпретация. Аз например искам то да е максимално истинно, проверяемо за мен. Което пък го прави много сложно. ВИНАГИ е имало разрив между високите постижения в науката и спорта и ... масата. Истините... изводите, могат да се изразят много простичко, но да се обяснят вече е изкуство. ... А за обратната връзка меценат-държава ... ми не е правило. Дали мецената служи първо на народа си или на парите си ... не винаги може да се определи лесно. Монсанто могат да спонсорират много неща, но с каква цел? ... До масата трябва да стигнат изводите, а обясненията ... колкото стигнат. Да, обясненията трябва да са "осветени", да са в публичното пространство, но на масово ниво - изводите. Например обикновения човек трябва да знае, че има Родина и тя е негова и трябва да си я пази. Ако това му се избие от главата с по-силен дразнител (например пари), той и пари няма да има. ... Това има пряка връзка с военното изкуство. Обикновения редник има да знае 3 неща - Родина, командир и оръжие. Главнокомандващия мисли за обстановка, състояние, въоръжение, снабдяване, ТАКТИКА и т.н. и т.н включително и РОДИНА.
  11. В коя област конкретно? И ако се надяваш да е нещо академично ... незнам, учебници и академични материали отдавна не съм ползвал, малки са ми. В т.нар. худ. литература намирам по- добри неща. Ако е за "психология" де. Какво те интересува? И какво последно сте чели с интерес в областта ви на интерес?
  12. Непоправими и психозависими, аз отдавна минах етапа на гурупоклоничество. Ам Ц ... блажени вярващите както се казва. И тези, които са пренебрегнали родните си автори. А и руските не са за пренебрегване. Не че съм против английския, не една и две книги съм прочел на английски, но нивото което предлагат е до кръста на някои български автори. А това, че някои не могат да достигнат тяхното ниво, си е лично техен проблем. Книжки на руски не съм чел, но има достатъчно материали в интернет. На български не са много, но също ги има. За който се интересува. В момента при мен на опашка чакат две български книги инито една другоезична. ИНтересно ми е какво има на ирански, китайски и испански но ... не мога да огрея навсякъде. Нашето, не само е повече от достатъчно, то е недостижимо за англоговорящи. Друга мая са, слаба.
  13. Така ли? Всякакъв вид задръжки са именно проява на управляемоста на "психиката". Просто някои го могат повече, други по-малко, а трети директно смятат че са пътници в автобуса на "психиката". А може би и краката са автономни? И ние някак случайно понякога стигаме за където сме тръгнали. Въпроса е кой доколко го може. Това което за един е рутина, за друг е не само недостижимо, но и извън представата му.... демек не само че не го вижда, но и дори някой да му го посочи, той ще го отхвърли като "несъстоятелно".
  14. В някои случаи може да се подходи и с дефиниране на "рядкост" на информацията. Ако е по-възприемаемо например.
  15. Ако се вземе на сериозно хипнозата, включително и рагресивната хипноза, може да се стигне до прераждане, друг поглед върху съзнанието и пр. и пр. Което засега не е удобно на политиците.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...