Отиди на
Форум "Наука"

Археолози пресъздадоха аромата на Афродита!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Експозиция, открита в Рим, позволява да се вдъхне истински древен аромат. В нея са представени парфюми на най-старата известна в света парюмерийна фабрика. В експозицията в Капитолийския музей са включени 4 вида парфюми. Те са съчетание от треви, подправки, зехтин... Пресъздадени са от група археолози по "рецепти" на възраст над 4000 години, открити в Кипър по време на разкопки в района на Пиргос, на 90 км. югозападо от Никозия. Според специалистите, комплексът там, в древността е бил нещо подобно на парфюмерийна лаборатория. Експерти са извлекли и пресъздали аромати от останки на древни "контейнери". Благовонията са направени със същите методи, използвани в древността, отбелязва Мария Розария Белджорно, археолог, открил античната фабрика през 2003 г.

"Днес сме свикнали на химически аромати, създадени на базата на алкохола. Старите са били по-свежи, те миришат на треви, подправки и други неща, като например - на кориандър, бадем, митра, смола на хвойнови дървета, а не - на цветя" - разказва Белджорно, куратор на изложбата.

Парфюмите са правени по древен метод: съставките са били киснати във вода и масло в продължение на дни. Ароматите са представени зад стъклена стена с капачета, които могат да бъдат отворени, за да се вдъхне от миризмата. Парфюмите са били наречени на имена на богини - Хера, Атина, Артемида и Афродита.

В експозицията могат да бъдат видени още 60 артефакта, в това число - амфори, чаши, мелнички и т.н. - всички те са намерени в кипърския парфюмериен комплекс. Макар парфюми и мазила да са откривани и преди в Древен Египет и в Месопотамия, за пръв път учените се натъкват на пълен цикъл на производство на парфюми. Става дума за 4000 квадратни метра "лаборатории", които, както предполагат археолозите, са били разрушени от земетресение още в древността. Въпреки това, оборудването и съдовете със съставките са много добре запазени. През бронзовата ера и първото хилядолетие пр Хр. Кипър е играл важна роля в производството и търговията с мед и зехтин. Маслото от маслините е било използвано като основа за лекарства, в козметиката и парфюмерията. Част от продукцията е била изнасяна в Гърция.

Изложбата "Парфюмът на Афродита и тайните на зехтина" ще бъде открита до 2 септември 2007 г.

БТА

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Много интересно!

Признавам, че когато стане реч за антична история, досега никога не ми е идвало на ум. че сигурно и тогава са се мазали с "ливанту".

Ще се поразровя в библиотеката си и ако намеря нещо по темата, ще го напиша тук.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...