Отиди на
Форум "Наука"

Създателят на WWW ще отсява истината в нета.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Интернет има нужда от средство, чрез което да помага на хората да различават слуховете от истинската наука, смята създателят на World Wide Web.Пред BBC News сър Тим Бърнърс-Лий каза, че той е все по-обезпокоен от начина, по който бива използвана Мрежата, за да се разпространява дезинформация сред хората, предаде technews.bg.

Бащата на интернет говори за фондация, в създаването на която той е помогнал и която ще се занимава с изследване на уеб сайтовете из Мрежата. Тази новосформирана организация ще маркира сайтовете, за които е открила, че представляват надеждни източници на информация и не объркват хората, разпространявайки непотвърдени слухове.

Сър Бърнърс-Лий даде интервю за BBC точно в седмицата, когато CERN (европейската организация за ядрени изследвания), където той е сътворил своя труд върху интернет, за пръв път включи Големия андронен колайдер (Large Hadron Collider - LHC).

Бащата на Мрежата е особено притеснен от това, че неговото творение е било използвано за разпространяване на страхове сред хората относно възможността включването на LHC да доведе до създаване на Черна дупка, която би могла да погълне Земята.

По същия начин във Великобритания били пуснати слуховете, че ваксината MMR, която се бие на децата против дребна шарка, заушка и рубеола, е вредна.

Според сър Бърнърс-Лий, съществува сериозна нужда от нови системи, които да дават на уеб сайтовете рейтинг оценка, в зависимост от това доколко може да се вярва на публикуваната в тях информация, след като бъдат обстойно проучени.

Създателят на Мрежата обясни, че интернет дава възможност за много бързо разпространяване на всякаква информация.

Така например, идеите на даден култ могат за изключително кратко време да достигнат до голям брой хора.

По този начин една секта от десетина души, може изведнъж да привлече хиляди последователи посредством интернет, стига да успее да представи идеите и вярванията си по атрактивен начин. Подобно използване на Мрежата може да доведе до лоши последствия за потребителите.

Първоначално сър Бърнърс-Лий и неговите колеги от консорциума World Wide Web са търсили прости начини за оценяване на надеждността на уеб сайтовете, но стигнали до извода, че са нужни множество различни механизми.

Поставянето на обикновен номер на уеб сайтовете по подобие на IQ (коефициент на интелигентност) класифициране не е възможно, тъй като, както хората, така и сайтовете се различават по множество характеристики.

Това означава, че е нужно различни организации да оценяват един и същи сайт, поставяйки му оценка, свързана с тяхната област на компетенции.

Така търсачките ще могат да определят достоверността на дадено съобщение.

http://news.ibox.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...