Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
 • Брой отговори

  1449
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

БатеВаньо last won the day on Февруари 3

БатеВаньо had the most liked content!

Репутация

1007 Старши асистент

Всичко за БатеВаньо

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Струва ми се че Сир говори за вероятни генетични връзки, което не е толкова страшно и в същото време си е по-естествения вариант.
 2. Носителят на Етнонима българи според хрониките не е автохтонен, но сам цитираш и манасий, в който се споменава за прехвърляне през Дунав и нищо по-значимо преди това. Под един знаменател се слагат южните славянофони и не се прави разлика м/у българин и словянин. Нито ред за предходна история и някакво митично величие или връзка с тогава известен прародител от древността. А това е време, в което произходът е всичко и най-мощния инструмент за предявяване на наследство. Казваш, че е същата ситуация, според имперската доктрина е и в ИРИ, но гърците нямат проблем с това, че не са оригинални римляни. Те не са изтрили старите легенди и се асоциират с първоримляните от апенините. Къде е подобния пример с БГ, освен в именника, макар че там също не се говори за българи, но се подразбира, че би трябвало да става дума за прабългарите. Склавите стават българи, не обратното, както гърците стават римляни. Нормално е да приемат митовете и легендите на този с когото се асоциират. Това е процес забележим и днес. Доминиращата цивилизация е западната и почти целия свят, ще не ще празнува Коледа под една или друга форма. Та ранната история на българите би трябвало да е базата на която да стъпи имперската доктрина. А тази история стига единствено някъде до земите по другия бряг на Дунав, нито миля по нататък. В най добрия случай от разтегливата и с неясни граници Скития. Не малка Скития, а другата отвъд Дунава. С други думи, да се търсят българи по Мачу Пикчу на мен ми се струва несериозно. Не за друго, а заради това, че хипотетичните българи от Мачу Пикчу едва ли ще са знаели че са такива. То всеки идва отнякъде по някое време. Затова идеята ми е, че за преди северното причерноморие и западните склонове на Кавказ, за българи е фантастично да се говори. Там се раждат прабългарите или просто българите заселили Балканите.
 3. За мен някак учудващо етнонима българи демонстрира устойчивост през вековете, на базата на по-горе изброените щрихи. Напук на десетки хилядите преминат километри върху гърбовете на конете, смяна на религия, смяна на език/езици, промяна на именна система и култура, малобройност, етнонима не търпи промяна. Каква е причината? Редовно българите са наричани в хрониките я мизи, я скрити, я нещо друго, но те едно си знаят и по никакъв начин не се асоциират с разни тюрки, сармати, ала и и т. н. Единствената домашна следа е именника, който дава инфо за някакво самоуправление от другата страна на Дунав, което може да е Влашко, може да е Панония, може да е Бесарабия, но не и по-нататък. Това е историческата памет на тогавашните българи. Няма и намек за езерото Байкал и тайгата, пустините на средна Азия платото загрос и Индия страната на всички болести
 4. Това е относно митата, но проблема се заплита и с индустрията в UK. Цялата тази несигурност, породена от евентуална липса на сделка влияе неблагоприятно на производството и в частност на автомобилостроенето, като сравнително голям дял и не малки инвестиции. Последните седмици имаше доволно много изявления от хеад офисите на големи компании, които съобщава ха, че излизане без сделка не е вариант за понататъшната им работа на британска територия. Пример: https://www-bbc-co-uk.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.co.uk/news/amp/business-47107561?amp_js_v=a2&amp_gsa=1#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From %1%24s Други компании са еърбъс, огромни банки, като сантандер и т. н. От друга страна, Дайсън, производителят на Ел. автомобили и брекзит хардлайнер и архитект, съобщи че изнася седалището на компанията в Сингапур, за да може безпрепятствено да продължи търговията с ЕС??? (каква безпринципност). Но това е хинт, че излизане без сделка е все още съществен вариант. https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/technology/2019/jan/27/why-is-dyson-going-to-singapore-tax-tech-electric-cars Но както си отбелязал в последния абзац, при no deal brexit няма печеливши...... освен потенциално играчите занимаващи се със спекулации.
 5. Един вид - твърдолинейните се страхуват че изпълнението на сегашния бекстоп може да "върже" UK в митническия съюз с ЕС за неопределено време.. Има и допълнение. В случай задействане на механизма бакстоп, без ясна времева рамка буди притеснения, че ще се протака излизането от митн. Съюз и на практика се слага началото на разцепването на UK. С. И. ще се третира с различен статут от останалата част, което ще разбуни духовете в Скотланд. Това са наистина големи притеснения за британските политици. Дефакто със задействане на бакстоп, фактическата граница на ЕС ще минава не между Ирландия и С. И., а през ирландско море и на практика правителството в Дъблин ще бъде реалния господар на целия ирландски остров.
 6. Няма народи застинали във времето. Може да се каже, че всички днешни Евро нации заличават в голяма степен културата си след християнизацията, без изключение.
 7. По последни изявления от министъра на външните работи и хоум секретаря, брекзит ще закъснее със седмици най-малко. Парламентът ще излиза ваканция 10 дена, а не са изгласували всичко свързано с подготовката за Брекзит. Според мен ще се удължи максимално, с цел един ден парламента да може безпроблемно да канселира процеса, като в ущърб на държавата и хората. На народа е обещано край на свободното движение на хора, но в същото време се обещават благата от свободното движение на капитали и идеи. Това е фундамента на ЕС. Ако бъдат разделени, вече няма да е това което е. ~ > ~>" Ако се стигне до "запичане" (дори и договорът да бъде преработен в частта за границата) но в Камарата на представителите (горната камара), какво следва?"
 8. И се върнахме за н-ти път на най-логичното допускане за наименованието на ранно-средновековната рая, без ясна етническа и културна определеност, тоест пълнеж за демографията на съществуващите и бъдещи държавни формирования. А на подобна нАука рано или късно и лъсва политическата тенденциозност и не и остава нищо друго освен освен да бъде лишена от внимание или в най-добрия случай да бъде оценена като несполучлив опит.
 9. Бих се съгласил с изключение на пътната инфраструктура и жп транспорта. За сравнение обикновен дуал каридж път е колкото българска магистрала. Транспортът до колкото знам е най-скъпия, но и най - редовния, с изключение на последната година относно закъсненията и канселациите на НР и по-специално на Саутърн рейл. Но това си е вътрешен проблем на частната компания.
 10. Общо взето да. Не съм имал за цел да навлиза на дълбоко в работата на счетоводителите, но за всеки въпрос има необходимия отговор в сайта на правителството. Например искаш да разбереш условията за пенсиониране и цъкаш ето на този адрес: https://www.gov.uk/state-pension/eligibility Базовата социална пенсия е 400 +- при определени условия и я взимаш след 10 год за жени и 11 за мъже. Изисква се минимални удръжки за нашънъл иншуранс контрибюшън, в който влизат здравни осигуровки и не е нужно да се плащат такси. Това е за хора не минаващи мин. необлагаем доход, който в момента е 12 500£ годишно. Разбира се човек може да взима толкова и в същото време да си доплаща за наш. иншуранс за по-голяма пенсия. Пълната базова пенсия е 165£ на седмица - над 600£месечно. Имаш право при минимум 30години стаж. Съществуват безброй регулирани схеми за покачване на пенсията, но всички зависят от големината на нешънъл иншуранс контрибюшън и големината и гъвкавостта на пенсионни те фондове.
 11. За манипулацията откъм управляващите да се кажат две думи. Не съм сигурен, че Н. Фараж беше моторът за иницииран на референдума, макар и да не пропуска да спомене, че работи за това от 93-та. Според мен референдума беше инструмент за печелене на избори. Камерън победи на изборите, като в платформата му беше заложен референдум под задължително условие. Преференциите, които издейства от ЕС не бяха достатъчни за заглушаване на недоволството към политиката на икономии. Имаше финансово орязване във всеки аспект. Съкращения в бюджетната сфера, недостиг на кадри и пари за реформи в NHS, zero contracts и т. н. И... Дойде ред на референдума. Той беше само за сплашване и изнудване на ЕС, но резултатът изненада всички. Дори и лидерите на кампания Leave - Борис Джо. и М. Гоув. Те не си бяха написали речта за след евентуална победа, но веднъж спечелили решиха да продължат да танцуват, като и сякаш си повярваха, и не само те. Бо. Джо започна кампанията от страната на remain лагера, като след разбирането, че няма да получи висш управленски пост в ЕС, изненадващо или не, смени лагерите. Лично аз по надъхан и бескруполен UK политик, съсредоточен във властта не съм виждал. Фараж го играеше платен неформален агитатор, като той не пропускаше да спомене, че е извън властта и не носи никаква отговорност какво обещава на хората. АРън Банкс му беше най-големия дарител. М. Гоув няма харизма на лидер и за това, посочената от Камерън Т. Мей бе избрана да свърши черната работа. Все още не е ясно дали идеята е била да се играе ролята на бушон или нещо друго. Факт е, че торите се опитват да прикрият посредственото си управление с брекзит и да търсят виновник и оправдание с организации, хора и процеси извън собствената им партия. А британците не мисля, че са по-големи ксенофоби от..... да кажем българите
 12. Също така Македония е във възможно най-слаба позиция. Самото и съществуване като самостоятелен субект на политическата карта е поставен на изкуствено дишане, след подписаните договори с БГ, Гърция и закона за двуезичност. Ако оцелеят като държава, ще бъдат нечие прокси и то не на някоя от големите, а на някой от съседите и. Ако някога влезнат в ЕС, то би трябвало да спазят поетите ангажименти, което би обезсмислило постоенето на държавата им.
 13. Вече почти три години е интересно. Толкова интересно, че чак досадно. И вчера и днес анализаторите не сбъркаха в прогнозите за двата вота почти до човек. За вота на недоверие дупетатите гласуваха партийно. Торите + ирландските юнионисти подкрепиха правителството, което беше достатъчно. Със същите гласове правителството бе избрано преди две години. Юнионистите са лоялни заради сделката, която им предложи Мей срещу подкрепа - 1 билиън паундс допълнителни инвестиции в сев. Ирландия. От друга страна Корбин вчера се изказа, че ако Мей не спечели мийнингфул вота, лейбъристите ще работят за нови избори на първо място и на второ - референдум 2. Очевидно е след тазвечершния вот няма да има избори, освен ако прайм министъра не подаде оставка следващия Понеделник, което е малко вероятно, но в същото време Корбин забрави да спомене че приоритет става референдум 2, а се измъкна с приказките, че неговата партия, ще инсистира вето върху хард брекзит. Неясно е бъдещето, защото британските политици са много 'хлъзгави' и думата лъжа не е в обръщение, заради грубия си смисъл. Това не означава, че не практикуват ежедневно смисъла на думата. Очеизвадни примери са Борис Джо., Д. РийсМог, Д. Раб, Дейвис, Фокс и т. н. Иначе за всички бе ясно, че сделката на Мей няма как да мине. Тя беше в тотален ущърб на унията и хората. Ако беше подложена на народно гласуване, едва ли би получила и един процент удобрение. Брекзит е сложен също така и поради непрецизното подбира е на въпросите още в първия референдум, от страна на Камерън. Има прекалено много условия за излизане а не просто искаш ли да излезеш или искаш да останеш. Брекзитърите са много и са много разделени. Десет брекзитера да питаш и десетте ще ти кажат че подкрепят различни форми на излизане. При това положение който и да е прайм министър не може да договори компромисна сделка, задоволяваща всяка част на обществото. Тя е невероятно невъзможна за момента. Лично за мен съществуват само два варианта. Първият е Мей да уважи волята на 'мнозинството' от Мидландс и да изпълни хард брекзит или да направи компромис с английското разбиране за демокрация и да предложи референдум 2, така наречения people's vote, при който не е ясно също какъв ще е резултата, но ще бъде по ясна инструкция на избирателите към дупетатите от камарата на общините. Темата е неизчерпаема...
 14. БатеВаньо

  Прабългарите са древен кавказки народ.

  Изобщо според мен. Човешкият ресурс винаги е бил най-ценен. Борбата между владетелите/вождовете е била за брой хора и е представлявала като сливане или поглъщане при бизнес организациите. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Сливане_и_поглъщане
 15. По правилно ще е ако се предположи, че по - голямата част от българите са потомци на някакви гръкоговорящи, за кратко грекоси, отколкото римляни. Това е според домашните определения на някои български владетели. Т. Е нито неясното съдържание под името траки(защото племена бол и едва ли например фермера Сатоко в Сапарева баня е виждал жив римлянин освен когато си е предавал данъците и е възможно и да не е разбрал че са му подмени ли националността. А може и да не си я е знаел по начало) , нито римляни може да се съотнесе пряко към късните българи. Въпроса ми е: при фактическа битка има ли някакъв процент на жертвите. Каква е формулата за изчисление на изхода от произволна битка с н на брой участници? На базата на какво се гради извод за предполагаемия брой на жертвите? Освен хрониките, в които убитите са писани едно към гьотере има ли някакъв туул за предположение? Или да кажем от измрелите 20 000 абдахали, как може да се стигне до някаква достоверна цифра за големината на армиите? Ако българите са били 15 000 конна армия, в интерес на истината мисля че, биха се справили с 20 000 пешака. От тези 15 000 две трети да останат живи им се пада по два пешака на калпак, т. е без проблем може дори и повече. Или две частни от пехотни армии при първоначален сблъсък 50% веднага би трябвало да дадат фира. Оттам нататък процента на живите намалява по аритметична прогресия. Представете си армии от по сто хиляди за какво изтребление ще Става дума и как се възстановяват подобни човешки загуби. Ще е интересно някой ако е запознат да пише.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×