Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
 • Брой отговори

  1570
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  17

БатеВаньо last won the day on Август 11

БатеВаньо had the most liked content!

Репутация

1206 Старши асистент

Всичко за БатеВаньо

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Да поизтупаме малко прахта от темата и да я ориентираме към приключване, с един достатъчно солиден, да кажем домашен пример от 15-ти век: "" Ꙍдъ воеводе влашкога, господара, Миръчина сина, ѡдъ Алъде воеводе, надръшпанꙋ и Разгонъ Ищъванꙋ, Тъмишваръскомꙋ шпанꙋ, много поклонение вашои милости. Многищъ съм ꙗ вам порꙋчил ѥре те Тꙋръци истином доити на Еръделъ, и да знашъ ѥре и истином дошла ; и многищи порꙋчевах да допꙋстишъ воискꙋ и съ шном цѣсара Чалапиꙋ. И да знашъ що е воиске з͠ десет хил. и д͠, и да знашъ, не сꙋ справни юнаци, все сꙋ млади момъци и все сꙋ деца и жене; не има кто се би за ѡрꙋжие похватиѡ, не ни половица добрех юнакъ. Зна ваша милостъ како ходихъ к Мꙋратꙋ къ царꙋ и како се съ шнимъ клех и како съ шним беседовах; все съм дал ꙋзнати вашои милости ꙋ ст[р]ахꙋ . Що ꙋчиних ꙋчииих, и поидох к иемꙋ ; все тои ꙋ страхꙋ ꙋчииих, ѥре ми землꙋ ꙋзеше, и почеше ми се до главе хватати, и дал съм боларъскꙋ децꙋ тамо. И ѡвои да зна ваша милостъ, Тꙋръци все мою землꙋ расипаше, веромъ и клетво[м] кꙋнꙋчи се и вером примаючи. И да зна ваша милостъ, аво че доити ѡваи воиска на Ѥръдел , и ꙗ чꙋ съ шномъ; а коли ꙗ съ шиомъ не доидꙋ, а ꙗ чꙋ Алъбꙋла съ шном допꙋстити, тако ми бога и тако ми вере; покле ваша воиска доиде, [въ] тъи чем час ꙗ своѡм воискомъ на странꙋ такои ѡдстꙋпити. Многищъ сꙋ Тꙋръци мене преварили, да ꙗ чꙋ съга такои ꙋчинити, богъме, како да их ни корен не ѡстане. Що съм се и ꙗ заклеѡ господинꙋ кралꙋ и вашои милости инемъ племенитемъ лꙋдем, да би ѡнаи клетва, ѡнаи вера мене ꙋхватила, ако чем ино ꙋчинити, и ако чемъ ꙗ забити кралевъ хлебъ и сол, и ако чем ꙗ вам зломислити инемъ властелом и вашои земле, тако ми ѡчине и вере и мое главе; инако не чꙋ ꙋчииити, лихо такои, какото ви съмъ ꙋ книзе ꙋписал. И тои ти говорим, що можешъ наискоре и цара Чалапиꙋ пꙋстити с воискомъ, допꙋсти га, ере чем ꙗ сам сам ꙋчииити, да доиде половица ѡвеи воиске къ Чалапие; и такои хоте ꙋчинити, да дадꙋ сами Ꙋрꙋмелискога господара и Х[а]мъзꙋ господара, покле доиде Чалапи, и за тои сꙋ кръсмали . Ꙍд Молъдова сꙋ просил(и) помочъ; до сеиова, що ꙗ мислимъ господинꙋ кралꙋ, то и молъдовъски господаръ. Знамъ ѥре и ꙋ Чалапие велика воиска, тере че по лъкꙋ съ шномъ доити; нꙋ скоро да пꙋсти Чалапи своега чловѣка; ѡва мамо иа поспех; ꙗ чем наꙋчити, како че доити с воискомъ. Знамъ ѥре че помочи богъ христианомъ, покле доиде Чалапи. И ѡваи книга писана е ꙋ Бозеꙋ.† И да ти богъ ꙋмножи лѣта и године. "" Според мен тук всякакви речници губят битката. Грамотата е достатъчно стара и представителна, и използването на двете форми в нея неоспоримо доказва, че цар и цесар имат едно и също смислово значение.
 2. При варианта капитулация на Сърбия, заличаване на гръцката армия в Кресненското дефиле и пасивна Румъния, Турция не би посмяла да предприема някакви реваншистки бойни действия. Румъния прави грешен избор и затова в момента и те си имат своя 'македония'. По-разумния вариант за тях и за нас би бил, да осигурят тила, вместо да нападат и така да си осигурят силен съюзник. През 13-та година се дава стимул на Сърбия, достатъчен да запали фитила на голямата война. При хипотетична победа на БГ, апетита на Сърбия за разширение към Босна би се изпарил, или поне позабравил с някоя друго десетилетие. А това време би било достатъчно в новозаетите територии българския фактор да се консолидира. Трябвали са мирни години. Това, за Русия и проливите ми звучи нереално. Русия по това време е неофициално, колония на западните държави за ресурси. Голяма държава е, но не точно развита. Дори и при невероятно щастливо стечение на обстоятелствата да се доберат до проливите, не биха могли да ги задържат. Разбира се това е мое мнение и не е достатъчно пояснителнително, но сме ги писали тези неща в иконом. раздел и не смятам да ги повтарям. Техните апетити за проливите и стабилна и силна БГ са самоизключващи се, по обясними причини. Затова играят мръсно в гръб, чрез румънците и дават явна подкрепа за сърбите. С други думи, през 1914 нямаше да е нужно да започне голям конфликт. Сърбия и Гърция щяха да са достатъчно не мощни, за да ламтят за чужда земя. БГ е доказала, че чужди земи не желае, но си иска своето, т. е. повече нямаше да се разширява. Щеше да се даде време на балканите да поживеят в мир. През 1913-та БГ е имала самочувствие и то е било подплътено. Някои други народи би трябвало да се срамуват от своите действия и чест им прави донякъде на румънците, че си го знаят това.
 3. Ник, вероятно си прав. Киров със сигурност ще изкара един два фермана с анализ в дълбочина, което е съвсем логично. Здравия разум се бунтува срещу нелепите вероятности, но исках да кажа, че съществуват моменти в които възтържествува простата човешка глупост, или по - точно непремереност във вземането на решение. Пресен пример е уволнението на съветника Болтън, от президента Тръмп. Не казвам кой е прав, кой крив, а само че в някои моменти с течението на обстоятелствата е нелепо.
 4. Дори да се приеме, че инициативата е била само в идеите на царя, то ситуацията не би се описала като катастрофа. За нея може да се говори след неочакваната военна интервенция на Румъния. При ненамеса на северните съседи, вероятно Фердинанд щеше да се боготвори от същите тези хора, които сега го... , да кажем,.. недолюбват и едва ли БГ щеше да играе с/у всичките си съседи следващите две световни войни. Нападението от румънска страна, дава достатъчно кураж и турците да от хапят източна Тракия. А ако трябва да се търси баш майстора на катастрофата за БГ, то това е Александър & Co, далече на север.
 5. От това правителство нищо конструктивно не се очакваше. Както и се случва Както се казва, кипи безсмислен труд и единствено беше любопитно каква магария ще измислят БоДжо & Со ...и това е горе долу. Британските дупетати се опитват да се държат на ниво, но батака в който ги вкара популистката реторика на Камерън и консерваторите, оказва голямо влияние върху това, как изглеждат пред обществеността, в случая вреда - те са набедени за посмешище по презумция, защото единствения полезен ход е да изтеглят артикъл 50, което е политически дебилизъм. Това, според мен, няма как да се случи в този парламент., заради това че на много политически кариери ще се сложи край. Не знам дали въобще ще се случи и в следващия парламент, но като цяло за това се протака изпулнението на референдума от 2016. На всички им е ясно, че брекзитърите са малцинство и в политиката и в обществото, и се протака - протака, с цел на избирателите да им дойде до гуша и да се повтори референдума, но този път да не бъде само консултативен.
 6. Преди време, докато се ровех за информация за реконкистата на северна Африка от ИРИ, попаднах на изображение на медальон с конник, приписван на Юстиниян. Стилизацията на мадарския конник е едно към едно с този медальон. Става дума само за конника, без кучета, змейове и орли. Съмнително е, мадара да е произведение на Аспарухов прабългари. Поне такива каквито се характеризират.
 7. Така, следователно "словяните" ще си останат най - голямата въпросителна. Според мен Българите каквито и да излезнат няма да е изключителна сензация, след като генетично се отхвърля за пореден път тунгусо-бурятската възможност за произхода, която освен за сценарий като от книга на Дж. Мартин, за друго е несериозно да се използва. От словестната престрелка м/у Илиян и Романа сякакаш все повече се настанява трайно убеждението, че словяните си имат генетичен прародител, но не от север, а избора е между сарматските популации от Панония и северното причерноморие(от които според изследването са и прабългарите и други) и местните балканци, наречени траки(за някой по сенситивни съфорумци може да се употреби термина византийци или просто хора).
 8. Не случайно попитах в началото, "прабългарите" бродещи по Панония и Карпатите от 5-6 век същите ли са с тези от 7-8 резидирали в Мизия. За трети елемент място няма, според резултатите. Не може да изключим "прабългарите", по обясними причини. Не според мен, а според резултатите ще трябва славяните (като ген) да се изпарят безвъзвратно или това да стане с местните(дали ще ги наречеш византийци, аборигени, траки или македонисти е без особено значение), или да са се миксирали по между си на балканите векове на ред. Или хърватските славяни да са неразличими от популациите, обитаващи Панония, които с голяма вероятност са бг от източниците от 5-6 век.
 9. Моя грешка. Явно не съм разбрал предния ти пост. Хубаво е и правилно, разбира се, да се знае какво означава Румелия.
 10. Да, затова написах до и не сметнах да кача карта на българското етнографско землище. Дори и да си в право, това не отменя учудването ми как е възможно да има толкова многобройно бг население на балканите. Може би причината е Екзархията.
 11. А близостта между "тракийските" и "прабългарските" проби, според статистическия анализ каква е? Принципно висок процент в днешните българи би могъл да дойде, в действителност, от местното балканско население, чрез усвояване на южните балкани и побългаряването на местните през ранното средновековие(както и да са се самоидентифицирали те) Затова е хубаво да се изясни "прабългарските проби" - ако те са важните(носителите на етнонима) къде стоят в таблицата. Аз съм на мнението, че ничие наследство не би трябвало да се подценява. Имаш ли го, то е твое. Само трябва да се изчисти кой кой е. Няма място за срам и нихилиране. Дори да има и джигитайски гени и влияние в народообразуването, трябва да им се даде мястото, което им се полага.
 12. И да не искат, ще правят. Демокрацията повелява така. Въпросът е, че голяма част от хората с право на глас не са в състояние да го упражнят с идея за дългосрочен собствен и обществен интерес. Така си мисля... А вероятно и целта на занятието е подобна - масовия избирате сам да пожелае да бъде ограничаван. Следва интересна статия от новините, която показва предимствата от това, че като се държиш като палячо, рано или късно ще седнеш на трона: "" Те изглеждат като клоуни и това кара хората да ги: а). харесват; б). подценяват. Като мнозина си казват: поне ще се посмеем, не може тоя „образ“ да е лош, нали?... най-много „смотан“, но не и лош или страшен. Грешка и по двете точки. Спомнете си „То“ на Стивън Кинг. В реалността това са добре изработени маски на психопатични нарциси "" ЦЪК....
 13. Ако византийците(ромеите) бяха, по някакъв начин, устискали политическа независимост до модерни времена, щяхме да имаме Романия за южен съсед. А Румъния от север, вероятно щеше да е с различно име или направо нямаше да я има в този й вид. В днешно време биха им зачели правото на самоопределение, но фактът че гърците, при създаване на модерната им държава се преориентират към изтъкване на връзките с класическа Гърция, за сметка на Романия/Византия.
 14. След падането на балканите под османска власт, Румелия остава единствено като географски топоним. В края на 19-ти век името на областта безвъзвратно изчезва, предполагам, заради преобладаващо българския фактор на населението, с който няма никаква връзка, към този момент. Затова днес няма и помен от Румелия. Така би се случило и с Македония, при благоприятен исторически развой, в полза на България. Днес, отдавна щеше да е забравено наименованието Македония, както от българска, така и от гръцка страна. По отношение на полит коректността по употребата в учебниците на термина Византия, смятам че би било по-достоверно ако се сложат реални граници на съществуването на ИРИ(като край погърчването на елита) и се продължи като държава приемник, по модела на Османската империя и сегашна Турция. Никаква драма няма в това ИРИ да се нарича Византия след 6-век. Без значение какви е имало в империята - арменци, евреи, анатолийци, араби неопределени и т. н. За българите, всички в империята са били гърци, както в днешни дни за някои(маса народ) всички азиатци са китайци и говорят подобни езици(не че знаят какви езици се говорят в Азия, но така си мислят хората) ПП: Покрай румелийския въпрос, ми стана интересно как в условията на османска власт(по презумпция официално крайно враждебна) българския народ успява да се разпростре, като мнозинство до мала азия, Южен Епир и Поморавието с Косово? Или как при положение, че трябва да е смазан, в навечерието на 20-ти век населението в българското землище наброява грубо поне 8 млн.? За сравнение ОИ в навечерието на балканските войни е 12 млн.
 15. Хубава и интересна тема Маке. Дано Тамарин или Перун, или някой който се усеща навътре в материята да се появят и да си кажат тежката дума. А аз ще си приготвя пуканките.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...