Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
 • Брой отговори

  1548
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

БатеВаньо last won the day on Февруари 3

БатеВаньо had the most liked content!

Репутация

1168 Старши асистент

Всичко за БатеВаньо

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Теодосиев, виж си логовете(сигурно си го направил вече). Алерт-а е много общ. 95% проблема е при вас, но може да е свързан 100% само с този юзър или група юзъри. За да се изключи вашия приятел от troubleshoot-a, eдинственото което може да направи е да изчисти кеша с F5, да ресетне браузър-а или/и да пробва с друг браузър и компютър.
 2. Според разиграния сценарий, обобщен в едно изречение по-горе, тракийския Херман the German, би се отъждествил със Симеон 1 или Иван Асен 2, а защо не и Борис 3.
 3. Сезон 1(едно) беше за мен на-добрия от към актьорска игра. До голяма степен заради Анди Уитфийд.
 4. "" Защо - защото всичко, в което има някакъв намек за автохтонност на българите е ерес. В тази ситуация вие с укор можете да задавате всякакви въпроси, но какъвто и да е отговор за вас ще е кощунствен"" Знаеш ли, това е наистина интересно. Ако извадиш балканските обичаи, култове и език, които официално не се смятат за български, от прабългарите не би останало нищо, което да подсказва за тяхното съществуване. Това би бил народ невидимка, за първи път споменат и локализиран по средния и долен дунав. Навярно назован, като по-късно словяните на някоя река или долина, например реката Буг - много подхожда. В същото време не е далече от исторически засвидетелстваните местообитания и в същото време без конфликт със бъдещите словяни, заради това че са от един потенциален джинс. :). С една дума няма тунгусо-манджуси, няма афганистано-пакистанци, нито одриси, но в същото време има някакви от общите, наречени бугари, които поят конете си на северния бряг на Дунав, разхождат ги в границите на бившите обиталища на даките и гетите, и имат сходни нрави и обичаи и с мизийското население и с бъдещите словяни(които са общата баластра и матрял за доста бъдещи народи), с някой влияния от източните съседи аланите и сарматите(по подобие на полските славяни, които излезнах накрая хуни или авари) да кажем. Както в днешно време ако видиш северен македонец, докато не ти заприказва, не можеш да го различиш от българина и..... същото се отнася за румънеца и молдовеца между другото. Фружине, алтернативката ти е готова. Тя е просто реалната история на БГ, Северна мцедония и Румъния, взети заедно. Надявам се, да си удовлетворен от идеята.(няма нужда да разваляш историята на Рим)
 5. За кои от всички, така наричани траки става въпрос? За одрисите ли? Т. е. за тези от днешна източна тракия(Турция) и западна тракия(Гърция) ли става въпрос? Ако е да, то не подлежи на съмнение, че тази част от много разтегливия тракийски ареал влиза в рамките на българската държава чак при Симеон, барабар с генетичния матрял. Това е територията от балканите, заедно с гръцкото и далматинското крайбрежие, където реалната гръко-римска власт се запазва до 9-ти век. Останалата част от балканите се губи реално(не номинално) още с идването на готите. Реално ИРИ не може да упражнява власт над териториите и населението от странджа(покрай Родопите) на север и запад(с изключение на някой друг гарнизон). Това е разграден двор, в който всичко е възможно. Проблем е масовото възприятие, когато става дума за определяне на етнически граници на реално многонационални държави. Например, като се каже римлянин, мнозинството се сеща за представители на класически Рим - например легионер. Като се каже грък - изниква образа на наметнатия с Бяла роба философ. Византиец - нещо напълно неясно. Българин - кривокрак, намръщен тъмен субект. Това са наложени стереотипи, от които днес трудно може да се избяга, а на практика всички те са претърпели коренни промени във времето. Така е и с траките. Каквото и да се обсъжда, все към одрисите се залита. Например ако говорим за словяните, да се обсъждат само южните, а другите да се правим че не съществуват. Този, третия елемент (или по правилно втория, да не кажем първия от към генетична гледна точка, с 40-50% представителност в днешните българи) е този, който се е намирал между Родопите, Шар и Карпатите. Но, пак се отдалечихме от идеята на темата. Както споменах преди време одрисите са неудачен избор за алтернативката. Могат да се сравнят с днешните северни македонците, които за три поколения станаха по-големи югославяни от техните господари. Така и одрисите, станали са за кратко време по-римляни от римляните и смело отбраняват подстъпите на константинопол, векове наред. Но все пак одрисите, по стечение на обстоятелствата са останали, според стереотипа последните траки. Което според мен е неправилно или изначално определението за това кой е трак е било дефинирано погрешно. Защото се говори и обобщават в едно, всички тракийски племена, до Панония и Днепър, от друга страна провинция Тракия, още при създаването си е сбутана от Византион до Филипопол.
 6. Преди няколко години попаднах на учебник по История на България за 5 клас. Там на една от страниците бяха дадени три хубави цветни снимки - на Тракийския конник на Мадарския конник и на Свети Георги, подредени една да друга. Въпросът към децата беше, какво е общото между образите на тези трима митични герои, на което горките деца трябваше да отговорят, че общите черти са всъщност само съвпадение и случайност.... "" .... и след получаване на "правилния" отговор, сигурно е имало удобрително кимане от страна на учителката, придружено с думите: - браво, браво... точно така. За теб няма да има двойка днес. Същата работа е и със студентите. А си излезнал от коловоз и поправителния ти е в кърпа вързан.
 7. На мен и друго ми прави впечатление, и то е ниската избирателна активност, въпреки екстремно важната тема брекзит. Торите взеха около малко над милион гласа, които е спорно, че са за хард брекзит + Н. Фараж взе малко над 5 милиона гласа, които са 100% за екзит(дори възможно най-бруталния). Което задава въпрос, какво стана с остатъка брекзит гласове до 17 милиона от референдума? Отдръпнаха ли се едни 10 милиона избиратели, заради популистки обещания за по-големи обещания?
 8. "" Theresa May is set to make one final attempt to get her Brexit deal through Parliament when she introduces the withdrawal agreement bill (WAB) in the Commons in the first week of June. But after Labour leader Jeremy Corbyn announced the collapse of cross-party talks, few at Westminster believe she will win the support of MPs in this fourth vote after they rejected her deal three times "" След снощните резултати най-добре да ходят към избори за парламент.
 9. В момента по ББС тече пряко обявяване на резултатите по райони и в общи линии се потвърждават прогнозите. Брекзит партията печели(но брекзит процеса губи), за сметка на UKIP, която изчезва от политическата сцена + брекзит електората на консерваторите. Торите от своя страна са големите губещи, като се топят до 7-8%. Борис Джонсън ще има сравнително малка аудитория Лейбърите също губят, заради своето непостоянство и затова, че не бяха достатъчно ясни по отношение на брекзит. Големите печеливши са либерал демократите и зелените. Към тях можем да прибавим и CHANGE. Сумарно техния вот е по-голям от този на брекзит партията(бившата UKIP), което отправя сигнал главно към лейбъристите да заявят по - ясно позицията си по искане на втори референдум или оттегляне на артикул 50. Според анализатори Лейбърите губят, противно на някои мнения, електората главно към зелените и либералите, а торите - за сметка на Найджъл Фараж. В Скотланд SNPполучава рекорден вот - 38%, а брекзитерите само 16%. В Уелс брекзит партията печели навсякъде, но не с много според мен. Там идеите са изравнени. Изборите показват това, че брекзит се иска от 28-29% от електората, при 37% избирателна активност, като това е максимума на потенциалния брекзитерски вот. Само по себе си, това показва умора и отрезвяване на голяма част от избирателите. Та така.
 10. Незнам, затова може да Ви се стори несериозен въпроса: Матурата по история задължителна ли е? Ако евентуално е, според мен е неправилно. Би трябвало да има задължителна матура по български + литература, математика и наука - физика, химия, биология. Всичко останало, включително и история, мисля че, трябва да е избираемо. В примерите за грешки невиждам нищо фатално. Покриват знанията по обща култура и за човек не смятащ да се отдава на историята като бъдещо професионално поприще, е напълно достатъчно. Ако матурата не е задължителна, а избираема, то тогава могат да бъдат прецизирани тестовете, на базата на получени от предходни години резултати, според които би се променяла степента на трудност. Това е при условие че, желаещите матура по история, ще разполагат с нужните по - високи знания и желание да изучават предмета в академична среда. Но този сценарий изисква години напред реформа в Образованието.
 11. Скоро ще се разбере, има или няма сделки. Ще се разбере ако се успее да се 'доловят между редовете'. Иначе какви са очакванията от днешната изява на ТМ,.... май минорни. Няма големи реакции. Всякаш вече темата не е сериозна. Ччаст от акцентите може да видите по-долу в линка. Лично на мен ми прилича като поредната сметка без кръчмаря. Още този следобед Корбин се изказа, че е слабо вероятно да даде своята подкрепа, защото идеите не са с нищо по различни от първоначалните: "" Prime Minister's New Brexit Plan Offers Vote On Second Referendum "" В същото време много добро впечатление ми прави Блеър. Откакто се оттегли от активната политика, дава основно интервюта и търгува с недвижими имоти на едро - това разправят че му е хобито Майтап да става, но наистина не си знае имотите. Вчера имаше интервю и това което каза, на 100% съвпада с моето виждане по брекзит, без големите конспирации. Може да видите интервюто на долния линк: "" Iain Dale: Interview With Tony Blair - Watch In Full ""
 12. Не знам Ник. Според мен малко се отклоняваме от линията и от предишния ми пост, но ще си кажа мнението по клипа. Аз лично не съм имал подобни контакти - дали за радост, дали за пропуснат опит или интерес. Но... не смятам че, лицето на британците са представителите от този тип. Това са, така наречени канселяци или познатият ви white trash. Ако сте гледали Гримсби брадърс(градчето Гримсби с колоритните си обитатели - (по-малката част, разбира се)), значи сте се запознали с манталитета на редовия канселяк отгоре отгоре. То, по принцип манталитета може да се разпознае в България, като събираемо между неинтегриран български циганин(без лоши нагласи го казвам) + много слабо образован етнически нискоинтелигентен българин, увлякъл се, без да подозира по някаква ултранационалистическа мода. Може да се добави и декадент. Та, не знам дори защо DW тиражира подобни филмчета. От тях просто не виждам никаква? полза. В конкретния случай, както например канселяка може да е причина за ситуацията, така и поляците може да са провокирали с някое действие или... бездействие. Не казвам че няма интеншън от страна на редовия британец спрямо чужденците. Това повече отива в графата битови скандали. Дори по телевизиите имат странни наглед предавания - война мейду съседи, принцеси на помощи, лоши наематели - добри хазяи и т.н. - все глупави, но ако искаш да си загубиш времето, можеш да погледнеш. Подобни предавания и kлипове създават ролеви модели на поведение у гледащите по цял ден телевизия и в същото време бих казал че дори и клипа на DW прилича на вид пропаганда. Предполагам ако се гледа от европейци - централно или западни, ще кажат: ебаси скапаните британци..., същото е и в UK, знаеш ли че съм чувал коментари как се притесняват ...и вярват някои дори, че немците се готвят да ги нападнат - невероятно, но реални коментари. Та.... какво исках да кажа, всичко това е известно. Има го навсякъде по белия...черния и жълтия свят. Въпросът е да се погледне обективно и човек да търси истинската реална информация. За ЛьоПен, какво да се каже - всяко чудо за три дни(стара прабългарска поговорка). Веднъж добрала се до власта(АКО) ще омекне, както всички останали. Специално тази статия отразява изяви от 2012. Тогава и Ципрас(много бързо се преобрази), Фараж си говореше глупостите и трупаше политически актив. Но мисля ,че са отминали времената на крайностите. Разбира се винаги ще има крайни политически образувания, но не с решаващо значение.
 13. Също така имат и неща, които нямат или да кажем им се изплъзват. Който и да е британски ПМ, би се радвал да има място на общата софра. По последни новини от YouGov, брехит партията изпреварва с малко консерваторите, като предимство се дава на лейбъристите, веднага след тях 2 и 3 място си делят либералите и брехитерите с по 16-17%, торите с 10-11%, зелени с 9-10% и общо-взето това е. Това e на базата на exit poll, за евроизборите. Какъв извод можем да си направим..... с изтичането на хардкор брехит консерватори към брехит партията, Найджъв Фараж се затвърждава като фактор в UK политиката, но само за вътрешна употреба. Неговото предприятие, наречено брехит партия, консолидира избирателите, които наистина желаят брехит - на всяка цена. това е действителния процент като подкрепа - 20-25% преко сили да се покачи. Разбира се този резултат обезсилва основните партии и раздробява двуполюсния модел, ще се окаже ясен съгнал към управляващите, че брехит е бита карта. Парламента(дори и при нови избори) би останал почти в същата конфигурация относно отношението към процеса, само би имало разместване на партиите. Тоест нищо ново. До лятоот ако не се постигне разбирателство между тори и лейбъри, а това е нищожно вероятно, брехит няма да има. Още в началото малко сбъркаха и не доуточниха, че резултата от референдума не е закон и по правило парламента може да го отхвърли, ако е в ущърб на националния интерес или да го приеме. Вместо да запознаят електората с истинската роля на референдума, те избраха да се впуснат в политиканстване и заиграване с тълкуването на демокрацията. Да видим на 23-ти какво ще излезе като резултат. Според мен ако Фараж запази тели нива, то остава само да изчакаме да мине лятото и да гледаме кой ще бъде ПМ-а, който ще изтегли артикъл 50.
 14. Добре оформено. Но аз пак се чудя как силно елинизираните одриси са автентичните представители на траките. Та, точно те са с променен чип и се смятат за част от елинистическия свят, доколкото си спомням. Дали ще ги има като независими или клиенти, или инкорпорирани на 100% в имската държава, според мен не е от голямо значение за по нататъчните исторически процеси. Разликата и автентичността би трябвало да се търси по-насевер. Както се спомена по-рано даки, гети, мизи най общо казано, ако въобще имат нещо общо всичките тези, освен полуеднаквия език. Там се води борбата между гръко-римския свят и варварските частни на тракийския предполагаем самобитен етнос. Мизия не е била лоялна провинция, нито Дакия, но в същото време там би трябвало да живеят уж същия народ, както и в лоялната Тракия. Буфера би бил точно Мизия, какъвто на практика става, след готските поселения. Липсва информация за съдбата на траките отвъд балкана и това е повод за всякакви спекулации, които не изключват че представители на автентичната тракийска култура биха могли да бъдат точно племената над Балкана, противно на схващането че, оригиналните траки се отъждествяват само и единствено с жителите на одриското царство - бъдеща римска провинция Тракия. А може и да е грешно, като казваме траки, да имаме нещо по - различно или по-общо от одрисите. Защото според римляните, точно и само одрисите са траки, както и кръщават бивш ето им царство провинция Тракия. Ако смятаха че траки живеят и в Мизия, витиния, малка скития, те биха наименува ли тези провинции по модела на Македония - 1, 2, 3, 4. Незнам, само предполагам. Как може да се определи, кои са по по най траки. Тези от провинция Тракия или тези от долна Мизия, или от дакия. Ако се даде пример с бесите, то е вероятно защото липсва достатъчно информация за подобни на север. Например под тракийски планини, се е имало предвид Родопите, какви са тогава или на гого са, останалите планини на север - балкана, Карпатите като по-големи. Просто за тях няма информация, дотолкова, до колкото не са влизали в политическия интерес на гръко-римляните по това време. Имам предвид че, траките оцеляват е прекалено общо. Кои по-точно оцеляват? Ако се разглеждат одрисите, те няма нужда да оцеляват като траки, нещо по различно от грекосите, защото през дългото съжителство общото между тях е било вече по-малко от различията.
 15. Евристей, то това няма да е алтернатива. територията на траките, за които говори Фружин са хинтерланда на столицата на ИРИ. Не е логично ИРИ да изостави тези земи. Това е зоната, която е най - яростно отбранявана, поради жизненоважната си роля в оцеляването на ИРИ. Тоест ИРИ продължава да отстоява тези земи, а изоставя Мизия, както и се случва на практика. и всички знаем какво се случва по-нататък. Но пък Фружин не включва в сметките никой над Филипопол, а там е тера инкогнита за късно античните автори и може да се спекулира повече.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...