Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
 • Брой отговори

  1661
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  19

БатеВаньо last won the day on Януари 14

БатеВаньо има най-харесвано съдържание!

Репутация

1351 Старши асистент

Всичко за БатеВаньо

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ресавски, вадя от нафталина темата само заради един въпрос: Правени си са проучвания за евентуални връзки между Оглос-а при Теофан/Никифор и Оюм на Йордан? И при двете преселения (на готи и българи) описанията на Оглос-а и Оюм-а са неприлично подобни. Единствената фрапираща разлика е, че Оюм-а е споменат като част от Скития, на изток в близост(!) до Азовско море, а на запад не е ясно, но ако се вземе предвид хипотетичната столица на готите на брега на Днепър, то областа може и да е опирала защо не и до дунавската делта. От друга страна Оглос-а е позициониран до дунавската делта, но не става ясно кои са реките които включва. Въобще тази част от разказа за установяването в оглос-а малко изглежда на плагиатсво. Разбира се възможно е събитията около преселенията на готите и българите да са сравнително идентични и разказите в някои определени моменти да си приличат.
 2. От това което е постнал Тервел може да се поспекулира относно името, макар че епохата отстои на стотици години и ако в действителност съществува тогава огур тюркски. Т.е. етнониима да е произлезнал от боили и гари - един вид воини или военно подразделение. Дори и в някои източници, като манасиевата хроника е малко объркващо за боляри ли става дума или за българи. Това е просто хрумка и по никакъв начин не води до извода за тюркоезичие на българите.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...