Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
 • Брой отговори

  1593
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  18

БатеВаньо last won the day on Октомври 26

БатеВаньо had the most liked content!

Репутация

1246 Старши асистент

Всичко за БатеВаньо

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ако е така в действителност, печенегите са били на завидно ниско интелектуално ниво - нещо като едновремешните тамагочита -> важно е да се наспи, да напълни тумбака и тея трите работи. С една дума оставят впечатлението че съвсем съзнателно са срязвали клона на който седят. - не е никак далновидно. За разбирането на подобни събития, голяма роля е изиграл Холивуд, с филми от рода на Конан, Монан и т.тн. Не може просто да се запали една две колиби, трябва всичко под ножа да мине. Ей така, просто за кеф, а след това какво ще се яде, никой не мисли. Важното е да има епика. :)
 2. " Ромейските хронисти постоянно пищят за чудовищни зверства на печенеги , нормани и кумани в периода XI - XII век превърнали Балканите в пустиня , но от описанията на кръстоносните хронисти става ясно , че балканските провинции на империята са цветущи - богати , плодородни с многолюдни градове всеки от тях способен не само да продава храни на пилигримите , но и да ги хрантути безплатно , когато се наложи. Градове като Найсус/Ниш , Сердика , Филипопол , Адринапол изхранват десетки хиляди крусайдери. Нещо повече : печенеги и кумани изпълняват ролята на държавна жандармерия - защитават населението от посегателствата на пилигримите. (поробените)Българи припознават печенезите като защитници , а не като врагове ! Споменават се , че често действат в тандем с печенегите срещу крусайдерите... " За ромейските хронисти подобни писания са" "национален спорт". Те просто продължават по инерция демонизирането на варварите, както са го правили очевидно постоянно от зората на ИРИ. Трябва да се има поне едно на ум, относно описанията за клането, опустошения и масов терор над мирни ромей, дори поради това че, често очерняните българи разполагат с епиграф ски паметник оспорващ предполагаеми враждебни отношения - Омуртаговия каменен надпис от Филипи например.
 3. .............Засади са дебнели от всеки ъгъл, тъй като славяните на Светополк обитават изключително равнинни области, а това парче земя е точно такова. Което ме навежда на въпроса дали Великоморавия включва планински области или само полета и тучни ливади. Солниците не са в полето - те са в планинската част на трансилвания.
 4. ееее, ама само как си ми разбил поста на отделни изречения......:) трябваше директно на по срички. С повечето предположения не виждам как бих се съгласил, което и не е толкова важно, зашото боравим с предположения основно. Първите споменати траки са травсите. Все пак това е екзоним даден от гърците, т.е това са асъл траките. Всичкото останало трак може да е същото а има възможност и да е менте трак. Общото между елини и траки са пеласгите - имаше го още в първия коментар(виж Херодот). И елини - ахейци, дорийци etc. etc. и траки - беси, меди, пеони etc. etc. са претопили с течение на времето местните балканци - всеки следващ прави същото, затова и се водят тези дискусии в днешно време кой кой е. Точно за словяните говоря, че не е нужно да им се измисля някакъв отделен етнос. Разбира се може и да се измисли, но това ще усложни вече заплетения ребус. Протобългарите вероятно са скити. А какво са имали древните автори под скити, не се наемам да гадая. Възможностите са твърде много, но лично моето предположение е, че аспаруховите българи по-далеч от днепър не са ходили. Влашкия не е от 19-ти век. Забелязано е влиянието му върху българския от лингвистите. Също така е факт, че го има наред с официалния старобългарски - всъщност среднобългарски, ако не се бъркам, по време на ранните отвъд дунавски княжества. Ще се радвам ако споделиш материали за налагането на латинския в Румъния - това е неоспорим факт, но в същото време не означава че и влашкия не е съществувал, особебо след като го има като субстрат в днешния български език.
 5. И аз не виждам нещо необичайно в маршрута, честно да си призная. Дори не ми се струва заобиколен, а чисто практически по-сигурен: От васалното блатенско княжество, от южната мъ граница => по реката Драва, прехвърляне по река Сава, някъде преди да се влее в Дунав, поради това че Дунав се смята за гранична река на Светополк до Белград. По-бързия, но несигурен маршрут покрай Дунав е избегнат, за да се избере по-сигурния по Сава. Става дума за незначително малко по-дълга дистанция, като директно акостират в Сирмиум. Вероятно територията в учатъка между Драва, Дунав и Сава е била погранична - буферна зона и затова е била несигурна за преминаване. Засади са дебнели от всеки ъгъл.
 6. Оригиналните траки са относително ясни кои са - племето живеещо по бреговете на хелеспонта, т.е. травсите. Всичко на север е сравнително близко или сравнително отдалечено, но за жалост е поставено под общ знаменател, още в дълбока древност. В последствие който и да дойде от север, се етикира като трак. Херодот е извора на сведения за миксирането на елините - били са малка популация, която се е разтворила в пеласгите. Нещо като историята за българите и славяните :) Дошли елините направили градове държави, наложили езика си, а пеласгите били използвани за покачване на популацията. Вероятно обединяващото звено на елини и траки са се оказали пеласгите и колкото по-насевер се е отивало, различията са ставали по осезаеми, по всички географски оси. Мда. Просто не остава място за словяните, като етнос. Дори да приемеш българите, като издънка на сарматите или хуните, като такава, славянски етнос не е нужно да се измисля. Например, най-близката етногенеза е тази на румънците. При тях влашкият език се запазва, дори и когато се използва старобългарски в държавната канцелария. При нас освен остатъчния влашки субстрат, друго не съм чувал да съществува. Почти идентични етногенези, с леко преобладаване на основния компонент, заедно с налагане на един от двата езика. Няма място за трети език.на юг от дунава влашкия е бил разтворен в българския, а на север обратното.
 7. Скития, Тракия, Илирик, Македония и т. н. са наложени топоними. Можем да кажем, че това са константните наименования на конкретни територии. А променливите са народите които ги населяват. Хунът Бледа в I-ви век е скит, но в IV-ти век вече е мизиец, което не означава че не е просто скит живеещ в Мизия. А в същото време шпреха и на словянски. За един автор е скит, за друг мизиец, за трети словянин, за четвърти хун. И нито едно от всички определения няма да е грешно. А той себе си как нарича е нещо съвсем различно. Казваш живеейки в съседство траките и скитите.... Както дадох пример по-горе, Тракия и Скития са топоними на условна територия. Това не са етноси, не са и държави, това е просто територия, чието обозначаване спомага по-лесно да се разбере заобикалящия варварски свят. Къде на практика свършват траките и от къде започват скитите, едва ли някой може да предположи. Както се различават четирите вида скрити според поминъка, защо да не се различават и четири вида словяни според бита или според политическата организация, или според военната стратегия. Най-вероятно се и различават. Както казваш пробата от Меричлери е вероятен скит, но в същото време си е трак от бронза
 8. Еми, когато има някаква следа, е грехота да не се обсъди. След като пробата на евентуалния трак, показва връзка с популации от Германия и Скандинавия, веднага човек се сеща за "гетика" и трите кораба гети, дошли от скандза през бронза. Което от своя страна обаче, поставя под въпросителна твърдението на Херодот, за хомогенността на народа, който определя, като траки. Това е все едно да се каже, че европейците имат сходни езици и обичаи. Донякъде ще е така, но казано от недотолкова запознат човек. Като се вземе предвид епохата, е цяло чудо че имаме някакви сведения за географията и политическата обстановка. Вероятно на север от Егея е била доста по пъстра картината. Да кажем дори по-пъстра отколкото е сега.
 9. Остатъците на всички изброени, натрапчиво предизвикват асоциация с физическите "протославяни от средния Дунав". Научили впоследствие, да използват словянски език от сарматите. След което се отправят към вътрешността на балканите и след това се случват събитията, които са се случили. Българите, в последствие, затова нямат проблеми при общуването си със заварените словяни и бъдещата писменост, разбира се ако се приема твърдението, че имат нещо общо или са част от сарматите.
 10. Възможно е Йордан да не е писал просто митология. Историята за трите кораба може и да са стъпнали на някакви реални събития.
 11. The year is 2192. The British Prime Minister visits Brussels to ask for an extension of the Brexit deadline. No one remembers where this tradition originated, but every year it attracts many tourists from all over the world. https://mobile.twitter.com/julianpopov/status/1185664196178042880 Годината е 2192. Британският прайм министър посещава Брюксел, с искане за отсрочка за Брекзит. Никой не си спомня как се е появила тази традиция, но всяка година тя привлича много туристи от всички краища на света.
 12. Според мен колкото е по-див пейзажа, толкова са по-наситени усещанията. За Африка, там направо има липса на това, което наричаме цивилизация(предполагам че имаш предвид екзотиката и по - примитивни начин на живот, а не мегаполисите) . Та, сега малко по другия въпрос. Не би ли било полезно ако вместо да се търси компонента, който ни различава от съседите, се насочи изследването към изолиране на компонента, който ни сближава. И по-точно с популации от Румъния, Унгария, мацедония и Украйна. Разбира се ако е възможно да се разграничи от предполагаемия словянски компонент. На територията на всички гореизброени днешни държави документирано са резидирали прабългари, които несъмнено са оставили следа в днешните популации.
 13. Това е много вярно. Поправи ме ако греша, но моето разбиране е, че у съседите ни(албанци и гърци) предполагаемия, така да го наречем български ген, е в по-голямо количество, отколкото при нас.... Излиза че оригиналните прабългари ще да са повече рода с албанците ако приемем за прародина Кавказ.
 14. Малко късно, но попаднах на цялостна критика на изследването, която поставя уместни въпроси и най вече това, което мен най - много ме разколебава като извод. А то е защо по презумпция се отъждествяват източни и западни южни славяни и кога са успяли южните славяни да претопят цялото балканско население и в същото време да се трансформират в българи и хървати? Образно казано от днес за утре. И ако е имало непрестанна дистрибуция на кавказки гени към балканите, още от бронза, то появата на аспаруховите българи би била почти неразличима от това което посрещат. Т. е. разликите - генетичните, между балкански славяни и Аспарухови българи би била трудно забележима. Остава да я наречем просто политическа. "" Теориите за произхода на българите и генетиката Галин Панчев - 28 август 2019 "" Цялата статия : https://www.iskra.bg/teoriite-za-proizhoda-na-balgarite-i-genetikata/ "" но в случая това нас не ни вълнува чак толкова, тъй като не е по темата - този кавказки компонент пристига тук преди прабългарите. Това, което ни вълнува, е следното: кавказкият компонент у съвременните българи не е забележимо по-висок, отколкото при други балкански народи, а в някои случаи дори е и по-нисък (албанци и гърци, ако не се лъжа, сега не ми се проверява как точно беше). Ето това има нужда от по-задълбочено обяснение според"" Напълно съм съгласен за нуждата от обяснение. Фактът, че гърци и по-важното албанци и от другата страна италианци, имат по-голям кавказки компонент, показва че този компонент е в югоизточна Европа преди българите. Точно българите и южните словяни разводняват този кавказки КОМПОНЕНТ, което води към извод, че е възможно идейното отклонение на прабългарите към и единствено в кавказ, да е погрешно.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...