Отиди на
Форум "Наука"

Кухулин

Потребител
  • Брой отговори

    4380
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    13

Кухулин last won the day on Август 10 2023

Кухулин има най-харесвано съдържание!

Всичко за Кухулин

Последни посетители

11021 прегледа на профила

Кухулин's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

2,5k

Репутация

  1. Принадлежността на чувашкия към тюркското езиково семейство се доказва именно от "тюркската база", която описа по-горе. Плюс елементи в морфологията и фонетиката. Ако за теб това не е достатъчно, то как си представяш доказването на езикова принадлежност? Как например лично ти би доказал, че българският език е индоевропейски?
  2. Като оставим настрана граматиката, по-голямо богохулство скоро не бях срещал
  3. Аз не знам с какви индивиди контактуват тия двамата, но подобно нещо може да се каже поне за 50% от живите представители на Хомо сапиенс. Такова творчество кипи сред масите, че не е за говорене...
  4. Талант, тоест биологично предразположение, може да има във всяка област. Обаче в случаите на върхови постижения (шампиони и прочее) специалистите обикновено оценяват ролята на таланта около 10%. Сравнително малка, но решаваща роля, защото именно тези 10% могат да те направят шампион.
  5. Турцизмите са суперстратни заемки на "готови думи", които са се образували морфологично още в турския език. Kömürçi, camcı. Тоест в някакъв момент е станало модерно да се казва "джамджия", вместо "стъклар". Скоро катерих един баир с две студентки, които през цялото време обясняваха, че такива тренировки щели да им вдигнат стамината... Та така навремето и с турския. Докато "компютърджия" е словообразуване на българска почва - езикът образува нова дума, за която към този момент няма синоним. Принципно различен процес.
  6. Суфиксът -джия в момента е продуктивен, т. е. могат да се появят най-различни нови думи с негова помощ. Жичкаджия, катаджия, компютърджия, айлякчия...
  7. Да, староосетинският плюс разни негови диалекти, които са изчезнали.
  8. Трудно е да се отговори. Днес афроазиатските езици са много добре изучени и щяха да бъдат отлична база за дешифриране на йероглифите. Само че те са добре изучени включително благодарение на египетския... Но ако трябва да гадая, то да - вероятно науката щеше да се справи.
  9. Човечеството е много силно в дешифриране на известни езиции е практически безпомощно в дешифриране на неизвестни езици, особено при ограничен писмен материал. В първия случай математиката излиза на преден план и нещата загрубяват. Затова много от специалистите в тази област са математици, а не лингвисти. Навремето египетският език не е бил известен, затова разчитането на йероглифите се случава чак с откриването на Розетския камък. Огуротюркските езици не са изучени толкова добре, колкото иранските, поради липса на данни. Същото е положението с пратюркския. Затова всички логически линии и разсъждения трябва да са базирани на вероятности, при които се отчитат всички фактори. Това не е материя, в която може да се борави с абсолютни понятия като "доказано" и "недоказано".
  10. Хм, логиката е малко по-различна. Няма значение дали липсва прочит на марсиански или на тюркски. Важното е, че за някои надписи липсва прочит на ирански. А иранските езици в района са много добре реконструирани. Следователно тези рунически надписи едва ли са ирански. Да, принципно може да са марсиански, но е далеч по-вероятно част от тях да са на тюркски. В района се подвизават достатъчно тюркоезични популации. Както и да си заравяме главата в пясъка, най-вероятно сред тях е имало и българи. Иначе съм съгласен, че логическата линия "прочит на тюркски > тюркски езици в района" е доста слаба поради съмнителните разчитания.
  11. Всичко това е чудесно, но за да има някаква стойност като хипотеза, трябва да се демонстрират остатъци от въпросния прабългарски език, в който тези 15-20 алтайски думи са заемки.
  12. Въпросът е дали всички алани са говорили ирански език. 137 генома:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...