Отиди на
Форум "Наука"

barin

Потребител
 • Брой отговори

  32
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

7 Ученик

Всичко за barin

 1. Изглежда маите този път са сгрешили, въпреки че обикновено не грешат. Край на света няма да има. Може би ще има катастрофално природно бедствие, след което населениерто на Земята ще намалее драстично.
 2. Трябва да се намалят депутатите- налага се! Преглеждал съм сведението къде( в коя западноевропейска държава) колко са им депутатите. Тези,които са с двукамерен парламент като Ирландия отпадат от анализите. Вземам предвид такива, които са със сходно население, като нашето и какво се получава: Австрия-245; Белгия-221, Финландия-220; Словакия-150; Португалия-230.....Обърнете внимание, че на някои места броят на депутатите е нечетен. Това предлагам и аз- винаги при пълно присъствие да не се стига до равенство. Наложително е нашите депутати да се намалят. Искам това редуциране да стане не както на много места чета 120. При 120 депутати в държава, като Република България ще има идеални условия за договорки между отделните парламентарни групи и корупция. При сегашните 240 депутати остават съмнение за договаряне на гласовете, а какво ще стане ако са наполовина? Като се съпостави населението, брутния вътрешен продукт, заплатите на народните представители, стандарта на живот, манталитета на българите и още няколко фактора лесно може да се стигне до следния извод: 1. Оптималния брой депутати в парламента на Република България е някъде около 180-200 души;2. бариерата за влизане на парламентарната група или партия в парламента да се вдигне на 5%; 3. Да се завишат критериите за допускане на парламентарните групи, коалиции и самостоятелни партии до явяване на избори; 4. Който не е получил 1% от гласовете да се счита,че му е отневт лиценза и в близките няколко избори да не се явява. Такова е моето предложение. Дали изборите трябва да бъдат мажоритарни? Трябва който се е класирал в изборната листа да може да влезе в парламента. Изключение от това правило да се прави за избраните кметове, като на тяхно място да влиза следващия в листата от същата партия. Към настоящия момент не винаги се е спазвало. Местата по райони трябва така да са разпределени, че да не се получава някой да бъде избран примерно с 850 гласа, а друг, за който са гласували 1600 от друг мандатен район да остане извън парламента. Присъствието на депутатите в залата трябва да се отчита- за тях това им е работата- да творят и подобряват законите и затова народните представители получават големи заплати. Не може да има депутат, който за 4-годишния си мандат да не се е изказвал поне два пъти. А дали мандатът трябва да е 4 години? Оставям други да помислят по този въпро
 3. Информацията за 3 септември я имам директно от свещеника( мисля че е отец Николай) отцърквата"Св. Тривелий Теоктист" в Мадара. Вярвам на него и затова ще го отбележа тогава. От Духовно-просветния център ми казаха, че св. Тривелий е изваден от православния календар.
 4. Иска ми се да е свързана с българите, но не мога да намеря сериозни аргументи.
 5. Отговорих си на въпроса за датата на св. Тривелий Теоктист- 3 септември. К. Гербов греши за 4 януари. Тогава се чества друг Теоктист
 6. Хареса ми основната част. Трябваше ми информация за отношенията между Римската империя и Партите при император Траян към 116-117 г. сл. Хр.
 7. За замонашването на кан Тервел зная от 'История славянобългарска" и от житието на монах Спиридон. Последните години на владетеля се губят. В blog.bg в моята тема писах 721 г., но на места виждам 718-719. Наскоро зададох въпроса" На коя дата се чества св. Тривелий Теоктист? на няколко места, но не получих еднозначен отговор. Ако някой знае нека ми отговори. Има версии- 4. януари, 3 септември и 27 април, а може и друга дата да е.
 8. Съгласен съм със забележката на Resavsky. Обърках се, кагато писах коментара.
 9. Мисля, че османците печелят, но ситуацията е такава, че победата не е решителна. Влашко се признават за васали, но в последвалите кампании не пращат войски на страната на Османската империя. Битката предшества една друга голяма битка-при Никопол на следващата година-1396 г., когата западните рицари, представени от много държави търпят огромно поражение и много територии са завладяни.Самият факт, че при Ровине загиват двама предводители-Крали Марко и Константин Драгаш означава, че нещата не са се развили благоприятно за християнските сили.
 10. На теория добруджанските владетели признават върховенството на търновското царство, но няма централна власт и те са откъснати. Водят самостоятелна външна политика,доколкото това е възможно, защото на целия Балкански полуостров врагът е един- Османската империя. Добруджанските владетели имат собствени монети. Освен тях отделен от централната власт е Момчил в Родопите, както иВлашко и Молдова. Владетелите им все пак са признавали и зачитали властта на Иван Шишман в Търново. Те са носели титлата"Деспот", която се дава на васален владетел в рамките на царството. Във войните срещу османската империя са се включвали в коалиции, но когато са станали васали натурците са изпращали помощ на султаните Мурат и Баязид. При битката при Ровине не са изпратили помощ на Баязид, както е трябвало да стори сюзеренната държавам и затова са загубили напълно независимостта си.
 11. Добре е, че сме победили византийците в битката при Онгъла.Иначе нямаше да има Дунавска България, а Волжка България я няма от 1584 г. С нас щеше да се случи това, което се е случило с хазари, хуни, печенеги,кумани, авари.....Заради тази победа и следващите след нея сега има България. Държавата ни дълго време няма военни загуби. Първата несъществена загуба е при една от двете войни между Бъларския хан Винех и Византийския император Константин Копроним( повече от 160 г. след битката при Онгъла). Ако е било възможно да се заселим само като федерати по- на север около делтата на р.Дунав има много варианти на продължение. По времето на хан Аспарух хазарите са силни. Нямаше да го има хан Крум, който да спре настъпленията на авари и маджари към Балканския полуостров, както и хан Тервел, който да спаси Европа от Арабския халифат. Изобщо на балканите обстановката щеше да бъде съвсем друга, а и нямаше да има Кирилица. По отношение на коментара за столицата северно от Дунав-не бих казал, че можеше да се случи. Всеки владетел сам си избира новата столица и носи отговорност пред народа затова. Поради липса на България и цар Калоян западните кръстоносци биха завладяли по-обширни територии на Балканския полуостров и биха се разпореждали задълго с тях. Византия нямаше да има силен противник на северозапад и можеше да си задържи по-дълго азиатските си територии. По отношение на православната религия- нямаше лесно да устои на католицизма- България е изиграла своята роля в православието. Балкански войни въпреки отсъствието на България щеше да има.Нашия географски район е населен с народи, които не могат мирно да живеят. Винаги е имало противоречия тук.
 12. Княгиня Олга съм я срещал като Сондоке, Хелга или Елена. Мисля, че не е от викингски произход. Хелга е името, с което я наричат управляващите в Киевска Рус( припомням, че Рюриците са викинги). Сондоке я наричат на някои други места, по-отдалечени от Европа. Това трябва да е транскрипцията на нейното име в другите предимно азиатски държави. Елена остава да е нейното християнско име. Знаем, че княгиня Олга приема християнството от Византийската империя и си отмъщава за убийството на своя съпруг. Има три версии чия дъщеря е. Не подлагам на съмнение виджането на много историци, че е българска принцеса от царския двор, управляващ Дунавска България. В такъв случай тя със сигурност е от знаменития род Дуло. Първата хипотеза, че е дъщеря на цар Симеон не я споделям. Мисля, че той не е имал такава дъщеря. Втората е, че е дъщеря на Анна- възможно е, но като че ли Анна не се е омъжвала, а през IX-X век това е невъзможно. Най-вероятно да е на сваления от престола и ослепен Владимир Расате. Той не е споменаван, защото се опитва да върне езичеството в България. За неги не се пишат книги, а втория лист( ако има такъв) от Именник на българските ханове не е намерен. Казвам ако има, защото според Джагфар тарихи би следвало да няма. По това време Киев Рус е езическа славянска държава, управлявана от рода на Рюриците. За нейната рожденна година не знаем нищо, само има догатки в твърде широк диапазон. Не е изключено да е дъщеря на цар Петър, но защо го напада княз Светослав? При всички случаи я смятам за българка, която се опитва да наложе християнската религия в Русия
 13. Мисля, че цар Петър I не е слаб владетел,както ни е насаждано от училище. Цар Петър I управлява България от 927 до 969 г.- твърде дълъг период от 42 години. Как е възможно слаб цар да се задържи толкова дълго на престола? През XXI в. е възможно, но не и през X в. 42 години са почти един човешки живот за времето през X век. Хора се раждат и умират в мир. Останал е цар Петър в паметта на българите след падането под византийско робство( 1018 г.) и въстаниците след него, като Делян и Константин Фружин приемат името Петър. Дори Теодор е приел името Петър IV, като се качва на престола след освобождението от византийско робство. Останало е нарицателно пожелание към царете от Второто българско царство"Управлявай като Петър". В сравнение с цар Симеон Велики цар Петър може да се каже,че е слаб владетел. Симеон Велики постига много победи във войните, издига престижа на България, църквата, разширява България на три морета, има слава и името му се знае. Как може 42 години да се живее в мир? Като имаш силна войска, защото практиката от това време показва, че когато България се управлява от слаб владетел, съседните държави, като Византия се надигат и тръгват на реванш за овладяване на считаните за свои територии. Излиза, че" слабия"владетел се е справил с вътрешните размирици и е осигурил спокоен мирен живот на населението за дълго време. Няма друг цар, управлявал толкова дълго време и то без водене на военни действия. При управлението на цар Петър България има признанието на т. н." Велики сили"( основно Византия) и е сключила изгоден 30-годишен мирен договор. Знае се, че цар Петър I е най-слабо подготвения син на цар Симеон Велики. Показател за управлението на владетеля е нивото на развитие и живота на народа. Ние обикновено тачим повече царя,който е поостигал победи, но има и други добри владетели на българския престол, които са се прославили не чрез военните успехи: Омуртаг, Борис I. Дори при него имаме 4 загуби на бойното поле от Сърбия, Византия, Великоморавия и Германия, но при правене на презенката надделяват други факти: писмеността, покръстването и запазване на териториалната цялост.
 14. Римските империи по времето на цар Симеон Велики са две: Свещенната римска империя, която обхваща обширна територия на запад и източната римска империя, наричана по-късно Византия. ИменноВизантия е била основния партньо и противник на българите през вековете. Цар Симеон е учил в Магнаурската школа- най-престижния университет пре IX- X век. В нея трябва да са учили много наши владетели, както са се обучавали князе на други христианскидържави. Цар Симеон е бил достатъчно образован и умен и едва ли си е правил илюзии някога да завладее чужди далечни територии на Свещенната римска империя. Тя е толкова далече от България и дори някой силен цар да я завладее, той няма възможност и средства да я опази. Ние не сме били никога империя, а територията ни дори при най-големите разширения е била по-малка от Волжска България. Българския цар Симеон се титулува василевс на българите и ромеите, защото владее ромейските земи.В историята има много подобни примери9 Иван грозни завладява Волжска България и прибавя към титлата си " цар на българите" Византийците се опъват до последно и не искат да признаят нашия цар за равен по ранг на императора. Едно е божието царство на небето- една е неговата проекция на земята. На церемонията, когато няколко години преди смъртта на цар Симеон се съгласяват да го признаят за цар, но пропускат да кажат"С власт, дадена от бога"
 15. Според " Именник на българските канове" и книгите на Дориан Александров, Петър Добрев, Йордан Андреев от рода "дуло" са: Кубрат, неговите синове и следващите владетели( Тервел ,Кормесий или както и да се казва третия ни владетел и Севар). След около половин век при кан Крум има сериозни предположения, че родът "дуло" се завръща на престола по майчина линия. За следващите владетели( Омуртаг, Маламир, Пресиан, Борис, Владимир Расате, Симеон, и Петър I) се онаследяват по права линия. Няма никакви сведения за династически преврати и промяна на управляващия род. Не вярвам на написаното от други, че Осман, цар Борис III и киевските владетели са от рода "дуло".От там сигурно са първите унгарски владетели( Арпад, Золтан и Фаличи), както и великия Атила. От второто Българско царство няма никой от рода дуло. За асеневци потеклото им се извежда от рода " ашиня", следват тертеровата и шишмановата династия, прекъсвани от поставени измислени царе, като Чака и Иван Стефан. Смята се, че Шамбат кий и Само са една и съща личност и това е братът на кан Кубрат, но не е еднозначно доказано. Ако е така, то може да се предположи, че основателите на Киевска рус са от българско царско потекло. Повече вярвам, че те са от викингски произхо( рюриците).Някои от тях имат скандинавски аналог на името си( Олга-Хелга).

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...