Отиди на
Форум "Наука"

caress…

Потребител
 • Брой отговори

  558
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

caress… last won the day on Октомври 28

caress… had the most liked content!

Репутация

520 Аспирант

Всичко за caress…

Последни посетители

2876 прегледа на профила
 1. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Психиката е обща за цялото човечество, т.е. тя е човешка, а не мъжка или женска, и ако държите да подходим по тези въпроси строго по Юнг, то той, ако не бъркам, е бил против обясняването на психиката чрез физиологията. Неговият подход е феноменологичният и се отнася конкретно и само до психичните феномени. Друго характерно за теориите на Юнг е, че той тръгва от общото за всички нас колективно несъзнавано и се движи в посока конкретизиране на отделни психични процеси. Като винаги е допълвал, че не счита теориите си за абсолютна истина. Индивидуацията е процес, който трансформира дуалността, но какво значи това на практика? Означава, че на съзнателно ниво спираме да делим обектите или хората на мъже и жени, млади и стари, на бели и черни, на хетеросексуални и хомосексуални и т.н., а на мястото на тези дуалности, се появява синтезираното и комплексно разбиране за човека, което включва и биологичния му пол, неговата сексуална ориентация, произход и т.н., но човек не се изчерпва само с тези определения, нали? По-силен и по-слаб винаги съществуват само в отношение към нещо друго и е релативно, нужен е контекст, извън който обобщението е погрешно. Според мен, би било по-точно да се каже, че някои хора са по-силни от други, при определени обстоятелства, било физически, независимо от биологичният пол. Не може да се твърди, че всички мъже са по-силни от всички жени, тъй като не е вярно, предразсъдък е. Един обладан от несъзнаван образ човек, е способен на свръхчовешки деяния - макар и за кратко, независимо от това дали човек е психично здрав. Примери за подобни състояния на съзнанието има достатъчно, както от психиатричната практика, така и в живота.А Анима и Анимус са реални психични феномени в собственото ни несъзнавано, и се отключват именно поради личната ни вяра в конкретни клишета, митове, идеи, образи, намиращи се в колективното несъзнавано. Като дори вярата може да не е напълно осъзнавана. Последното го установихме и в този форум, колко много хора не осъзнават, че вярват ежедневно в това, че животът им няма да приключи точно днес. Че ще ни има и утре, и след месеци, дори години, десетилетия.Чехов отбелязва, че човек е това, в което вярва, а Юнг го доказва по емпиричен път, с внимателно наблюдение в практиката си на психиатър и упорито търсене на научно обяснение за патологии като шизофренията, например. Последният феномен - психиката, която не се занимава с идеята за край или смърт, за да бъде здрава и функционираща, също е занимавал Юнг и той казва в тази връзка, че се явява и причина за вярата в задгробен живот или прераждане, а не страхът от смъртта. Просто психиката има един такъв принцип на континюитет, усещане за безкрайна продължителност, безсмъртност дори, ако не беше така, никой човек нямаше да пилее времето си в безсмислени неща. Но е факт, че всеки човек го прави.
 2. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Ще кажа само, че Селф, същността, според Юнг е андрогинен.
 3. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Ако се вгледаме внимателно в природата, то всеки природен обект сам по себе си е силен, сам по себе си е самодостатъчен и е необходим, понеже е жизнено свързан с всички останали обекти. Да вземем за пример една гора - прекрасно природно образование, конгломерат от най-разнообразни сили. Прекрасните елени или вълците, мечките и в нашия свят са символ за благородство или сила, но ако отнемем от картината всички опрашващи растенията насекоми, червейчетата, къртиците и птиците, то гората ще умре, понеже точно нежната сила на пчелата няма да й достигне за баланса. Т.е. понятието за сила и слабост в природата принципно е приписано от човека. В Мирозданието няма такива понятия. Всичко в природата, ако е живо, притежава сила, житейска сила, а ако я губи - умира. За да създаде пространство за новите поколения, изпълнени със сила. С това искам да се върнем към заглавието на темата и заблужденията във връзка със силата и слабостта човешка.Силата не е показател за мъжественост, а само показател за съответствие. Показател, че съответстваш на собствените си ценности и създаден смисъл. Показател обаче, а не яростна демонстрация, защото себедоказването на всяка цена пък е показател за слабост. И това са общи за всички хора характеристики, а не присъщи предимно на единия или другия пол.
 4. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Това твърдение е твърде несериозно. Продължавам да твърдя, че Юнг е твърде подценяван и твърде неразбиран. Но нямам ищах да продължаваме тази тема точно тук. Ще предложа едно полезно книжле - История на Съвременната Психологията, на Дуейн Шулц.
 5. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Ето една добре написана статия как човек да отличи психолога от езотерика. Особено ми допаднаха последните два признака, а именно:
 6. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Няма и как да го прочетете, защото давам пример кога Херметичният, езотеричен принцип не е действащ. Мога да дам още примери, ако е необходимо? Обикновено хора с низка различителна способност, без особено замисляне се поддават на разни суеверия, езотерични мамбо-джамбо, защото това е част от психичното минало на цялото човечество. Но днес съзнателността разполага с много по-широко опозната територия и затова колективните фантазии са станали неадекватни. Има доста по-сериозни обяснения, но за целта човек трябва да се понапъне и да чете, непрекъснато да чете. Това е факт! Обаче не считам за професионален подобен ПиАр, ако целта е всякакви хора с всякакви убеждения да се чувстват свободни да се обърнат към даден терапевт. Именно защото би отблъснал други групи хора, с доста по-рационални нагласи.
 7. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Имам предвид следното, във връзка с това, че всичко е проекция на вътрешния ни свят и каквото е вътре, е такова и отвън, както четем и в статията, ще илюстрирам с пример - ако човек, няма значение мъж или жена, е бил жертва на насилие като дете, да му се каже, че причината за това насилие е в собствената му психика, както гърми езотериката на Ню Ейдж в момента, за мен е най-голямата перверзия в следствие на невежество и е твърде опасно! Статията е опасна именно поради това, че може да бъде тълкувана всякак! В науката не е така. Както виждате, Дора се спука от смях, някои мъже реагираха с възмущение, вие изказахте мнение, че на специалиста от неговите езотерични убеждения може да няма никакво влияние в работата му, други хора са имали други реакции.
 8. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Във всички случаи става дума за социални предразсъдъци и стереотипи. В зависимост от епохата, идеалите и строежа на обществото. Това, че в древността хората са давали наименования на определени психични процеси с Ин и Ян, по-късно с Бога Отец и Дева Мария, още по-късно Юнг ги класифицира като Анима и Анимус, а днес всеки модерен човек знае, че става дума за психическите процеси предразсъдъци, модели, матрици, стереотипи. Колкото повече човек е бъкан с такива готови модели, толкова повече това се вижда в живота му - човек създава стереотипни взаимоотношения, партньорите му си приличат по външност и характер и т.н. Колкото по-независим е човек от стереотипите, толкова по-разнообразни и богати са взаимоотношенията му.
 9. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Това е така. Ако вярващ човек потърси терапия за депресията си, да речем, е убийствено да се опита рефрейминг на базовия му жизнен модел, част от който е религията му или езотеричните му убеждения. Защото може да се стигне до сериозен разпад на психиката. Но ако се ползва умишлено езотерика при терапия, това вече е опит на човек да му бъде внушена друга ценностна система, напълно чужда на матрицата му и си е чист брейнуошинг. Имах такава комшийка, която беше лицензиран терапевт, но беше част от програмата Аватар и се опитваше да вербува нови души за тази секта. Забележките на Дора са изключително уместни. Нямам представа какъв специалист е Баев, но не мисля, че подобни статии имат място в блог на професионалист.
 10. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Проблемът е, че не е смешно, защото е в сайт на терапевт. Представете си, че сте в токсични отношения с човек с тежка патология и вместо да ви се дават работещи умения за справяне със ситуацията, ви се казва, ако сте жена, че не сте се разтворила достатъчно за мъжа и сама създавате условия да бъдете унижавана, понеже в собствената ви психика, на енергетично ниво, процесите в ума ви не протичат според женския принцип...
 11. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Всъщност, психологията е отговорила на този въпрос, но формулировката не е езотерична, а е извлечена емпирично. Ако човек подтиска прекалено дълго онези свои страни, които счита за слаби или "женски", или груби и "мъжки", това води до изкуственост. Ако непрекъснато се опитваш да се покажеш уравновесен, силен, хладнокръвен, смел, свободен, оригинален, или за жените - мили, нежни, топли, слаби, приемащи и всеопрощаващи, понеже искаш да изглеждаш мъжествен или женствен, в крайна сметка, накрая ще изглеждаш и ще се чувстваш измамник. Защото подтискаш част от себе си, която не се вписва в един или друг стереотип.
 12. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Когато имате повече време, ще се радвам да ви прочета. Аз също не съм съгласна с написаното. Струва ми се, че се правят опити социалните клишета да бъдат подменени с езотерични. А не се дават научни, психологични обяснения, подплътени с емпирични и други факти. За съответната статия говоря, а не за целия блог. Имайки предвид, че статията е в блога на психотерапевт, предполагам, че е опит за показване и на друга гледна точка, дали обаче това е професионално не мога да кажа, но че и езотериката има своя принос, като начин на мислене и пречупване на реалността, също е исторически факт. Доколко е реалистичен обаче?
 13. Цялата статия може да бъде прочетена ето тук. Какви са вашите мисли относно следния цитат от линка: "Постигналият мъж няма вид на отявлен мъжкар, защото в него тече потока на женската енергия и тя му придава мекота, благост, топлина. Ако видя шамаросващо ме мъжкарство аз знам, че този мъж е гладен и незрял. Но той няма да получи от жена, докато не победи и не се научи да получава първо от жената вътре в себе си, която е изначално по-силната. Също така, ако видя подкосяващо женствена жена, аз знам, че тя е незряла и не отдава на мъж. Но тя няма да може да отдаде, защото първо трябва да отдаде на вътрешния си мъж. Истинската жена може да си позволи да се държи и като мъж, ако поиска, и женското й присъствие няма да пострада от това. На нея не й е нужно да се прави на слаба и беззащитна, за да доказва на себе си и на мъжете, че е жена. Когато е налице вътрешното качество, външните проявления го показват ненатрапчиво и негротескно." Съгласни ли сте с тези мисли и какво може да бъде добавено или коригирано в тях?
 14. caress…

  Юнгианска психология

  Интересно е как афектите извикват определени образи от несъзнаваното. Тези афекти наистина произвеждат повече неистинни, отколкото истински заключения, но това не означава, че са и лъжа. Афектите имат "отключващ" ефект към несъзнавани съдържания, а обстоятелствата, които ги отключват, са тригърите. Само, когато бъдат "отключени" тези съдържания, е възможна работата с тях, тъй като стават очевидни за съзнанието. Затова постоянното дразнене на другите е токсично и никой разумен човек не го прави, понеже не може да се прогнозира реакцията. Знаем, че постоянният моббинг често води до самоубийство. Да, беше му представена в лицето и лицето написа възраженията си. Които са изтрити. Въпросът е изчерпан. Нека да продължим по темата.
 15. caress…

  Юнгианска психология

  Много погрешна идея, защото не е стъпила на здрави основи. Никой не е длъжен да понася стоически и да търпи ничий произвол. Точно такъв погрешно разбран "доблестен стоицизъм" е в основата на всяка корупция.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×