Отиди на
Форум "Наука"

Виктор Николов

Потребител
  • Брой отговори

    29
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Виктор Николов

  1. И, с какво колата е по-добра в градски условия от велосипеда или ролерите? За какво ми е кола? Някой от вас изминавал ли е разстоянието от подлеза на НДК, до "Граф Игнатиев" за 45 минути? Защото на мен ми се случва веднъж и втори път за половин час. Кола?
  2. Ако са изпратили само такновете с още малко лекомоторизирана техника това е много тъпо. Такава бригада трябва да бъде подсигурена въздушно от по-високо летящи хеликоптерченца, най-малкото с разузнавателна и наблюдателна цел, понеже машините не са особено маневрени, за да избегнат внезапно изправил се от някоя дупка пич, с ракета на рамото.
  3. Автоматизацията е бита карта. Как ще ми се гарантира сигурността, ако я оставя в ръцете на машината? Разбирам да е в моите ръце и да се очистя или потроша по моя си вина. Няма да търся сметка на никого, но когато става въпрос да оставиш живота си в ръцете на неясно как работещ софтуер и неясно в какво състояние хардуер, не е толкова лесно. И да, програми контролират много неща в живота ни, включително ядрените централи, но едно е да си мислиш за абстрактни неща, друго е да седнеш и да те понесе призрака в машината с 80км/ч. Да оставим на страна нужната изчислителна мощ, за да може компютъра да отчете възможно най-много променливи от околната обстановка и да изчисли действията си спрямо тях. Едновременно с това, трябва да следи и състоянието на превозното средство. И двете задачи трябва да се изпълняват от двойно и дори тройно подсигурени и отделни системи. Това означава да е нагъчкано всичко със сензори. Това означава или да се опънат стотици километри кабели по автомобила, или данните от сензорите да се предават безжично. Втория вариант е по-удачен разбира се и по-приемлив. Идва обаче едно, „но"... Още преди години в САЩ едни пичове бяха в състояние да проследяват движението на автомобил като следяха датчиците, които бяха вградени в автомобилните гуми и изпращащи данни за пътя и налягането в гумите. Може би и още нещо. Та всеки датчик си имал собствено ID. Честито. Разполагаш двайсетина такива системи за следене ( а те бяха написали цял софтуер за това ) по главните пътища в някой град и може да разбереш с много голям процен точност, къде отива всеки. Това е само едната страна на нещата. Кой ще ми гарантира, че няма да ми хакнат колата и да ме пребият. Или ще ми препоръчат да си инсталирам "Карсперски"? :D Автономните военни системи не са трудни за изпълнение и напълно самостоятелна такава машина е могло да се направи още преди 30 години. Включително и със самостоятелен прицел и почти сто процента точен огън. Технологията за това е проста, а компютърчето не трябва да е нещо кой знае какво.
  4. Не вярвам в икономическия ефект от това. Къде ще се дянат толкова много хора?! Та транспорта е основен отрасъл от икономиката на всяка една държава. Ще изчеснат работните места, ще изчезнат вноските в осигурителната система ( а нашата и без това е под всякаква критика ), ще изчезнат вноските в системата на здравеопазването, данъците в бюджета, покупателната способност на много семейства ще се свие. Икономически ползи? За кого?
  5. Не ми харесва цялата тази работа. Как стои въпросът със сигурността? Ако не мога да изключа автопилота и ръчно да си управлявам колата, някой може да ме откара, където си пожелае. Или да ме хвърли в пропастта.
  6. Не става. Царя дава, пъдаря не. Нали се спечели дело за да може да се разгледат договорите за концесиите за добив на злато на Дънди Прешъс и сие. Познай как се случва това. Не ти дават да видиш всичко, въпреки разпоредбите на съда, не можеш да снимаш, да копираш, да преписваш и прочее. Та, какво даване на информация е това? И неспазването на съдебни разпоредби си е практика тук.
  7. Наистина е малко персилено. За споменатия пример за взривовете... триеш, банваш, изтриваш акаунт, обаждаш се на онези маскираните полицаи и така. Все пак, преценката си е ваша. Това, че аз не споделям напълно основанията, не означава нищо.
  8. Вярно, че TrueCrypt правеше прозрачно ползването на някоя папка, но всъщност всичко в нея е под ключ. Позабравил съм. Между другото обичните американски агенции хич не я любеха тази програмка. Добра е. Но май не се поддържа вече. Може би LUKS на отделен дял специално за това е най-добрия начин за локално съхраняване на информация. Стига да няма хардуерни проблеми, разбира се. Дори да те насилят по съдебен път да кажеш паролата, казваш някоя произволна и са дотам. Ти също, но поне няма да ти разчетат тайните. Тук вече идва и въпросът, какво пък толкова може да има човек да крие. Като махнем настрана обичайните неща свързани с разплащателна информация, договори и прочее подразбиращи се неща, повечето хора едва ли ще попаднат под лупата на някое правителство. Да, ще ни знаят кои сме, какво правим в интернет, предпочитания, включително и сексуални, но е съмнително да те вземат на мушка. Та въпросните комбинации от защити накуп може би звучи прекалено параноично. Аз принципно съм против да ми надничат зад врата и не търпя такива неща. С каквото мога, ще преча на който мога, да ми зяпа нещата, пък били и стихове на Ботев.
  9. Да, относно криптирането средства много. Имах предвид, създаването на празния файл, да кажеш на системата, че това всъщност е диск и да го третира като такова. В Линукс това става с няколко команди.
  10. Много хубаво. Ще е добре срещу линка, да се напише с две думи, какви са данните, които се предлагат.
  11. Хм! Интересно е да се опита и това. За Word не зная, не ползвам Windows, но предполагам, че всяко подобно приложение, пък било и най-елементарното, ще има подобни на споменатите ограничения. Все пак 32К страници за документ са си много. По-скоро ще работи някое малко програмче написано специално за това. Не би трябвало да е нещо сложно да се направи. Да се генерира документа, имам предвид. Принтирането ще си е хабене на ресурс :D
  12. Прочетох правилата. В тях не се казва нищо, което засегнахте със забележката си, че съм учел хората на лоши работи. Ако поста ми го оприличавате на спам, въпреки че е един от многото встрани от темата, питам защо тази забележка не е отправена по-рано, още след първите два поста встрани от темата? Ако е заради изказването ми за плащането на този и онзи, за да правиш, каквото искаш, то е абсолютно вярно. Зная го от първоизточника. Втори въпрос. Защо решихте, че уча някого на нещо? Споделих част от личния си опит. Това не е спор, не ви опонирам. Вероятно е засегнато нещо от личните ви разбирания за правила или етика. Не съжалявам за изакването си. В момента средата ни е такава и всички го знаем. Истината преди всичко, нали? Ако такива изказвания ви се струват нередни, допишеше правилата. А може да пуснете дискусия и по тази тема. Сигурно ще се изпише доста. С уважение!
  13. Ще се включа и аз, въпреки че нямам опит с подобен род антени в близост ( отказахме да сложат такова на блока ни ) и не разбирам много от електромагнитни вълни. Но пък има и много друго фактори. Казахте, че сте новодомци. Предполагам, апартаментът е ремонтиран преди да се нанесете. За съжаление в днешните времена строителните материали, разните интериорни мазилки и бои, лепила, настилки отделят токсини във въздуха. Всички до едно. В едно средностатистическо жилище, ако се огледа човек, няма да намери едно нещо направено от естествен материал. Ако все пак има нещо дървено, то е импрегнирано понякога, лакирано, боядисано, каквото там. Битовата химия също. За хартията не говоря, защото тя е 80% полимери. Може да си направите едно изследване на кръвта за разни токсини.
  14. Всичко, което ни се дава като новини и информация от другата страна на океана е минало през много хора и филтри, докато стигне при нас. Няма да коментирам свободата на медиите. За мен всичко това покрай президентските избори в САЩ е един голям театър и накъде ще продължи политиката на "най-великата" страна не зависи изобщо от президента. Политиката на САЩ обаче или който там дава нарежданията в тази страна, е доста последователна през последните 50 години. Всъщност още от Втората световна война, което прави седемдесет години вече. Стъпките предприети през десетилетията и посоката им вече имат очертаваща се цел. Прави ми впечатление приликата между Обама и Тръмп. Обама определено спечели изборите с младостта си, добре изиграния плам и чар и лекотата с която хвърляше обещания. Фалшивата искреност. Признавам му, добър е. Само осемнадесет месеца бяха необходими, за да се види, че няма никакво желание да направи и дума от това, за което говореше. Но това не е важното. Важното беше, че беше различен и хората го приеха точно заради това. Видяха светлина в тунела. Разбира се, тунелът започна да се срутва зад гърба им с все по-нарастваща скорост, а те тичат ли тичат напред, но не виждат вече към какво. Тръмп беше избран със същата цел. Защото и той е различен от Обама, че и по други начини. Нов лъч на "надежда". Направи ми впечатление и ниската разлика в изборните резултати, въпреки разликата във вижданията им за външната политика на страната. Ако човек отклони поглед от президентите, забрави ги за момент и погледне назад, ще види само едно. Войни. САЩ воюват още от края на Втората световна война. Имало е малка пауза след войната, но тогава са се доразвивали новите военни технологии, комуникациите, общо взето, трупали са се знания и въоръжение. След това Виетнамската война, Авганистан. Впрочем след Авганистан количеството на хероина и печалбите от него непрекъснато растат, тъй че не се учудвам, че са се намесили и там. В Африка непрекъснато се водят войни от десетилетия и там изкуствено се подклаждат хаоса и конфликтите. Не е тайна, че първите терористични групи са обучени от ЦРУ. Евтин и ефикасен начин за всяване на хаос и безредие. За подклаждане на огъня. Дестабилизираха Балканския полуостров и го нацепиха на трески. Сега няма една достатъчно силна държава, за да спре бежанския поток, ако онези от Африка се юрнат насам. Садам беше започнал да използва еврото за международна търговия, та му дадоха урок и на него, а и за назидание на останалите държави. Вече дори не се стараят да поддържат илюзията, че имат определена причина нито ги интересува, кой ще им повярва. Отиват с войските и рутят. Прецакаха Либия, Сирия и сега на практика няма кой да спре ислямското настъпление към Европа. Икономиката на ЕС няма да издържи и това е добре за тях. В момента нещата са на пауза, защото Ердоган не може да реши от кой ще измъкне повече. От ЕС или САЩ. Ще му намерят и на него цаката. Разделяй и владей. Работи. Спор няма. Но не е заради властта или ресурсите. Последните 5 години САЩ бяха на два-три пъти пред сериозни финансови изпитания. Разтящия дълг няма как да се плати и го знатя. Балона прекалено се разду и единственото, което държи икономиката им са войните. А от война се печели и това се прави съзнателно от могъщите фамилии още от Наполеоновите войни. Финансираш и двете страни на конфликта, даваш заеми срещу национални богатства или национални инфраструктурни обекти и си на огромна печалба. Единствените които им мътят войната и единствените, които им пречат да си развяват байрака и гащите накъдето искат са руснаците. Затова и обкръжифа русия с ракети по всички възможни позиции в държавите, които граничат с Русия. Някой заблуждава ли се с оглед на външната им политика, че това се прави с отбранителна цел? Смешно и наивно е. В момента няма друга държава, освен Русия, която може да спре военното настъпление на САЩ. А те американците вече дори не си прикриват намеренията и играят с почти свалени карти. Толкова са сигурни и има защо. Та Тръмп или някой друг, няма значение. Не ни чака нищо добро в близко бъдеще.
  15. Първо да поправя изказването, че музика, филми и прочее не могат да се съхраняват на хартия. Може и още как. Преобразуват се в base64 и си ги принтваш, като искаш. След сканирането някое приложение с OCR ще се справи перфектно, за да върне нещата обратно. Ако ще се съхранява чувствителна информация с малък обем, според мен е най-добре да бъде отново на хартия. Нищо не може да направи човек, който няма физически достъп до носителя. Хартията не можеш да я вържеш към интернет, не можеш да я пъхнеш в USB-то и някоя зловредна програма, за която не знаеш, бързо да прегледа, какво има там и да прати някъде инфото. Все пак, ако са наистина важни неща, отново предварително архивиране, криптиране и после принт. Понеже хартията не е траен материал, най-добре няколко копия разпръснати тук и там. Хартията работи учудващо добре за такива неща. Никой не може да хакне тефтера ти. Относно съхраняването на чувствителна или важна, която не искаме да губим информация на електронен носител. Бих ползвал това за по-големи обеми данни като музика, електронна поща, книги. Споменавам и книгите, защото няма как да съхранявам у дома 1000 броя. Само бърсането на прах сигурно ще ми отнеме седмица. Отново задължително архивиране с парола и последващо криптиране. Дори да пазим някъде без достъп до интернет локални копия върху оптичен, магнитен или електронен носител, нищо няма да ги опази, ако някой се добере до тях и ги пъхне в четящото устройство. Пък, ако ще се ползва облачна услуга като mega.nz, mediafire.com или някоя друга, задължително да се влиза в сайта от собствената машина. По възможност да не бъде с WIndows OS. Не ползвайте облачни услуги, които ви ограничават в дължина на паролата да речем до 15 символа. Тук идва и въпроса с паролите. За съжаление повечето хора ползват съвсем тривиални такива, които лесно се налучкват. Също масово се ползват дати, имена и прочее достъпна публично информация за да стъкмим парола, която няма да забравим. Но отново такава е лесно да се разбие. Вместо парола, която да запомните лесно като дати на рождени дни, имена на любимци и любими хора, любимите бира и футболния отбор, по-добре да се използва някоя дълга фраза, текст от песен или стих, нещо, което знаем, че няма да забравим никога, да му изчислим md5 или sha256 и да ползваме резултата като парола, вместо да рискуваме да ни кракнат файлчетата сравнително лесно. Може да се ползва и снимка на част от сайта и да изчислят за нея hash сумите, ако не искаме да помним текст. При този вариант обаче, зъдължително копия на файлчето и на други места, защото повреди ли се по някаква причина, край. Дължината на паролата остава най-голямото предизвикателство пред евентуалното разчитане на безценните ни файлчета. Сега някой може да каже, че NSA и подобни агенции отдавна са разбили всички начини за криптиране. Не е точно така. Ако беше така, нямаше да имат законови рестрикции за начина и алгоритъма за криптирането на информация от самите хора. Все още има един-начина да си защитите непробиваемо нещата. Като например Vernam cipher или още тъй наречения One-time pad. Сравнително прост метод и за момента непробиваем. Ако ще се ползва друг алгоритъм, да е някой от бавните. Та, ако хрумне на хакерчето да се пробва с brute force, да му отнема по секунда-две на опит. Освен, ако не е безсмъртен, няма да се наеме с тази задача. Да допълня и още един вариант. Отваряте за Zamunda избирате си някоя произволна игра, виждате размера на файла, копирате името му, създавате един пазен файл със същия размер, слагате му името от iso-то си играта и първия етап е готов. След това казвате на системата да третира този файл като блоково устройство и на практика го правите HDD, което може да монтиране в последствие, правите му файлова система, криптирате дяла ( още едно ниво на защита. Може също да добавите и LUKS. ) и го слагате някъде в папка Games/Downloaded или нещо такова. Когато искате да го ползвате за четене/запис, монтирате го само за момента, записвате си криптираните отделно файлчета или пък ги четете и после umount. Но право да си кажа, всичко това не зная, как може да стане в Wondows-a. С изключение на монтирането на файла.
  16. Магнитно задвижване, но на клипа в началото на темата всички моделчета, а и на анимациите също, имат нещо като турбини, въпреки че се казва, че налягането в тръбата ще е ниско. Та как ще се задвижва това нещо все пак? Или турбините са само за красота и за глупаци като мен :D
  17. Какъв затвор? Ако си плащаш където трябва, ще си безчинстваш на воля. Имах приятел, който работеше в полицията и са махна, защото вече не можеше да ги издържа. Разказвал ми е някои неща. Говори се за закони и правни разпоредби, въпреки че темата е друга. По какво това зе различава?
  18. За Европа имам наблюдения само за две държави. Какво е положението тук? При едно от поредното искане на ЧЕЗ например, за увеличаване цената на тока, основанието им беше, че потреблението е паднало.
  19. Какъв затвор? Ако си плащаш където трябва, ще си безчинстваш на воля. Имах приятел, който работеше в полицията и са махна, защото вече не можеше да ги издържа. Разказвал ми е някои неща.
  20. Има условия, при които може да има ( да се появи ) "гражданско общество". Ако тези условия не са налице, е работа пердута. Все едно да забодеш семка от ябълка в памук напоен с вода и следващата година да чакаш реколта. Сложил съм кавички, защото самото понятие трябва да се изясни. И след като е ясно, за какво се говори, може да се огледаме и да преценим има ли признаци за присъствието на такова нещо. Пък било и само зачатъци. Основното условие според мен, за да има гражданско общество така, както аз го разбирам, се състои в това, всеки гражданин на страната да има свободен достъп до всякаква информация, за всички структури подчинени изцяло или частично на държавната машина, които не са въпрос на национална сигурност. И тази машина да е длъжна да осигурява такъв достъп. По този начин всеки, който поиска и има време, може да си състави почти цялостна картинка за положението в страната. И може да осъществява контрол. Това е първото. За съжаление, нещата са безкрайно далеч от това. Ако отида в Националната кардиологична клиника и поискам да ми дадат информация за месечните сметки за отоплителния сезон и ги питам, защо парното работи на шест, а прозорците по коридорите са отворени се умира от жега докато чакаш пред кабинета, само ще ми се изсмеят. Или ако поискам да разбера коя фирма и как е спечелила конкурса, за каква сума е договора с общината за градинката, която направиха пред блока преди изборите, колко време според вас ще чакам, ако изобщо се случи?
  21. Хм! Сигурно въпросът не стои така във фармацевтиката. Както и да е! Ако завъртя нещо със скорост повече от 1600 км/ч не трябва ли да олекне повече? Как се изчисляват тази неща? Вярно, че и радиусът е голям, но.... Къде да потърся формули дето да ми задоволят любопитството. Меджу другото правя разлика между тегло и маса
  22. Преди около година попаднах на някакви видеа в youtube, където се говореше за великата конспирация за сверичната Земя. Че Земята всъщност била плоска. Гледах, не обърнах никакво внимание. Одеве пак попаднах на подобни филмчета, отново гледах, защото ми беше интересно, какви аргументи ще извадят от ръкава си и за първи път се замислих за нещо. Погледнах в Wikipedia за обиколката на земята, разделих я на 24 часа и получих грубо, че ако застана на екватора, се движа заради въртенето на Земята със около 1664 километра в час. Въпросът ми е, ако нося в ръка литър минерална вода, поради това въртене с 1664км/ч тази бутилка с течност по-лека ли ще е, отколкото, ако се намирам на някой от полюсите? Малко ме съмнява. Килограм там, мисля че е килограм и тук, пък и на екватора, стига везните да са точни. Бъркам ли в разсъжденията си? Не трябва ли на екватора една и съща маса да тежи по-малко точно поради скоростта с която се върти Земята. Оприличавам гравитацията на въже, което държи бутилката да не отлети при въртенето си. Та тази бутилка не трябва ли да се измерва с по-малко тегло? Не зная, как да си го изчисля сам.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...