Отиди на
Форум "Наука"

Garabadouble

Потребител
 • Брой отговори

  80
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

19 Ученик

Всичко за Garabadouble

 • Рожден ден 23.06.1978

Contact Methods

 • Website URL
  http://siqna.daportfolio.com/

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Варна

Последни посетители

4993 прегледа на профила
 1. Magnolia grandiflora Prunus laurocerasus Yucca filamentosa и може би това до нея Mahonia aquifolium
 2. Не знам в кое писмо е писано, това е проблема. Ако ги има някъде онлайн писмата, ще си изгубя времето да потърся откъса. Знам, че в мрежата е пълно с глупости, но навсякъде пише, че портокалите са привнесени в Европа чак през средновековието от португалците. Само citrus medica, може би по времето на Александър Македонски.
 3. Там насреща тъмнее зелена стена на чудна вековна гора, а зад нея е прекрасната долина Гераниум, в която цъфтят и зреят лимони и портокали. Овидий Става дума за този откъс от "Писма от Понта". Според авторите на една публикация, мястото, за което говори Овидий е долината на река Батова. Това повдигна много въпроси в един ботанически форум. Едва ли климатът тогава е бил толкова мек за да се отглеждат цитруси до Албена.Лимонът и портокалът по това време въобще не са били привнесени като вид в Европа. Овидий доста се е поувлякъл в поетичното описание. Преводачите наистина са се поувлякли Молбата ми е за намиране на оригиналния текст, за да се разбере дали е точен превода. Това ще спести бъдещи ботанически и исторически спорове. Благодаря предварително!
 4. Село Невша,между Провадия и Нови Пазар.До колкото си спомням са викали "олелинга" ,докато прескачат огъня.Благодаря за отговора!
 5. Когато баща ми е бил дете ,по сирни заговезни са викали Олелинга.На въпросът ми какво е това ,той не можа да ми даде отговор.Някаква идея за етимологията и произхода на тази дума?
 6. В парка на квартал Аспарухово има следи от прабългарски вал.Не знам каква част от него е унищожена при строежа на канала.Такъв тип защитни съоръжения дали предполагат населено място на близо? Може така наречената Варна да е била в тази част на днешния град. Чувал съм и предположения ,че Варна по това време може да се е намирала някъде около Девня.
 7. На първо място слагам маймуната,която е открила огъня,а в тези жеги почти всеки ден споменавам откивателя на таратора
 8. Аз тъкмо за учениците говоря.Те са най-податливи.
 9. Хората не се раждат пушачи и непушачи.Всеки непушач е потенциален бъдещ пушач,а рекламите повишават шанса за това.70% ми се струва доста голяма цифра.По-скоро 60%.Ако махнем пенсионерите,които рядко посещават заведения процентите може и да станат 50/50
 10. Малко офтопик.Някой има ли идея как в Холандия има пълна забрана за тютюнопушене на обществени места,а в същото време пушенето на трева е разрешено в кофишоповете? Сега по-сериозно.Аз съм пушач,но мисля че забраната за пушене е добро нещо,но е доста двулично навсякъде да има реклами на цигари и тютюневите изделия да се промоцират от млади девойки ,обещеващи безплатни запалки и други подаръци ако си купиш съответната марка.Ако толкова много ги беше грижа властите трябваше да въведат пълна забрана на тютюна :производство,разпространение и консумация.Всичко останало е агония и мъчение ,както на пушачите,така и на непушачите.
 11. А каква в възможността светлите очи,кожа и коса в неафриканците да имат връзка с неандерталските гени в тях?
 12. Пак нещо розово и пихтиесто
 13. костенуркова жаба http://en.wikipedia.org/wiki/Myobatrachus_gouldii
 14. Извинявам се ,че се изгубих,но съвсем забравих ,че съм участвал в тази тема)) А новото животно е ...Myobatrachus gouldi:))

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...