Отиди на
Форум "Наука"

визитарка

Потребител
  • Брой отговори

    11
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ визитарка

  1. каква е етимологията на Камчия? според мен, името Камчия може да е и отзвук на незасвидетелствано латинско наименование на реката или на долната част от нея: scamna в смисъл на паралелна на decumanus права линия при парцелиране, т.е. тази, с направление запад-изток, което си е точно характеристиката на Камчия. Предполагам, че това е било и старото българско наименование на долната част на реката: скамна или скамя, а за цялата река - скамя/тича - скамтчиа - Камчия.
  2. коренът и на клобок и на набедената за с тюркски произход в българския дума калпак е гр. калупто - покрива, прикрива, прихлупва + (трак.) -ак, остър, стръмен; подобен е произхода и на калимявка като шапка от вида тиара: калумма - покривало + аухин - врат, теме.
  3. бичмог/бичвам не е пряка заемка, а композит на база старофризки/старовисоконемски: старофризки bithekka - покрива, старовисоконемски biet, piett - покривало на кораб, палуба, дек и старофризки mog - за по-долу, т.е долна дреха, гащи; освен това старонемски wamas - дреха под бронята.
  4. защото са с различен корен и смисъл: българското кърпа е от лат. carbasus за финна тъкан от памук, гр. карпасос за фин лен, от инд. карпаса - памук.
  5. Забележката ми се отнася за цитирания от Вас текст на Захариас Ретор (6 век), а не за Ибн Фадлан от 10 век. Според сирийския текст по Захариас Ретор (който е преведен на английски) в тази част на света няма българи. има бургар. Относно града Булгар - по времето на Ибн Фадлан този град вече е познат и с това си име. Очевидно промяната се е извършила в периода от 6-7 до 9-10 век, което не пречи да се е запазила до по-късни времена и борга-бургар линията на обозначаването му. Забележка към мен: дълбокия залив на северния океан - става дума за каспийско море.
  6. Bulgarians от английския превод е съвременна корекция на бургар, както е в сирийския превод от изгубения гръцки оргинал. на бургар отговаря и наименованието на града Борга (а не Булгар) в Тартария от картата на Waldseemüller от ранния 16век (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Waldseemuller_map_2.jpg) както и арабското бурджан. Наименованието Булгар за града на Волга е възникнало най-вероятно в ерудирана среда на база латински описания на реката като дълбок залив (синус) на северния океан, един вид булга (лат.), балг (немски), влагалище (старобълг.); такъв вид има реката и на реконструирани карти.
  7. Ю : "Тази близост не се дължи на византийското наследство, защото тогава гърците щяха да са по-близки до тези древни каквазци от нас, а те не са." - разликата е 0.001, но Тракия не е Гърция: през 8в. К. Копроним заселва арменци и сирийци от Метилене и Теодосиопол в Тракия, а не в днешна Гърция; през 9 в. павликяните от Тефрика се насочват към "земите на България", а не към Пелопонес (Петър Сицилийски); 10 век - Цимисxий заселва павликяни "от Изтока" в Пловдив, а не в днешна Гърция. Очевидно всички тези хора и наследниците им са побългарени с времето и са останали в болшинството си на територията на днешна България, там където са били и заселени по византийско време.
  8. не е бил авар магесник, ни йе бил гаид сибирски, най е била свита царска: от латинското colobio - туника, риза, както са го превеждали българите (речник Цейтлин - ризьнъ, в превод на тоу коловиоу; И. Илиев - Тълкуванието на Книга на пророк Даниил... Лексикална вариативност при превода: риза -свита). А аз си мислех, че е от старопруското калабиан- меч.
  9. ичергу идва от латинското iter ago, което в произношение на български гръкофони, местно население, става на itzergou. в български от 8-10 век може да се е произнасяло и като ицергу, цергу, както имаме и днес църква и черква. службата на ичерго е обхващала по всяка вероятност не via (римските шосета и магистрали), а именно пътища, пътната инфрасктруктура и свързаното с нея оразмеряване/очертаване на граници на парцели и имения, както и пътни права; възможно е тази служба да е обхващала и пощата, разузнаването и да е била в ръцете на военни. 0т итер аго произлиза и чергари- хора постоянно на път и черга, наричана още пътека.
  10. Поздрав на всички! Пандора, и защо източно от Волга да е вътрешна Скития? По кои данни от 1-ви до 12 век (Михаил Сириец) там е вътрешна Скития? И ако няма друг, който да говори за Скития интериор (Бар Хебрей не брои в случая, защото преписва М. Сириец), то логично е да се приеме, че inferior е прочетено като interior или погрешно изписано като interior. Инфериор - Супериор е обичайна цялост. След като Скития Супериор е в крайния изток, то Скития Инфериор е Скития на Херодот.При Мела тя е отбелязана като Скития алиа за разлика от само Скития на изток. Относно Верcилите: не съм запозната с аргументите, с които се определя Дагестан като първа Сарматия. За първи път Сарматия е описана с това си име доколкото знам, от Плиний Стария със следните координати: "Being passed Cimmerium, you come to the very broad lake Moeotis, whereof we spake before in the Geographie of Europe.29 Upon the coast whereof, beyond Cimmerium on the side of Asia, inhabite the Mæotici,30 Vati, Serbi, Archi, Zingi, and Psesij. After this, you come to the great river Tanais, which runneth into Moeotis with two armes or branches: and on the sides of it dwell the Sarmatians, an offspring descended in old time (as men say) from the Medians: but so multiplyed now, that they themselves are divided and dispearsed into many nations. And first of are the Sauromatæ, surnamed Gynaecocratumeni, i. (as one would say) subject to women: from whence the Amazons are provided and furnished of men to serve their turne in stead of husbands.31 Next to them, are the Euazæ, Cottæ, Cicimeni, Messeniani, Costobocci, Choatræ, Zigæ, Dandari, Thussageræ, and Turcæ." http://penelope.uchicago.edu/holland/pliny6.html Същият споменава и че Скитите наричали Танаис Silys. Верcилите са очевидно хората от горното течение на Silys, там, , където извира и Днепър, наричан от хуните Вар . Интересно е да се проследи и пътя на Агатирзите/Акацирите: Херодот - те са първият народ от западната граница на Скития, непосредствено от Дунава на север, като изворът на Муреш е в тяхна земя, a сигурно и златните мини; при Мела те са вече на брега на океана,някъде към днешна Полша-Латвия; Птоломей ги разполага също там; към 440-50 като акацири са победени от хуните (може би оногури, уроги, сарагури) и стават хуни ; при Лъв I са победени от оногури, уроги и сарагури, които напуснали земите си и нападнали акацирите; при Йорданес те са все още южно от естите (все още територия, описана от Мела като Скития алиа), а под тях и над Понта са българите, не оногурите; през 7 век анонимният географ от Равена правилно или неправилно ги отъждествява с хазарите/хазирите, които по негово мнение се разполагат начално на източния бряг на Меотис и още нямат изход на Понта; oногурите са срещу тях, между Дон и Днепър.
  11. Поздрав на всички в този Форум! позволявам си да имам съмнение в превода на последните три реда от чаталарския надпис.Според мен те гласят: години 135 насам време откакто бе създадено (съоръжението) по български, посредством този огън (горящо олио, горелка) пречисти (Мортаг). ети = години екатон `\ = 135 тоде = насам о керос = време отан = както ектистин = бе основано, създадено булгаристи = по български си = сий = този горелем = Датив (горящо олио, горелe, горелка) прикисти = при (пре) + кисти (кист e старопруско за чист) някой се е опитвал да размаже "п" от надписа и то да изглежда на "г". Индиктионът е 15= 822 приспадаме 135 години и се получава 687 година, в която Юстиниян с отрязания нос нарушава мира с българите и ги напада. Съоръжението е било разрушено при нападението на Юстиниян и 135 години по-късно е било пречистено и отново изградено от Мортаг. ­­­­ Относно етх бехти. Изразът няма нищо общо с какъвто и да било календар. Етх бехти в старофризки е клетва (етх) за служба (ом) бехт, включително и църковно служение, литургия. От стaрофризки е и името Елтемир: елте = силен, крепък.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...