Отиди на
Форум "Наука"

sir

Потребител
 • Брой отговори

  580
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

sir last won the day on Март 30

sir had the most liked content!

Репутация

1084 Старши асистент

Всичко за sir

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Икономика, история, политика, спорт и так далее

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Да поразведрим обстановката с една - в зависимост от гледната точка - шеговита или тъжна констатация на известния тюрколог Марсел Ердал: Nothing Turkic has emerged in the language of the elite of the first Türk Empire: no Turkic names, no Turkic titles and two Soghdian inscriptions.
 2. Заяждане на дребно. Дали били всички или примерно 90% от всички. А защо трябва ти да вършиш сериозната работа? Ами много просто: защото ако ни си я свършиш сам, няма кой друг да ти я свърши. Аз така правя. Разбира се, ако това не те интересува, а си се включил в дискусията само с цел заяждане, това вече е друг въпрос.
 3. За имагинерното име Токту ще трябва да си потърсиш сам. За другите нямаме основание да приемем, че са тюркски. От там нататък майката му е ровене и сериозна работа.
 4. Не доста вероятно, ами на 99% сигурно. Но и тази "драма" я дължим на големите ни експерти начело с Бешевлиев, който иначе на други места много обича да допълва и да фантазира.
 5. Стига вече с тази манипулация Токту. Човекът е записан като Токтос, също като примерно Крумос или Кубратос. Или може би и те са Круму и Кубрату.
 6. Ниска е, понеже няма хора. Само в тая смешна тема от две странички например аз броя поне четирима или петима души с по-големи познания от мен по въпроса. Да го кажа иначе: мен лично не ми е особено интересно да въртим в кръг едни и същи неща с Пандора, при цялото му уважение към нея.
 7. То има една алтайска хипотеза в лингвистиката - тази за родството на тюркските, монголските и тунгуските езици, а според някои - и на корейския и японския. Разбира се, тези работи не отменят наличието на шепата тюркски думи в старобългарския. Но на вас с дискусии в детайли не ви се занимава, така че нямам намерение да си губя повече времето, поне не тук в този форум.
 8. Като например "тюрко-алтайската теория" или други лъжи? Може би лъжата с ония полицаи, дето бяха "били" лицето?
 9. Не всички учени са единодушни, но огромното мнозинство към днешна дата не приема т.нар. "алтайска хипотеза". И това неприемане се базира именно на наличния езиков материал. Т.е. радикални промени надали ще има, освен ако не се открие нещо ново - някакви древни "алтайски" книги или надписи. Според мен шансовете това да се случи са минимални.
 10. Лицето, на което до голяма степен дължим упадъка на историческия форум, се затъжило за упадъка на историческата гилдия.
 11. То даже не са съветски учени, ами само Старостин и неговата бригада. Тази хипотеза е абсолютна псевдонаука и не се подкрепя от никакви сериозни лингвисти.
 12. Няма кой знае какво още за откриване, поне при "алтайските" езици. Всякакви камънаци и текстове вече са проучени, така че някакви бомбастични езикови открития са по-скоро химера от тук насетне. Ако има някъде нещо, което може да промени радикално нещата, то това са т.нар. "руни", за които е ставало въпрос в други теми. Ако тях някой ги разчете - при положение че изобщо има нещо за разчитане, разбира се - то тогава може и да започнат да се променят мненията. Това обаче отново не виждам какво точно ще ни помогне със съществуващите вече надписи като примерно Силистренските или този от НСМ - тях така или иначе никой не ги е разчел на никакъв "алтайски" досега. Не виждам какво точно може да се открие, което да ми смени мнението по този въпрос.
 13. Да, крайно време е поне като минимум администрацията на форума да бръкне в админ панела и да си оправи настройката за игнориране.
 14. Богатата и мощна Турция, дето влезе в рецесия без дори хегемонът реално да е направил нещо особено срещу нея? За тази ли държава става въпрос или за някоя друга?
 15. Това, че някои думи са определени за монголски от съответните специалисти в областта - т.е. тюрколози и монголисти - се дължи очевидно на определени техни характеристики. Ранни монголски писмени извори няма. Има обаче, ако не се лъжа, няколко списъка с думи - китайски списъци с думи от езика на киданите. Трябва да проверя как точно беше, но по спомени тези списъци ясно указваха, че става дума за кидански език. Т.е. няма съмнения като примерно за думите в старобългарския. Та този кидански език според специалистите е някакъв вид монголски. Ако толкова те интересува, ще издиря къде точно го бях чел; мисля, че си запазих публикацията. Има също така и един каменен паметник от началото на 7-ми век, за който има хипотеза, че е на монголски - https://en.wikipedia.org/wiki/Inscription_of_Hüis_Tolgoi Толкова за монголските работи. Що се отнася до това кои били сигурни източници - за мен това са само и единствено каменните надписи. Аз писах и преди - доскоро смятах, че е възможно там да има заети титли, военна терминология и т.н. След по-детайлно разглеждане вече не съм на това мнение. В каменните надписи няма никакъв тюркски. Толкоз по въпроса. С претоплени манджи за ризници и шлемове нямам намерение да си губя времето повече. Същото смятам и за титлите. Те нямат тюркска етимология. Дори и две-трите, които ги има в Тюркския каганат, нямат тюркска етимология. Считам за по-вероятно те да са заемки в тюркския от език или езици, сродни на прабългарския. Както са почти всички тюркски титли впрочем. Виждам, че пак е станало дума и за Именника. Вече съм казал, както съм имал да кажа по този въпрос. Нека само да обърна внимание на един факт: Двете календарни думи, които се срещат на каменен надпис - а именно сигор (=шегор) и елем (=алем?) - ги няма нито в чувашкия, нито в унгарския или другите езици, попивали от "прабългарския"; а втората изобщо я няма в никакъв тюркски. Нито пък ги има като календарни термини в други древни тюркски календари.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...