Отиди на
Форум "Наука"

Димитър Йорданов

Потребител
 • Брой отговори

  72
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Димитър Йорданов last won the day on Юни 26

Димитър Йорданов had the most liked content!

Репутация

107 Ученик

Всичко за Димитър Йорданов

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Помисли за следното. Ако палеонтолозите бяха открили скелети на птица Киви и пингвини, но все още никой човек на земята не ги беше видял какво щеше да се случи? Палеонтолозите: Намерени са 2 нови вида птици, които не са можели да летят. По устройството на крилата им можем да кажем, че едната - кивито се е приспособила към живот на земята вероятно поради липсата на хищници и нужда да лети, а другата - пингвин е била способна да "лети" под водата. Тя е била много по-голяма и тежка, а цялото ѝ тяло е било устроено за плуване, а не за летене. Случаен човек: Такова животно НЕМА. Протестанти: Бог е направил тези животни и те винаги са си били такива. Неспособни да летят. И понеже не са можели да летят, били унищожени. И един ден тези 2 птици биват открити, макар да са били считани за изчезнали...После какво се случва?
 2. Венеция е друго нещо. Там потъва цялата лагуна и околността. От друга страна, ако не са всекидневните усилия за почистване на каналите от тиня ( всеки ден се разчистват стотици килограми ), то те биха се запълнили доста бързо и каналите им ще станат неплавааеми. Доколкото разбрах в темата се разглеждат сравнително устойчиви места, където няма силно изразено издигане или потъване на самия терен в десетки или стотици сантиметри за няколко хилядолетия. И затова в едно сравнително голямо селище е трудно да се изкара стария боклук извън него и само го тикваш някъде където не пречи. Ако няма къде -- заравняваш, насипваш с камъчета и пръст и строиш..
 3. Когато има научен консенсус по дадена тема никой не спори. В момента се знае това, което знаят и нашите баби и дядовци. Че като си дете и тинейджър имаш нужда от силна и богата храна. Както и ако работиш тежка физическа работа или в много студени условия. Това включва и доста месо поне 3-4 дни в седмицата, риба, задължително яйца, млечни продукти, мед, много плодове и зеленчуци, различни кореноплодни и грудки. Тоест силно разнообразна храна. А вече с напредването на годинките е естествено месото да намалее като % съдържание в храната. Също така зимата се яде по-силна и мазна храна, лятото се минава на почти вегетариански начин на хранене. И това повечето хора го усещат и прилагат без да му мислят. Тялото само подсказва кога и от какво има нужда. Веганството от друга страна и по-специално войнстващите вегани се изправят срещу природата и естествената нужда на телата ни, опитвайки се да ни убедят, че е по-добре да не ядеш животински продукти и месо, а да ядеш само растения и да пиеш всякакви добавки компенсиращи липсите. И това било много по-добре за нас и за света. Хайде бе.
 4. Дали е защото ядат повече месо или е защото ядат силно преработена храна? Много ми е интересно когато някой каже как американската диета е адски вредна щото видиш ли ядели месо. А бутилките кока кола, препържени картофи, много тежки и мазни сосове, хляб, всякакви полуфабрикати и тестени изделия някак си удобно се игнорират. Помислял ли си дори и за момент, че не месото вреди на човека, а всякаква обработена полуготова храна, която замества истинска домашно произведена? Че ако ядеш пилешко и свинско не от ферма, а от собствения двор+много риба, яйца и млечни, пийваш си вино и бира и хапваш хубави пресни зеленчуци и плодове, които не са минали половината свят за да стигнат до теб ще си доста по-здрав ? Писна ми тревопасни да обясняват гръмогласно как всички ние трябвало да станем като тях. Който иска да яде само растителна храна - нека яде. Който иска да е вегетарианец във всичките форми на вегетарианството - нека е такъв. Който желае да яде месо - да яде. Всеки опит да се наложи определен тип хранене от една група хора на друга група хора насилствено ще срещне съпротива. А самият опит да накараш някой на сила да приеме нежелан или нетипичен за самия него начин на хранене, когато това не е нужно от медицинска гледна точка е най-малкото грубо вмешателство в личния избор на човек.
 5. Да добавим и Норманите какво правят и как дори атакуват Константинопол и околностите, завладяват територии из средиземноморието и са заплаха за Византия. За западноевропейските речни пирати, свободните градове и отношенията там е за друга тема. Но като цяло пиратството е било много опасно за крайбрежните територии и не се ограничава с нападения само и единствено по вода. П.С. Сетих се за книгата на Хайнц Нойкирхен - Пиратите. Всеки, който има интерес за историята на пиратството от древността до наши дни може да я прегледа набързо. Налична е в читанката.
 6. Пиратите от златната ера на пиратството не са се ограничавали само до морски нападения над единични корабчета. Някои са били достатъчно силни за да побеждават флотилии от бойни кораби на държави. Сети се само какви проблеми са имали римляните с пиратите. В по-късно време през средновековието пирати са осъществявали и много сухоземни операции, превземали са и са разорявали градове, отвличали са хиляди хора от крайбрежието и дори са им плащани "данъци" за да не закачат крайбрежието или търговски и рибарски кораби и флотилии. Има случаи дори на създадени пиратски общества, а в Западна Африка и на държава макар и за кратко. Друго важно за пиратите е, че при тях е имало и деление - едните се занимават с работа на сушата - да снабдяват с храна или да я отглеждат и съхраняват, да създават и поддържат укрития и докове, други са се занимавали с "работа" в океаните и моретата. Образа на пиратството от филмите - самотен кораб със смел екипаж, който побеждава всички е доста неточен. В реалността повечето са били нещо различно и е имало голямо разслоение в техните общности според умения, знания, интереси и нужди на общността.
 7. Вярно е. Поредицата на Бюджолт е невероятен начин да се разтовариш. Много леки фантатики с тънък на моменти хумор, на други малко по-просташки. И разбира се най-важното - в центъра на всички каши винаги е ненадминатия Майлс Нейсмит ВорКосиган. ---------------------------------------- Отделих това мнение в отделна тема, за да не наводняваме темата на @SAlexandrov
 8. Това съм го чел вече. Не мога да се сетя от коя книга конкретно беше. Имаше и за още много растения, които се срещат в Америките и в Югоизточна Азия. И все пак въпроса ми беше конкретен. Има ли явно и категорично доказателство. Такова, което да убеди един непредубеден човек или дори скептик за връзка между Стария и Новия свят и да няма друго обяснение освен "човешка дейност".
 9. Доста се спекулира с евентуален контакт между древните цивилизации от Стария свят и Новия свят. До момента има ли поне едно твърдо доказателство, че подобен контакт е осъществен ? Например каменни надписи, предмети и/или суровини, които да могат да се проследят до определено находище на другия континент, животни или растения произлезли в единия район, а после привнесени в другия в последните 5-10 хилядолетия, някакъв вид заболяване, което доказано се е зародило в даден регион и пренесено преди стъпването на викингите или по-късните европейци в Америките?
 10. Интересно и информативно. Също така си дал и любопитни подробности. Браво за това. НО ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ НАМЕСВАШ В ТОВА ЧЕРНОБИЛ И КОМУНИСТИТЕ ? ЗАРАДИ ПОСЛЕДНИЯТ АБЗАЦ НЯМА ДА РЕАГИРАМ НА ИНАЧЕ ХУБАВАТА ПУБЛИКАЦИЯ С ЛАЙК. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СПРЕШ ДА ПЛЮЕШ НЯКОЙ И ДА ГО ОЧЕРНЯШ, ЗА ДА ОПРАВДАЕШ ДРУГ ЗА ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ. АКО ЛИПСВАШЕ ПОСЛЕДНИЯ ТИ АБЗАЦ, ТО ТЕМАТА Е СУПЕР И С УДОВОЛСТВИЕ БИХ ПРОЧЕЛ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПО НЕЯ! П.С. Ти си модератор на раздел история. Можеш единствено да се придържаш към фактологията и да се обсъждат конкретните събития, не е нужно да я използваш като оправдание за недопустими постъпки на един тоталитарен режим случили се десетилетия по-късно. Има си отделни теми за тях.
 11. Леко в ляво и леко към либералите. Нищо изненадващо за мен. https://www.politicalcompass.org/yourpoliticalcompass?ec=-2.13&soc=-1.18
 12. Казвам ти го в прав текст. Дреме ми за "Партийната линия" - поредния мухлясъл израз от твоето любимо минало и любим строй. Опита да направиш съпоставка с днешната реалност и липсата на непроменяема "партийна линия" показва колко малко изобщо се замисляш за това. Днес няма партийна линия, има държавна политика насочена към определени цели и обвързана с държави с близки и сходни интереси. Разликата е, че това не е наложено на сила и не се преследва всеки с различно мнение. Друго важно днес е, че страните могат да поддържат отношения с които пожелаят съобразявайки се в по-малка степен от преди това от някаква външна сила. Отделно поне половината тук не са "американофили", както ти желаеш да изкараш всеки изказал се с неутрално или дори леко негативно мнение към СССР, Русия, комунизма, социализма или личности свързани с изброените, а хора с мнение по определена тема или събитие. Това, че веднага им се лепва клеймо "русофоб" и се излива словестно рядко щастие от теб и душата не може да бъде отречено. П.С. Извинявам се за поредния офтопик.
 13. Оспамването с намесването на Русия, Путин, СССР или САЩ в теми в които те нямат място го правите ти и Душко. Спорните теми са за това - да се спори, но не и когато ти покажат нещо черно на бяло да се впускаш в съвсем друга тема или да намесваш нещо съвсем извън темата. Това, че си четвърт руснак вече ми говори доста. Пристрастен си към отминалото време и този строй/хора затова и се държиш не като модератор - безпристрастно, а като трол. Думите ми са показателни само за едно. Че започва да ми омръзва от четене на глупости най-вече излезли изпод клавиатурата на Душко и твоята. Форума започва да става все по-зле откакто за първи път го открих преди няколко години. Това какво смяташ и дали си русофил, американофил, фен на китайците или на бразилците е все тая. Важното е личните пристрастия да не взимат връх над фактите в една дискусия, нито да бъдат налагани. Също така политизирането на някои теми и търпенето на системно тролене уж беше забранено, но самия ти го правиш. А работата ти уж е да не допускаш това. Лошо.
 14. Аз като обикновен потребител искам да попитам Теб, Фружине, няколко неща. 1. Ти като форумен модератор чиято роля е да контролираш да не се тролят и оспамват темите, както и да се придържат потребителите към зададените теми без да се отклоняват, защо по калинките не го правиш? 2. Ти си българин, а защитаваш на всяка цена и с всякакви средства един отминал строй и интересите на една чужда държава. Това нормално ли е според теб? Да поставяш чужда държава и нейните интереси пред родните? 3. Защо самия ти сереш на всяка една тема в която дори и бегло се спомене СССР, Русия, комунизма или американците и веднага започваш да се държиш като добре платен рубладжия? Ако получаваш пари за да правиш мизерии - ок. Ако го правиш просто ей така, то не мога да разбера подобно мислене и поведение. И то от модератор! П.С. Темите ти в които е нужно да се издирят и споделят единствено факти са добри. Но навсякъде другаде се държиш като долно леке, което има рядко щастие и е решило да сере пред мощен вентилатор.
 15. Няколко въпроса към всички в темата. Сред вас тук има и вярващи. Не е важно в кой точно бог или сила, но вярващи. Та какво ви спира да вярвате и в други богове, сили или недоказуеми истории ? Или в конспиративни теории ? Не малко от тези, които са оборвали или са се присмивали на различните конспирации в същото време вярвате във възкресението при липсата на какъвто и да е факт за него и за присъствието на божествена сила. Това не е ли силно противоречие?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...