Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Димитър Йорданов

Потребител
  • Брой отговори

    1031
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    8

Димитър Йорданов last won the day on Декември 28 2024

Димитър Йорданов има най-харесвано съдържание!

2 Последователи

Всичко за Димитър Йорданов

Последни посетители

11366 прегледа на профила

Димитър Йорданов's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • Great Content Rare
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare

Recent Badges

2,1k

Репутация

  1. А аз в два коментара ти написах какви прости но отнемащи време проверки можеш сам да направиш с което да потвърдиш, че ти си прав. И да не се осланяш на спекулации, корелации и пожелателно мислене. Във втория те помолих да дадеш информация по държави за ЕС или за Европа ксто цяло, понеже са важни данните и за Великобритания. А от там насетне ние можем да засечем какво влияние оказват локални или наднационални епидемии, търговския баланс между държавите в Европа и техния със света, различните търговски споразумения ограничаващи или приоритизиращи вноса/износа, екологичните и търговските промени в Европа през последните 20 години, субсидирането и фондовете за земеделие и прочее. Тоест давайки тези данни и засичайки ги с изброеното от мен ние можем да потвърдим правотата на думите ти. Или да ги отхвърли. Но и в двата случая ще може да се направи далеч по-добра проверка на казаното от теб и евентуално да потвърдим твоите догатки.
  2. Благодаря за графиката. Имаш ли такава и по държави за да можем да си проверим за епидемии, карантини, стокооборот с други държави от ЕС и държави извън ЕС и състоянието на тяхното производство към момента, цени на месото и продуктите и т.н.
  3. За да разбереш причините за промяната в количествата трябва да направиш няколко прости неща. Времемки, но прости. 1. Поглеждаш в този период 2014-2024 какъв е вноса и износа на месо и животински продукти за всеки от видовете от държави извън ЕС и износа от ЕС. Както и движението на цените на различните видове месо в ЕС и държавите с които има голям стокооборот на месото и всички животински продукти от тези животни. 2. Проверяваш какви локални или трансгранични епидемии от опасни и смъртоносни за животните заболявания е имало в този период. На моменти на ниво ЕС като цяло са избивани милиони птици, свине, говеда, както и е имало забрана за износ или внос пак поради тези епидемии и карантинни мерки. 3. Проверяваш през този период какви търговски споразумения касаещи вноса и износа на месо са сключени или прекратено, понеже те силно влиаят на производството в отделните европейски държави или на ниво ЕС. И не забравяй, че има държави които са огромни износители или потребители. На определен вид месо и трябва да се проследи и при тях какви са били условията - епидемии, карантинни, забрана за внос или износ на месо, поява на нови производители или пазари или изчезване или промяна на вече съществуващи. И това е само за да получиш съвсем бегла представа защо движението на производството на животни е такова. А производството на трайна продукция като месо е слабо обвързано с употребата на месо. А за животинските продукти е сходно, но с нюанси според вида на продукта. По-трайните и лесни за съхранение - яйчен прах, сухо мляко, кожи - това може лесно да се внесе. За торовете - изкуствени и естествени може да си направиш сходно проучване. И вместо да пишеш "може би, не знам, така мисля" ще знаеш.
  4. Минералните торове са изкуствени торове, Маке. За разлика от естествените торове, които се получават от животинска тор и растителна маса включена сред животинските екскременти, използваната за постелка или компоста (изцяло растителна тор). А както знаеш торта от животни се използва все още масово на много места в Европа и в личните стопанства, а и не само. Няма начин да си пътувал из страната и покрай някоя есенно разорана нива са не те удари силната миризма на торище. Често тези торове се разрежда за да бъдат в течна форма и се пръска по този начин с а тях от машини. А за да разбереш какви може да са причините за намаляло използване на минерални торове вместо да пишеш "вероятно, може би или възможно" просто направи кратко проучване и ще знаеш какви са. Стига с тези голи предположения и внушения.
  5. Смисъла е че е вкусно, полезно и приятно. 2-3 запържени в краве масло яйца с щипка червен пипер в чинията и една слабо люта чушка или скилида чесън е много по-вкусно и по-добре от просто пържени яйца. Освен това се усещаш много по-заситен по този начин. Ориз на фурна с лук, моркови и един домат, въпреки аромата и вкуса от зеленчуците пак е леко блудкав. Щипка или две черен пипер и щипка сол го правят много по-вкусен. Все пак сам по себе си ориза няма вкус. Една-две щипки чубрица добавени към някои манджи могат да ти спестят добавката на сол или да намалят количеството сол в ястието. Когато хапваш нещо и добавиш малко суха (подчертавам суха) чубрица се засилва усещането за соленост и по този начин намаляваш използваната сол. Това са само няколко прости примера. А такива има десетки и всеки, който е готвил и обича да готви може да ти каже много. Но ти пак няма да ги разбереш.
  6. Бразилския орех е горчив? Айде бе.
  7. Маке, ако изядеш повече от 1-2 бразилски ореха също може да имаш проблеми. Дори препоръката е да не се ядат всеки ден. Ако изядеш много на веднъж или ядеш системно може да се стигне и до смърт. Но хората и особено вегани и вегетарианци ги превъзнасят. Ако ядеш костилките на диви кайсии от които са култивирани многото сортове питомни същи може да умреш. Ако ядеш диви бадеми, а не култивираните също. Ето - в природата тези 3 храни са опасни, но хората с усилия или просто с регулиране на допустим прием са ги направили подходяща храна. Извлекли са ползи за себе си от тях намалявайки опасността (без да я премахват напълно) и използвайки това, което им носи и полза в същото време от тях. Така както са го направили с краставиците - ако си виждал дива краставица ще знаеш за какво ти говоря. С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай, лютите и горчивите подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките.
  8. Ще ти отговоря със твоята сбъркана логика. А защо ти не си спретнеш една закуска от 20-30 бразилски ореха, 20-30 горчиви бадеми (все пак хората са ги култивирали за да бъдат безопасни за ядене, в природата естествено те са еволюирали за да бъдат опасни и токсични точно за да не бъдат изяждани) и да добавиш една или две шепи ядки от зарзали и да си хапнеш това?
  9. В такъв случай ядеш ли пресен лук и чесън или стар лук и чесън, праз лук? Те също са люти, някои сортове са много по люти от различни сортове люти чушки (макар и по различен начин). А кисело Маке? Оцет, лимон, лайм, киселици и кисели ябълки? Все пак киселото пък предизвиква неприятно усещане в доста хора, а миризмата на кисело напомня вкиснала храна и е отвратителна по тази причина за много хора - предпазва ги от негодна за ядене храна. Сетих се, че май ти беше написал как ядеш горчиви маслини. И то пресни. Ако не греша - това е директен прием на плод, който огромната част от хората намират за отвратителен или негоден за употреба без обработка поради тази горчилка. Та как горчивите маслини може да се дадат, а горчиви подправки не? Хм.
  10. В случая написах това, защото сами по себе си съединенията (Фуранокумарини), които взаимодействат с лекарствата са токсини. А в комбинацията с лекарства могат да се стигне и до животозастрашаващи състояния. Или казано с друго думи - предпазват грейпфрута от бозайници, насекоми и прочее. А го ядем нали? Става въпрос за ДОЗИРАНЕ и избягване на ПРЕДОЗИРАНЕ. Както и за избягване на комбиниране с лекарства, което може да доведе до опасност за човека. Освен това те се срещат и в пащърнак, лайм, магданоз, моркови. Просто в грейпфрутите са повече. https://en.wikipedia.org/wiki/Furanocoumarin По абсолютбо същия начин месото, животинските продукти, млечните, яйцата са безопасни и необходими при правилно дозиране и избягване на ПРЕДОЗИРАНЕ. А в някои случай избягване на комбинации от отделните заедно. Пак по абсолютно същия начин капсацина от лютите чушки, пиперина от черния пипер, никотина, морфина, кокаина, хинина от хининовото дърво и още много видове токсични съединения създадени от растенията за защита от вредители по тях са полезни и нужни в определени случаи и състояния и при правилно дозиране за човека, бозайниците, птиците и още редица животни. Дали като лекарство, дали като подправка, за облекчаване на състояния или подобряване на вкуса на храната - няма значение. ВАЖНОТО е, че много видове ги използват за да подобрят своя живот, хранене или здраве. Пример и с друго - пеницилина. Създаван от плесени, когато са под стрес за защита от различни бактерии, използван от човека и не само от него за защита или лечение, както и от самите плесени, които го създават. Токсин за бактериите, опасен за хората при предозиране или за около 1% от населението, но използван. При правилно дозиране и в подходящи ситуации. Ако не схванеш и това ибяснение - много си зле. П. С. Коментара ми е по-подходящ за темата за храненето на човека. Моля модератор да премести коментара ми при възможност.
  11. А цитрусите например не е добре да се смесват с някои видове лекарства, особено грейпфрута. Кое да забраним - лекарствата или грейпфритите, понеже някой не знае за това или не е дочел и може да стигне до болница или да умре? Или да забраним всички лекарства, понеже комбинации между 2 или повече различни могат да се обезсилят едно друго, да увеличат силно ефекта на едното или дори да те убият? Прост пример как не може което и да е съединение, лекарство или храна просто да го зачеркнеш, понеже ако си прост или бързаш ще умреш. Всичко е в дозировките, правилните комбинации и умереноста. А дано някой ден @makebulgarго разбере.
  12. За не знам кой път - месото си е вкусно дори и само сварено. Поправено със сол и черен пипер е още по-вкусно. Сурово месо, сушено или прясна смяна кайма много хора обичат да ядат. Развалено месо човек няма да яде, така както ти няма да ядеш изгнила маруля, развален лук или мухлясъл чесън. Нито ще изядеш гнила ябълка миришеща на вкиснато или червясали и гранясали орехови ядки. Примера ти е безумно тъп както винаги А е адско лицемерие да пишеш как като ядем месо овкусяваме с подправки или билки, а всякакви салати или безмесни ястия се овкусяват дори и повече. Ама там одобряваш нали? Това, че нещо е по-вкусно с подправки няма нищо общо. Може и без подправки, но с подправки е по-добре. Това важи и за безмесните ястия, салати или разядки. Я кажи ти какво подправки ползваш в храната си? А ядеш ли лук, чесън, праз? А ползваш ли олио, сол, мед, горчица, люти чушки? Без всички изброени от мен храната (растителна и животинска) може да се яде, но с тях в добавка към определени ястия, салати или аламинути е още по-добра.
  13. Пропускам останалите ти писаници. Ще коментирам само последните ти думи. Значи 2 от всеки 3 души е затлъстял. Човек, ти кога последно си излизал от вас и сред какви хора? Направи експеримент, човеко на науката. Излез до квартален магазин в който хората пазаруват. Седни за час и изпий една минерална вода или айрян (ако пиеш изобщо, че нали хем се прави от мляко, хем има сол в него...) и направи просто списък колко слаби и колко пълно хора влизат или сядат да пийнат нещо. После дай данни. Ще го направиш ли? Ако приемеш аз ще направя същото. Ако са съгласни друго от форума нека и те направят същото и после да сравняваме данните като процент от общия брой записани от всеки един. А преди това ще еднакви критериите за степен, затлъстял или дебел илив ползваме тези приети от специалистите. Готов ли си на това?
  14. Ще покаже дали съди за всички по себе си и неговите собствени навици от преди или по някакви глупости прочетени в Интернет. Забелязал си, че е човек с мислене в крайности - при него няма нормално или средно. Особено, ако се засяга хранене, алкохол или нещо подобно. За него няма дозиране - има или пълна липса на употреба или болестно прекаляване. Затова и сме го питали за тези неща, още откакто макето почна да се храни като веган за доста месеци и беше написал, че ще сподели щом свърши този негов експеримент резултатите от преди и след него. И които така и не сподели разбира се.
  15. Не знам ти в каква среда си живял, че да смяташ за нормално следното: "За нормалния обикновен средностатистически човек и в България и по света е съвсем нормално сутрин обед и вечер да си хапва месо, сирене, яйца и всякакви други готвени от тях неща. Не понякога, а ежедневно." Ако за теб това е средностатистически човек, то твоите представи са крайно изкривени. Питал съм те много пъти - какъв е бил твоя хранителен режим преди да станеш маниак на тема хранене и напитки и какво и колко си пиел. Отговора ще покаже нещо много ясно - дали съдиш по себе си за хранителния режим на "всички" или просто така си решил без да имаш каквито и да е реални наблюдения. Питал съм те и за килограмите ти - преди и сега, защото на твоята мушка е всеки, който не е строен като мен (180см, 62-65кг). Ако съдиш за всички по твоя предишен начин на хранене, пиене и живот, то грешката не е в нас - в теб е. Ако мислиш, че масово хората ядат всеки ден месо и по 3 пъти на ден в менюто им има месо, месни продукти, яйцаинлвчни - то съдиш по твоите предишни навици най-вероятно. Мнозина от форума споделиха какво и колко ядат, ти бягаш от отговор като комунист на разпит. Както и да го извърташ - лицемерен си. Едно, че отказваш да кажеш по какви критерии решаваш как се хранят "всички", второ непрестанно пишеш срещу хората, които прекалявали с месото, алкохола, кафето, млечните, чая, цигарите и какво ли не още, но нито веднъж не си споделил какви са били твоите навици преди да станеш такъв, какъвто си сега.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.