Отиди на
Форум "Наука"

Gravity

Потребител
 • Брой отговори

  2544
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  17

Gravity last won the day on Май 13

Gravity had the most liked content!

Репутация

1184 Старши асистент

Всичко за Gravity

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Дори и при нулева космологична константа има такива ситуации (имам предвид нетривиална гравитация, не отблъскване). Има решения за които Ricci=0, но Riemann=/=0.
 2. Важен е контекста. Понятието "вакуум" може да има различен смисъл. Например може да означава отсъствие на каквато и да е материя. Може да означава и отсъствие на изтучници на дадено поле. Например заряди и токове в елктродинамиката. Така вакуумните решения на уравненията на Максуел описват електромагнитно поле при отсъствието на заряди и токове, но има налична материя (електромагнитното поле). Може да означава и някаво основно състояние на дадено поле, например най-ниското енергиино състояние. Така, че "вакуум+гравитация" трябва да се разбира в смисъла, който това понятие има в ОТО. Това може да изглежда странно защото в Нютоновата гравитация такава ситуация няма. Там отсъствието на материя означава отсъствие на гравитация. В ОТО има една камара случаи, където няма материя, но има нетривиална гравитация. Например гравитационните вълни.
 3. Само да вметна, че масата на черната дупка не е величина, която характеризира количеството материя в черната дупка. Черните дупки са описват от вакумни решения, без каквато и да е материя. Самата маса не е на черната дупка, а на цялото пространство-време. Тя (масата) не може да се локализира.
 4. Започнах Чернобил, доста интерсен.
 5. Поаро го гледах преди около половин година. В момента нямам сериали, които да селедя, но темата ще даде идеии.
 6. Понякога в популярните предаваня изложението не е особено прецизно и е пълно с неточности. Също така когато някой, който не е добре запознат с тематиката, гледа подобни предаваня не винаги с спомня точно какво е казано. Радиуса на видимата вселена е 46 милд. св. г. Скорост на разширяване на вселената е безсмисленно като понятие. Не е много сигурна! Оставам с печатлението, че според теб научните теории имат за цел да казват някакви истини относно природата, някакви абсолютни твърдения.
 7. https://www.forumnauka.bg/topic/15002-тъмна-материя/
 8. Шпага този въпрос си го задавала и преди, но какво имаш предвид под това дали СТО е приложима и спрямо тъмната материя? И какво означава, че трябва да го приемем?
 9. Аз не казвам, че темата е излишна. Но след като той я започва, може да немери информация и да започне обсъждането. Също така не ми харесва въпроса му дали "има някава база от където са тръгнали изледователите", от което прозира съмнението му, че учените само си фантазират.
 10. Защо не се разровиш из интернет?
 11. https://www.nytimes.com/2019/05/24/obituaries/murray-gell-mann-died-.html https://en.wikipedia.org/wiki/Murray_Gell-Mann
 12. Защо не се разровиш и потърсиш информация по въпроса?
 13. Никъде не се парадира с това. Добре известно е, че е невъзможно, дори принципно, да се предава информация със сплетени частици със скрост по-голяма от тази на светлината. https://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem
 14. Точно това казвам и аз. Тъй като различните хора влагат различен смиъл в тези думи, то не е коректно да се използват цитати на други хора. Това че Айнщайн е на мение, че науката и религията са съместими, и това, че някой потребител тук във форума казава същото, съвсем не означава, че имат предвид едно и също нещо, нито пък, че цитата на Айнщайн е подкрепа на тезата на форумника. И трите думи наука, религия и съвместими могат да имат най-различно значение за различните хора. Например за Айнщайн, както се вижда от есето, думата религия има смисъл на морална философия/етика и стремежът на човек към такъв идеал. Но при всички случай изключва каквото и да е било съществуване на свръхестественото.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...