Отиди на
Форум "Наука"

Sharana

Потребител
 • Брой отговори

  66
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

84 Ученик

Всичко за Sharana

Последни посетители

253 прегледа на профила
 1. Ясно ми е, че в днешно време е много популярно да се вярва на конспиративни теории - що на запад, що на изток, но все пак...
 2. Ами не е. Тя консервата е евтина, но двигателите хич не са - те са около 65% от цената на първата степен, самото гориво пък 0,3%. Та двигателите не е като да ги претопиш евтинично Колкото и пари да е имал лични - те свършиха на етапа F1. Последната ракета, която най-накрая е и успешна са я изстреляли като са събирали пари всички заедно в компанията. Ако и тя беше гръмната като предните три сега нямаше да ги обсъждаме, защото нямаше да съществуват още и да са фактора, който станаха. Ето я компанията в пълен състав през 2002ра: [/
 3. Абе то за много неща можеш да се съмняваш, но подпомагането отива за развиване на технологиите, които няма как да се появят от нищото. Тия Рогозински приказки дето Мъск прави пускове на загуба само и само, за да им е нелоялна конкуренция...нали. Централния между другото последния пак го изгубиха - не им върви нещо... Иначе сега си мисля, че цената е по-евтина повече заради доста по-оптимизираната производствена част, а не разплутите "стари" производители, които в момента са крайно неефективни от финансова гледна точка. Доколко по-евтино излизат F9 и FH заради това, че части се връщат не е много ясно - със сигурност има проценти, но едва ли са чак толкоз много. В момента просто носят пари и държат пазарен дял (който и спечелиха заслужено) като печалбата + субсидиите отиват в разработката на следващото семейство, което вече изглежда доста по-смислено и перспективно.
 4. Чак ми стана къде в дълбините на рунета се е намерило изказване на някой псевдоексперт как ракетите с многократно използване нямали бъдеще... Че то даже на Роскосмос му се наложи да признае очевидното.
 5. "Внушения" даже не се и опитвам да правя, още повече пък такива между редовете, че руските самолети били по-по от американските примерно, ама то между редовете всеки може да види каквото си поиска Смисъла на целия пост е много по-просто - Frujin разказва небивалици колко са скъпи самолетите и затова Пакистан и Индия се сбили с антични машини, аз опровергавам - Индия нанася удара си с най-доброто, което имат, а това е Мираж 2000 като ударен самолет и Су-30МКИ като изтребител. Пакистан не е подготвен да отрази изненадващ удар от толкова самолети (прилична бройка е била цялата групичка) и не влиза в бой, където щеше най-вероятно да загуби самолети. На следващия ден обаче прави също (нанася удар срещу Индия) с най-доброто си - изтребителите F-16 и JF-17. Индия в ролята на защитник този път (не тя избира времето и мястото на сблъсъка) може да контрира само с МиГ-21 (поради дълъг ред от причини) и се опитва, но неуспешно.
 6. Товарищ, так как вы видимо по болгарски информацию совсем воспринимать отучились, то попробую на более понятном для вас лично языке. Пакистан наносил удар по Индии (когда и случился данный воздушный бой) самыми современными самолетами, которыми имеет на вооружении - F-16 и JF-17. Последний кстати настолько близок к второму поколению, как и ваши фантазии близки к реальности (то есть он оооочень далеко). Индия день ранее, когда проводила свою атаку, тоже использовала все самое совершенное что есть на вооружении - а именно Мираж 2000 и Су-30МКИ. Тогда бой не состоялся, так как Пакистан его не принял на условиях Индии. В зеркальной ситуации на следующей день Индия все же приняла бой, хотя он был на пакистанских условиях (они же нападают) и там МиГ-21 Бизон не оправдал те надежды, которые ставили на него в ВВС Индии - самолет хоть и сильно проапгрейденный, но все равно уже устарел к 2019 году.
 7. Сравнение с F-5 преди 40-50 години няма абсолютно никаква връзка с условията на въздушен бой днес и съвременните тактики свързани с БВБ. Отиди в Графа и кажи там на пилотите, че МиГ-21 не става за БВБ, а трябва да стреля отдалече и да видим колко странно ще те гледат Аз ти предложих да прочетеш за учението, където за пръв път американските Ф-15ки се срещат с въпросните Бизони и за интересните ситуации, които се получават (и защо). Но както казват - "едно си баба знае, едно си баба бае". За останалите - по този начин изглеждат заключенията на американците. След тези учения се ускорява въвеждането на JHMCS, купуват се Elta-8222 контейнери за агресорски самолети, за да може да тренират пилотите срещу съвременна РЕБ, дава се и по-висок от първоначалния приоритет за инсталиране на радари с АФАР за F-15, които дават много предимства точно в ситуациите, използвани от индийците, за да се доберат до БВБ с Ф-15ките на тези учения.
 8. Сори, ама глупостите ги пишеш ти чел-недочел нещо някъде преди години. МиГ-21 не ставал за догфайт и трябвало да стреля отдалеч - това трябва в рамка да си го изкараш JF-17 в твоя свят може много неща да е, но в този, където обитават повечето - това е интересен изтребител ала Грипен, но с източни вместо западни технологии. Ясно е, че за теб и Грипена е стар и претоплена манджа на тема МиГ-21, но това е просто още нещо към дългия списък бисери А Block II е толкова стар, че постъпва на въоръжение около 2015... А заедно с тях в удара пък участват и Ф-16ки. В общи линии Пакистан е с най-доброто в арсенала си, което хич не се връзва със странната ти теория. Колкото до Индия и защо смятат модернизираните МиГ-21 Бизон за най-добрия си догфайтър (и защо там отиват след време не малка част от опитните им пилоти) ти препоръчвам да прочетеш за учението Cope India 2004 и от представянето на кого американските Ф-15 са изненадани - от Су-30 или от МиГ-21 и защо.
 9. И от това как излиза, че Пакистан има на въоръжение МиГ-21, че и двете страни да се бият с такива?! JF-17 Block II е нито стар, нито е МиГ-21. Отделно, че има останки от ракета AIM-120C-5, та индийския МиГ-21 е свален най-вероятно баш от Ф-16. И по радарните данни се вижда, че са били доста Ф-16. Защо Индия се е оказала с МиГ-21 е сложен въпрос, но основните моменти са два. Първия е, че "скъпите" самолети ги пазят вътре в страната, за да не им ги издумкат терористи с миномети примерно - а близо до размирния регион държат МиГ-21ци. Втората е, че модернизирания МиГ-21 го смятат за най-добрия им догфайтър, а в такива ситуации (като въздушния бой, който се е случил) са очаквали хаоса да сведе всичко именно до БВБ. И след като е най-добрия им догфайтър там са голяма част от най-добрите им пилоти. Звучи абсурдно но факт - сваления пилот преди години е бил на СУ-30МКИ, после се издига и парадоксално стига до МиГ-21. А знаейки кой е баща му - нямаше да служи на МиГ-21 ако не беше наистина престижно в техните ВВС.
 10. Да бе, в големите градове заплатите са по-високи, защото там живеят повече "шефове" и има повече министерства Трагичното е, че някои наистина го вярват. Колко са шефовете и работещите в министерствата в София примерно като процент от населението, че сами те да бъркат статистиката? Много по-просто е - конкуренция му се казва. Един работник в офис може да върши 100% идентична работа в София и в Хасково примерно, но заплатите им са различни без за това да са виновни илюминатите. Шефа на работника в Хасково може да си позволи да плаща по-ниска заплата, защото няма конкуреция - казва им като не те устройва заплтата напускай, има хора които вече чакат за мястото ти. Ако случайно има конкурент в същата област то той да е най-много един и да са се договорили да държат еднакво ниски заплати, защото другия шеф също няма изгода да плаща повече. В София (примерно) това няма как да стане, защото има много фирми и всички се борят за работници - ако някоя обяви позиция със заплата като в офиса си в Хасково, то никой няма да дойде да работи там, а сегашните работници ще избягат при конкурентите, които предлагат повече. Колкото повече конкуренция - толкова повече вдигат заплатите фирмите, за да си задържат персонала. Затова и в големите градове заплатите са по-високи, което се отразява в статистиките - това е и основното, а не "шефовете" и министерствата...
 11. Това ще означава, че не малка част от оборудването и ще е в разряда ... абе на "г" започва думичката Малко като в тази песничка се получава.
 12. Не са могли да направят нещо удачно, което да бъде търсено, а поддържането на заводи само за техните си армии, при това за неинтересен продукт, при наличието на достъпни алтернативи не е като да се връзва със здравия смисъл. За какво им е ако алтернативата хич не е толкова лоша? В днешно време не можеш хем да произвеждаш всичко, хем то да е добро (а значи и конкурентноспособно) - трябва да си избереш единия от двата варианта. Всеки от тях си има плюсовете и минусите и да се дава единия като лош пример е голяма глупост. На мен втория лично повече ми допада, все пак не всички държави са изтеглили късата клечка като Русия или пък имат възможностите на днешен Китай. Френското ВПК може много интересни неща да предложи, но стрелковото оръжие не е едно от тях - това е силата на други. Дори САЩ не се мъчат да си правят всичко сами, предпочитат да купуват много неща от съюзниците си, защото предлагат по-добри продукти от тези, които ще може да им предложи тяхното си ВПК - както казах вече не можеш да огрееш навсякъде.
 13. Айде, вече и Мексико печата пари В общи линии значи всички, но не и Русия.
 14. Като потенциален агресор, срещу който ще трябва да се пазим по море ги пропускам да - незаслужено ли според теб? Мисля, че е достатъчно публично - в рамките на плана за колективна отбрана ако стане нещо, то трябва да предоставим под НАТОвско командване боеспособна механизирана бригада. Не кораби, не самолети, а една механизирана бригада. Това ни е ангажимента, другото си е за лична сигурност. За отбраната - какво разбираш под отбрана? В мирно време за тези задачи (брегова охрана и патрулиране) се изпълнява от катери без особено въоръжение - така е в САЩ, така е в Русия и така е при останалите. Истинската задача на флота е да проектира сила (неактуално в нашия случай), да пази морските комуникации (ние не зависим от такива, та пак неактуално) и да контрира вражеския флот. Последното (имайки предвид кои са двата ни потенциални противника) не може да бъде постигнато пък ако ще и 3 пъти да увеличим бюджета на ВМС. Каква е ползата от 2-3 корвета без реална бойна стойност в региона? Два брегови комплекса ПКР биха били по-голям възпиращ фактор от два корвета ако всичките задачи се свеждат само до отбрана на бреговата ивица,

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...