Отиди на
Форум "Наука"

skiahtro

Validating
  • Брой отговори

    2746
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    5

skiahtro last won the day on Август 29 2021

skiahtro има най-харесвано съдържание!

Последни посетители

2360 прегледа на профила

skiahtro's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

1,6k

Репутация

  1. Гръцката "слави" произлиза от имената на славяните, които обикновено завършват с окончанието -слав, -слава. Напълно възможно и други народи, да са забелязали тази подробност при контакт, независимо от гърците. Възможно е. Проблемното, за тях е характерния твърд говор на славяните. Написали са това което просто чуват. Дадох ти по-горе пример.. Думата "слива" я дадох да усетиш разликата, но това не значи, че дори нея я произнасяш нехарактерно... Щтрапни на говорителчетата Ако не вярваш и тук Предполагам е трудно да изговориш гръцката дума, все ти излиза сthлави... Ето малко думи без този проблем: ислам, дислексиа, просламвано, прослипси.. Пробвай да кажеш ИСЛАМ ,а не ИСЛЯМ, да видиш какво се получава.
  2. Ами ако погледнеш по-горе, ще видиш, че е направен опит да се стандартизира. Колкото до второто, веднага бих обяснил, но съм с мярка за неотклонение "подписка" и с елекронна гривна и няма да можеш да видиш отговора.. Разбира се. "Сthлави", много повече се приближава до оргиналния изговор, иначе би било по-близо до "сльави".
  3. В ромеика (ромейски) има достатъчно много диалекти, за да не се стандартизира точно по този начин! Също така е хубаво да се отбележи, че когато някой славянин произнася окончанието "-слав" или думичката "слави", то те звучат точно "-сθлав" или "сθлави", поради твърде характерното произнасяне на твърди срички в славянския език. Т.е. буквата "θ" съществува, но не се осъзнава. Може би, ако гласно изговорите думата "слава" и после думата "слива", ще усетите разликата и как се променя буквичката "л". В гръцкия език буквата "л", не се променя в зависимост от гласната. Пък ако спекулираме с диалекти, както по-горе, да речем, ако някой перничанин каже "слава", то тя ще бъде записана като "суава", пък ако каже "Ленин" - "Уенин" ..А например едно обаждане на Лили по телефона, би било записано на ромеика така: -"Ауо, Уиуи уи е?"...
  4. Това са твърде елементарни манипулации, казах ти къде вървят такива... Вече дори шлосери, които са получили научната си титла и убразуванието у фейсбука, сфободно ги цитират.. Има ли значение какво харесвам или не? Ако имаш нещо по същество казвай! Питах те единствено, защото твърдиш, че си изключително свободомислеш, демократичен и справедлиф, пък допускаш твърдения, за хора които трябва да се третират като бесни кучета и ги поддържаш, без да се особено нараняват добронамеренията ти... А това, че аз съм възможно най-лошото, вече го знам и съм го осъзнал...
  5. Трябва да ти е ясно вече, че не съм от обидчивите. .. но опитите да обиждаш вършат работа, те оправдават и дават обяснение в 80% от случаите... Аз залагам само на 20%, че няма обяснение...
  6. Да така е, обсъждахме го. Не виждам обаче, да реагираш на призивите, да се третират руснаците като бесни кучета. Действаш избирателно, което навежда на мисълта че не си искрен и се криеш зад някакви красиви думички, които използваш, за оправдание на раболепието и това което си.. Иначе всички знаем, за "бурните" ти и "емоционални" реакции на "неправдите", ама... Поне да беше станал политик, щеше да имаш 80% подръжка...
  7. Наистина интересно "на кого"? ..При теб обаче няма, нито съмнение, нито интерес, определено на сърце ти е традиционния, които "третира руснаците като бесни кучета"...
  8. Ето видиш ли, напъна роди, както и очакфах... Как обаче, аз и някаква чафка, ти решаваме проблема окончателно, не стана ясно.. Дори и да речем, че съм объркал хапчетата, пак няма обяснение... Нали така?
  9. Няма нищо, за чудене. Ти също навремето си учил, че нацистката окупация на Балканите е било нещо прекрасно и все още вярваш в това и се пънеш да оправдаваш такова възпитание.. Не е ли така?
  10. Ами принципно "империя" е когато съществува власт, по правило военна, която властва над различни народи и се разпростира на значителни територии. По първото правило българското владение е било империя, населено изключително с чужди народи, съмнението идва от малката територия, която владее и краткостта на владението.
  11. Онова е реконструкция на омировия език. Тогава не е имало стандард на гръцкия език, имало е множество диалекти, в средновековието също. Написаното се разбира прекрасно, но изговора е чужд.
  12. Виш ти... Това наистина не го знаех, че байрактарите са еднократни... До сега винаги съм си мислил, че ефективността се измерва с това дали нещо може да изпъни предназначението си или не, като лесно неутрализира... Явно рунаците и пратените там наблюдатели са се объркали нещо Пиле, не обвинявай за сичко мене...
  13. До колкото знам изтребителите 6-то поколение ще бъдат с възможности UAV. Същото се случва и със съвременните наземни системи. Бронираните машини, вече могат да се управляват и дистанционно. Ето едно такова гръцка разработка, за боба с дронове с възможност да се управлява и дистанционно.
  14. Защото всяка дума съдържа в себе си точния смисъл на понятието. Дори ново, непознато понятие, може да се изрази само с една дума и да е разбираемо, без допълнителна подготовка и знания. Да речем превода на термин от гръцки на турски, би заело цяло изречение и обикновено се получава безсмислие.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...