Отиди на
Форум "Наука"

borkoto

Потребител
 • Брой отговори

  137
 • Регистрация

 • Последен вход

Отговори публикувано от borkoto

 1. В консулските архивите които са публикувани на руския сайт "vostlit.info"няма такава информация. Разбира се не всички донесения от архивите  са публикувани. 
  Ксения Струкова издава 2 тома с македонските архиви на руските консули в Скопие и Битоля през 1963 и 1965. 
  Машков е бил консул в Скопие до средата на Март 1903 така че няма как да е докладвал за това в Май/Юни 1903. Тогава консул вече е бил А. Манделштам. 
  Статията която твърди че такъв устав е имало през 1903 е написана от руския историк Михаил Ямбаев през 2006, който се позовава на руските конслулски архиви от Скопие. Публикувана е на сайта "Русская линия". 
  Въобще такава задънена улица. Ако някой има повече инфо моля да напише.

 2. Някой виждал ли е уставът на ВМOРО за четите. Има данни от руският консул в Скопие ( В.Ф.Машков) че копие от устава е намерно в убитият през май 1903, воевода Георги Папанчев. Член #4  от този документ гласял: 
  "Дори и нарочно трябва да се избиват вредни и безполезни християни във всяко село, за да могат да бъдат обвинени пред съдебните власти след това, бекчиите, кехаите или дерибеите, и да се принуждават двама селяни в съответствие със закона да свидетелстват, че убийството е извършено от един от изброените мъчители."
  Може ли някой да потвърди или отрече наличието на такъв документ. Виждал съм устава на strumski.com от 1905 и там ням такъв член.
  Моля само конструктивни коментари. 

 3. On 5.10.2021 г. at 10:33, genefan said:

  На какъвто и език да е била, нямало кой да я чете. Населението е било 100% неграмотно, църковнославянския го разбирали и можели да четат само някои свещеници и монаси по Македонско. Източна България е била в обсега на Патриаршията със свещеници гърци.

  Сега погледнах - допуснал съм писмена грешка - имах предвид "не е популярнo четиво" - явно съм бързал докато съм го писал....

 4. Преди 7 часа, miroki said:

  Точно това е проблемът за който пиша.

  4 ма славянина:

  1 българин, 1 авар, 1 склав, 1 тракиец.

  И генетиката и се .....

  Ще отгооря и на @Atom  с това.

  Хуните, които стават славяни, не можем да ги наричаме склави, те не са от него племе. Заигравката е след покръстването. А ние се заиграваме със всичко, което се казва славяни. Те са всякакви и се чудим защо всички имат голям процент такива.

  Ето го отново текстът, тук вече не са склави. И с помощта на словото, за това и словени /соловени. Тук говорим за български език не за славянски. Наричат славяни самите българи. А знаем, че те не са от племето на СКлавите. Или поне така си мислим за сега.

  Българи /= Склави

  Българи= славяни =>

  Славяни/= Склави

  Или доказваме, че Българи= СКлави.

  azbuka.thumb.jpg.71a3236e707939c37b53e27a70d50567.jpg

   

  Всички ръкописи на Йоан Зонара и Теофилакт Охридски  са късни преписи след  13 век ....Няма по ранни ръкописи...науката гледа на тези данни като интерполации "късни промени на съдържанието на оригиналния текст". Няма текст или автентичен извор преди 14 век, който да твърди "черно на бяло" че българите и славяните са едно и също.

  • Харесва ми! 2
 5. Преди 5 часа, Vulgaria said:

  Най-доброто научно изследване за Юстиниан е написано  от българина Георги Сотиров: "Убийството на юстиниановата самоличност". В предговора Весела Трайкова специално благодари на Иван Стаменов за това, че е предоставил най-ново издание на монографията.

  Цитат стр. 68 от материала на Сотиров:

  "Всички учени са единодушни, че Юстин е бил тракиец. Понеже траките са говорили славянско наречие, няма нищо по-естествено след латинизацията Управда да стане Юстин."

  Вие сериозно това наричате "научно"? Коя наука имате предвид точно?

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
 6. "История Славянобългарска" в 18 и 19 век популярно четиво макар да има известен брой преписи..Проблемът е ча тази книга не е баш на прост народен език а е смесица от дамаскини и църковнославянски, и по този начин езикът на книгата е отстъпление от народния български език по това време. Малко хора го знаят, реших да го напиша тук да се знае.

   

 7. Преди 4 часа, Евристей said:

  Така, според мен става въпрос за пълен анахронизъм 

  Юстиниян = Управда ! Така на латински Юстис е Справедливост, /Justisе в англ. и фр.)  На славянски става Управда /от правда/  Дотук добре ! Но ....натам зле ...

  Рожденото му име е Флавий Петрос Сабатиус . Юстиниян се явява агномен след осиновяване от ...вуйчо му Юстин !  В ранния Рим наставката ан  указва бивша принадлежност : пример  Гай Октавий след осиновяването му от великия си пра-вуйчо става Гай Юлий Октавиан 

  Дали е точно такава традицията и в късната империя - може би  @Last Roman да каже нещо по въпроса

  Натам нещата се усложняват - Флавий Юстин е вуйчо на Флавий Петрос - така че фамилното име Юстин не принадлежи на племенника и то от страна на женска/съпружеска/  линия. 

  Той няма как да се казва Управда, щото такъв ще стане чак след като вуйчо/калеко/  му го осинови. По този път би трябвало и илирийския селянин Юстин да е "баш" Управдата ама е твърде прост и не атрактивен. Друго си е племенника му да го пославянчим

   

  Свети Юстиниан, император на Византия, бил славянин. Той се родил в село Ведряни около град Средец в България. Чичо му Юстин, роден в същото село, отишъл пеша в Константинопол, без да носи нищо със себе си, освен една кожена дреха. Тук благодарение на природните си дарования бързо се издигнал, а после дори станал император. Той довел в Константинопол жена си Лупкиня и сестра й Бегленица, майката на Управда. След смъртта на Юстин Управда заел византийския императорски престол под името Юстиниан. 

  От тук г-жа Трайкова черпи сведенията си......http://www.pravoslavieto.com/life/11.04_sv_Justinian_Veliki.htm

  Какви са сведенията за славяни в Сердикийско през V век, какви са сведенията за славянски имена (има мъжки от 6 век и те хич не звучат славянски) камо ли женски имена...като Бегленица

  Натам няма да коментирам, че...Управда (Юстиниан) с оженил за славянката Божидара (Теодора) 

   

  ...........................

  Нали му бяха едноплеменници...? 

  Аз разбирам че има сега едно таково течение в историята по-алтернативно но все пак професионален историк да тълкува факти и събития по този начин и да ги преподнася на читателите едва ли не като самата истина, не ми изглежда научен подход а сериозна манипулация. 
  Та за това питах за други мнения..

  • Харесва ми! 1
 8. Преди 4 часа, Евристей said:

  Прокопий Кесарийски в неговите трудове : и в Истинската и в Тайната история няма намек за склавски произход на Юстиниян. 

  Прокопий не, но Алемани който първи публикува "Anecdota" има няколко пояснителни бележки към текста (примерно страница 418  където той казав че Юстиниан е наричан Император "Управда". 

  https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/EHR/2/Life_of_Justinian_by_Theophilus*.html#Alemanni_reference_p368

 9. Някой може ли да даде някакво мнение от гледна точка на медивистиката за книгата на Весела Трайкова - "РАННОТО ХРИСТИЯНСТВО, ЮСТИНИАН И
  ЮСТИНИАНА ПРИМА, Извори, историческа памет и нейната употреба" - 2019

  Интересува ме особено момента за валидността на така наречената биогрaфия публикувана в "Arcana Historia"
  в която се твърди че Юстиниян е славянин.

  И въобще доста свободно тълкуване на изворите ми се струва. 

 10. @ivansapunjiev по въпроса за Драган Симеунович, които се повдигна последната седмица и заради който сръбският поcланик беше привикан във Външно Министерство - в същото това видео, той споменава вашата среща в Прокупле в 2017 на тема Първа Световна Война и Топлишкото въстание , като изказва мнение, чие вие и другите колеги от комисията сте агенти на българските служби:). Можеш ли да изнесеш някави детайли и по тази среща от 2017? (по долу е цялото видео -  на 29 мин се говори за срещата в Прокупле)

   

  • ХаХа 1
 11. Преди 5 часа, Skubi said:

  Не. Не сърбите "така обобщително" ами един който, като Никола Тесла се идентицифира...И с това слага постът и целият материал на това равнище.....Че е прекалено много и самото споменаване на постът....Много Ти е скъпо времето да се занимаваш с подобни глупости....Ахой.

   

  Ама не знам как попаднах на тази група, честно не съм я търсел  - но пропагандата върви с пълна сила ! Ясно, че има модератор и той пуска материалите - но забележи, че имат над 200хил подписани !!! И всички коментари са на сръбски ! Тоест чисто сръбска група  

 12. Малко седя встрани от темата в последните 20 дни но имам доста работа в последно време. Надявам се, че интерес към темата все още има - и пак искам да повторя - мое последно мнение е , че всички материали и доказателства или липса на такива навеждат към извода че "разстрел в Бойник" е имало, но далеч не такъв какъвто е описан в "популярните" източници. Ще се опитам преди 6 април с Иван да направиме още един разговор и този път да стесниме фокуса към записите на очевидците.

   

  • Харесва ми! 1
 13. Преди 1 час, Warlord said:

  Явно е имало някакъв смисъл от срещата. Радвам се, че почна да се говори (макар и с половин уста) за 30, а не за 500 разстреляни. Както и че изобщо вече спря да се говори за убити родилки, бебета, масови гробове и прочие юго-фентъзи

  Разбира се от наличните материали в никакъв случай не може да се говори за 500 човека, но също така и не може да се твърди колко точно са били цивилните жертви. Това което може да се каже и изглежда най-логично е бройката която съм привел по-горе. 

  • Харесва ми! 1
 14. Just now, tantin said:

  Сложете ги тия записи на свидетелите в ЮТуб. Няма нужда да са публични, просто да са скрити, а тука ни дайте линк за преглед. Ако желаете после ги махате да не са публични ,  скривате ги.. Така следващият път като правите конференция няма да си губите 2-3 часа да показвате записи, а ще може да се концентрирате на обсъждания.  Така е редно да се направи. 

  Не го решавам аз това, а г-н Сапунджиев - всички въпроси относно записи, архивни документи са към него.

  • Харесва ми! 2
 15. Малко закъснях с разбора на срещата. То може би няма и пълен разбор да бъде. 
  Срещата продължи около 4 часа и като цяло беше интересна. Засегнахме повече теми. г-н Сапунджиев представи записи на двама български свидетели на събитята - разбира се не всичко успях да чуя добре и да запиша, но като цяло вече имам повече яснота какво се е случило и какво не се случило. За мен, записът с Никола Илич не казва нищо ново и по-скоро той не е участник в събитята. 
  Взимайки под внимание представените материали от г-н Сапунджиев ( записи на свидетели, копия от архивни документи ) и проведената дискусия  по време на срещата, могат да се направят следните изводи:
  1) На 15 Февруари са водени военни действия в селото, спровоцирани от партизанските отряди. Убите са 14 български войници и неизвестен брой партизани (повечето от пленените са разстреляни на място). 
  2) На 17 Февруари една рота ( 70-80 човека ) се връща в селото за допълнителна зачистка. По съпоставителни данни с подобни села от този регион а и с данни от по-ранен период, селото не може да има повече от 400-450 жители към 1942. Въпреки, че вторият свидетел (Стойне) потвърждава че има разстрел - НЯМА ПРЯК ОЧЕВИДЕЦ на това събитие.Именно и по тези причини аз , bulgaroid, skubi  и -г-н Сапунджиев се съгласихме на извода че  ОБЩИЯТ БРОЙ НА ЖЕРТВИТЕ НЕ МОЖЕ да бъде точно определен с фактите и материалите които бяха представени.  Допълнително, предвид липсата на преки свидетели на самия разстрел и особено липсата на общ гроб, СМЕ ПО-СКЛОННИ ДА ПРЕДПОЛАГАМЕ, че броят на жертвите дадени от партизаните и цивилните жители в селото за двата дни НЕ МОЖЕ ДА НАДХЪВРЛЯ 100-120 ЧОВЕКА. Това се подкрепя и от броя на гробовете с дата 1942 на днешното гробище и мемориала в Бойник.
  3) Като акцент на темата около село Боиник - г-н Сапунджев представи своята теза за "психологическата война" и "технологията на омразата" като главни причини за подобни събития, генериращи нанавист между народите на Балканите за поколения напред.

  4) Като вероятна причина за ролята и действията на полк.Христо Стоянов, като командир на 13 пех.пол в тези събития  , г-н Сапунджиев изтъква неговото лично разочарование от загубата на България през ПСВ и как това е могло да повлияе на неговите решения в ретроспектива.

   

  След този кратък обзор ще очаквам вашите мнения, а също таки и евентуални поправки от страна на участниците в самата срещата. 

  • Харесва ми! 3
  • Благодаря! 1
 16.  

  On 9.01.2021 г. at 16:57, Й. Табов said:

  Е, тогава някой би могъл да твърди, че келти от Шотландия са основали Велика Моравия в днешна Чехия, че са владели и земи в днешна Сърбия и са нарекли една река Морава … (картата е от известния атлас на Блау).

  Еми не знам, ама има едно келтско племе Бои, които са населявали точно Панония и част от Бохемия около 200 г пр.н.е :)

 17. Преди 3 часа, bulgaroid said:

  Аз предлагам на модераторите да разширим темата, Военните престъпления в Югославия през ВСВ,да можем дда разгледаме и други ,на германците на,комунистите,на албанците,на сърбите и т.н.

  Направи си отделна тема за това, аз с удоволствие ще участвам - тук моята тема е по-тясна и държа да остане в този си вид.

 18. Преди 5 часа, bulgaroid said:

  Защото за техните зверства си има документи и даже снимки, ама не теб не те вълнува, вие русофилите сте много объркани хора. Е ти тука доказателство, такова нещо представлява

  Тея снимки, които пускаш постоянно на клани-недоклани само затвърждават твойто намерние постоянно да отклонявяш и съботираш темата с оффтопик трибунни изказвания - @Warlord ще бъдете ли така добър да отстраните офтопика в последните няколко страници, по ваше модераторско осмотрение, също така и мои коментари, ако са извън линия на темата?

  • ХаХа 1
  • Upvote 1
 19. Преди 4 часа, bulgaroid said:

  А за какво сте тук тогава

  Аз лично съм тук защото това е обществен форум, макар че някои хора го превръщат в "своя територия". Защо точно Бойник, а не примерно сръбските убийства на български македонци по време на Албанската Голготата през 1915? Еми, защото съм чел достатъчно за това и имам ясно мнение по въпроса  - За Бойник нямам и това е причината да открия темата.

  • Upvote 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...