Отиди на
Форум "Наука"

borkoto

Потребител
  • Брой отговори

    137
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ borkoto

  1. В консулските архивите които са публикувани на руския сайт "vostlit.info"няма такава информация. Разбира се не всички донесения от архивите са публикувани. Ксения Струкова издава 2 тома с македонските архиви на руските консули в Скопие и Битоля през 1963 и 1965. Машков е бил консул в Скопие до средата на Март 1903 така че няма как да е докладвал за това в Май/Юни 1903. Тогава консул вече е бил А. Манделштам. Статията която твърди че такъв устав е имало през 1903 е написана от руския историк Михаил Ямбаев през 2006, който се позовава на руските конслулски архиви от Скопие. Публикувана е на сайта "Русская линия". Въобще такава задънена улица. Ако някой има повече инфо моля да напише.
  2. Някой виждал ли е уставът на ВМOРО за четите. Има данни от руският консул в Скопие ( В.Ф.Машков) че копие от устава е намерно в убитият през май 1903, воевода Георги Папанчев. Член #4 от този документ гласял: "Дори и нарочно трябва да се избиват вредни и безполезни християни във всяко село, за да могат да бъдат обвинени пред съдебните власти след това, бекчиите, кехаите или дерибеите, и да се принуждават двама селяни в съответствие със закона да свидетелстват, че убийството е извършено от един от изброените мъчители." Може ли някой да потвърди или отрече наличието на такъв документ. Виждал съм устава на strumski.com от 1905 и там ням такъв член. Моля само конструктивни коментари.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...