Отиди на
Форум "Наука"

Монах

Потребител
  • Брой отговори

    84
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Монах

  1. Докторе ,човек има свободна воля и може да бъде какъвто си иска. Но в Православното християнство ,което е достатъчно либерално си има догмати,не вериги ,не някакво гнетящо условие в което човек да бъде пленен или свързан роб.Догмата е Богооткровенна истина и в тази връзка човек или приема догмата или го отхвърля. В Православието ,човек може да бъде само православен ,не и Дъновист,не и богомил/немил/,не и Нло. Да погледнем вашето списание ,застъпват се християнски тези ,езически ,окултни,масонски,дъновистки,езотерични и пр.... Един духовен "сбирщайн " в който човек направо му се завива свят.... Затова се изразих по дяволите ,та това не е покана за някаква битка ,а възмущение от неразбирането ви /екипа/ или целта на вашите тези. Чета например едно друго синкретично послание -Родово имение -пълно ваще копие-Ванга,Христос<Буда <Дънов всичко е така омесено ,че направо и за Нло няма място.
  2. Докторе стига сте пращали българите по дяволите с вашите духовни врели-некипели окултизми,дъновизми,НЛО-изми . Библиотеката на Нямц никой няма да е даде на българите,ако беше отворена тази библиотека ,то Ръмъния щеше да е част от България,каквото и да е имало в нея ,то никога вече няма да се разкрие...... Нито пък ще се открие какво е чел поп Спиридон, по друг случай мисля ,че бях споменал ,че профатрическото сонмище се беше опитало да подкупи един български игумен и така Зограф да попадне в елински ръце,после дядо Поликарп /Вечна му памет!!!/ взема та върна "История Славянобългарска " в България и след което в ответната атака НеБожо шпионката я прати в Елада , така че абсолютно забравете нещо да излезе,дори и да го има на Атон е така скрито ,че никой не може да го намери.
  3. Галахад, тези жития, които си публикувал, са интересни, но има един изненадващ за мен момент: Цитат Тези жития не са ИНТЕресни ,а ИНТЕРполирани Елински главоблъсканици. Олимп все пак не е Кападокия ,Константинопол не е Дамаск,Кирил не е Кирил ,а Константин и не е св.Йоан Дамаскин,а св.Константин философ.
  4. Прости ми кажи какво означава този израз "получава" . Моля престанете да отнасяте титлите на Българските владетели спрямо въшните за него инстанции,говоре с нормални категории.Българите го смятат за ЦАР, недейте да изпадате в капана на 20-ти век ПРЕДОВЕРЯВАНЕТО НА РОМЕЙСКИТЕ ИЗВОРИ!!!
  5. Разбирам проблема ти Галахад- 1.Ти си "критичен светски историк " който вярва във вселенския бульон първопричината за всичко,построяваш живота си на дълбоко марксиско-ленински дух,макар външно да го отричаш и после гледйки рационалистически на историята започваш да приемаш за "валидни " единствено и само онези исторически данни които говорят за мисионерска дейност/която е непресттанна/, подпираш се на онези части от паметниците ,кото ти импонират-случая например с писмото на Николай Мистик,което ми беше дал за "кучетата"/ и при този "естествен" подбор на данни формулираш една нихилистична и крайно релативизирана логика на историята с която можеш спокойно да си легнеш вечер спокоен пред съвестта си. Това е и големия проблем на човечеството Нихилизма. 2.Недей да релативизираш даден метод ,извод или мнение-ако имаш различно становище ,кажи го като отговориш конкретно на въпроса. Другото е Щраусово решение с което показваш нежеланието си за комуникация ,което от своя страна говори за избиване на някакви комплекси,наслоени следствие на възприятето ти на околния свят - Пример -теб не знам кой те чете,обаче НеБожо и Ганчо Ценов се четат като луди,аз имам контакти и в академичния ,и извън академичния свят и мога да си направя някои изводи. Кажи в какво са грешни тези археологически данни които са възприети от цялата научна общност ,не ми говори ленински врели не кипели.... И Одесос си стои ,Марцианопол си стои ,Дионисипол си стои ,Доростол,.............и мн. други по малки селища това показват Археологическите разкопки ,които отхвърлят необоснованата теза за обобщени "опустошения на славяни и прабългари". Ако академик Кр.Миятев е могъл да каже това през 1929 или 1933 ,то ние може да му отдадем заслуженото почитание което му се полага и да продължим през 21 век да прибавяме нови и нови данни които допълват неговота непълнота и да подходим по различно от направените на тогавшните база данни изводи.
  6. Основния аргумент за "опустушенията " е правило 37 от Трулския събор. Да разгледаме обстойно този въпрос-какво е първото ,което се набива на очи??? Текстът гласи:"Понеже в различни времена са ставали варварски нашествия и поради това твърде много градове са били поробвани от беззаконниците ,така че на предстоятел на такъв град не било възможно подир ръкоположението да заеме престола си ...,ние ,като спазваме присъщите на на свещенството чест и уважение и акто желаем варварското притеснение в нищо да не уврежда църковните права ,постановяваме:да не подлежат на осъждане ония ,които са така ръкоположени и неса се възкачили на престолитеж си по горната причина :....те нека извършват канонически рукоположения .. и нека се ползват с властта на предстоятели..." 1.Това правило има общ принципен характер и касае едно временно положение: 2.Следейки тълкованието на Валсамон ?Антиохийски патриарх/ откриваме ,че то се отнася за растройването на Църковния живот на изток и най-точно Арабското нашествие от 7-ми век и предхождащото го персийско, а не на Балканския п-в. 3.Юстиниановата Архиепископия е разбита не отвън ,а "инсайд" -как -или чрез Солунския викариат, който е Троянския кон на папата за Балканите/по това време/ ,или чрез новия император и патриарх ,кото не признават каноничността на тази Църква. Папата и Вселенския/Константинополския /патриарх се борят за сфери на влияния и след кончината на Юстиниан ,който дава АВТОКЕФАЛИЯ НА СКИТИТЕ/каквото и който да се разбира под това име/ са могли да предприемат някакви действия по унищожаването на тази автокефалия,също така моля обърнете внимание на думата АВТОКЕФАЛИЯ-в случая конкретно ,тази автокефалия означава ,синодът на Първа Юстиниана ,а не папата или Константинопосликия патриарх управлява црковните дела като НАЙ-ВИСША ИНСТАНЦИЯ.Архиепископа на Първа Юстиниана е разбира се след тях по чест ,но е АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМ В ДЕЛАТА НА ЦЪРКОВНОТО УПРАВЛЕНИЕ,НА ПОДЧИНЕНАТА МУ ТЕРИТОРИЯ ,А тя по скромните си размери включва границите на -да речем Симеонова България.
  7. Така дойде отново време да дадем ход на "Варварите". Литература по въпроса:!.Проучвания на град през римската и ранновизантийската епоха в България-"археология"1964г. кн.3 2.Античността и ранното средновековие до 12-ти век в българската буржоазна историография-ИП,1964кн. 4, стр.99-106 3.Подробна библиография и обобщителни статии за постиженията на бълг. археология през последното 50-летие в ;"Археология"1983,кн.4,1984,кн.4 4.Житие на 15 -Тивериополски свещеномъченици - в него се говори ,че местните доколкото може с проповедта си облагородявали "тъпите варвари" има още .......to be contined.
  8. Не стига ,че метаните по отношение на бившите империи продължават ,ами и на маджарчетата обръщаме задник. Тоя УНГАРСКИ АНОНИМ Е ТОЛКОВА ВЕРЕН,КОЛКОТО И ЧЕ МАЙКЪЛ ДЖАКСЪН Е КОСМОНАВТ!!!!!!!!!! Въпросът е решен от Петър Коледаров ,който доказа ,че Унгарците са взели Трансилвания чак след падането на Видин , а Банат чак през 1018г!!!!!!! Нерде 894-нерде 1018, много поздрави от "арменския" поп/пардон / цар Самуил.
  9. Галахад ,това че ти си на равнището от 20-40-те години от 20 -ти век не ти дава никакво право да казваш , че се спори по този въпрос.Пуснал съм ти тема за измислените псевдо -Варварските нашествия. Има тракийски църкви от 5 век които са били запазени до "Покръстването"-865г,чети археология.Има готски църкви запазени от 5век,има ромейски църкви запазени от 4-ти век.....и т.н. Това е доказано през 50-те-70 г. на 20 -ти век от корифеи като ФОЛ,ГЮЗЕЛЕВ,Д.АНГЕЛОВ ПО НАТАТЪК ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ????? Мога да продължавам с имена до утре......
  10. "Аз съм Адамов внук"-ето с какво завършва изречението на Св. Кирил. Какво означава това ???Това тълкувание го давам от Арх.Серафим/Алексиев/;Книгата е "Църковно -мисионерското дело на Св. Константин философ-Св.Кирил"-стр.51 "Т.е. той е потомък на съгрешилия Адам,т.е. грешен човек .В думите на св.константин се съдържа цялата прповед:той смирено изповядал греховността си като внук на Адама ,счел се недостоен за каквато и да било чест пред хората, но същевременно изтъкнал,че се стреми към онова високо достойнство,което Адам имал до грехопадението си и което единствено прави човека достоен за почит.Отговорът бил разбран /за разлика от ТЪПИЯ НеБожо / и направил дълбоко впечатление.На считащия се недостоенза чест филодсоф домакините започнали да отдават още по голяма чест." Инъче аз достигам по други причини до това ,че Св.Кирил е българин потомък на Мавър или Кубер. Пише го в Чети -минеите на Макарий от 16век.
  11. Айде стига глупости на търкалета......... На цар Симеон и баща му ,и синът му са светци ,той ще се оправи вие му мислете да не останете с греховете си. Унгарците са бити и 50 год. не смеят да пипнат България,печенегите са федерати в Българската империя ,руския княз идва като узурпатор на трона ,защото е братовчед на цар Петър,а ромеите и не смеят да припарят . И не на последно място цар Симеон потвърждава истината ,че българите са траки ,като заявява на Ромейския император и патриарх ,че неговия народ има ПРАВО ДА ВЛАДЕЕ ТЕЗИ ЗЕМИ ЗАЩОТО ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАСЕЛЯВА ТЕЗИ ЗЕМИ!
  12. Докторе какви 2 монаси- какви пет лева???? Там има около 300 монаха ,а в женските манастири се срещат някои и с по 800!!!!!! Манастира е създаден от българи -Св.Никодим Тисмански/ чието истинско житие е унищожено от английско пиратче подпомогнато от някъв продажен боляр/ е изпратил там 3 от своите ученици. По интернет четох ,че поне 2 -ма души се готвят да правят дисертация върху Св.Никодим но така и май никой не се намери... Аз съм се занимавал с неговото житие но повече не може да се направи ....ръмънците нямат изгода .Айде от нас още един подарен светец ,наш род богатейший.... Между впрочем за него е писал покойния Христо Капитанов но го е объркал с Никодим Албнаски,който всъщност е българин също,както и Христо мъченик....
  13. Божо казва ,че те са Телеригови вн уци ,аз пък казвам че не са Телериг май е бил нещо иконоборец ,та си мисля ,че май са от друга партия върти ми се нещо или на бай Кардам или някой от фамилията ДУЛО.
  14. За това брат пуснах темата за траките ,обаче и мъртвите да възкръснат и да кажат това ,наште тюркоманофили пак няма да повярват!!!
  15. На Мадарския конник драги ми смехурко има кръст,ако печатите пък на Крум и Омуртаг са менте ,може скоро да излезе ,че всички колони от тяхно време са менте ,надписа от балши и прочее.... Няма за какво някой да прави менте печати,ако ги нямаше гробниците на Кубрат и Аспарих Да ,но с един печат повече или по малко не може да бъде разбита една теза. Виж за "бог Тангра" манипулациите са много повече.
  16. Кан Тервел е обещал на Христа бога наш ,че ако победи сарацините ще се оттегли в монастир.И действително под негово командване са смазани 200 000 еретици-сарацини. Така,че той е спасителя на Европа от исляма.После трябва да бъде обявен за съпокровител на Европа и да му се състави служба и житие за негова прослава и спасение на погинващия български народ!!!!!!!!
  17. Цитат Богослужебните книги са в руска редакция на църковнославянски. Това не може да се твърди със сигурност, а още по-малко какво точно са редактирали. Някъде бях чел, например, тъй като руснаците са считали книгите за свещенни, то не са ги променяли, дори и при абсурдни обстоятелства (поместване на допълнителен текст, несвързан със съдържанието на книгата). В славянския език по сегашните български земи (на който е базиран черковно-славянския) си е имало например падежи (например витителен в който думите са окончавали на -ого, а не както го говорят в русия -ава), т.е. приличал е доста повече на руския, отколкото сегашния български. брат този въпрос е изследван има Стоглави събори ,има старообрядци ит.н. и т.н. Само ДОГМАТИТЕ и КАНОНИТЕ не се променят! Езикът ,обичаите и другите второстепенните елементи в Православието се поддават на промяна.
  18. Абсолютно си прав Галахад-ако арабите са успели да превземат Иберийския и балканския п-в,то е било не възможно да се задържиш в няква си Сицилия,тя е зависима от Хинтерланда. препратка -1943 Американците и англичаните държат Африка -Силиция пада за броени дни!!!!!!!!
  19. ХУНИТЕ са спряли да " секат кучета и да ядат хора" още през IV . тъй като от тогава са Християни!!! Четете първоизтичиници не ромейски БАСНИ! И фантазьори няма - всеки си има келепир,освен това установих ,че гръцкия на Залатарски е като моя китайски.С две думи слаб и некадърен семинарист. ЗАЛАТАРСКИ-прибрал е много злато за измислената си история с която лишава България от излаз на Бяло Море/разбира се далеч не само негова "заслуга"/ .
  20. Галахад не забравяй ,че ромейската историография има имперски похват и като такава мачка всякакви податки на не съгласувани с нейната задача извори.Горенето и подправянето на документи не е от Хитлерово време.... Ако целта е българите да се представят като мръсен и долен ,цитирам по смисъл псевдотеофан,народ то тази теза се следва неизменно във възходяща градация. На Кантакузин не му е виновен Иван Александър ,че не му е дал месопукница ,за моряците на Дарданелите ,та да му ги праща в ъпгрейтнато състояние/с ромейско и италианско оръжие /в Тракия. Колкото до опустушенията такива не е имало над местното население -ако аварите са превзели Анхиало ,да речем -чист тракийски град, за когото споменава и тъпия Прокопи ,това не означава ,че ги е изклал до крак-ами задай си един просто отговор-кой ще му храни на хагана нехранимайковците които е довлякъл на обир и реалити шоу??? Най много да са избили някои мъже ,на които са изнасилили жените ,избили са елита на града ,взели са плячка и пленници ,които да продължат да ги хрантутят и са си отишли-траките са останали там където са били! Същото се повтаря и когато отвлича частично населението от македония,което се връща с Кубер! Несъмнено развалини е имало ,унищожения ,но всичко се възстановява! Във Велико Търново имаше едно кино Полтава, там на голям фон имаше снимка от този прославен град по време на Втората световна война ,после до нея имаше същата само ,че след 20 години.Развалини през 45,после град през 65.Така е било и през V ,I през VI,и презXV ,и през XIX век . Ако смяташ ,че готите и хуните, за които ,бл.Йероним пише и Св.Йоан Златоуст го допълва че през IV -V са четяли Псалтира и със молитвата са стопляли скитския студ,са по -големи човеконенавистници от хитлеристите или османлиите ,ТО НАИСИТИНА ИМА НЕЩО ИЗОГЛАВЕНО В ТАЗИ ЗОМБИРАНА ИСТОРИЯ!!!!! И последно поглдени съществуват ли евреите след холокоста и българите след 500 г. робство и ше видиш имало ли е унищожение и каква му е мярата!
  21. GALAHAD,ВЕЛИКИЙ ПОКЛОН!!!Много добра тема! Но "Тервелан" може да се разглежда и като "Тервелов", "Тервеловия" ... нещо като булка Иваница, булка Стояновица...-тук може и мая да помогне буля Иваница и пр. няма никъде в славянските народи,затова аз предполагам ,че това са останки от тракийския език. СВ.Паисий казва ,че българите са били християни но поради ,нещо си станали след 70 години отново поганци ,това предположение напълно съвпада с думите които са отправили боилите към кан САБИН-заради тебе България ще бъде предадена на ромеите -кан Сабин е християнин иконоборец и предател ,който е искал България да се върне на федеративните начала спрямо Византия от IV-Vвек . Предполгам ,че българите са били ариани и то в крайния му дуалистичен вид,ако се разгледа по подробно историята на арианството ,то несъмнено ще се установи ,че то произлиза от гностицизма и манихейството. Чакам с голямо нетърпение книгата на арх.Павел Стефанов ,който написа книга за "Гностицизма",тогава ще може със сигурност да се установи пряката връзка между горепосоченото. Колкото до манастири ,такива е имало в достатъчно количество по това време в българските земи -спокойно може и да се разгледа една работна хипотеза -Аладжа манстир ,да е било мястото на монашеския подвиг на СВ.Тривелий .
  22. . Страшно проучване Мая -благодаря ти,въпреки софистичните ти методи идеално разкрива доказваш абсолютно тезата за аулите. Можеш да се пробваш идеално и в лингвистиката ,и в белетристиката и в акробатичната еквилибристика. Ако ми кажеш ,какво означава тази представка "ep" и ако ми обясниш каква е разликата между по-селища и селища ,ако шещ и найселища те признавам за академик!
  23. Не знам защо на едни им викат псевдо маврикий ,други псевдодионисий- обаче на други може поимпониращи им или по скоро интерполиращи не им слагат псевдо пък те са си най-псевдо виртуални ..... Прав си това монотелитче е убито от православната партия и гъркоманчетата ,които в този момент губят житницата на империята Египет и до като този се прави на Великия инквизитор арабите чукат на вратата на Европа ,добре ,че Брадаткото и Св.Кесар Тервел ,иначе Европа нямаше да дочака 21 век. да става мюсюлманска - , би била такава още през 8-ми век.
  24. Действително СС/СиемонСакскобурггота/ е много хазартно парче и си няма понятие от политика,сега си мисли че като избумка панайотките много ще спечели .Обаче тези комунистически юристчета ще му спретнат една война преди Коледа ,че свят ще му се завие .... В западналия западняшки запустеняк викат на всички "рекс" ,начиная от готските Теодоровци та до Калоян. друго не знаят толкова са си пропаднали. Докато "цивилизационните " автори наричат Тревел/чисто тракийско име/ КЕСАР и дори му окичват/ разбира се без да искат/ "царските знаци на властта",такава си е ситуацията ... Така ,че за някакви си хърватчета, сърбоманчета или германчета рекс ,може да е велико нещо ,но за България просто не импонира. Ако някой е Добросамарянин /православна секта от 20-ти век / може да пише ,че ние сме новия йерусалим,ако някой е гъркоман може да пише ,че сме втори Константинопол ,ако някой е филопапищаш може да пише ,че сме трети Рим,ако някой обаче е истински патриот ще пише ,че България-си е България и без Православие няма България!!!
  25. Напротив съвсем неуместно е да е рекс той си е КЕСАР! Никой в никакъв случай не е споменавал Тервел рекс . Той е втори след Императора и един вид възможен пълноправен НАСЛЕДНИК на императорската корона,не случайно който и да стане император отива и плаче на рамото му да му помогне. За пример можеш да погледнеш градацията на титлите и при Карл и неговия род. Аналогичен е и случая с България-начиная с Кубрат и до Петър I. Освен това владетелската титла на българите призната още от Боспорското царство ,чийто континюитет с България е много последователен. Напоследък в историческите среди си пробива път това мнение. Също много интересно изледване за средновековните титли направи В.Вачкова, която въпреки ,че е прозападна има много по голям усет върху историческите проблеми през Средновековието отколкото маститите болшевишки учени със зомбирано минало. Вачкова е прочела Библията за разлика от нашите ненаучни атеисти,нейно много сполучливо мнение е че българите и ромеите са нещо като Юдейското и Израилското царства.И именно в тази насока трябва да се разглеждат взаимоотношенията между тях. В личен разговор с проф.И.Божилов ,научих ,че не е защититила дисертацията си ,защото по неговите думи "дава един различен поглед върху Средновековната история...и ,че ако я четат всички ще си помислят ,че България едва ли не е била в Западна Европа..." Та нищо ново под слънцето - Г.Ценов не е сам в историята.... Ами ,че все пак България си е била на Запад -до Германия ,Австрия и Хърватско,освен това президента на Франция навремето поздрави бракоразводното ни президентче с това ,че България е съсед на Великата Франкска империя,чиято титла на император НИКОГА не е призната от "Византия".За разлика от тази на ЦАР Петър.Ето ,че пред фактите и боговете мълчат. Може да погребете ханотюркската теория и спокойно да запазите титлите си галахад ,тях никой не може да Ви отнеме. Та нищо ново под слънцето - Г.Ценов не е сам в историята....

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...