Отиди на
Форум "Наука"

Neno Er

Потребител
  • Брой отговори

    18
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Neno Er

  1. Налял се като фитерия (леха). Светнал. Вдървил се.
  2. Крайно неприятно. И в България съм виждал да снимат мъртви на погребение.
  3. Аз, с над 3000 пролетени часа такава "книжка" нямам. Този документ се нарича бревет. Въпреки 21-вия век, това тук при нас все още не го виждам да стане скоро. Иначе бих се "кандидатирал" за личен пилот.
  4. Вижте какво изрових от мрежата. http://media.snimka.bg/2108/010471695-big.jpg Ако някой може да накара тази сника да стои отворена, няма да се разсърдя. Защото това не е по моите възможности. готово
  5. Не съм специалист в темата. Но... Аз съм пенсиониран военен пилот-инструктор. Имах щастиети да летя като инструктор на по-млад летец, който се интересуваше тогава от историческото наследство на нашата Родина. Момчето явно много добре бе подготвено и ми показа много места в нашия район където е имало стари поселища. Признавам честно не съм се заглеждал и не съм се замислял над този въпрос. Преди доста години ми бяха намеквали за снимки на "Улпия ескус" и района , но не съм го приемал сериозно. Моя колега ми "отвори" очите и тогава видях местата на стари селища, но за съжаление и доста добре разорани "ниви". Наистина иманярите безчинстват и за тях няма нищо свято. Важното е келепира, както казва Б.Г.
  6. Клипа е отличен, самолета наистина е красавец. Може ли и как да го публикувам в друг форум.
  7. Преди 30 г. метяхме плаца с клонки от акация. Преди 3 г. видях същото. Зависи от непосредствения командир, който понякога се оказва ПОСРЕДСТВЕН.
  8. Наистина е вълнуващо, но не от много високо, защото тогава се губят детайлите. 500-600м. над терена е много добре.По-ниско е още по-добре но не може да се отдели голямо внимание на пейзажа. Но липсва едно от възприяията. Не може да се възприеме аромата на природата. А това хич не е малко.
  9. Искрена благодарност за удоволствието което изпитах, разглеждайки тези снимки. Връх Ботев съм го виждал само от високо, но сега оцених истинската му красота.
  10. В подкрепа ще добавя. Когато летателен апарат е близо над горната граница на слоести облаци, около неговата сянка се образува ореол с цветовете на дъгата. Това се дължи на разлагането на слънчевата светлина от наличието на кондензирала влага или ледени кристали в състава на облаците.
  11. Копай от мен до другото дърво! Бордюра да се вароса с бЕло и черно!
  12. Явно темата не е интересна, щом две и половина години никой не е отговорил на поставения въпрос. А аз точно от толкова време ползвам собствен водоизточник-сонда, пробита на ръка с подръчни инструменти за един ден. Дълбочината на водоносния слой е около 4,5 м. а със сондата успях да достигна до 5,5 м. Ако някой проявява интерес, ще споделя опита си.
  13. Вече не се крия и не съм се гаврил с никого. Който желае и го интересува, може да прегледа профила ми. Готов съм, доколкото ми позволяват знанията, да отговоря на въпроси свързани с военната авиация и по-точно с обучението на млад летателен състав. Няма нищо срамно, когато човек не знае, да пита. И аз не съм специалист във всички области. Поздрави,
  14. Едва ли бог ни е дарил с тези самолетчета. И колко са те? В момента в експлоатация са само ДВА и понеже са с "голям" радиус на действие, единия лети в долномитрополския, а другия в каменчовския район. ПС-9 е отличен самолет но само за т.н. първоначално обучение: излитане, полет по кръга, кацане, фигурите от простия и сложния пилотаж. И толкова. Това което се прави в спортната авиация. Но не и за обучение на военни летци в бойно използване.
  15. Ако правилно съм разбрал, преди 2000г. курасантите почти не са летели. А с кого, освен за лична подготовка от 1972 до 2001г. съм пролетял 3119ч.02мин.? Под учебно-боен самолет се разбира самолет на който се провежда обучение на летателен състав и в същото време притежава въоръжение и може да се използва за поразяване на въздушни и земни цели. Дори Л-29, който бе един типичен учебен самолет, имаше монтирано въоръжение. Можеше да се стреля с НУРС ( сега НАР ) и да се бомбопуска. Дори имаше разработка да му се монтира 7,62мм. картечница. А Л-39 е в пълния смисъл на думата учебно-боен. Притежава артилерийско, неуправляемо и бомбово въоръжение.
  16. :!!!: Явно не съм за тук. Или трябва само да чета и да се образовам, но без да давам мнение. Все пак мисля, че имам право да питам, като гледам на какво високо авиационно ниво са участниците във форума. Нямам намерение да ставам авиационен "специалист", а за по-обща култура.
  17. Здравейте, Винаги съм харесвал авиацията и най-вече военната. По тази причина станах днес член на форума. Искам да науча колкото мога за ВВС. Виждам, че все сте компетентни хора. Явно сте прекарали доста време във въздуха. До колкото знам подготовката на пилота е свързана с времето което е бил в полет. Тук споменавате различни марки самолети и общо взето схващам кои са бойни, но по-ми е интересно как и на какво са се обучавали и се обучават нашите военни летци? Каква е програмата на обучение, на какви самолети, за колко време и най-вече къде се обучават. Вярно ли е, че като сме членове на НАТО, обучението се провежда извън България? Все пак знам, че може би има някаква секретност и няма да получа отговори на всичките си въпроси. Поздрави,

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...