Отиди на
Форум "Наука"

Tyroglyphos

Потребители
 • Брой отговори

  1182
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  23

Tyroglyphos last won the day on Април 10 2016

Tyroglyphos had the most liked content!

Репутация

614 Асистент

Всичко за Tyroglyphos

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

22686 прегледа на профила
 1. Предполагам, че "алхимията" се е получила поради непознаване на буквите от нещо съвсем банално от рода на AlJ3 + Br2 → ... + J2
 2. В Месецослова на Василий е казано само, че Йоаникий успешно "избивал народа на българите", докато в едно сражение не загинали много от другарите му и той се натъжил и изоставил военните занимания. Но в Синаксара на Константинополската църква е споменато, че Йоаникий "спасявал единоплеменниците си пред погледа на императора" и бил награден, но се отказал от наградите.
 3. На по-ранните Михаил е титулуван само "архонт" на България, а на монашеските е "бивш архонт от Бога". На ранните от едната страна е изобразен Христос, а от другата - Богородица, като имаме и съответните инвокации към Христос/Господ и Богородица; на монашеските има само изображение на Богородица (и инвокация само към нея), а опакото е изцяло заето от продължението на текста. Ранните печати на Симеон напълно съответстват на ранните печати на Борис.
 4. Така е според едно от житията на св. Йоаникий, който именно спасил по този начин императора. По-вероятна е обаче другата версия, представена в две жития, а именно, че Йоаникий спасил някакъв ромейски големец, разсичайки примката, с която го хванали, и впоследствие бил награден за това си геройство от императора.
 5. Този екземпляр е от района на Попово. Други екземпляри има от Разградско и Бургаско.
 6. Най-ранните примери за формата "цар-" са от 12 век. Слепченски апостол от втората половина на 12 век - "повелѣния царева", "ярости царевы".
 7. Tyroglyphos

  йод

  Най-лесно е, ако добавиш към разтвор на калиев йодид разтвор на солна киселина и водороден пероксид (кислородна вода). Полученият йод се отделя лесно, тъй като е много слабо разтворим във вода и се утаява.
 8. Ето един пример от V-VІ в. от Томи за християнин с благозвучното име Атала, син на Циук.
 9. Третата буква от името трябва да се провери, но със сигурност не е М или N; може би са Γ и Η свързани - MωΓΗΤΖω ΠΕΧΛΗΒΑΝωΓΛО - Мойчо Пехливаноглу.
 10. Нямат такова цвете, защото са от по-ранни години на управление - първата е от 3 година, втората - от 1 година. А твоята е от 9 година на управление (оградил съм числото на годината):
 11. Няма как топонимът да се е появил чак по време на османското владичество, тъй като е засвидетелстван многократно през втората половина на 13 и през 14 век.
 12. Изобщо не са редки. Това са амулети, текстовете са стандартни молитви; след изписването оловният лист се навива на руло и се носи за предпазване от болести и зли сили.
 13. Таврите са племе, населявало Кримския полуостров (в древността наричан Таврически полуостров).
 14. Тенденциите в гръцки са звучните оклузиви да преминават в спиранти, като този процес се развива най-рано при γ. На много места γ даже изчезва напълно, затова понякога се подсигуряват, като го пишат и там, където не трябва. В съвременния гръцки комбинацията γι се използва за означаване на [й] между гласни и в началото на думата. Групите μπ, ντ, γκ в гръцки постепенно преминават в [мб], [нд], [нг] - както са и в преминалите по народен път в български имена и думи, напр. Ламбри, Андон, протосингел. В определени случаи (например ако са били в началото на думата след гласна и тази гласна изпадне) носовият елемент се е изгубвал и е оставало само [б], [д], [г]. Затова през 13-14 в. групата МП започва да се използва, особено в началото на думите, за транскрибиране на звук [б] вместо В. Така имаме записи като Μπρεασνίκ = Брѣзникъ или името на добруджанския владетел Балик - Μπαλίκας. По времето на Василий Боян ромеите все още имат една единствена възможност за обозначаване на звук [б] и това е буквата бета/вита. Има една хубава статия на Бешевлиев по този въпрос - Zur Frage des Lautwertes des Buchstaben β im Spätgriechischen. – Annuaire de l’Institut de philologie et d’histoire orientale et slave, V, 1937, 65-68. Както писах и по-горе, който знае как звучи дадено име или дума, ще я прочете правилно, който не знае - ще я прочете като [в]. Така както можем да се объркаме при думи на съвременни езици, където една буква уж се чете по един начин, но при специални случаи може да се прочете и по друг. Естествено, проблемът с гръцките записи е основно наш, тъй като не знаем как да четем имената, които не знаем откъде произлизат и за които нямаме данни от друг език. За Боян за щастие имаме достатъчно записи на латиница, които ни показват кой е верният облик на името. В други случаи се ориентираме, ако знаем произхода и етимологията на името - напр. при Δοβρομηρός или βράτε и δόβρα δενη. Между другото показателен е и фактът, че в кирилицата и Б, и В са взети от гръцкото В (някои предполагат такъв произход и за Б в глаголицата).

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...