Отиди на
Форум "Наука"

monte christo

Потребители
 • Брой отговори

  3297
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  48

Отговори публикувано от monte christo

 1. Искрене, стига да ти се чете сериозна академична литература, бих ти препоръчал една книга (Паметна битка на народите) на големият наш османист от близкото минало - Бистра Цветкова. http://macedonia.kroraina.com/pbn/index.htm

  Разбира се, след като тази тема те вълнува, не можеш да минеш без изследванията и на Невян Митев, който много здраво се е заровил в проблема. Статиите му Mонетите на Владислав Варненчик (1434–1444) от Североизточна България; Антиосманските военни кампании на крал Владислав Варненчик от 1443–1444 г., отразени в “Анали или хроника на славното полско кралство” от Ян Длугош; Два малко познати извора за походите на Владислав Варненчик от 1443 - 1444 г.; Две писма за преговорите през 1444 г. между крал Владислав Варненчик (1434-1444) и султан Мурад II (1421-1451); Европейската историография през XXI в., посветена на последните кръстоносни походи на Балканите през 1443-1444 г.; Маршрутът на кръстоносната армия на Владислав Варненчик в Североизточна България (по нумизматични данни); Походите на Владислав Варненчик (1443-1444) в полската историография от XX век; Походите на Владислав Варненчик и Янош Хуняди от 1443–1444 г. в записките на един еничар; Походите на Владислав Варненчик от 1443 - 1444 г. в българската историография би трябвало да откриеш тук: https://shu-bg.academia.edu/NevqnMitev

  Само не трябва да се строят въздушни пирамиди от рода на българите - равноправна част от кралството на Владислав Ягелончик.

  Амазоне - да; поне българският и полският през XV век все още са били сравнително разбираеми един-друг.

  ------------------------

  Темата е за раздела Историческо моделиране.

  • Харесва ми! 3
 2. Освен да драскаме в тази тема от нямане какво друго да се прави - друго не виждам. 

  В нито един момент от историята си Османската династия няма дори хипотетична мисъл за смяна на вярата. Точно ислямът и плячката й дават това, което християнството (поради различна философия) не би могло да й даде - собствена държава. 

  • Харесва ми! 1
 3. Преди 22 часа, Кухулин said:

  Ислямският свят осигурява на османците преди всичко човешки ресурси, понеже те са "меча на исляма" и водят газават. Там е експанзията, там са перспективите, при тях се стичат всички откачалки. Затова чумата подкопава Балканите, но практически не се отразява на османския потенциал.

  В политически план наистина има напрежение между държавите, но помисли какво напрежение щеше да има, ако бяха християни. В текущата реалност Тимур ги пляска леко през ръцете, а можеше да ги изтрие от картата.

  Човешкият реусрс го осигурява предимно Анатолия, която през XIV век отдавна е част от ислямския свят. Румският султанат вече го няма, и всеки, който не може да се подсигури материално в някой от другите бейлици на полуострова, търси далавера при османците. На останалите мюсюлмани по света въобще не им пука, че някакви откачалки редовно нападат земите на румския малик. Но да не се заблуждаваме - този ресурс, подсигурен на османците от Анатолия за газавата, също е ограничен, и то доста ограничен, и не той е причината за успешните кампании от времето на Осман нататък.

  В политически план даже можем да говорим за антагонизъм между османците и останалите мюсюлмани, а не само за напрежение. Османците са неистово мразени през вековете, особено след като налагат политическа хегемония над западният ислямски свят.

  Проблемът на тази алтернативка е, че потребителят kirasirrav така и не ни обясни (не направи увод от десет изречения) как османците биха претърпели успешно религиозно конвертиране. През кой век става (е трябвало да стане) това?

 4. Преди 5 часа, Кухулин said:

  Цялата османска история може да се обобщи с една дума - газават. Ако бяха приели християнството, щяха да изчезнат от картата.

  То на Османците (като управляваща фамилия на която принадлежи държавата, наричана от нас Османска империя), въобще за да се появят, е нужен ислям и газават, от който пада доста плячка. А тя подпомага материалното благоденствие, съответно престижът сред непослушните огузо-туркменските кланове. Както е било и в текущата реалност. Аз даже не виждам как ще приемат християнството... Въз основа на какво?

  Преди 5 часа, kirasirrav said:

  Единия вариант от Византия - вероятно биха могли да я унищожат и да заемат нейното място (но по-трудно ), и тъй като традициите са да воюваме с Империята, нещата за нас не биха били много различни тогава (поне за момента ). Друг вариант е някакъв източен тип християнство (или сектанство ).

  Като цяло обаче биха загубили поддръжката на ислямския свят, и обединението и експанзията им ( стъпили и на религиозна база), биха били твърде усложнени.

  Ако говорим за по-късни времена, когато вече са се утвърдили тук - няма да е лесно първо, да възприемат християнството всички в Империята / в крайна сметка те са на върха на острието на Изтока (мюсулманския) срещу Запада /, ще имат вътрешни конфликти (граждански/религиозни войни ). Във всеки случай трудно биха били приобщени към европейците, големи са различията, мирогледа, традициите, езика и т.н.

  Хубаво е, когато се прави алтернативка, да се почива на някаква база факти. Да речем, че не само християнското население по Анатолия е приемало исляма, но и мюсюлманското население (не само по Анатолия, но доколкото го има и по Румелия) масово е приемало християнството от православни, католически, григориански, яковитски или несториански мисионери. За подобни действия на християнските мисионери изворите мълчат, а и дали османската администрация ще допусне подобно нещо след втората третина на XV век, когато Анатолия вече е покорена от османците, а Румелия е изходна база за войните на Запад? Така, или иначе, Туркия заема мястото на Романия.

  Кога, според теб, Османската империя трябва да приеме християнството? През кой век? И как трябва да стане това? След "национална" катастрофа?

  В общи линии, Османците никога не са имали поддръжката на ислямския свят, изключая Кримското ханство и пиратските емирати по Магриба. Въобще Османците (и османците) са фанатично мразени от повечето сунитски и шиитски династии.

 5. On 6.01.2021 г. at 10:59, deaf said:

  От столицата Константинопол.

  Верен отговор. Или по-точно: "пред столицата Константинопол".

  On 6.01.2021 г. at 13:50, Евристей said:

  Да дадем предимство на съвременниците описващи събитията - Продължителя на Теофан, за чиито автор  не без основание се подозира че е самият Теодор Дафнопат (съвременник на събитията), следва  - Лъв Граматик Философ и Математик (роден в Тесалия, съвременник на събитията), - Георги Амартол и Монах - съвременник на събитията....И тримата са категорични - тържището преди да бъде преместено в Тесалоника е било в столицата! 

  ----------

  Главните герои причинители на конфликта -  Ставракий и Козма са ...еладци ! Те работят с евнуха Музик - столичния големец ! 

  Да, ама не става тържището на българите да е толкова навътре в Гърция. А еладците явно са облагодетелствани  българските стоки да бъдат преместени по близо до Елада - Солун. И от тук да зареждат стара Гърция. 

  ----------

  Но, който и да е град извън Константинопол за изначален домакин на българско тържище ще срещне яростна съпротива и ще са нужни повече от силни аргументи за оборването

  Ами не става (не върви, разбира се) тържището на българите да е някъде в Елада. Ама върви го обяснявай на Лиляна Симеонова, която обича да оригиналничи; в случая - напълно неуспешно.

  В една нейна статия тя се опитва да прокара не хипотеза, а направо теза, че - видиш ли - българското тържище е някъде из Елада, а след това преместено в Солун. Всичко това на база превод на Продължителят на Теофан от Яков Любарский, където не е упомената столицата.

  Обаче Васил Златарски навремето също е превеждал откъсът за тържището от Продължител на Теофан и упоменава столицата. При своя превод на Продължител на Теофан за ГИБИ Иван Дуйчев също упоменава столицата. 

  Въобще при преводите си на Лъв Граматик, Продължител на Георги Монах и Йоан Скилица/Георги Кедрин нашите византолози Геновева Цанкова-Петкова, Василка Тъпкова-Заимова и Иван Дуйчев упоменават столицата.

  И не на последно място: според Васил Златарски най-старият извор, където се разправя историята за Ставракий, Козма, Мусик, тържището и "търговската" война между България и Романия е Симеон Метафраст (Магистър, Логотет). Всички останали хронисти и историци - без изключение - са взаимствали от него. В началото на миналия век е направен църковнославянски превод и там се споменава, че тържището е преместено от Цариград в Солун. Преди няколко години блестящ превод на Симеон Метафраст с многобройни коментари направи и Андрей Виноградов, който също превежда - от Града в Тесалоника.

  Не знам кое кара Лиляна Симеонова да изпада в "ерес". Дали възрастта; дали кокетничеството и театралността по телевизията; дали оригиналниченето...

  • Харесва ми! 1
 6. През 894 г. Симеон се видял принуден да започне "търговска" война с Римското царство, понеже българското тържище било преместено в Солун и търговците от България търпели много загуби заради митническо облагане. Така. Това го знаем (ако не от изворите, то поне) от учебниците по история.

  Въпрос: откъде е преместено тържището? 🙄

 7. Преди 7 часа, Евристей said:

  За Империята има и конкурси ...най-красивите и интелигентни девойки се съревновават до ...спечелването на приза - Василиса / Августа/ Мерят им се глезени , талия , височина .  Ти много по добре го знаеш . Но съгласи се , че мнението на момичето (кандидатката) не се взема под внимание . Въпреки , че то коя ли няма да иска да е Августа . 

  О, вземали са под внимание мнението на кандидатките. Например Касия си е била такава начетена умница, че Теофил връчил ябълката на Теодора :D

  Преди 6 часа, Conan said:

  Константин Пацик може и да е от хората на Християн скамарите.

  Не може. Скамарите са осиротели половин век преди случая на брега при Златния рог ;)

 8. Преди 19 минути, Янков said:

   Ами постави се на тяхно място. Ако срещата е близо до крепостните стени, тогава Крум не би отишъл на нея, защото попада в обстрела на стрелците. Делегацията от Константинопол не би се отдалечила много от стените, защото се поставя в зависимост от Крум. Брега е добра алтернатива. И двете страни пътуват през контролирана от тях територия, достатъчно отдалечени от армиите.

   Освен това Крум сяда на земята, а Пацик младши държи юздите на коня. Това описание ми се струва малко несъвместимо, с идеята за преговори в зала на дворец.

   Относно епопеята. Нормално е да го огледат 5-10 човека, а останалите да се насочат към мястото на срещата. И още по-нормално е да го пресрещнат, а не да чакат да стигне до тях.

  При всички случаи мястото на срещата не е било кой знае колко далеч от крепостните стени, защото гражданите по стените са виждали всичко на тепсия. Срещата е насрочена за брега, защото българите са до Космидион; съответно хеландията ще плува дотам (северозападната част на Града). Никой няма да бъхти 7 km пешком повече от час посред Константинопол (от Големия дворец до Влахерна). Градът е бил ОГРОМЕН по територия (колкото съвременен Бургас). С хеландията се прецопва за около 15-20 минути.

  Съветът, на който е взето решение за покушение срещу Крум е взет в сграда на Големия дворец. Този извод се налага, понеже имаме джокер - хеландията.

 9. Преди 4 часа, T.Jonchev said:

  "Гала" (Γαλλης) не е "Галата" (Γαλατας). Гала е място на самия бряг на Златния рог, точно на север от завоя на Влахернската стена. Раймон Жанен, който е най-добрият познавач на средновековния Константинопол (е, може би след Манго), смята, че това място е наречено на Гала Плацидия, тъй като се свързва с една случка от живота й.

  Не бях се задълбочавал по този детайл за районът Гала, докато полемизирах с наш Евристей проблемата за Ексавул. Иначе, друго, което може да гложди изкушените от историята читатели: каква хеландия (демек кораб); каква лодка ни упоменават летописците? Защо? Нима лукавите гърци са били толкоз сакати, че не могат да излязат пешком от Влахернската порта, и да се дотътрят на мястото на срещата, което надали е било прекалено далеч от самите стени (може би 200-250 m, ако не и по-малко). 

  Навремето императорите са пътували (т.е. плували) с хеландия от Големият дворец (в частност от Лъвската или Морската врата при Вуколеон) в югоизточната част на Констатнтинопол, до портата Кинегия в северозападната част на града (районът Кинегион). Оттам набързо се добирали до Влахерна. Заради това са съобщили на Крум, че Лъв ще пристигне с хеландия на морския бряг - явно съветът (замисълът срещу Крум) е проведен в някоя сграда на Големият дворец. Но Леон не отишъл...

  Преди 2 часа, Янков said:

   Е, това решава този проблем. Географията около Константинопол ми е доста мътна.

   Но все пак, повдига друг въпрос. Защо при тази непосредствена близост на мястото на преговорите до българската ярмия, нямаме и намек за помощ от страна на българските войници?

  Навярно цялата тази епопея е приключила за 15-20 секунди. Българите виждат, че Крум препуска към тях, а на това отгоре и (леко) наранен. Нормално е в рамките на минута-две да огледат ювигито за рани и след това да го превържат. Стресова ситуация, както и да го гледаме. Няма време за никаква реакция. Гърците се изнасят безнаказано. За деня...

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
 10.  

  On 23.12.2020 г. at 0:40, sir said:

  Освен това не сме наясно и с твърде много неща около фигурата на кавхана (пък и за другите титли) - знаем, че ръководи военни действия, обаче пък знаем и че строи водопроводи в столицата. Какво точно е представлявала тази титла, наследствена ли е била (каквото смътно сведение имаме от доста по-късен период) или е някаква служебна позиция, на която владетелят е назначавал когото си прецени; или пък е била един вид изборна (от съвет на боилите или нещо друго) и владетелят не е имал пълната възможност да влияе кой да бъде кавхан. 

  Установено е в научното дирене, че организацията на тюрко-но-
  мадските племена в периода на военната демокрация е имала някои
  специфични черти в структурата си. Основата на племенната конфе-
  дерация у тях е представлявала вътрешната област, която била оби-
  тавана от племето, което излъчвало върховните представители - ве-
  ликите ханове и родствениците им от тъстовите племена. Знатните
  родове на управляващото племе и тъстовите племена добивали най-
  високите длъжности във вътрешната област, което в повечето слу-
  чаи, ако не винаги, били двойно представени, тъй като основата за
  управлението и за номадизирането представлява двойно разделяне
  на територията на дясна и лява страна. Дясната страна (в случая нейн
  заповедник е бил ичиргу боила Тук) е била територията, заемана от
  управляващото племе, а лявата страна (начело на нея стоял кавхан
  Иратаис) - на тъстовите племена. Поставянето в ранг е зависело от
  положението, което знатните представители на съответното племе
  са притежавали. Така че вероятно в първобългарската военнопле-
  менна структура високото положение на кавхана се е определяло от
  мястото му на върховен предводител на тъстовите племена и от род-
  нински връзки, които той е имал по женска линия с великия хан. Де-
  лението на саракта на лява и дясна страна в земите на север от Бал-
  кана, “вътрешната област” на саракта, било пренесено от хан Крум
  и върху новозавладените територии в Северна и Източна Тракия и
  Причерноморската област. По силата на съществуващата традиция
  кавханът е придобил правата на военноадминистративен представи-
  тел на лявата страна на саракта, като успоредно с това е бил смятан
  за втората фигура след управителя, негов пръв помощник. Центра-
  лизирането на държавното управление, което характеризира царува
  нето на Крум и Омуртаг, е довело до издигане на ролята на кавхана
  във върховното управление на държавата.

  Гюзелев, Васил Тодоров. Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство - царство. Пловдив, 2007, 113-114

   

  Преди 23 часа, sir said:

  Така е, ама то от ромейска страна е споменат само въпросният Ексавул, защото играе водеща роля в опита за покушение. Сиреч, това е преценил авторът на хрониката, че ще е интересно на читателите му.

  Обаче малко по-нагоре пише: Тогава Лъв направил съвещание с архонтите и известил на Крум: "Ела на морския бряг с няколко души, които не носят оръжие, и ние ще дойдем невъоръжени с хеландия през морето и ще поговорим". Сиреч, подразбира се, че Лъв ще да е присъствал.

  Не е задължително Леон Арменеца да е присъствал.

  При подготовката за преговори е уговорено неговото присъствие, иначе Крум въобще няма да отиде. Така е по протокол. Обаче лукавите гърци замислят покушение, и като превантивна мярка Леон не отива. Оправдали са се там нещо на морския бряг защо василевсът отсъства. 

  Ако римският цар присъстваше не екшъна - щяхме да го знаем от изворите. Такава новина не ще мине незабелязано :)

 11. Преди 6 часа, resavsky said:

  И все пак покрай цялата тази помия която се изля покрай Пулев не трябва да се забравя че той е първият българин /а вероятно и последния/ който достигна до такива върхове в професионалния бокс.Нека не го изкарваме най лошия поради простия факт че не успя да стане световен шампион и не успя да стигне нивото на Тайсън и Мохамед Али.

  Ресавски, проблемът е друг. Даже не е и в наглото му поведение. Този човек игра и двата мача на живота си без капчица разум. Не става само със спортен дух и инат. 

  Все едно да играеш финал за Шампионската лига, да атакуваш безразсъдно, и да го загубиш с 0:5! След това пресата и запалянковци да се чудят - слаб ли си, след като си отнесъл цяла торба голове; или си (бил) силен, за да стигнеш до финала...

  • Харесва ми! 2
 12. Преди 8 часа, sir said:

   Аз нямам против да го видя срещу Анди Руиз ...

  О, не... Анди Руиз ще убие Пулев на ринга! "Рабивачът" удря невероятно здраво и ще му откъсне главата. Пулев играе само на гард и няма да оцелее. Самият Джошуа доста си изпати в първият си мач срещу Руиз (1:4 нокдауна) и беше гроги. Възможно е и поради подценяване, след като първи успя да събори Руиз... С много анализ, тактика и мръсни номерца, и с доста повече по-тежки удари успя да бие по точки Руиз във втория и да си върне короната.

  Преди 5 часа, laplandetza said:

  И Джошуато и Пулевия преди 20 и косур години бих ги трупясъл в истински бой

  И двамата биха те смачкали за секунди. В истински бой...

  Преди 2 часа, Евристей said:

  Графе , виж сега ....Гай Апулий Диокъл - античен елитен спортист - колесничар с много победи...

  Според днешен курс на долара  древния спортист е  спечелил 15 милиарда долара

  Сега чувам (разбирам) за този герой на своето време 🙄

 13. Преди 18 минути, Б. Киров said:

  Според Daily Star Кобрата ще вземе 4 милиона паунда, а не обявените първоначално 2 милиона.

  Чудесно. През 2014 г. след мача срещу Кличко беше прибрал само 1 милион и 400 хиляди евро. Мисля, че такава сума се тиражираше.

  Да не се чудим защо толкова се лае преди мач - пари ще се прибират. Колкото повече вой, толкова по-голяма банкова сметка.

  • Харесва ми! 1
 14. Преди 3 часа, самотния вълк said:

  А този мач е началото на края на кариерата му

  Началото на края на кариерата му беше още по време на мача срещу Кличко през 2014 г. Да забършат пода с теб още в първият рунд и да те пребият като куче в петият рунд, при условие, че все още си на 33 г. (т.е. в разцвета на силите) говори само за това - мегапровал! Но главата му е куха. Кличко тогава беше на 38 г. и Пулев - при малко повече акъл и пазене - трябваше да се стреми с тактика да я докара до кралските рундове и тогава да се прави на велик боксьор. Железният чук го уби набързо...

  Преди 2 часа, resavsky said:

  Лимитиран боксьор това е ясно. Да не говорим че не е в първа младост. Шанса му беше един случаен удар .Чисто теоретично де.

  За това говорех и аз. Ако случайно направи нещо - до 6-ти рунд. След това (поне на мен - 100%) ми беше ясно, че ще го мачка мечка. Освен това Пулев изглеждаше доста предсказуем... Ако някой е гледал мачове на Джо Фрейзър и направи опит да го сравни по движение на ринга с Пулев, излиза, че прословутата българска Кобра е била затворена във фризер.

  • Харесва ми! 1
 15. Горе ви направих анализ как ще завърши мача, още преди да е започнал. Не познах, че Пулев ще бъде смачкан и орезилен още в 3-ти рунд. Много здраво беше набит. Още тук свърши мачът. Само гонгът го спаси. Смачкан беше в 7-ми рунд. Смачкан и нокаутиран в 9-ти рунд.

  Пулев чак в 4-ти рунд разбра, че не само трябва да лае, но просто трябва да направи опит и да се бие, иначе ще бъде убит на ринга. 5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми рунд успя по един път здраво да удари Джошуа. Твърде малко.

  Най-слабият противник на Джошуа в последните години. Толкоз...

   

  • Харесва ми! 2
 16. В тези мачове от изключителна важност са годините на боксьора. Пулев е по-стар с цели осем години от Джошуа (39-31), което е лошо, много лошо... Англичанинът е "вътре" в златната възраст за боксьор — 28-33 години. Обикновено на тази възраст всяко издържливо копеленце може да гайрети на бой, и гледа да измори противникът си. Шансът на Пулев е да го събори до 6-ти рунд (включително). Оттам нататък Джошуа ще го смачка или бие спокойно по точки — било с техника, било с мръсни номерца. Най-малкото ще повтаря същите номерца, както се случи с Руиз при вторият им двубой. 

 17. Сега... Така безумно си изхакал заглавието на темата, че няма кой да ти помогне. Кой в България е запознат със становището на иранските историци? Ама не на един, а поне на пет-десет специалисти. Ами... никой...

  Ако си смятал какво е становището на българските историци - това вече е друга работа. Видно е от редакцията на поста. Но така дискусия няма как да се получи.

  Не се научихте, ей... Първо излагаш свои доводи (свое становище) - ей там в рамките на 10-15 изречения. И чакаш...

  • Благодаря! 1
 18. Преди 9 часа, Евристей said:

  Точно за това и държа ! Изчистване на грешките и възприемане на някакъв що годе консенсус Подчертал си ....цялата следваща година ..тоест не си съгласен че е пълна година , а само времето от месец Юли 813 г, когато се развиват действията пред Константинопол до ...Велики Четвъртък (Април) на следващата година ? Така , както го разбирам няма пълна година ?!   Ако е това ...имаш резон .

  Ами... изкарал си Крум активен дори и след смъртта му. "Цялата следваща година"... И от юли месец 813 г. да го гледаш, и от Новата година, започваща от 1 септември 813 г. да го гледаш - пълен нонсенс. :)

   

  Цитирай

  Натам обаче за стената ....В Повест за Лъв син на Варда Арменец  е ....започнал да строи друга стена вън от градските стени , като изкопал и широк ров ....

  При  Псевдо-Симеон : Когато Лъв узнал истината , събрал голяма войска и много майстори техници и започнал да строи друга стена вън от Влахернската , като изкопал и широк ров ...! 

  Тук не разбирам къде според теб  греша ?  Нали новата стена която Лъв строи се явява предна на оригиналната ?  А целта ѝ заедно с широко изкопания ров е точно да неутрализира техниката на Крум придвижвана на обкованите волски каруци ? 

  Сега... Както си го написал, че, видиш ли - огромен брой работници започват да строят предна стена с окопи за да неутрализират машините на Крум , слага и бойни машини по крепостните стени, излиза, че Лъв Арменец е построил нова 7 km стена. Или си мислеше досега, или поне ти се иска да е (била) построена не знам колко си дълга стена. С други думи - осмото чудо на света. 

  Нищо подобно...

  Построена е нова стена на един съвсем незначителен, но прекалено ключов (стратегически) участък при Влахерна - пред старата стена на Ираклий в крайния северозапад на Константинопол (14-ти регион). Това е било най-слабото място от цялата фортификация на Константинопол (защото Влахерна и прилежащият му район някога са били извън Града), та се е налагало през вековете императорите да строят и кърпят какво ли не.

  Та... новата стената не е предна и на оригиналната дори. Оригиналната над 6 km стена (от Порта Ауреа до Влахерна) е завършена през 413 г. Пострадала на доста места при голямо земетресение, тя е трескаво кърпена и зидана още веднъж преди 447 г. Опасявали се, че Атила лесно ще затрие града. В нашия случай Лъв се опасявал, че сал едната стена на Ираклий при Влахерна е недостатъчна пред мераците на Крум.

   

 19. Преди 1 час, Евристей said:

  През цялата следваща година Крум е изключително активен в подготовката за големия поход срещу столицата...

  Императорът се стряска - до този момент пасивен и криещ се зад стените , започва спешна трудова мобилизация - огромен брой работници започват да строят предна стена с окопи за да неутрализират машините на Крум , слага и бойни машини по крепостните стени . 

  Знаеш, че много обичам да те редактирам и поучавам :) Правя го съвсем целенасочено, с цел да се ошлайфаш, защото дори едно недоглеждане проваля всичко, пък ти, ако искаш, го приеми като издребняване от моя страна.

  Виждаш си грешките, нали? :) Трябвало е да поясниш докъде е бил активен Крум; а също да поясниш къде и каква стена е построена по заповед на Лъв Арменец. 

   

  Преди 1 час, resavsky said:

  Ако стрелата е била отровна то Крум щеше да изкара най  много два три дена.Рана в бедрото не изглежда чак толкова страшна между другото.

  Нямаш си на идея колко лесно се умира от рана в бедрото. 

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...