Отиди на
Форум "Наука"

Димитър56

Потребител
 • Брой отговори

  67
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

12 Ученик

Всичко за Димитър56

Последни посетители

1864 прегледа на профила
 1. Да, наистина. Германците са извадили късмет, че не са ги пуснали да навлязат до Москва. Щото когато дойде зимата, германската армия в Русия просто ще се изгуби. Като армиите на Наполеон, на поляците през 17 век ... и на Хитлер. И наистина, войната ще приключи през 1916... А ако германците завземат Париж - на Англия не и е за пръв път да воюва сама! Наполеон също владее цяла Европа, но Англия накрая побеждава. Както и през 1940. След 1914 германците нямат шанс! Затова и през 1916, когато Германия предлага мир, Британия заявява, че нея я устройва само капитулация на Централните сили.
 2. Ето ви и една карта относно разстоянията, ЖП-линиите и населените места:
 3. Абе това разстоянията за нищо ги нямаш!? И какво им е на разстоянията? Димотика е на два дневни пеши прехода от Дедеагач. Пък има и ЖП линия! През 1915 има и автотранспорт. През 1914 точно автотранспорта спасява Париж, като прехвърля бързо френските войски на Марна. Командването на Антантата е наясно, че успеха на Одринската операция зависи от скоростта на придвижване. И е взело всички възможни мерки.
 4. 2. Планът на Германия е да воюва заедно с Австрия и Италия срещу Русия и Франция. Със бърз удар още в самото начало, трябва да бъде превзет Париж и Франция - извадена от войната още през 1914. После да се воюва само срещу Русия. Да, ама не! Французите успяват да спрат германците в битката на река Марна - целият план се проваля! Англия подлъгва германците да започнат войната, като ги кара да мислят, че ще пази неутралитет. Но скоро след началото на войната Англия обявява война на Германия. И не сама, а със съюзника си Япония, която вече е също велика сила. А Италианците гледат от страни и не се намесват въпреки сключения с Германия съюзен договор! Вместо 3 велики сили (Германия, Австрия и Италия) да воюват срещу 2 (Русия и Франция), 2 велики сили (Германия и Австрия) воюват срещу 4. При това една от тях е владетелката на моретата (и на половината свят!) Британия. Още към края на 1914 за всички, които могат да мислят е ясно: Капитулацията на Германия е въпрос на време! Не случайно през май 1915 Италия минава на страната на Антантата. 3. В интерес на Велика Германия, ГЕРМАНЕЦА Фердинанд рискува не само трона си, но и живота си! Защото А. Стамболийски вече го е предупредил, че ако вкара страната във войната и загуби, ще бъде обесен на площада в София. За което Стамболийски е вкаран в затвора до 1918.
 5. И КЪДЕ Е ЛИНКА? Или поне източник на такова твърдение? Няма такъв?
 6. Constant Schaufelberger "La destinée tragique d’un roi" стр. 35 След катастрофата през 1913, отричането на Фердинанд от престола изглеждало неизбежно. На Борис предлагали да напусне двореца и да се отправи в армията, за да не се ассциира с политиката на баща си и да се приготви за възшествие на престола. Той се отказал, като казал: «Аз не се държа за властта, ако монархът си отиде, и аз ще си отида с него»
 7. Дай един линк към това твърдение! Да видим кога и как Русия се отказва от арбитража!? Ако успееш да намериш ...
 8. Спрете да лъжете, че в 1913 Русия била с нещо ангажирана към България, но не го направила! Лъжете само себе си. През 1913 позицията на Русия е КРИСТАЛНО ЯСНА. Русия се стреми със всички сили да запази мира на Балканите с надеждата да има Балкански съюз който да е на нейна страна през идващата Голяма война. Затова настоява за разделяне на завоюваните от турците земи по мирен път, заплашвайки всеки, който реши да започне война. Както знаем, междусъюзническата война е започната от германския агент Фрердинанд. Подтикван от Австрия, той жертва България, за да ликвидира всяка възможност сьвместна борба на сърби и българи против Австрия и Германия. Впрочем, още през 1913 се говори за отстраняване на Фердинанд от престола като виновник за първата национална катастрофа.
 9. Това е да си русофоб! Никакъв мозък, една бясна животинска омраза! Ти му предлагаш спасение за България, то си иска категорично Втората национална катастрофа! Ако ще всички българи да измрат, но Русия да не спечели нещо! Предлагам да се върнем към темата. Идеята и изпълението не са руски, а английски! В реалната история на Дарданелите: 455 000 англичани (и тук-таме индийци) 20 000 австралийци 14 000 новозеландци 79 000 французи добавяме към 100 000 руснаци — и пак англичаните са болшинството от общо 668 000 Главнокомандващ обединените сили — генерал Ян Хамилтън: Във мирно време българската армия е около 100 000 души, разделени в три армии: Първа със щаб в София — за защита от запад (Сърбия) Втора със щаб в Пловдив — за защита от юг Трета със щаб в Русе — за защита от североизток Падат се по 30-33 000 войници средно на армия. Мобилизацията за войната през септември 1915 изисква повече от 2 седмици. Така че ще посрещаме англичаните със наличните сили. И така на 2 април сутринта спешно се събират на съвещание правителството и генералния щаб в София. Към обяд успяват да се съберат и да вземат първите решения: Изпраща се нота с протест и категорично несъгласие за използването на българска територия за водене на война от чужди сили. И в същото време на бългаските части по турската граница е наредено да се изтеглят от заетата от Антантата територия без да влизат във бой. Сметката е ясна - прекалено са слаби и ще бъдат веднага унищожени, ако опитат да се бият. Обявява се спешна обща мобилизация, а на частите на първа армия е заповядано да се съберат около София. Втора и трета армия трябва да заемат позиции по границата на заетата от Антантата територия. На следващия ден - 3 април, Антантата научава за взетите решения и изпраща нов ултиматум: Да бъде прекратена незабавно мобилизацията, а редовните части да се върнат в казармите си, или България да обяви война на Турция. На 3 април Дедеагач и Бургас със околностите им вече са под пълен контрол на Антантата. Англичаните стигат Димотика, а руснаците - река Тунджа. Войската на Р. Димитриев заема ЖП-линията от Бургас до Нова Загора и Търново-Сеймен (Симеоновград). По нататък?
 10. Искаш аз да ти свърша работата? Сам да се опровергавам? Няма как да стане, ще трябва да се понапънеш сам
 11. То само с общи приказки не става! Какво правят българските власти на 2 април? Какъв план съставят и за колко време? Кои части задействат и къде? И да знаеш, че влаковете от Бургас за София пътуват 5 - 6 часа..
 12. Пак се изложи... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Evacuation_of_the_Crimea_(1920) 145 693 войници и цивилни, без да се броят екипажите, са били взети на борда на 126 кораба - и това след разпада на държавата, гражданската война и загубата на голяма част от флота
 13. Кои се вие, дето ще се биете, колко сте и къде сте разположени? На 1 април 1915 е убит германеца Фердинанд ОТ ТЕРОРИСТИ. Антантата отрича участие. Поема отговорност група анархисти. На 2 април рано сутрин е връчен ултиматума на правителството в София. Едновременно започва стоварването на войските в Дедеагач и Бургас. Англичан и французи стоварват 100 000 войници за един ден и продьлжават. На Дарданелите са докарали общо 700 000. И тук няма да са много по-малко. Русия докарва в Бургас 50 000 и още толкова през следващите дни. И всички тръгват по най-бързия начин към Одрин. От Русия пристига Радко Дмитриев със 15 - 20 000 армия предимно от българи, подсилена с руски офицери и войници - под български знамена. Негова задача е да заеме ЖП линията Бургас - Нова Загора - Одрин. И кво прайм? Само да ти подскажа, да не се изложиш пак: през април българската армия още не е мобилизирана.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...