Отиди на
Форум "Наука"

Димитър56

Потребител
  • Брой отговори

    106
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Димитър56

  1. Изяснихме въпроса с концентратите. Това,че българите си имат ракия от преди Запада е голям плюс за нас. Огнената вода е между най-търсените европейски стоки сред индианците.
  2. Внасяме си майстори от Франция и организираме производство на коняк "Плиска" и "Преслав" за аристокрацията, а за индианците и простия народ - бренди "Слънчев бряг"!
  3. Ние Белград не искаме! Искаме друго. Зависи как ще се развие войната! Щото от Цариброд до Белград е по-близо, отколкото от Скопие, да не говорим от Битоля или от Солун... Представи си такъв вариант: Германците тръгват да помагат на Австрия да завземе Сърбия, но в това време Италия се включва във войната. Докато стабилизират Италианския фронт, докато прегазят Сърбия и стигнат до Пирот, и Турция паднала! България още се води неутрална. Защо им е на германците да си създават още един враг? И Германци и австрийци продължават да громят сърбите, докато не завземат и Македония. А сърбите както и в РИ събират остатъците от армията си в Солун. И пак се образува Солунски фронт, но без българско участие. Фронта е по границата между Гърция и Сърбия от Българската граница до албанската и през Албания до Адриатическо море. Като се изтощят австрийци и германци, обявяваме им война и навлизаме в Македония и Сърбия. Може ли да стане?
  4. Кога е измислена ракията? В средновековна Европа народа пие масово бира, а аристокрацията - вино. Концентратите се появяват през 15-16 век: От Википедията: "Первые упоминания о перегонке этилового спирта C2H5OH находятся у греческих алхимиков, работавших в Александрии в I веке нашей эры. Перегонка спирта в Китае была известна во времена династии Хань (I—II в.), но археологические раскопки указывают на то, что широкое распространение дистилляции спирта получила во времена династий Цзинь и Сун (X—XIII век). В Европе дистилляции алкоголя стала известна с XII века, по работам медиков Салернской врачебной школы. Развитие технологии дистилляции сделало возможным массовое изготовление крепких спиртных напитков. Торговля такими напитками стала принимать заметный масштаб к XVI веку, однако первые упоминания появляются существенно раньше: 1334 год - коньяк, 1485 - английские джин и виски, 1490—1494 - шотландское виски, 1520—1522 годы - немецкий брантвайн (шнапс), конец XV-начало XVI века — русская и польская водка."
  5. За да стане това, ни трябва не алтернативен Наполеон, а алтернативен Александър ! Точно руския император е тоя, който категорично е враг на Наполеон. Ако Александър приема съюз с Наполеон, много лесно може да го насочи срещу Османската империя... Мен ме интересува, как ще се разпореди Наполеон с балканските народи? Ще има ли държави (или автономии) на българи, гърци и сърби? И в какви граници?
  6. Колко му е да мине пак на страната на Франция? Особенно ако французите са завзели Балканския полуостров... А защо да не му обещае и Константинопол и Проливите, СЛЕД ВОЙНАТА. То обещаването не е като даването...
  7. Ти въобще четеш ли постовете ми? Как сърбите влязоха в Загреб и Любляна през 1818 ? Нали са по-слаби от Австрия и Германия?
  8. Имаше цензура за тези, които хвалеха Русия. За близачите на американски задници НИКОГА не е имало цензура! Напротив - насърчават ги по всякакъв начин.
  9. Интересен въпрос. Но пък има МНОГО индианци. Половината и повече да измрат. Ще останат по-здравите. А българите ще ги научат да работят. За негрите - нали царя забранил робството? Дали няма да съжалява за това по-късно? Впрочем, подобно е било положението и в Западна Европа. И са му намерили решение - обявили са негрите за непълноценни хора (НЕхора). Впрочем, негри могат да се внасят и като "свободни" работници... Но ако е така, защо да не внасяме и бели работници, не само майстори? Проблемът е да не станат повече от българите и да ни претопят... Във САЩ са успели да си запазят англоезичната идентичност. Българска манифактура (корабостроителница) от първите години на държавата: Майстори (началници) - европейци, калфи (квалифицирани работници) - българи, чираци (общи работници) - индианци и всякакви други След 20 години - майстори - повечето българи, квалифицирани работници - индианци и др.
  10. Достатъчно е да усвоим Панамския провлак! След което можем да плаваме до Азия. Така са правили испанците през 16 век! За Манилския галеон не си ли чел? Но при наличие на огромната неусвоена територия на двете Америки не мисля че Нова България ще тръгне веднага да открива пътя към Китай и Япония. Дали?
  11. Плюс всичките богатства на империите на Ацтеките и Инките, 20-30 милиона индианци като работна ръка на завладените земи и огромните природни ресурси на Америка. СЪЩОТО, като при Петър І ! Айде нека да измрат две трети от индианците - остават 7 - 10 милиона. Испания по това време е под 7 милиона. И е заета да воюва с Франция и Османската империя. "Операцията" започва още преди да бъде основан Нови Търновград. За много пари и уважение ще се намерят достатъчно майстори, които да се съгласят да са преселят. Италианци, французи, холандци, англичани, а защо не и португалци и испанци? За 50 години ще си има вече собствена школа в корабостроенето, и във цялата останала промишленост. И защо мислиш, че с корабостроене и производство на оръжия са се занимавали държавни предприятия!? Не мисля че е било така. Дай линк! Забравете Китай, Япония и Корея. Нашият човек там не е ходил. Той познава добре Западна Европа.
  12. Даже и без френско-британска помощ! Сръбската армия е ДВА пъти по-слаба от българската и удържа повече от година. И едва ли ще чакаме да стигнат до границата ни. Битките ще са в района на Ниш - Пирот. А когато Австо-Унгария капитулира, българската армия освобождава Белград! Познайте, кога ще си тръгне от там?
  13. Как кой!? Фердинанд! Рогоносец, криминален престьпник, предател. Два пьти гонен с позор от армията. Кой друг ще предаде родината си в интерес на Германия?
  14. Одрин превземат без проблеми още през май 1915. Писах защо. Вместо Чаталджа атакуваме Галиполския полуостров. Като го превземем, британския флот навлиза в Мраморно море и обстрелва директно Истамбул. Турция излиза от войната още през есента на 1915
  15. Това твърдение не се появи за 30 години "демокрация", пуснаха го чак сега. Поредният фейк!?
  16. Много интересен линк! 60 нови кораба произвежда и много повече ремонтира и това с 2-3 хиляди работници! Ако е вярно, Нова България също може да събере толкова, че и повече.
  17. За 10 - 20 години ще ги научим да работят! А майстори и специалисти царя събира из цяла Европа от самото начало! Писах вече. А той самият е израснал в Генуа и е водил кораби, тъй че ги разбира тия работи.
  18. Португалците са подписали договор, че отстъпват Америка на Испания и го спазват. Другите ще трьгнат да плават през океана чак след 50-100 години. Остава само Испания
  19. Не си разбрал какво предлага Ресавски (и аз намекнах)! Когато Сърбия е разгромена, а България може да извади 800 000 души свежа армия, на кой му пука за Сърбия!? Англия и Франция ще се съгласят да вземем Македония, за да воюваме срещу германците! И духът на армията ни ще е съвсем наред - воюваме за да си върнем Македония! Ама Сърбия не давала - армията и е разбита и не може да попречи. Румъния и Гърция са неутрални и няма да тръгнат срещу Антантата. Ако тръгнат - още по-зле за тях. След войната? Тогава става интересно! Защото България няма да е сама. Ако не ни провалят отново некадърните ни политици!
  20. Понеже страната се разширила на юг, Нови Търновград останал в северните и покрайнини. Затова някои започнали да предлагат преместване на столицата. За нова столица бил предложен град Веракрус (Нови Преслав?). Но царя не бързал. Построил си един Зимен дворец във Веракрус и живеел там от 1496 г. през зимата, а през лятото се връщал в Нови Търновград. През същата година във Веракрус започнало да работи Министерство на Южните земи със разширени пълномощия. Държавата била абсолютна монархия със назначавана администрация. Всички са обявени за равни пред закона, и индианците също, но само ако се покръстят и научат поне говоримо български. Както се сещате, някои са по-равни. И това е в централните части на страната, където властта е силна. По перифериите, където държавната власт не поглежда, всеки си прави каквото иска - Дивия Запад в български изпълнение! В 1493 год. престолонаследникът (велик княз) навършил 20 години и бил изпратен за губернатор в Хавана за 2 години - да се учи да управлява. После замества баща си, когато той отсъства. През 1528 година цар Димитър I Основателя умрял на 80 години. Възцарил се синът му Иван (кръстен на дядо си). България е имала царе с име Иван, но то е било винаги допълнено с друго - Иван Асен, Иван Шишман. Затова нашия ще е Иван I. И така няколко години Нова България се развива необезпокоявана от други европейци, понеже още не знаят за нея. После още няколко години, докато Испания завърши войната за Гранада. После испанците се съгласяват да разделят Америка с Нова България и да вземат, каквото им дават. Що да не го вземат, щом им го дават? Пък после дали ще спазват договора - от тях зависи... Усвояването на Испанска Америка ще продължи поне 20-30 години. Едва после можем да очакваме война с Нова България. И най-вероятно първата война с Испания ще е за Потоси. Потоси е град в южна Боливия - най-голямото находище на сребро в света по онова време. Индианците не са знаели за него. В РИ го е открил испанец 15 години след завоюването на Перу. В нашата алтернатива го открил българин - рудар към 20 години след завоюването на Перу - в 1510 г. В РИ град Потоси бързо растял и в продължение на 200-250 години бил най-големият град и промишлен център на цяла Америка. При нас за няколко години на мястото израснал град, който бързо растял и богатеел. През 20-те години на 16 век за града и среброто се разчуло из целия свят. А се намирал само на 200 км от границата с Испанска Америка... До 1530 година испанците успели да вземат под контрол териториите си в Южна Америка и да стигнат до границите на Нова България. Изключение правели само джунглите на Амазония. Изследователи и завоеватели били все същите, които знаем от РИ: Колумб, Охеда, Веспучи, Кортес, Писаро и т.н. Пръв от испанците бил Колумб. Не му провървяло като в РИ - за титли вицекрал и адмирал на океана и дума не ставало. Америка била открита преди него. Успял да си издейства титла аделантадо (първопроходец), която краля давал на откривателите и завоевателите на нови земи. Титлата била пожизнена и давала право на длъжност генерал-капитан на завладените земи. Колумб присъединил към Испания и станал генерал-капитан на Караибските острови. Ернан Кортес се родил през 1485 г. През 1504, само на 19 години, вече бил в Америка. Служил на различни господари, докато не се озовал в южна Бразилия. Там през 1519 решил, че е време да завладее земя за себе си. Молил краля да го направи аделантадо, но отговор не получил. И тръгнал сам, събирайки свой отряд, без да дочака кралско благоволение. Изследвал залива Ла Плата, открил реките Парана и Парагвай, и основал Буенос Айрес. В крайна сметка през 1521 успял да си издейства да бъде признат за губернатор на превзетата от него област Ла Плата. Но още след година вицекралят на Нова Испания го уволнил, за да назначи един свой познат. Кортес започнал борба за поста, ходил в Рио при вицекраля, писал на краля в Испания. Накрая краля, запазвайки Ла Плата за човека на вицекраля, му дал титла аделантадо и го пратил да завоюва Парагвай. Кортес стигнал с кораби до Асунсион и основал през 1525 града, който му станал столица. От там пратил отряди в различни посоки да изследват и разширяват владенията му. Един от отрядите отплавал с лодки по река Пилкомайо («птичата река» на езика кечуа). По нея стигнали до Андите, където били спрени от български граничен пост. Срещу този пост през 1528 испанците построили свой - Виля Монтес. През 1530 в Асунсион вече знаели за сребърните рудници на Потоси, който бил на 250-300 км от Виля Монте. Кортес веднага се заинтересувал и уведомил вицекраля в Рио, че ще е хубаво този град да бъде също присъединен към Испаня. Писал и на краля в Испания. През 1530 Испания приключила с победа поредната война със Франция. След кратка почивка може да се започне нова война, този път в Америка?
  21. Грешка! Фердинанд не е глупав! Той е ГЕРМАНЕЦ! А България е за него само инструмент в борбата за Велика Германия. Затова ни вкарва НЕЗАКОННО във Първата световна война, без да пита народното събрание - защото не е сигурно, че народното събрание ще одобри войната. Затова и започва Междусъюзническата - за да премахне и минималната вероятност от проруски Балкански съюз. Докато той е цар, никаква алтернатива не може да има!
  22. Това можем да го обсъдим. Но по време и сьбития, а не да го постулираме изначално като аксиома. Имаме. Писал съм
  23. Браво! Всички историци са мошеннци! Затова си пиши каквото ти харесва, майната им на историците.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...