Отиди на
Форум "Наука"

kotev

Потребител
  • Брой отговори

    164
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    7

kotev last won the day on Март 31 2012

kotev има най-харесвано съдържание!

Всичко за kotev

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kotev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

219

Репутация

  1. Причината е банална. Двупосочната обмяната на групички, семейства и индивидуално миграции и на североизток през Добруджа и на запад към Сърбия и Македония, оставят обезателно диалектно-фонетични белези върху езика, разглеждан и анализиран в развитие в рамките на изминалите няколко столетия.
  2. Грешна информация имате. Да четем внимателно въпросната публикация: "През 1974 г. при изкопни работи в непосредствена близост до музей “Васил Левски”, построен на мястото, където е била къщата на Марин поп Луканов, се намериха 1364 златни монети с последна емисия 1867 г..." Я тогава да попитам аз: 1.Какво значи това? Значи, че не са намерени в самата къща на Марин поп Луканов а в непосредствена близост. 2.Каква е съдбата на тези пари след като са открити? 3.На кого е принадлежало мястото където са открити? 4.Защо веднага се опитват да ни убедят, че те са скрити от поп Луканови? 5.Никъде в публикацията не се споменава за стени, зазидване, дувари и така нататък.
  3. Какво толкова. Няколкократно повтаряне маневра заден с ляв волан и преден с десен волан до нужното изместване на задницата, което да позволи десен завой с ремаркето. По следите личи, че маневрата е снимана и повтаряна десетки пъти, докато се е получил крайния вариант на видеото.
  4. Парите на комитетската каса държана от поп Кръстю са били 35 000 гроша. Дори поп Минчо Кънчев във „Видрица" пише, че "поп Кръстю дължи 35 000 гроша на комитета, от които си направил хубава къща. За тези пари Левски му поискал сметка... "
  5. Нека не говорим наизуст. Парите в семейния тайник на Поплуканови са в пъти по-голяма сума от въпросната комитетска каса. А всеизвестен факт е, че поп Кръстю признал на Левски, че има у него комитетски пари 35 000 гроша... по-късно става ясно, че с 15 000 гроша е закупена къщата след като Н. Цвятков уточнява, че поп Кръстю изразходвал 15 000 гроша, за да преправи къщата, която купил с парите, присвоени от комитетската каса, т.е. от неотчетените средства в Ловчанския комитет, които той използвал "за свои нужди".
  6. За разлика от поп Кръстю, който веднага след освобождението заплатил кеш пари с неустановен произход за да си купи и ремонтира къщата на турчина Идрис Чаръкчи, (за което свидетелстват редица съвременници на събитията), Марин поп Луканов е имал значителни доходи като финансов нагледник на Министерството на финансите в Ловеч (1885-1887), Ловешки окръжен управител (1890-1894), кмет на града, като допринася за построяване на окръжната палата, големия каменен мост, пътища, шосета, мостове, чешми и „Новото“ училище. Поп Кръстю е умрял след осем месечно боледуване от туберкулоза в дома си, купен с назнайно от къде притежавани пари. Нито е бил окръжен управител като Марин поп Луканов, нито пък кмет на Ловеч.
  7. Какви пари и каква сума, защото това е важно да се уточни? Лири ли са, или грошове, защото знаем за каква сума става въпрос със точност. Имаме свидетелството на Н.Т. Обретенов, как поп Кръстю признава пред Левски, че има у него комитетски пари 35 000 гроша, и че щял да му ги предаде.
  8. 1. Нищо не може да се направи. 2. Никой никога с нищо няма да "стимулира младежите да остават тук" понеже както знаеш се гонят статистики за нисък процент безработица и след като няма работа те сами ще емигрират. Ако има твърдоглави, които се колебаят дали да емигрират, когато разберат, че вездесъщото джипи го е отписало окончателно понеже като неполучаващ вече компенсации безработен е длъжен да заплаща по 20 лева на месец здравноосиг. вноска (със таксата на сибанк) която да се влее във фонда на осигуровките на "държавите служители", които се издържат от чинно плащащите вноски редови българи незабавно ще си купи емигрантския билет и туто е финито...
  9. Да. Лаически се разсъждава поне в областта на времевата историческа фактология. Облъчени от тяснобалкански националистическо-шовинистки междудържавни надпреварвания приемаме и влизаме в терминологична еквилибристика разминаваща се тотално както със времевото разположение на племена, народи и народности, но и на езиковите и религиозните им развития. Събития и племена от 2 век преди новата ера се забъркват във национакистично-шовинистичен казан със събития примерно от 4 век н.е. и се "обясняват" несъществуващи исторически басни, впрягани в една или друга националистическа теза.
  10. Ти имаш предвид славянските племена Дреговити и Древляни. Пак са с "Д" но нямат нищо общо с Даките, нито етнически, нито езиково. Нека наричаме нещата с истинските им имена.
  11. Фружине, ще извиняваш, но етнонима "дакийски славяни" е меко казано нескопосано поднесена шега. Не знам кой е въвел термина, но даките са си тракийско племе живяло в друг исторически времеви интервал и гръцките хронисти са ги описали многократно, даки и гети са един и същи народ. А относно славяните те в ранният си период на набези от север към Балканите са грабили дакийските поселения и се явяват варвари периодично атакуващи даките съвместно (без да в съюз но имащи общ грабителски интерес) със конните народи нахлуващи всяка пролет от северно-причерноморските степи...
  12. Ние си го имаме вече. Фашизма е еволюирал, и се прилага под формата на социален фашизъм на цели държави нарочени да бъдат върнати до ниво страни от третия свят. Българите не са затвяряни на стадиони и ликвидирани чрез хвърляне от вертолети и инквизирани със електрошокова терапия, но пък са лишени от получаване на полагащите им се пенсионни доходи за които са внасяли вноски цял живот, лишени от лекарства, лишени от болници. Цели семеиства са прогонени да си търсят оцеляването по широкия свят. Родните им къщи се изравнявняват със земята буквално за часове от организирани малцинствени групи и се унищожава дори спомена, че тези българи са съществували на дадения адрес. Днес вече депортацията е заместена от прогонване по социално-икономически причини. В селата единствените хора със заплати са кмета, секретаря и полицеиският инспектор (но той отговаря за всички села в малките общини, та заетите се броят на пръстите на едната ръка. Общинските болници се затварят чрез постепенно закриване на отделения и степенчато низходящо намаляване на централизираното финансиране от локализираната в София "здравноосигурителна" каса, чийто реален касиер се явява Симеон Дянков. Той я използва като касичка за спешни харчове на правителството в разрез със закона, но ... никой до сега не е поискал одит от Сметната палата, защото се страхува. Страха е обсебил българското общество, дори истината за изпраните милиарди долари през "беленската далавера" е защитена чрез управленската омерта. Никой не смее да коментира определени забранени неща, и това две десетилетия след "присъединяването ни към свободният свят"... А колкото до растящото ново поколение те са жертва на управниците търкащи депутатските банки. Страхуват се да гласуват нормален вечерен час и задължителни наредби на МОН и Общините за връщане на познатият преддесетоноемврийски контрол на учащите се. Платените медии обвиняват родителите, за да размият престъпата парламентарна дейност, но ... какво може да направи родителя, когато детето му каже - фадър, всички съученици са там, искам и аз, и това подплатено със характерните групички на ученици спонсорирани с няколко безплатни питиета от дискотеки и заведения да "изкарват от домовете" ученици (чрез неистово звънене и подканване както на звънците така и на мобилните телефони) чиито родители не пускат децата си "на първо четене"...
  13. Креационнизма е мокрият сън на еволюциониста.
  14. Престъпно е българин да използва циганската дума "ром" която е част от циганският речник, след като ние в българския език си имаме съответната дума - циганин. Циганите наричат българите "дасове" - роби.
  15. "Арапете" може да се биле черноработници на майсторе българе.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...