Отиди на
Форум "Наука"

Kujiro

Потребител
 • Брой отговори

  130
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Репутация

142 Ученик

Всичко за Kujiro

 • Рожден ден 20.02.1989

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Изгледах Чернобил на скоро. Всичко е истина.
 2. Популяризирал сред кого ? Сред 100 килограмовите американци или европейци, които го гледат по телевизията ? Тези хора как са допринесли за опазването на дивата природа ? Като са ахнали два пъти колко е голям крокодила с който се въргаля в калта. А, и като пуснаха по една виртуална сълза за кончината му.
 3. Защо е хващал животните ? Ако е било само заради шоуто - да му имам величието.
 4. Специално за японците, те твърде упорито и от дълги години са се вкопчили в китолова. Методите им да си запазят този традиционен поминък включват лобизъм, заобикаляне на международните спогодби по всякакви начини и дори бракониерство.
 5. Аз си спомням, че Стив Ъруин редовно се бореше/хващаше крокодили. Не знам точно какъв е бил и защо ги е ловил (били са заплаха за населението, избягали от паркове може би?) Затова и когато ПЕТА наскоро публикува туит против него аз бях принципно съгласен с тях. Идея си нямам защо хората го смятат за природозащитник или някакъв активист - не съм го виждал да прави нищо друго, освен да се въргаля с крокодили в калта.
 6. Наскоро беше Петльов ден, въпросът ми е имаме ли извори, доказващи широко известната легенда за кръвта от петел, с която българите са избегнали девширмето ?
 7. Дори и само заради утопичната демагогия на всякакви леви, комунисти и други неспособни да се впишат в системата, капитализмът е единствения вариант.
 8. Със съжаление наблюдавам как темата се разводнява, включват се някакви фермани на руски език и се задават въпроси за един времеви период, а се отговаря за друг. Това е пряко към Б.Киров. Не знам защо задавате въпрос, получавате отговор, после изписвате някакъв ферман на руски, който няма връзка с разглеждания времеви период, тълкувате широко пак на длъж и на шир и накрая стигате до 1941 г. Междувременно споделяте че не сте специалист по японска история. На въпроса на resavsky : " А за какво всъщност им е Сибир на Япония? " Ако питате по повод 1918 г. и Сибирската им интервенция. Това е застъпено в статията. В този период, те не са водени от амбициите за нефт или други ресурси. Както съм записал, те са водени изключително от интересите им да се реши "северният проблем", а именно да се неутрализира възможността Царска Русия, СССР или каквото и да е държавно формирование по тези земи да разполага с военноморска база във Владивосток и флот там. Т.е., точно както по време на Руско-Японската война, японците не желаят Русия да поддържа флот и бази в района. След победата във войната, ситуацията с Порт Артур е овладяна, но остава Владивосток. Без значение, дали са съюзници в ПСВ, или не. Революцията в Русия утежнява положението, тъй като същият този Владивосток пак остава военноморски център в района за друга форма на руската държава. Форма, която е смея да твърдя по-застрашителна от руския империализъм. Затова и те действат прибързано, хаотично и недодялано. В желанието си да изместят границата на руската държава колкото се може по-на запад, овладявайки железопътните линии, които са единственият начин за транспортиране на военни и ресурси. Минималният вариант за тях е Районът от Владивосток до река Амур + целият Сахалин да е управляван от някаква марионетна държава, измествайки една евентуална съветска/руска база на по-на север. Това би дало сигурност и покрило североизточния им фланг и във всеки случай би дало по-голямо спокойствие когато започне конфликтът с Китай и Съюзниците.
 9. Още след началото на войната с Китай през 1937 г. японските дивизии от Квантунската армия започват поетапно да бъдат дислоцирани на юг. Техният брой намалява и след атаката над Пърл Харбър останалите части биват лишени от техника също поетапно. След започването на камикадзе атаките, самолетите от Манджурия също са прехвърлени за войната в Тихия океан. В областта в последствие са изпратени резервисти или наскоро преминали военно обучение. Малкото самолети нямат резервни части и има недостиг на обучени пилоти. Към японските сили трябва да се добавят и частите на Маншу коку, които са също зле екипирани и им липсва боен дух. Мога да потърся и точните цифри. На първо време ми идват спомените за 700 000 души около 200 000 китайски сили (Маншукуо и Менкукуо) Това е важно да се отбележи по повод на съветската (и за жалост на някои наши изследователи позиция, която са преписали от съветската), че едва ли не съветските войски побеждават почти едномилионната "боеспособна" Квантунска армия. Пояснение: Отговорът ми по-горе беше относно периода 1919 г. и това, което според мен е можело да бъде анексирано от Япония и удържано някак в междувоенния период. Което не смятам че би имало връзка с цялостната идея на въпроса ви относно балансиране. Евентуалното запазване на територията от Владивосток до река Амур на север не би имало отношение към запазване на някакъв неутралитет, балансиране между СССР и Съюзниците и тн.
 10. Колкото и странно да звучи, в този период я няма политическата воля у японските среди за анексиране. Има доста противоречия между тях, армията има желание, но те не са още този фактор. По вторият въпрос. По реалистично ми се струва да се анексира само територията от Владивосток до река Амур северната част на Сахалин. Дори и това да беше станало, не смятам че Япония би имала желание да балансира. Тя има амбиции в Югоизточна Азия и Китай - това няма как да не мине през война със съюзниците.
 11. https://historyofwars.net/2018/10/22/japaninsiberia/?fbclid=IwAR2T5y2idpowlUwmJVunvIDOmaR4HkamGQkVml_z4p8NOK7WaNuYI-C4emU Една статийка за списание Военна история, която написах наскоро. Целия текст: https://historyofwars.net/
 12. В университета съм учил "Теория на хумора", НЛО са по-значими повярвайте ми

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...