Отиди на
Форум "Наука"

Kujiro

Потребител
 • Брой отговори

  125
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Репутация

135 Ученик

Всичко за Kujiro

 • Рожден ден 20.02.1989

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Наскоро беше Петльов ден, въпросът ми е имаме ли извори, доказващи широко известната легенда за кръвта от петел, с която българите са избегнали девширмето ?
 2. Kujiro

  Бъдещето на капитализма

  Дори и само заради утопичната демагогия на всякакви леви, комунисти и други неспособни да се впишат в системата, капитализмът е единствения вариант.
 3. Бих искал само да отбележа, тъй като разделът е И за дискусии, а не само за новини следните неща: https://www.facebook.com/groups/193060700715541/permalink/2037929939561932/ Линк към решението, Фейсбук групата за новини, събития и ДИСКУСИИ да бъде лишена от дискусионния елемент, заради най-вече инакомислието на някои хора по повод личността, приноса и наследството на Божидар Димитров и други теми и проблемите, които амдина Ангел Златков има с това. 1. Българска наука не е Софийски Университет Св. Климент Охридски, негова официална или неофициална трибуна. 2. Фейсбук страницата за дискусии, новини и събития на Исторически факултет НЕ Е подфорум на списание Българска наука. (при цялото ми уважение и към двете институции). 3. Премахването на дискусионният елемент от Фейсбук групата е цензура. 4. Фейсбук и съответната група са по-достъпни и популярни от форума на списание Българска наука (главно заради разликите в типа социални платформи). Също така бих искал да споделя и някои мои мисли с Ангел, или хората които представляват тук фейсбук групата: 1. В живота ще ви се случи да чувате неща с които не сте съгласни. 2. В живота ще ви се случи да чувате неща за себе си, или за други които не ви харесват. 3. В живота ви ще ви се случи, да чувате негативни оценки и различни мнения за неща в които вярвате, които харесвате или смятате за правилни. Съветвам ви, когато това се случи, да не си правите нова група, нов форум, ново списание, нова секция и тн., защото един ден може да се окаже, че само вие си ги четете.
 4. Със съжаление наблюдавам как темата се разводнява, включват се някакви фермани на руски език и се задават въпроси за един времеви период, а се отговаря за друг. Това е пряко към Б.Киров. Не знам защо задавате въпрос, получавате отговор, после изписвате някакъв ферман на руски, който няма връзка с разглеждания времеви период, тълкувате широко пак на длъж и на шир и накрая стигате до 1941 г. Междувременно споделяте че не сте специалист по японска история. На въпроса на resavsky : " А за какво всъщност им е Сибир на Япония? " Ако питате по повод 1918 г. и Сибирската им интервенция. Това е застъпено в статията. В този период, те не са водени от амбициите за нефт или други ресурси. Както съм записал, те са водени изключително от интересите им да се реши "северният проблем", а именно да се неутрализира възможността Царска Русия, СССР или каквото и да е държавно формирование по тези земи да разполага с военноморска база във Владивосток и флот там. Т.е., точно както по време на Руско-Японската война, японците не желаят Русия да поддържа флот и бази в района. След победата във войната, ситуацията с Порт Артур е овладяна, но остава Владивосток. Без значение, дали са съюзници в ПСВ, или не. Революцията в Русия утежнява положението, тъй като същият този Владивосток пак остава военноморски център в района за друга форма на руската държава. Форма, която е смея да твърдя по-застрашителна от руския империализъм. Затова и те действат прибързано, хаотично и недодялано. В желанието си да изместят границата на руската държава колкото се може по-на запад, овладявайки железопътните линии, които са единственият начин за транспортиране на военни и ресурси. Минималният вариант за тях е Районът от Владивосток до река Амур + целият Сахалин да е управляван от някаква марионетна държава, измествайки една евентуална съветска/руска база на по-на север. Това би дало сигурност и покрило североизточния им фланг и във всеки случай би дало по-голямо спокойствие когато започне конфликтът с Китай и Съюзниците.
 5. Още след началото на войната с Китай през 1937 г. японските дивизии от Квантунската армия започват поетапно да бъдат дислоцирани на юг. Техният брой намалява и след атаката над Пърл Харбър останалите части биват лишени от техника също поетапно. След започването на камикадзе атаките, самолетите от Манджурия също са прехвърлени за войната в Тихия океан. В областта в последствие са изпратени резервисти или наскоро преминали военно обучение. Малкото самолети нямат резервни части и има недостиг на обучени пилоти. Към японските сили трябва да се добавят и частите на Маншу коку, които са също зле екипирани и им липсва боен дух. Мога да потърся и точните цифри. На първо време ми идват спомените за 700 000 души около 200 000 китайски сили (Маншукуо и Менкукуо) Това е важно да се отбележи по повод на съветската (и за жалост на някои наши изследователи позиция, която са преписали от съветската), че едва ли не съветските войски побеждават почти едномилионната "боеспособна" Квантунска армия. Пояснение: Отговорът ми по-горе беше относно периода 1919 г. и това, което според мен е можело да бъде анексирано от Япония и удържано някак в междувоенния период. Което не смятам че би имало връзка с цялостната идея на въпроса ви относно балансиране. Евентуалното запазване на територията от Владивосток до река Амур на север не би имало отношение към запазване на някакъв неутралитет, балансиране между СССР и Съюзниците и тн.
 6. Колкото и странно да звучи, в този период я няма политическата воля у японските среди за анексиране. Има доста противоречия между тях, армията има желание, но те не са още този фактор. По вторият въпрос. По реалистично ми се струва да се анексира само територията от Владивосток до река Амур северната част на Сахалин. Дори и това да беше станало, не смятам че Япония би имала желание да балансира. Тя има амбиции в Югоизточна Азия и Китай - това няма как да не мине през война със съюзниците.
 7. https://historyofwars.net/2018/10/22/japaninsiberia/?fbclid=IwAR2T5y2idpowlUwmJVunvIDOmaR4HkamGQkVml_z4p8NOK7WaNuYI-C4emU Една статийка за списание Военна история, която написах наскоро. Целия текст: https://historyofwars.net/
 8. В университета съм учил "Теория на хумора", НЛО са по-значими повярвайте ми
 9. Kujiro

  Проф. Божидар Димитров (1945-2018)

  За жалост агентурното му минало бе причината да е там, където беше.
 10. Кокоро от Нацуме Сосеки препоръчвам.
 11. Ние специално, не го ли предаваме на Русия да си прави там някакви неща с него ... ?
 12. Продавам следните книги на английски език: The Cambridge Encyclopedia of Great Britain and Ireland - 10 лв. The Decline and Fall of the British Empire - 10 лв. Trafalgar: The Nelson Touch - David Howarth - 5 лв. Richthofen: Beyond the Legend of the Red Baron - Peter Kilduff- 5 лв. Цялата поредица "Японски загадки" - 16 книги - 50 лв. Всички са в добро употребявано състояние. Може да си ги гугълнете, за повече инфо ЛС.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×