Отиди на
Форум "Наука"

Лингвисти откриха нов, непознат до сега, език


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В отдалечена област в Североизточна Индия лингвисти откриха нов език, наречен коро, който до този момент бил напълно непознат на науката.

Безписменият език е застрашен от изчезване, защото в момента се говори от едва 800 души, малко от които са под 20 години. Коро принадлежи към тибетско-бирманската езикова група, в която влизат около 400 езика и диалекта, сред които тибетският и бирманският. Лингвистите, които направили откритието, участвали в експедиция на "Нешънъл Джиографик" в рамките на проект за установяването и опазването на световното лингвистично наследство, наречен "Трайните гласове".

Въпреки че в Индия се говорят 150 езика от тибетско-бирманската група, лингвистите не открили нито един от тях, който да е близък до коро. Екипът от учени, ръководен от Грегъри Андерсън, директор на Института за живи и застрашени езици в Орегон (северозападната част на САЩ) и Гари Харисън, професор по лингвистика в Суортмор Колидж (Пенсилвания), избрал изолираната област в щата Аруначал Прадеш в Североизточна Индия, известна с богатството и разнообразието на езици. Голяма част от тях не са писмени и все още са слабо изучени и документирани.

"От чисто количествена гледна точка коро е само още един език, който се прибавя в списъка на 6909-те езици, установени до момента в света. Но лингвистичният принос на коро в действителност е много по-голям, защото този език дава напълно различна перспектива в областта на историята, митологията, технологиите и граматиката.", отбелязва Гари Харисън.

http://www.radar.bg/...?newsid=7527041

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интересно дали "коро" е име собствено на племе, местност или език.

И, разбира се, вероятно коро-говорящите са дву- или триезични, както често се случва в Индия. Или пък просто става дума за обособен (може би в изолация) диалект на друг, вече известен език от тибетско-бирманската група.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...