Отиди на
Форум "Наука"

"Младите учени" – без възраст!, реши парламентът


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Отпадна възрастовото ограничение за "млад учен". Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

За "млад учен" се смята този, който извършва научноизследователска или научно-образователна дейност във висше училище или научна организация след придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър", но не повече от 10 години след придобиването й.

Според действащата дефиниция млад учен е този, който е придобил или е в процес на придобиване на образователна научна степен "доктор" и не е по-възрастен от 35 години.

С измененията се регламентира и какво е докторант – учен, който е в процес на придобиване на образователна и научна степен "доктор", както и "постдокторант" – учен, който е станал "доктор", но не са минали повече от 5 години след придобиването на тази степен.

Предвижда се национално и международно експертно независимо оценяване и наблюдение на научните изследвания и на резултатите от тях. Депутатите приеха, че министърът на образованието ще издава правилник за организацията и функционирането на система за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания".

Чрез мониторинга се отчита ефективност от вложените средства, постигане на заложените стратегически цели, приложимост на получените резултати.

От ДПС обаче се обявиха против текста. Лютви Местан заяви, че е ретроградно и недопустимо министърът да иска от парламента да му делегира права на контрольор на един творчески процес.

Министърът на образованието Сергей Игнатов репликира, че е ретроградно да се губи времето на Народното събрание вече 10 месеца в постоянни нападки към министъра на образованието заради това, че е освободил един човек от министерството на образованието. Българското образование има други задачи и не се занимава с проблема Мариана Георгиева, каза Игнатов.

Според министъра не става дума за контрол на мисловна дейност, а за необходимия контрол за всяка дейност, за която се отпуска финансиране.

"Призовавам ви да не се вземате толкова на сериозно, защото не сте от хората, които могат да заслужат личното ми отношение", заяви Местан. Той каза, че политиката на министъра на образованието за освобождаване на кадри е уязвима, и го обвини, че "провежда истинска чистка, която не се изчерпва в едно уволнение".

http://www.dnes.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...